اصفهان - ایرنا - رییس مركز بهداشت و معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان گفت: تامین منابع مالی و همكاری بین بخشی برای پوشش همگانی و كامل مراقبت های بهداشتی اولیه در استان ضروری است

كمال حیدری روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: در زمان حاضر حدود 60 درصد از كل جمعیت پنج میلیون نفری اصفهان زیر پوشش مراقبت های بهداشت اولیه قرار دارند و برای آنها پرونده سلامت الكترونیك تشكیل شده است.
وی با تاكید بر اینكه اجرای طرح تحول نظام سلامت از سال 93 باعث فراگیر شدن مراقبت ها و خدمات بهداشتی در كشور شد، اظهار داشت: برای توسعه آن باید بسیاری از عوامل از جمله منابع مالی و همكاری نهادها و سازمان های دیگر برقرار باشد.
طرح تحول نظام سلامت از اردیبهشت سال 93 با هدف افزایش پاسخگویی نظام سلامت، كاهش پرداخت مستقیم از جیب مردم و ارتقای كیفیت خدمات مراكز درمانی و بیمارستان ها به اجرا گذشته شد.
حیدری با بیان اینكه پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی باید سهمی از مالیات ارزش بر افزوده برای ارائه خدمات رایگان بهداشتی تخصیص یابد، خاطرنشان كرد: ارائه همه خدمات و مراقبت های بهداشتی اولیه برای وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشكی هزینه بر است و بسیاری از آنها به بخش خصوصی واسپاری شد.
رییس مركز بهداشت اصفهان با بیان اینكه اگر تامین مالی این خدمات كامل صورت گیرد، مراكز بهداشت دغدغه ای برای آن ندارند، اضافه كرد: اما اگر تامین مالی بطور كامل انجام نشود ناگزیر به تعدیل برخی نیروها خواهیم بود.
حیدری با اشاره به اینكه در خارج از ساختار وزارت بهداشت نیز همكاری بین بخشی برای گسترش مراقبت ها و سطح سلامت، ضروری است، ادامه داد: 75 درصد سلامت در دست بخش های غیر از مجموعه وزارت بهداشت است.
وی تاكید كرد: اگر همه دستگاه های اجرایی دست در دست هم دهند و برای تمام بخش های سلامت مانند غذای سالم، تحرك و كاهش آلودگی هوا همكاری كنند، كیفیت و سبك زندگی مردم نیز ارتقا می یابد.
رییس مركز بهداشت اصفهان با بیان اینكه تشكیل پرونده سلامت الكترونیك از چند سال اخیر تا كنون در كشور در حال اجراست، خاطرنشان كرد: تشكیل این پرونده و ارائه خدمات سلامت رایگان است و مردم زیر پوشش مراقبت های بهداشت و طرح های غربالگری بیماری های غیر واگیردار مانند پرفشاری خون، دیابت و انواع سرطان ها قرار می گیرند.
حیدری با اشاره به اینكه تشكیل پرونده سلامت الكترونیك باعث شناسایی بسیاری از بیماری های غیر واگیردار شد، افزود: 30 درصد از مبتلایان به دیابت و 30 درصد مبتلایان به پرفشاری خون با تشكیل این پرونده در استان اصفهان شناسایی شدند.
وی با بیان اینكه افراد دارای پرونده سلامت الكترونیك در اولویت دریافت مراقبت های بهداشتی و درمانی قرار می گیرند، تصریح كرد: اصفهان از نظر ارائه خدمات و مراقبت های بهداشت اولیه در كشور در بین استان های برتر قرار دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان همچنین درباره اینكه چرا هنوز بخش عظیمی از جمعیت كلانشهر اصفهان دارای پرونده سلامت الكترونیك نیستند، توضیح داد: هنوز فرهنگ مراجعه به مراكز بهداشتی و تشكیل این پرونده در شهرهای بزرگ چندان رواج نیافته است از طرفی در این مناطق به دلیل در دسترس بودن بیشتر پزشكان متخصص و بیمارستان ها، برخی افراد ترجیح می دهند كه بطور مستقیم به پزشكان مراجعه كنند.
حیدری ادامه داد: این در حالی است كه ارائه خدمات و مراقبت های بهداشت اولیه بصورت استاندارد است و همه جوانب سلامت یعنی روحی، روانی و جسمی را در برمی گیرد و علاوه بر رایگان بودن، اطلاعات آن محرمانه می ماند.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، مراقبت های بهداشت اولیه (Primary Health Care)، مراقبت های ضروری بهداشتی هستند كه از طریق شیوه ها و فناوری علمی و عملی ارایه می شود، از نظر جامعه قابل قبول و برای افراد و خانواده ها در دسترس است، از نظر هزینه برای جامعه و كشور در هر مرحله از توسعه قابل توجیه می باشد و در نخستین سطح تماس افراد، خانواده و جامعه با نظام بهداشتی قرار دارد.
از مهمترین و رایج ترین اجزای مراقبت های بهداشتی اولیه می توان به آموزش سلامت (درباره مشكلات معمول بهداشتی، پیشگیری و روش های كنترل بیماری)، بهبود تغذیه، مراقبت های بهداشتی مادران و كودكان، تامین آب سالم و بهسازی محیط، بهداشت حرفه ای و ایمن سازی اشاره كرد.
دیگر اجزای مراقبت های بهداشت اولیه شامل پیشگیری و كنترل بیماری های واگیر شایع و بومی و كنترل آنها، فراهم كردن امكانات تشخیص و درمان مناسب، پیش بینی و تدارك داروهای اساسی، سلامت روان، سلامت دهان و دندان، پیشگیری از حوادث و سوانح و كنترل بیماری های واگیر است.
اهمیت مراقبت های بهداشت اولیه تا به حدی است كه سازمان بهداشت جهانی شعار سال 2019 میلادی را متناسب با آن انتخاب كرد.
'مراقبت های بهداشت اولیه برای پوشش همگانی سلامت' شعار روز جهانی سلامت در سال 2019 است.
اول تا هفتم اردیبهشت جاری به هفته سلامت نامگذاری شده است.
استان اصفهان دارای حدود یكهزار واحد بهداشتی درمانی شامل 53 بیمارستان، 493 خانه بهداشت روستایی، 223 پایگاه سلامت شهری، 88 مركز خدمات جامع سلامت روستایی، 127 مركز خدمات جامع سلامت شهری، هشت واحد تسهیلات زایمانی و هفت مركز بیماری های رفتاری است.
/6026/3011