تهران – ایرنا – محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه ای گفت: ما به پیشنهاد آمریكایی ها كه در واقع برای تعامل ارائه شده بود، پاسخ دادیم و منتظر پاسخ از سوی آنها هستیم.

به گزارش یكشنبه ایرنا، ظریف در مصاحبه ای با شبكه سی.بی.اس در پاسخ به این پرسش كه «شما ایده مبادله زندانیان با آمریكا را مطرح كردید» اظهار داشت: خب، ما قبلا این كار را كرده ایم. این امكان مهیا شد كه برخی از ایرانی های زندانی یا تحت آزادی مشروط در آمریكا را آزاد كنیم. ما آنها را از آن وضعیت خارج كرده و برخی از آمریكایی-ایرانی هایی را كه در ایران در زندان بودند، آزاد كردیم. من فكر می كنم كه دوباره می توان این كار را انجام داد. دولت قبلی [آمریكا] تلاش می كرد در این كار درگیر شود. دولت جدید در ابتدا علاقه نشان داد. ما در ماه سپتامبر پیشنهاد دادیم كه آماده ایم و حالا نیز آماده ایم.
وی در پاسخ به این گفته «مارگارت برنان» خبرنگار سی.بی.اس مبنی بر اینكه «شما در ماه سپتامبر به دولت ترامپ پیشنهاد آغاز مذاكره را دادید...» صحبت هایش را قطع كرد و اظهار داشت: ما پاسخ دادیم – ما به پیشنهاد آنها كه در واقع برای تعامل ارائه شده بود، پاسخ دادیم و منتظر یك پاسخ هستیم.
ظریف همچنین در رابطه با این موضوع كه «شما می خواهید چه كسانی از زندان های آمریكا آزاد شوند» گفت: شماری ایرانی به خاطر نقض تحریم ها در زندان های آمریكا هستند. شماری ایرانی در سراسر دنیا در زندان هستند.
وی در مورد اینكه «آیا فهرستی به آمریكا ارائه كرده اید» گفت: آنها می دانند. این چیز جدیدی نیست. این ادامه مبادله قبلی است.
ظریف در جواب این پرسش كه «چرا پنج آمریكایی زندانی در ایران، به نشانه جدیت شما در این موضوع آزاد نمی شوند؟» اظهار داشت: قرار نیست كه ما جدیت خود را نشان دهیم زیرا ما با اجرای توافق هسته ای جدیت خود را نشان داده ایم. این آمریكاست كه باید نشان دهد كه جدیت دارد.
وی در خصوص اینكه «آیا این دو موضوع را به هم مرتبط می كنید؟» تاكید كرد: نه. ما این دو را به هم مرتبط نمی كنیم. این فقط مربوط به تجربه است. ما نشان داده ایم وقتی چیزی می گوییم به آن پایبند می مانیم. آمریكا نشان داده كه وقتی می گوید كاری را انجام می دهد بعدا تصمیم می گیرد كه آیا می خواهد به آن پایبند باشد یا نه.
وزیر خارجه ایران در مورد «باقر نمازی» گفت: من مسئول سیاست خارجی هستم. من مسئول دخالت در تصمیم های دادگاه نیستم. من وقتی می توانم مداخله كنم كه مبادله ای، پیشنهاد مبادله ای، در كار باشد. من نمی توانم به عنوان وزیر خارجه دخالت كنم. من می توانم به عنوان یك فرد حقیقی و بنا بر مسائل بشردوستانه دخالت كنم و این كار را می كنم. این كار را انجام می دهم. اما در مقام وزیر خارجه جایگاهی در هیچ دادگاه ایرانی ندارم مگر اینكه درگیر مبادله با ایرانی هایی باشم كه از دیدگاه ما، به اشتباه در داخل آمریكا یا جاهای دیگر بازداشت شده اند. ما بانوانی را داریم كه وقتی كه بازداشت شدند باردار بودند و در زندان وضع حمل كردند. ما افرادی را داریم كه حتی به قید وثیقه آزاد نشدند. ما افرادی را داریم كه مشكلات قلبی دارند. ما در آنجا افرادی را داریم كه سرطان دارند.
ظریف با بیان اینكه مساله مبادله زندانی «ارتباطی به توافق هسته ای نداشت» افزود: ما این كار را كردیم چون با هم [سر میز مذاكره] نشسته بودیم. ما كارهایی انجام دادیم كه این یكی از آنها بود. اما اقدام های مابه این دلیل بود كه مایل بودیم در خصوص این موضع صحبت كنیم.
