روزنامه «گاردین» پانزدهم فروردین ماه سال جاری در گزارشی با استناد به تصاویر ماهوارهای تازه منتشر شده، اعلام كرد كه ساخت اولین رآكتور اتمی عربستان تا چند ماه آینده به پایان میرسد، آن هم در حالی كه ریاض هنوز برای پذیرش مفاد پادمانهای حفاظتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام آمادگی نكرده است.
به گزارش این روزنامه، در تصاویر ماهوارهای صفحه 10 متری كه حامل سوخت اتمی خواهد بود، مشهود و مشخص است كه فعالیت عمرانی در ساختمانهای بتونی اطراف آن نیز در جریان است.
بنابر این گزارش، این رآكتور اتمی در شهرك دانش و فناوری «ملك عبدالعزیز» در حومه ریاض واقع شده و به گفته «رابرت كلی» مدیر پیشین بازرسیهای هستهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، یك رآكتور كوچك تحقیقاتی 30 كیلوواتی است كه فاصله چندانی تا تكمیل شدن ندارد.
كلی كه بیش از سه دهه در تأسیسات تسلیحات اتمی آمریكا هم كار كرده، در این مورد گفت: حدس من این است كه آنها ظرف یك سال آینده میتوانند آن را كامل كنند و برق آن هم وصل شود.
به گفته وی، كاركرد اصلی این رآكتور، آموزش تكنسینهای اتمی است، اما ساخت چنین رآكتوری عبور از یك آستانه اتمی است، چرا كه عربستان پیش از وارد كردن سوخت اتمی به رآكتور، باید مجموعهای از قوانین و قواعد مشخص از جمله پذیرش بازرسیهای آژانس را انجام دهد تا این اطمینان حاصل شود كه مواد اتمی به سوی اهداف نظامی منحرف نشده باشند.
به نوشته گاردین، كار طراحی این رآكتور را یك شركت آرژانتینی به نام «اینوَپ اسای» (Invap SE) بر عهده داشته است.
«رافائل ماریانو گروسی» نماینده آرژانتین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد این پروژه گفت: این رآكتور باید حدودا تا پایان سال جاری میلادی عملیاتی شود.
تصاویر ماهوارهای این رآكتور كه اولین بار توسط پایگاه «بلومبرگ» خبری شد، در حالی منتشر میشود كه صدور مخفیانه مجوز انتقال فناوریهای اتمی به عربستان به اختلاف میان كنگره و دولت آمریكا منجر شده است. گزارشهای رسانهای نشان میدهد كه وزارت انرژی آمریكا بدون اطلاع رسانی به نمایندگان كنگره، مجوزهای لازم برای همكاریهای اتمی با ریاض را صادر كرده است.
دولت «دونالد ترامپ» كه همانند مقامات رژیم صهیونیستی به هیچ قاعده بین الملی پایبند نیست، در خصوص ارایه امكانات برای ساخت این رآكتور اتمی سكوت كرده است. «ریك پری» وزیر انرژی و «مایك پامپئو» وزیر خارجه آمریكا تاكنون از ارایه جزئیات توافقات اتمی با عربستان به كنگره خودداری كردهاند. هفته گذشته «كریستین سوینیسكی» رئیس كمیسیون مقررات اتمی آمریكا نیز از پاسخ به این سوال كه آیا در جریان توافق با سعودیها قرار داشته یا نه، خودداری كرد.
مخالفت نمایندگان كنگره آمریكا با انتقال فناوریهای حساس به عربستان با توجه به قتل سال گذشته «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد عربستانی توسط یك تیم دولتی ترور، بیشتر هم شده است. دو هفته پیش در جریان نشستی در سنای آمریكا، «برد شرمن» سناتور دمكرات ایالت كالیفرنیا خطاب به پامپئو گفت: اگر نمیتوانید به رژیمی با اره استخوانبر اعتماد كنید، نباید به آنها اعتماد كنید كه سلاح اتمی داشته باشند.
به گفته شرمن، ترامپ رئیس جمهوری آمریكا و «جرد كوشنر» مشاور و داماد وی قصد دارند با دور زدن كنگره، فناوری اتمی را بدون رعایت پروتكلهای ایمنی و خطوط قرمز آمریكا از جمله ممنوعیت غنیسازی و بازفرآوری، در اختیار سعودیها قرار دهند.
چندی قبل افشا شد كه شماری از مشاوران ترامپ در تلاش بودهاند تا مقدمات توافق سریع با عربستان برای انتقال فناوری اتمی به ریاض را فراهم كنند. «مایكل فلین» اولین مشاور امنیت ملی ترامپ كه اكنون به واسطه تخلفاتش تحت تحقیقات قضایی قرار دارد، رهبری این تلاشها را بر عهده داشته است.
خبرگزاری «رویترز» چندی پیش اعلام كرد كه اسنادی به دستش رسیده كه نشان میدهد، پری وزیر انرژی آمریكا به شكل مخفیانه، شش مجوز فروش فناوری هستهای به عربستان سعودی را صادر كرده است.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، این مجوزها در جریان پروژهای بزرگتر صادر شدهاند كه در نهایت به ساخت دستكم دو نیروگاه هستهای در عربستان منجر خواهد شد.
كشورهای مختلفی از جمله روسیه و كره جنوبی نیز در حال رقابت با شركتهای آمریكایی هستند تا بتوانند در زمینه ساخت نیروگاه هستهای با عربستان قرارداد ببندند؛ انتظار میرود كه تا پایان سال 2019 میلادی مشخص شود كه برنامه هستهای عربستان توسط چه كشوری اجرا خواهد شد، اما راه اندازی رآكتور 30 كیلوواتی ریاض توسط آرژانتینی ها با هماهنگی و حمایت همه جانبه آمریكایی ها در سال جاری میلادی حتمی است.
