به گزارش روز شنبه ایرنا كابل به نقل از منابع محلی، «مسلم یار» كه با 61 رای به ریاست سنا انتخاب شد، رقیبی نداشت. پیش از این یكی از نامزدهای ریاست این مجلس به نام مصطفی ظاهر، قبل از رای گیری، انصراف خود را اعلام كرده بود.
مسلم یار نماینده ولایت ننگرهار در مجلس سنا ، پیش از این هشت سال سمت ریاست و یكسال نایب اول مجلس سنا را بر عهده داشت.
قوه مقننه افغانستان از دو مجلس تشكیل میشود ، مجلس سفلی ولسی جرگه و مجلس علیا (معادل مجلس سنا) مشرانو جرگه نام دارد.
مشرانو جرگه به معنی «شورای بزرگان» است.
مجلس سنا 102 نماینده دارد كه یك سوم آن توسط شوراهای شهرستانها (34 نماینده) برای یك دوره سه ساله انتخاب میشوند. یك سوم توسط شوراهای ولایتی (34 نماینده از 34 استان) برای یك دوره چهار ساله انتخاب شده و یك سوم دیگر توسط رئیس جمهور منصوب میشوند.
نیمی از اعضای انتصابی بایستی زنان باشند. دو نفر نماینده افراد معلول و مجروح و دو نفر هم از میان كوچیها (عشایر) انتخاب می شوند.
سنا بیشتر یك نهاد مشورتی و نظارتی است تا نهاد قانون گذاری، هرچند تا حدی حق وتوی قوانین را دارد.
بر اساس ماده 100 قانون اساسی افغانستان «هرگاه مصوبه یك مجلس از طرف مجلس دیگر رد شود هیاتی مساوی از اعضای هر دو مجلس برای رفع اختلاف تعیین میشوند.
در صورتی كه اختلاف نظر رفع نشود، ولسی جرگه می تواند در جلسه بعدی آن را با دو سوم آرای كل اعضا تصویب نماید. این تصویب بدون ارائه به مجلس سنا بعد از قوانین رسمی رئیس جمهوری ، قانونی شمرده می شود.
ریاست این مجلس از سال 1384 تا سال 1389 بر عهده «صبغت الله مجددی» از رهبران جهادی بود.
از سال 1389 تاكنون ، سنا بر عهده «فضل هادی مسلمیار» از فرماندهان مجاهدین در ولایت ننگرهار و عضو حزب دعوت اسلامی «عبدالرب رسول سیاف» می باشد.
**آساق**1518**
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۵۸
كابل - ایرنا - «فضل هادی مسلم یار» در نخستین جلسه دور هفدهم شورای ملی افغانستان به اتفاق آرای نمایندگان، بار دیگر برای یك دوره پنج ساله به عنوان رئیس مجلس سنا (مشرانو جرگه) انتخاب شد.