تهران- ایرنا- یك مسئول محیط زیست استان تهران در واكنش به اظهارات برخی مقام های شهرداری كه محیط زیست را مسئول ساماندهی سایت پردازش زباله آرادكوه خوانده اند، می گوید: بهتر است مدیران شهرداری قانون مدیریت پسماندها را دوباره مرور كنند.

به گزارش ایرنا، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران چندی پیش گفته بود: طبق قانون تعیین تكلیف ساماندهی مجتمع پردازش زباله آرادكوه بر عهده سازمان محیط زیست به عنوان رئیس كارگروه ملی مدیریت پسماند است و شهرداری تهران نیز به عنوان مجری آماده اجرای تصمیمات كارگروه است.
در این زمینه خبرنگار ایرنا موضوع را پیگیری كرد كه رئیس اداره محیط زیست انسانی اداره كل حفاظت محیط زیست استان تهران معتقد است: قانون ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪﻫﺎ تكلیف همه نهادها و دستگاه ها را مشخص كرده است.
«فاطمه اكبرپور» روز چهارشنبه در پاسخ به خبرنگار ایرنا افزود: مدیران پسماند شهرداری پایتخت قانون مدیریت پسماند و ﺁیین ﻧﺎﻣﻪ ﺍﺟﺮﺍﻳﻲ این ﻗﺎﻧﻮﻥ را مرور كنند تا ادعاهایی خلاف قانون مطرح نكنند.
وی اظهارداشت: ماده 7 قانون مدیریت پسماندها بدون هیچ قید و شرطی مدیریت اجرایی پسماند به جز پسماندهای صنعتی و ویژه را در محدوده و حریم شهرها برعهده شهرداری گذاشته و براساس تعریف قانون، مدیریت اجرایی، شخصیتی حقیقی و حقوقی را شامل می شود كه مسئول برنامه ریزی، ساماندهی و عملیات اجرایی، تولید، جمع آوری، ذخیره و بازیافت و دفع پردازش ها و آموزش است.
اكبرپور افزود: طبق این قانون مدیریت اجرایی برعهده شهرداری است؛ با این تفسیر، متولی ساماندهی آرادكوه را قانون مشخص كرده و ادعای مسئولان شهرداری نیز بر خلاف قانون است.
رئیس اداره محیط زیست انسانی اداره كل حفاظت محیط زیست استان تهران ادامه داد: همچنین در ماده 23 این قانون وظیفه نظارت بر حسن اجرای قانون برعهده سازمان محیط زیست گذاشته شده است؛ از این رو نمی شود وظیفه نظارتی و اجرایی هر دو بر عهده نهاد محیط زیست باشد.
مجتمع پردازش و دفع پسماندهای آرادكوه در مسیر عوارضی تهران - قم تا فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) قرار دارد كه طی پنج دهه اخیر پذیرای انواع پسماندهای تولیدی شهر تهران و حتی شهرها و شهرك های اطراف پایتخت است.
پس از تعطیلی مركز دفن پسماندهای آبعلی در سال 1367 تاكنون، آرادكوه به عنوان تنها سایت دفن پسماندهای شهر تهران محسوب می شود.
رئیس اداره محیط زیست انسانی اداره كل حفاظت محیط زیست استان تهران در ادامه با اشاره به اینكه اكنون روزانه بین هفت هزار و 500 تا هشت هزار تُن پسماند وارد مجتمع آرادكوه می شود گفت: حدود چهار هزار تن دفن و حدود سه هزار تن آن وارد فرآیند تولید كمپوست می شود كه هر دو فرآیند منشا ایجاد آلودگی هستند.
وی مشكلات فرآیند تولید كمپوست در آرادكوه را «نبود تعبیه كانال برای انتقال شیرابه های تولیدی این فرآیند»، «كیفیت پایین كمپوست تولیدی در مقایسه با استانداردهای ملی به دلیل تفكیك نشدن از مبدا»، «بی توجهی به مدیریت جزء ویژه پسماندهای عادی» و «انتشار بوی نامطبوع در سایت هوادهی به دلیل ورود به فاز تخمیر كه به تولید گازهای بدبو نظیر دی متیل سولفید، آمونیاك و سولفید هیدروژن منجر می شود» عنوان كرد.