رویترز گزارش داده كه مجوز اخیر، 'بند 810' نامیده میشود و به شركتهای آمریكایی اجازه میدهد تا اقدامات اولیه را برای امضای قرارداد ساخت نیروگاه هستهای در عربستان انجام دهند.
به گزارش رویترز، برخی از نمایندگان كنگره آمریكا با فروش تجهیزات هستهای به عربستان مخالفند و میگویند كه چنین كاری میتواند به یك رقابت تسلیحات هستهای در خاورمیانه دامن بزند.
در پی انتشار گزارش رویترز، «ماركو روبیو» سناتور ایالت فلوریدا از آغاز تحقیق و تفحص درباره مساله مجوزهای مخفیانه خبر داد.
روبیو در توییتر نوشت كه دفتر حسابرسی دولت آمریكا، با درخواست او برای آغاز تحقیقات درباره مذاكرات دولت ترامپ و عربستان درباره یك توافق هستهای، موافقت كرده است.
بدون شك اقدامات آمریكا در اتمی شدن عربستان با هماهنگی كامل رژیم صهیونیستی بوده و می توان گفت، هستهای شدن سعودیها در راستای منافع این رژیم است، همانگونه كه راه اندازی جنگ هشت ساله در سوریه و پس از آن در عراق و ایجاد گروه تروریستی «داعش» توسط قدرتهای غربی - عربی در این دو كشور در راستای تامین منافع رژیم اشغالگر قدس بوده است.
نكته قابل تامل اینجاست كه آمریكا در سایه تهدیدها، تحریمها و فشارها نتوانسته مانع از افزایش توان صلح آمیز هسته ای ایران شود، از این رو به زعم خود برنامه موازنه امنیتی و موازنه قوای هستهای را از طریق عربستان در دستور كار منطقه ای خود قرار داده است؛ همچنین باید گفت كه هسته ای شدن عربستان نه تنها در تقابل با امنیت رژیم جعلی صهیونیستی قرار ندارد كه اتفاقا می تواند از ابزارهای بسیار مناسب صهیونیستها برای افزایش امنیتشان در منطقه غرب آسیا به شمار رود. هرچند كه امكان دارد این مسئله در ظاهر برخی واكنشها و مواضع منفی سران و مقامات صهیونیستی را در پی داشته باشد، اما یقیناً این مواضع، مواضعی تاكتیكی و مقطعی است.
نكته دیگر این كه یكسال و چهار ماه از حضور ترامپ در كاخ سفید نگذشته بود كه وی از توافق هسته ای ایران (برجام) كه به امضای 6 كشور هسته ای اعم از 5 عضو دائم شورای امنیت به همراه اتحادیه اروپا رسیده بود، خارج شد و درخواست كرد تا تحریم هایی كه به موجب این توافق لغو شده بود، بازگردند.
مخالفت های جامعه جهانی با اقدام آمریكا بی تاثیر بود، چرا كه بنای ترامپ و دولت او، نادیده گرفتن هنجارهای بین المللی و قلدرمآبی برای دست یافتن به قدرت است. از این رو با نادیده گرفتن درخواست های مكرر متحدان خود به ویژه در اروپا، تحریم های متعددی را علیه ایران اعمال كرد.
ترامپ حتی در زمانی كه مردم ایران در مصیبت سیل ویرانگر كه بیشتر برخی از استان های ایران درگیر آن هستند، هم دست از این دشمنی و خصومت نكشید و در حالی كه مضحكانه مدعی بود در كنار مردم ایران ایستاده است، تحریم و فشار جدیدی را اعمال كرد تا جایی كه امداد رسانی به مردم ایران از سوی نهادهای بین المللی هم دچار مشكل شد.
چندین دهه است كه آل سعود مجری و گوش به فرمان دستورات و برنامه های مقامات آمریكایی هستند و بی كم و كاست دستورات واشنگتن را در منطقه اجرا می كنند، اما با سفر حدود دو سال پیش ترامپ به عربستان و انعقاد قرارداد 460 میلیاردی تسلیحاتی میان ریاض - واشنگتن این روند شدت بیشتری به خود گرفته به حدی كه از این تاریخ به بعد از آل سعود به عنوان «گاو شیرده» آمریكا در جهان یاد می شود، در مقابل واشنگتن نیز سرویس های ویژه ای به آل سعود می دهد كه در اختیار گذاردن تجهیزات اتمی بدون مجوز، لاپوشانی قتل فجیع خاشقچی خبرنگار در كنسولگری عربستان در استانبول، چشم پوشی از جنایات آل سعود در زمینه حقوق بشری، همراهی واشنگتن با ریاض در جنگ یمن و كشتار مردم این كشور فقط نمونه ای از دهها گونه همكاری واشنگتن با ریاض است.
خاورم**1275**1651
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۰
تهران - ایرنا - این روزها رسانه های بین المللی از نزدیكی اتمام ساخت رآكتور اتمی عربستان خبر می دهند، فعالیتی كه تا این لحظه بدون هماهنگی با آژانس بین المللی انرژی اتمی و در مقابل با چراغ سبز و هماهنگی آمریكا و برخی كشورهای غربی پیش رفته است. عربستان كه در كنار آمریكا و رژیم صهیونیستی همواره از فعالیت مسالمت آمیز هسته ای ایران انتقاد می كند، خود چند سالی است كه به دنبال ساخت رآكتور اتمی می باشد.