به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در این جلسه به اثرات محیط زیستی این دیوار و تعاملات طرفین و تاثیر آن در زیستگاه ها پرداخته شد.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در ابتدای این جلسه ضمن تشكر از حضور فاطما وارانك در ایران یادآور شد: تركیه هم از نظر فرهنگ و زبان و هم از نظر طبیعت و اكوسیستم شبیه ایران است به همین خاطر و با وجود چنین ویژگی های مشتركی میتوانند ارتباط خوبی را در زمینه حفظ محیط زیست با هم برقرار كنند.
حمید ظهرابی با بیان اینكه محیط زیست ایران و تركیه می توانند از هم متاثر باشند، ابراز امیدواری كرد برگزاری این جلسه سرآغازی بر همكاریهای مشترك محیط زیستی بین دو كشور دوست و همسایه باشد.
وی با اشاره به سابقه ایران در حفاظت محیط زیست گفت: در گذشته برخی از اماكن حفاظت شده تحت عنوان قرق های خصوصی پادشاهی بود، حداقل 60 سال است كه ما رسما مناطق حفاظت شده زیست محیطی داریم و اكنون حدود 18 میلیون هكتار از مساحت كل كشور تحت حفاظت محیط زیستی هستند، 35 تالاب بین المللی داریم كه در كنوانسیون رامسر ثبت شده است.
ظهرابی تصریح كرد: ایران آمادگی دارد كه تجربیات به دست آورده در حفاظت محیط زیست و تنوع زیستی را با كشور تركیه به اشتراك بگذارد و حتی می توانیم مناطق حفاظت شده مرزی تعبیه و تالاب هایی را به صورت مشترك در كنوانسیون رامسر ثبت كنیم و در زمینه های مدیریت پسماند و آلودگی هوا همكاری داشته باشیم.
وی با اشاره به موضوع جلسه امروز كه درباره دیوار مرزی بین ایران و تركیه بود، پیشنهاد كرد: آن قسمت از دیوار كه ساخته شده و ممكن است به محیط زیست دو طرف صدمه وارد كند را اصلاح كنیم و برای مابقی دیوار نیز مسائل و مشكلات محیط زیستی دو طرف را رعایت كنیم تا خسارات را به حداقل برسد.
استان آذربایجان غربی ایران با چهار استان آغری، ایگدیر، وان و حاكاری از تركیه مرز مشترك دارد.
در ادامه این نشست، معاون وزیر محیط زیست و شهرسازی تركیه ضمن تشكر از میزبانی ایران در این نشست اظهار كرد: اینكه امروز در ایران سازمانی مجزا به نام «سازمان حفاظت محیط زیست» وجود دارد اتفاق بسیار خوشایندی است در در این مدت حضور در تهران متوجه شدم كه این شهر چقدر سبز و پاك است و برنامه ریزی خوبی برای آن انجام شده است.
فاطما وارانك افزود: تركیه در 16 سال گذشته اهمیت محیط زیست را چند برابر كرده و همانند ایران با منابع طبیعی كه در اختیار دارد به داشته های خود افزوده است.
وی با بیان اینكه محیط زیست امانت است و باید به نسل های بعد تحویل داده شود، توضیح داد: در تركیه 12 درصد از منابع طبیعی حفاظت شده است، هدف ما این است كه این میزان را به 15 درصد و سپس به 20 درصد برسانیم.
معاون وزیر محیط زیست تركیه با اشاره به دیواری كه پیشتر به دلایل امنیتی بین دو كشور احداث شده است، گفت: یك هیات فنی تشكیل می شود تا ببینیم چه كارهایی انجام شده و چه كارهایی نباید انجام شود كه با وزارت امور خارجه زمان و مكان این جلسات هماهنگی لازم صورت میگیرد.
در ادامه این نشست، مدیر اكوسیستم های تالاب سازمان حفاظت محیط زیست و مسئول پیگیری اثرات زیست محیطی دیوار هم نكاتی را مطرح كرد.
مسعود باقرزاده كریمی با بیان اینكه اولین بار موضوع محیط زیست دیوار مرزی در فروردین ماه 1397 در اجلاس كمیسیون عالی مرزی دو كشور مطرح شد، گفت: در بند 10 آن اجلاس به اثرات محیط زیستی اشاره شد و هر دو طرف اتفاق نظر داشتند كه روی مسائل زیست محیطی دیوار باید دقت نظر بیشتری داشته باشند.