رئیس اداره محیط زیست انسانی اداره كل حفاظت محیط زیست استان تهران افزود: حدود 50 درصد پسماندها فرآیند دفن سطحی را طی پنج دهه اخیر طی كرده اند كه در حال حاضر روزانه نزدیك به 250 مترمكعب شیرابه تولید می كنند و در سال های گذشته شاهد نشت آن به انبارهای مجاور مجتمع نیز بوده ایم.
اكبرپور تاكید كرد: كارشناسان سازمان مدیریت پسماند شهرداری نیز قبول دارند كه این روند از لحاظ زیست محیطی و بهداشتی درست نیست و توسط محیط زیست استان نیز تایید نمی شود.
وی افزود: پیگیری و مكاتبه های سال های گذشته نیز به رفع آلودگی و ساماندهی مركز آرادكوه منجر نشده است و روند آلودگی ادامه دارد.
اكبرپور اضافه كرد: با توجه به وجود فناوری های جدید در عرصه پسماند ها انتظار می رفت مدیران اجرایی پسماند با الگو برداری از آنها درصدد رفع مشكل برآیند كه متاسفانه هیچكدام از برنامه های ارائه شده توسط متولیان، به دلایل مختلف مجال اجرا پیدا نكرده است.
رئیس اداره محیط زیست انسانی اداره كل حفاظت محیط زیست استان تهران خاطر نشان كرد: با توجه به رسالت قانونی اداره كل حفاظت محیط زیست، ساماندهی نشدن مركز آرادكوه، تشدید آلودگی در آن و نداشتن گنجایش و ظرفیت این سایت برای دفن پسماندها از یك طرف و اهمیت سلامت و بهداشت شهروندان بویژه ساكنان مجاور و حفظ محیط زیست از طرف دیگر موجب شد جابه جایی این مركز در دستور كار قرار گیرد و شهرداری نیز مكلف است نسبت به مكان یابی برای انتقال آراد كوه اقدام كند.
به گفته وی اداره كل محیط زیست استان تهران نیز نهایت همكاری را در انتخاب محل مناسب با در نظر گرفتن ضوابط و اصول زیست محیطی به كار خواهد بست.
اكبرپور در خصوص نحوه فعالیت پیمانكاران شهرداری در حوزه مدیریت پسماندها نیز به نبود ساماندهی فعالان رسمی و غیررسمی در حوزه مدیریت پسماندها اشاره و عنوان كرد: شاهد خرید و فروش پسماندها به صورت غیراصولی هستیم كه باعث ایجاد آلودگی زیست محیطی می شود.
وی گفت: عملكرد نامناسب پیمانكاران طرف قرارداد شهرداری در حوزه مدیریت اجرایی پسماندها به ذهنیتی بیمار دامن زده كه مدیریت اجرایی، به جای ایفای وظایف اصلی خود پسماندهای شهری را تا هر میزانی كه قادر است به پول تبدیل و هزینه های سازمانی را از این محل تامین و بهداشت جامعه و حفاظت از محیط زیست را فدای درآمدزایی از پسماند كند.
این مسئول محیط زیست تصریح كرد: به همین علت انتظار می رود متولیان امر نسبت به ساماندهای فعالان و پیمانكاران این حوره نیز اقدام كنند.
به گزارش ایرنا اختلاف نظر بر سر متولی ساماندهی آرادكوه در حالی است كه طی سال های اخیر انتشار بوی نامطبوع حوالی فرودگاه امام خمینی(ره) كه محل ورود گردشگران خارجی هست نیز محل انتقاد و گلایه بوده و مدیران پسماند شهرداری مدعی هستند این بو ارتباطی با فعالیت ها در آرادكوه ندارد.
در عین حال سال گذشته استاندار تهران گفته بود: باید برای مدیریت پسماندها در استان و محدوده مجموعه دفن زباله آرادكوه در این محدوده كار علمی انجام شود تا بوی نامطبوع حاصل از انباشت آنها هم از بین برود.
«انوشیروان محسنی بندپی» به اختصاص 70 میلیارد تومان در دولت برای مطالعه در خصوص نحوه ساماندهی بوی نامطبوع اطراف فرودگاه امام اشاره و بیان كرده بود كه 50 درصد این اعتبار تخصیص یافته است.
تهرام/8138/ 1008