به گزارش ايرنا، مجيد پاتو روز پنجشنبه در نشست خبري با خبرنگاران و اصحاب رسانه اين شهرستان اظهار داشت: سال گذشته از مجموع 200 ميليارد ريال اعتبار طرح هاي آبخيزداري آذربايجان غربي 50 ميليارد ريال به مهاباد اختصاص يافته بود كه امسال با توجه به افزايش اعتبار استان به 600 ميليارد ريال، اعتبار مهاباد نيز سه برابر شده است.
وي اضافه كرد: سال 1397 در 2 حوضه آبريز روستاهاي «ميرسه» و «آفان» 2 هزار و 400 مترمربع طرح هاي آبخيزداري به صورت ساخت سيل بند و يكهزار و 400 هكتار طرح بيولوژيكي شامل كپه كاري و كاشت نهال درختان مثمر جنگلي انجام شد.
وي در خصوص طرح هاي آبخيزداري در سال 1398 نيز گفت: امسال علاوه بر توسعه اين طرح ها در روستاهاي «ميرسه» و «آفان»، در پنج حوزه ديگر و 24 روستا از روستاهاي «كاني بازار»، روستاهاي جنگلي «كاولان» و «كوران» و روستاي «دهبكر» در بالادست سد مهاباد طرح هاي آبخيزداري اجرا مي شود.
«پاتو» در خصوص احياي جنگل هاي حاشيه سد مهاباد نيز گفت: از اعتبار آبخيزداري مهاباد 21 ميليارد و 400 ميليون ريال براي احياي 75 هكتار از جنگل هاي حاشيه سد اختصاص مي يابد.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد هدف از اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوانداري در اين شهرستان را كنترل سيل و رسوب، تغذيه سفره هاي زيرزميني، افزايش پوشش گياهي در پايين دست، بهبود وضعيت معيشتي حوضه نشينان و تعادل دام و مرتع عنوان كرد و افزود: عمليات آبخيزداري مكمل فعاليت هاي حفاظت از اراضي ملي و بخش هاي جنگل و مرتع است.
وي ادامه داد: اين فعاليت ها به صورت عمليات بيولوژيكي، مكانيكي، بيومكانيكي و مديريتي، مهمترين راه حفاظت خاك و كاهش خسارت ناشي از فرسايش و تخريب خاك به شمار مي رود و مي تواند عامل مهمي در توسعه زيرساخت هاي بخش كشاورزي باشد.
** خلع يد در 262 هكتار از اراضي ملي مهاباد
رييس اداره مناطع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: سال گذشته در مجموع 55 فقره پرونده تصرف اراضي ملي در اين شهرستان تشكيل شد و 180 هكتار از اراضي ملي از متصرفان خلع يد شد و در اختيار دهياران و شوراي اسلامي روستاها قرار گرفت.
«پاتو» در خصوص پرونده هاي تخريب اراضي ملي نيز اظهار داشت: در سال 1397 در مجموع 66 فقره پرونده تخريب اراضي ملي تشكيل و 62 هكتار از اين اراضي از تخريب كنندگان باز پس گرفته شد.
وي اضافه كرد: پنج فقره پرونده با مساحت 20 هكتار نيز تصرف مجدد در اراضي ملي انجام شده بود كه پس از بررسي خلع يد مجدد صورت گرفت.
رييس اداره مناطع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: سال گذشته 71 فقره پرونده چراي زودرس و ديررس دامداران اين شهرستان تشكيل و ورود 6 هزار و 448 راس دام غيرمجاز به مراتع استان گزارش شد.
وي در خصوص پرونده قطع درختان نيز افزود: سال قبل 22 فقره پرونده قطع درختان تشكيل شد و متخلفان در اين راستا اقدام به قطع 494 اصله درخت كرده بودند.
پاتو گفت: سال 1397 در مجموع 290 فقره پرونده انواع تخلف در اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد تشكيل شده بود كه متخلفان در مجموع به پرداخت 690 ميليون ريال جريمه نقدي محكوم شدند.
** نصب 15 دستگاه آبگرمكن خورشيدي در روستاهاي مهاباد
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: سال گذشته 15 دستگاه آبگرمكن خورشيدي به مناسبت هفته منابع طبيعي در روستاهاي اين شهرستان نصب شد.
«پاتو» اظهار داشت: اهداي اين آبگرمكن هاي خورشيدي در راستاي ترويج استفاده از انرژي پاك و جايگزيني سوخت هاي فسيلي و هيزمي و در روستاهاي «دول بهار»، «محمود آباد» و «آفان» از توابع اين شهرستان انجام شد.