وی با اشاره به طرح دغدغههای محیط زیستی دو كشور در این نشست، ادامه داد: ایران و تركیه حدود 520 كیلومتر مرز مشترك دارند كه 480 كیلومتر آن مرز خاكی و 40 كیلومتر مرز آبی است.
مدیر اكوسیستم های تالابی گفت: چهار منطقه حساس اكولوژیكی به شرح ذیل وجود دارد، یكی تالاب بورآلان و رودخانه قره سو كه بین دو كشور مشترك است، دوم تالاب یاریم قیه و رودخانه ساری سو به این تالاب می ریزد كه بین دو كشور مشترك است، سوم تالاب آغ گول كه در محدوده سرزمینی كشور ایران است، چهارم پارك ملی آغری داغ (كوه آرارات) در پهنه سرزمینی تركیه قرار دارد.
وی با بیان اینكه زیستگاههای ایران و تركیه پشتیبان هم هستند، گفت: كوه آرارات در سمت تركیه محل مهاجرت حیات وحش است، به عبارت دیگر تابستان گذرانی در مناطق تركیه و زمستان گذرانی در مناطق ایران انجام خواهد شد این چنین مهاجرتی بین دو طرف مرز وجود دارد.
باقرزاده با اشاره به پایه های سنگی دیوارهای مرزی و انتقاد از وزن زیاد آنها در بخش هایی از تالاب توضیح داد: در بخش هایی از تالاب، این دیوارها می توانند منافذ و روزنه های خاك را بسته و باعث اختلال تبادل آب بین دو طرف شوند، همچنین آبگذرها بسیار كوچك و باریك هستند و با سیلاب پر از رسوب می شود و همین باعث آسیب دیدن برای هر دو طرف می شود.
مدیر اكوسیستم های تالابی با اشاره به نشست قفقاز در دسامبر 2018 ادامه داد: در ناحیه قفقاز، 6 زیستگاه از این دیوار مرزی متاثر خواهد شد؛ در نشست قفقاز كشورها متعهد شدند اثرات مرزها روی زیستگاهها را به حداقل برسانند؛ ما نباید با دست خودمان این زیستگاهها را تضعیف كنیم.
وی در خصوص اثرات مخرب دیوار مرزی ایران و تركیه بر محیط زیست منطقه بیان كرد: این دیوار مرزی می تواند چرخه هیدرولوژیكی منطقه را تحت تاثیر قرار دهد و سیلابها را به تالابها نرساند از طرف دیگر این دیوار باعث قطعه قطعه شدن زیستگاهها می شود كه بر مهاجرت فصلی حیات وحش اثرگذار است.
باقرزاده با ذكر پیشنهاداتی همچون نساختن دیوار بر روی تالابها، استفاده از دیوارهای سبك تر در زیستگاه حساس و بزرگ شدن ابعاد گذرگاه ها برای انتقال آب و مسیرهای عبور حیات وحش، به صحبت های خود پایان داد.
در ادامه این نشست، فاطما وارانك كه مسئول اجرای دیوار مرزی است، گفت: در سالهای اخیر به دلیل افزایش فعالیتهای تروریستی كه تهدیدی برای دو كشور بود تصمیم به احداث این دیوار گرفته شد و این به معنای جدا بودن دو كشور از هم نیست.
وی توضیح داد: این دیوار برای تهدیدهای امنیتی طراحی شده و نوع طراحی آن به شكلی است كه قابل جابه جایی بوده تا تاثیر زیادی بر محیط زیست نداشته باشد.
وی با ذكر این نكته كه فواصلی در دیوارها وجود دارد، گفت: برای عبور وسایل حمل و نقلی و حیوانات، فاصله هایی تعبیه شده تا پاسخگوی نیازهای محیطی و بشری باشد.
وی درباره گذرگاه های آب رودخانه ها توضیح داد: ما نیز بر این باور هستیم كه تعداد آنها كافی نیست و گذرگاه های آب باید افزایش یابد چون حجم آب بالا رفته و در این رابطه تمهیداتی اندیشیده خواهد شد.
علمی 9014** 1055
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۰
تهران- ایرنا- نشست مشترك ایران و تركیه درخصوص مشكلات زیستمحیطی دیوار مرزی دو كشور با حضور معاون وزیر محیط زیست و شهرسازی تركیه و معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، نمایندگان وزارتخانه های نیرو، كشور و امور خارجه، در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.