خبرنگار سی.بی.اس این سوال را مطرح كرد كه «در حال حاضر پیشنهاد می دهید درباره این موضوع با چه كسی صحبت كنید، با وزیر خارجه آمریكا؟»
كه ظریف در جواب گفت: نه. آمریكا فرد مسئولی را برای این كار دارد. ما هم فرد مسئولی را برای این كار داریم. اگر آنها با هم در یك رده باشند می توانند ملاقات كنند و اگر در یك رده نباشد ما فردی را منصوب می كنیم كه همرده با فردی باشد كه نمایندگی آمریكا را بر عهده دارد.
مصاحبه كننده سی.بی.اس افزود: پس نامه ای كه شما از «اوبرایان» مسئول آمریكایی امور گروگان ها دریافت كردید...»
ظریف سخنان مصاحبه كننده را قطع كرده و گفت: [نامه ای] دریافت نكردیم.
وزیر خارجه ایران در رابطه با این پرسش كه آیا «اجازه می دهید او (اوبرایان) بنشیند و با معاون شما صحبت كند» اظهار داشت: نه، ما به فردی كه با موضوع گروگان سروكار دارد اجازه نمی دهیم كه به آنها بپردازد زیرا آنها گروگان نیستند بلكه زندانی هستند.
ظریف افزود: ما مایلیم با هر كسی كه مایل است به ایران و توافق [هسته ای] احترام بگذارد، درباره این موضوع گفت وگو كنیم. ما هیچ مساله ای با اوبرایان نداریم اما با مذاكره كننده امور گروگان ها سروكار نخواهیم داشت مگر اینكه آنها از ما بخواهند كه مذاكره كننده خود در امور گروگان ها را منصوب كنیم تا بتوانیم درباره گروگان های ایرانی كه در زندان های آمریكا هستند، صحبت كنیم. آمریكا نمی تواند خود را در یك موقعیت اخلاقی متفاوت قرار دهد. آمریكا ایرانی هایی را زندانی كرده كه بیمار هستند، كسانی را كه جرمی مرتكب نشده اند در آلمان، در استرالیا زندانی كرده است.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: وكلای افرادی كه در سراسر دنیا و در آمریكا در زندان ها به سر می بردند، می گویند كه آنها جرمی مرتكب نشده و بی گناه هستند. یكی از آنها [در مساله ای] دخالتی داشته و دستكم متهم شده است. آنها محاكمه نشده اند و فقط در انتظار استرداد هستند. آنها فقط به خاطر فشار آمریكا در آنجا هستند. مواردی وجود دارد كه ما معتقدیم زندانی های ما بنا به دلایل واهی در زندان به سر می برند در مقابل آمریكا نیز معتقد است آنهایی كه در ایران زندانی هستندبه دلایل واهی در زندان به سر می برند.
ظریف همچنین گفت: اجازه بدهید در این باره بحث نكنیم زیرا این در حوزه مسئولیت من نیست. من به اندازه كافی مسئولیت روی دوش هایم وجود دارد تا مانع از جنگ شوم، تا بكوشم كه با تلاش های آمریكا برای جلوگیری از مشاركت ایران در آنچه كه قانونا حق ماست یعنی روابط اقتصادی عادی، مقابله كنم. من این كار را به عنوان بخشی از كارم به عنوان وزیر خارجه انجام می دهم تا افرادی را كه بدون مستندات گناهكار شناخته شده اند مبادله كنم.
وزیر خارجه ایران در ادامه مصاحبه خود با شبكه سی.بی.اس اظهار داشت: ما خواهان مناقشه نیستیم. ما خواهان تقابل نیستیم. اما با فرار كردن نیست كه هفت هزار سال دوام آورده ایم. ما مقاومت می كنیم اما به دنبال تقابل نیستیم. ما معتقد نیستیم كه پرزیدنت ترامپ خواهان تقابل است اما می دانیم كه افرادی هستند كه برای تقابل تلاش می كنند. فكر نمی كنم این اتفاق بیفتد.
وی درباره «تقابل نظامی» گفت: من فكر نمی كنم كه تقابلی نظامی رخ بدهد. به نظر من در رابطه با تقابل نظامی احتیاط بیشتری دارند. اما فكر می كنم دولت آمریكا چیزهایی برای بروز تصادم هایی پی ریزی می كند. باید به شدت هوشیار بود تا افرادی كه برای این نوع برخورد برنامه ریزی می كنند، خواسته هایشان محقق نشود.