وي اضافه كرد: براي خريد هر دستگاه آبگرمكن خورشيدي در حدود 70 ميليون ريال و در مجموع يك ميليارد ريال براي خريد اين 15 دستگاه هزينه شده بود.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد افزود: با نصب اين آبگرمكن هاي خورشيدي، استفاده روستاييان از چوب جنگل كمتر شده و همين امر باعث حفاظت بيشتر جنگل هاي بلوط مي شود.
وي اظهار داشت: انرژي خورشيدي منبعي قابل دسترس، رايگان و تجديدپذير است كه استفاده از آن ميزان قابل توجهي از وابستگي جنگل نشينان به سوخت هاي فسيلي و چوب درختان جنگلي را كاهش مي دهد.
** 90 تُن چوب قاچاق در مهاباد توقيف شد
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: سال گذشته در مجموع 90 تُن چوب در قالب چند محموله چوب درختان جنگلي كه به صورت قاچاق در حال انتقال از اين شهرستان بود، كشف و توقيف شد.
«پاتو» افزود: اين محموله كه براساس گزارش هاي مردمي در چند دستگاه تريلر و چند دستگاه خودرو سبك از پيرانشهر و سردشت بارگيري شده بودند، با همكاري عوامل انتظامي متوقف شد.
وي اضافه كرد: قاچاقچيان چوب قصد داشتند كه اين محموله ها را از طريق مهاباد به استان هاي عمقي كشور منتقل كنند كه با هوشياري ماموران متوقف شدند.
پاتو با اشاره به شگردهاي قاچاقچيان چوب گفت: اين افراد چوب درختان جنگلي را ابتدا بارگيري مي كنند و در قسمت هاي بالاي بار نيز چوب هاي خشك و غيرجنگلي را قرار مي دهند تا ماموران به آن مشكوك نشوند.
وي افزود: بيش از 90 درصد محموله توقيف شده مربوط به درختان بيد بود كه اغلب در بستر رودخانه هاي دايمي و فصلي به صورت پراكنده وجود دارد.
وي از مردم طبيعت دوست، همياران طبيعت، دهياران، شوراهاي اسلامي شهر و روستا خواست تا براي مشاركت در حفاظت از منابع طبيعي، گزارش هاي خود را مبني بر تخريب، تصرف و قطع غيرمجاز درختان به شماره تلفن 1504 به يگان حفاظت منابع طبيعي اطلاع دهند.
پاتو اظهار داشت: جنگل هاي اين شهرستان كه جزء جنگل هاي زاگرس شمالي بوده در طول بيش از 50 هزار سال گذشته تشكيل شده، به لحاظ محافظت از منابع آب و خاك، توليد محصولات فرعي، ذخاير ژنتيكي، مصارف درماني، توانايي هاي اكوتوريستي و ارزش هاي زندگي داراي اهميت زيادي است.
** 120هكتار مرتع مهاباد سال گذشته دچار آتش سوزي شد
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: سال گذشته 200 مورد آتش سوزي در مراتع اين شهرستان اتفاق افتاد و در اين آتش سوزي ها در مجموع 120 هكتار از مراتع طعمه حريق شد.
پاتو افزود: افزايش پوشش گياهي و بالا رفتن دماي هوا سبب بيشتر شدن آتش سوزي در مراتع اين شهرستان بود كه بيشترين آتش سوزي در مراتع بخش خليفان رخ داد؛ عامل انساني و سهل انگاري عمده دلايل شعله ور شدن آتش در اين منطقه بود.
وي اضافه كرد: دستگاه دمنده آتش براي خاموش كردن آتش در مراتع خريداري شده كه قابل حمل است و با فشار هوا شعله هاي آتش را خاموش مي كند.
وي با اشاره به برنامه هاي امسال در خصوص مقابله با آتش سوزي در مراتع نيز گفت: 79 كلاس ترويجي و آموزشي براي روستاييان در خصوص مقابله با آتش سوزي مراتع و مقابله با تخريب طبيعت برگزار شده و در مجموع 2 هزار و 230 نفر در اين كلاس ها مشاركت داشتند.
وي يادآور شد: 2 پد فرود بالگرد در تاج سد مهاباد و اماكن نظامي نيز براي نشست و برخاست بالگرد در اين شهرستان شناسايي شده كه در صورت وقوع آتش سوزي گسترده در مراتع امكان خاموش كردن هوايي وجود داشته باشد.
پاتو از دوستداران طبيعت خواست هنگام روشن كردن آتش، از گسترش آن به دامن طبيعت جلوگيري كنند و قبل از ترك محل بقاياي آتش را با آب خاموش كنند.
