رشت - ايرنا - مديرعامل شركت آب منطقه اي گيلان گفت: هيچ نگراني در خصوص فصل زراعي پيش رو نداريم و آوردي كه در فروردين ماه سالجاري داشتيم، طي نيم قرن از بهره برداري سد سفيدرود، بي نظير بوده است.

سد مخزني سفيدرود بر روي رودخانه سفيدرود و در پايين دست محل تلاقي دو رودخانه قزل اوزن و شاهرود، در 75 كيلومتري جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجيل احداث شده و ظرفيت فعلي آن، يك ميليارد و 50 ميليون متر مكعب است.
سد سفيدرود آب مورد نياز 171 هزار هكتار از 238 هزارهكتار شاليزار گيلان را تامين مي‌كند؛ بر اين اساس آب بقيه شاليزارهاي استان از محل رودخانه‌ها، آب‌بندان‌ها و چاه‌هاي موجود در استان تامين مي‌شود.
استان گيلان داراي 238 هزار هكتار شاليزار است كه هر ساله از كشت آنها حدود 750 تا 850 هزار تن برنج سفيد به دست مي آيد.
وحيد خرمي روز شنبه در گفت وگو با ايرنا با اشاره به افتتاح سد لاستيكي باغبانان فومن با حضور وزير نيرو در پنجشنبه هفته گذشته اظهار داشت: با وجود حجم زيادي از بارش ها و آوردها در استان گيلان در مخزن سد و رودخانه سفيدرود ، خوشبختانه خسارتي در پايين دست نداشتيم.
وي ادامه داد: به لطف روش هايي كه در بستر رودخانه ها انجام و در راستاي شيوه نامه اي كه در استان ابلاغ شده ؛ تا جايي كه مي توانيم بستر دو تا پنج سال را به روش شيوه نامه آزاد مي كنيم و مصالح مازادي كه موجب مزاحمت براي عبور آب و سيلاب است، براساس تفاهم نامه هاي خاص و قانون مند برداشت مي شود و نظارت كافي بر اين روش ها وجود دارد تا از نظر فني و حقوقي كمترين خطا صورت گيرد.
مديرعامل شركت آب منطقه اي گيلان در زمينه سد سازي در استان گفت: سد لاستيكي باغبانان فومن كه به بهره برداري رسيده؛ سومين سدي است كه عمليات اجرايي آن پايان يافته و چهارمين سد نيز مراحل پاياني خود را طي مي كند و در مرحله تست آن هستيم.
به گفته خرمي؛ از 11 سدي كه مقرر بود در گيلان افتتاح شود، چهار سد به پيشرفت فيزيكي صد در صد رسيده و بقيه سدها به جز دو مورد كه در خصوص تملك اراضي مشكل داشته ايم، مابقي از پيشرفت فيزيكي خوبي برخوردارند.
وي اضافه كرد : سدهاي استان از 40 تا 80 درصد پيشرفت فيزيكي دارند و اگر مشكلات اعتباري حل شود همه اين سدها به اتمام خواهند رسيد.
خرمي با اشاره به مزيت هاي سدهاي لاستيكي در استان اظهار داشت : سدهاي لاستيكي در گيلان قابليت سازگاري با محيط زيست دارند و فعاليت اجرايي آنها در عرصه رودخانه ها قرار دارد و هيچ گونه تعارضي با حاشيه رودخانه و منافع ملي ندارند.
وي عنوان كرد: غالباً سازه هاي بتني در استان گيلان براي انحراف آب دچار مشكل شده اند چون در زمان سيلاب نمي توانند به خوبي عمل كنند اما سدهاي لاستيكي كاربردهاي بهتري در سيلاب دارند.
وي در خصوص سد لاستيكي باغبانان فومن گفت : سد لاستيكي باغبانان فومن موقعيت خاصي دارد؛ در نزديكي كانال اصلي آب بر قرار دارد كه از سد سفيدرود آب را منتقل مي كند و اين امر موجب مي شود كه بتوانيم سالانه 15 ميليون متر مكعب آبي را كه وارد دريا مي شود، مديريت كرده و به شبكه آبي تزريق كنيم.
سد لاستيكي باغبانان در پنج كيلومتري جاده فومن به سمت ماسوله بر روي رودخانه ماسوله رودخان واقع شده است. با توجه به پتانسيل آبدهي اين رودخانه در فصل بهار و وجود كانال فومنات در تقاطع با اين رودخانه براي كنترل و انتقال آب مازاد آن به كانال فومنات و همچنين بالا نگه داشتن رقوم سطح آب براي برداشت ثقلي در فصول زراعي و مواقعي كه به دليل آبدهي پائين رودخانه رقوم آب پائين مي آيد و تثبيت بستر و حفاظت سازه هاي پائين دست، احداث سد لاستيكي باغبانان بر روي رودخانه ماسوله رودخان مد نظر قرار گرفت.
سد لاستيكي باغبانان با هدف بهبود آبياري اراضي كشاورزي پائين دست ، كاهش فرسايش در رودخانه و تثبيت بستر سازه هاي موجود، استفاده از آب مازاد رودخانه ماسوله رودخان جهت تغذيه كانال فومنات، تغذيه آب زيرزميني، ساماندهي رودخانه و بهره برداري تفريحي و توريستي و پرورش آبزيان احداث شد.
مشخصات اين سد شامل ارتفاع 5.2 متري، طول تاج سر ريز 53 متر، حجم مخزن 120 هزار متر مكعب و حجم قابل تنظيم ساليانه 15 ميليون متر مكعب و سطح درياچه پشت سد 50 هزار متر مربع اشاره كرد. همچنين براي اولين بار در ساخت اين سد از لاستيك يك تكه و به منظور جلوگيري از پديده كاويتاسيون از بالچه هدايت بر روي بدنه لاستيك طراحي شده كه موجب استحكام و طول عمر سد مي شود.
سدهاي لاستيكي از يك بدنه لاستيكي چند لايه و حجيم تشكيل شده و بر روي يك بستر بتني نصب و بوسيله هوا پر مي شوند و هوابندي و اتصال بدنه پلاستيكي به بستر بتني با استفاده از پليت و مهارهاي فولادي صورت مي پذيرد و از مولفه هاي كاربردي ديگر آن كنترل ساده جهت تنظيم تعادل فشار درون تيوپ، اجراي فرمان تخليه و يا پركردن لاستيك بدنه است.
سهولت اجرا، طراحي سريع، سهولت نصب و بهره برداري، هزينه اندك اجراي طرح و مدت زمان كوتاه اجرا، عملكرد بهتر در زمان سيلاب ها، هزينه هاي پايين نگهداري در دوران بهره برداري و ظرفيت تنظيمي بيشتر از مزاياي سدهاي لاستيكي در مقايسه با سدهاي بتني تنظيمي است.
7296/2007/