** تشكيل 118 فقره پرونده چراي زودرس دام در مهاباد
رييس اداره مناطع طبيعي و آبخيزداري مهاباد در خصوص پرونده هاي چراي زودرس دام در سال 1398 نيز گفت: امسال نيز 118 فقره چراي دام در اين اداره تشكيل شد و متخلفان به پرداخت 390 ميليون ريال جريمه نقدي محكوم شدند.
وي افزود: اين دامداران متخلف قبل از شروع فصل چرا، دام هاي خود را براي تعليف به مراتع اين شهرستان برده بودند.
وي بيان كرد: هرگونه چراي زودرس دام قبل از 15 ارديبهشت سال جاري در مراتع اين شهرستان ممنوع است و با متخلفان برخوردهاي قانوني لازم صورت مي گيرد.
رييس اداره مناطع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: از دامداران متخلف، تعهد محضري گرفته شده كه تخلف چراي زودرس را تكرار نكنند كه در همين زمينه نيز 20 دامدار به دليل تمكين نكردن به دستگاه قضايي معرفي شدند.
«پاتو» در خصوص صدور پروانه هاي الكترونيكي چراي دام در مراتع اين شهرستان نيز اظهار داشت: امسال بيش از سه هزار فقره پروانه چراي دام در مراتع اين شهرستان صادر شد و در مجموع بيش از 2 ميليارد و 20 ميليون ريال عوارض «پوشانه» از بهره برداران اخذ گرديد.
وي با اشاره به اينكه در مهاباد دام مازاد وجود دارد، يادآور شد: در اين شهرستان 170 هزار راس دام مجاز به استفاده از مراتع هستند در حالي كه هم اكنون سه برابر اين مقدار دام در اين شهرستان از مراتع استفاده مي كنند.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: بيش از پنج هزار بهره بردار در مراتع مهاباد مشغول فعاليت هستند كه سالانه بيش از 80 هزار تن علوفه را از اين مراتع برداشت مي كنند.
وي افزود: در مهاباد بيش از 197 هزار هكتار مرتع وجود دارد كه 50 هزار هكتار آن مراتع درجه يك با پوشش مناسب، 70 هزار هكتار مراتع درجه 2 با پوشش متوسط و بقيه مراتع درجه 3 با پوشش ضعيف است.
وي در خصوص ساير اقدامات اين اداره در سال 1397 نيز گفت: سال قبل 88 هكتار ذخيره گاه جنگلي در اين شهرستان شناسايي شد و 60 هزار اصله نهال گونه هاي جنگلي كه در نهالستان اين اداره كشت شده بود، توزيع گرديد.
وي افزود: سال قبل 514 پرونده رفع تداخلات تشكل و 493 پرونده بررسي شد، سند 11 هزار هكتار از مراتع به منظور تثبيت مالكيت دولت تنظيم و 35 هكتار براي احداث مسكن روستايي واگذار شد.
پاتو گفت: سال قبل 2 هزار مورد استعلام الكترونيكي ادارات مختلف پاسخ داده شد و 30 مورد واگذاري زمين براي طرح هاي صنعتي و 54 استعلام معدن بررسي شد.
به گزارش ايرنا در پايان اين نشست، خبرنگاران سوالاتي در مورد اقدامات اداره منابع طبيعي مهاباد مطرح كردند و كارت هميار طبيعت (محافظ افتخاري) براي خبرنگاران حاضر در نشست صادر شد.
در مهاباد بيش از 197 هزار هكتار مراتع روستايي و ييلاقي و يكهزار هكتار جنگل وجود دارد؛ جنگل هاي اين شهرستان بيشتر در مناطق غربي و در روستاهاي كاولان و كوران واقع است؛ اين جنگل ها در طول بيش از 50 هزار سال گذشته تشكيل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاك، توليد محصولات فرعي، ذخاير ژنتيكي، مصارف درماني، توانايي هاي اكوتوريستي و ارزش هاي زندگي داراي اهميت زيادي است.
در مهاباد همچنين بيش از 197 هزار هكتار مرتع وجود دارد كه 50 هزار هكتار آن مراتع درجه يك با پوشش مناسب، 70 هزار هكتار مراتع درجه 2 با پوشش متوسط و بقيه مراتع درجه سه با پوشش ضعيف است.
3020/6185/3072
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۰:۴۱
مهاباد - ايرنا - رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري مهاباد گفت: امسال اعتبار طرح هاي آبخيزداري و آبخوانداري در اين شهرستان در مقايسه با سال قبل سه برابر افزايش يافته و به 150 ميليارد ريال رسيده است.