او با بیان اینكه «از افرادی صحبت می كنم كه برای تقابل طراحی می كنند» به «تیم ب» پرداخت و گفت: تیم ب گروهی است كه همواره برای ایجاد تنش تلاش كرده و ادامه موجودیتش به تنش بستگی دارد. بولتون، ب اول است. بی بی نتانیاهو، ب دوم، بن زاید، ب سوم و بن سلمان، ب چهارم. من اتهام زنی نمی كنم. نتانیاهو گفته كه آمریكا را تحت فشار قرار داده است تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست تروریستی قرار دهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی كشورمان ادامه داد: او (نتانیاهو) گفته كه آمریكا را تحت فشار قرار داد تا از برجام خارج شود. بولتون گفته كه باید از ریاست جمهوری ترامپ برای پرداختن به ایران استفاده شود. بن زاید و بن سلمان دو نفری هستند كه به گفته ترامپ قول داده اند نفت ایران را جایگزین كنند. این افراد خواهان تقابل هستند و من معتقدم مهم است كه افراد محتاط و انسان های عاقل و بالغ مانع از تقابل شوند.
خبرنگار سی.بی.اس این پرسش را مطرح كرد كه «یك سال یا یك سال و اندی پیش كه من و شما به گفت وگو نشستیم، گفتید كه رئیس جمهوری شما از ملاقات با ترامپ در نیویورك امتناع كرد. آیا اكنون از این بابت پشیمان هستید؟»
ظریف پاسخ داد: نه، پشیمان نیستیم. زیرا ما با كسی كه احترامی قائل نیست، كسی كه تعهدات بین المللی كشورش را نقض كرده، با كسی كه از توافقنامه ها خارج شده است، ملاقات نمی كنیم. برای چه باید ملاقات كرد؟ شما برای عكس یادگاری ملاقات نمی كنید. بلكه برای رسیدن به نوعی نتیجه ملاقات می كنید. اما نتیجه ای در اختیار داریم. ما یكصد صفحه [توافق] داریم. منظورم این است كه این یك عكس یادگاری و دو صفحه سند نیست. ما یكصد و پنجاه صفحه توافقی داریم كه به دقت درباره آن مذاكره شده است. این یك توافق دوجانبه میان ایران و آمریكا نیست.
وی افزود: یك توافقنامه چندجانبه [داریم] كه شورای امنیت سازمان ملل كه آمریكا عصو دائم آن است، آن را تایید كرده است. بنابراین اگر آمریكا خواهان مراعات آن نیست چرا باید به آن احترام گذاشت؟
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال كه «پس دیدار پرزیدنت ترامپ و رئیس جمهور روحانی فایده ای ندارد؟» گفت: هیچ فایده ای در ملاقات آنها نیست مگر آنكه ایالات متحده مایل باشد كه نشان دهد شریكی قابل اتكاست اما در این زمینه ناكام بوده است. [آمریكا] نه فقط از [توافقنامه با] ایران بلكه از یونسكو نیز خارج شده است. آمریكا از نفتا، پیمان مشاركت ترانس پاسیفیك (TPP)، شورای حقوق بشر و اخیرا از پیمان منع موشك های هسته ای میان برد (INF) خارج شده است. بنابراین، موضوع توافق رئیس جمهوری نیست بلكه خروج از پیمان ها و سازمان هاست.
ظریف همچنین گفت: ما مستقیما با آمریكا مذاكره نكردیم. اینكه آمریكا توسط پرزیدنت ترامپ یا پرزیدنت اوباما رهبری شود انتخاب ما نیست بلكه انتخاب مردم آمریكاست. ما احتمالا طولانی ترین مذاكره را با مردی داشتم كه با توجه به شناخت من، وزیر خارجه آمریكا بود توسط سنا تایید شده و منصوب رئیس جمهوری بود كه هم منتخب مردم و برآمده از آرای الكترال بود. اما این دولت تصمیم گرفته توافقی را رد كند كه آنها ایجاد كرده بودند.
ظریف ادامه داد: من از جان كری حرف می زنم.
وی در پاسخ به این پرسش كه «آیا هنوز با او (كری) صحبت می كنید؟» گفت: من از هیج فرد خارجی هیچ توصیه ای نمی گیرم.
ظریف همچنین اظهار داشت: ترامپ باید به تاریخ ایران نگاه كند. ما هفت هزار سال با عمل كردن بر اساس توصیه خارجی ها دوام نیاورده ایم.
وی تاكید كرد: ما راهبرد خود را بر اساس آنچه كه دو سال دیگر یا چهار سال دیگر در آمریكا چه اتفاقی می افتد طراحی نمی كنیم.
خبرنگار سی.بی.اس این پرسش را مطرح كرد كه «آیا محتمل است كه آمریكا به توافقی كه از آن سخن می گویید بازگردد؟» ظریف گفت: میز مذاكره ای هست كه هنوز هم وجود دارد. ما آن میز مذاكره را ترك نكردیم. ایالات متحده طرفی بود كه میز مذاكره را ترك كرد. بقیه اعضای برجام هنوز آنجا هستند. این خودكار نیست. منظورم این است كه آمریكا به افراد زیادی لطمه زده است.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال كه «آیا با سایر دموكرات ها صحبت می كنید؟» جواب داد: من مشخصا با هیچ كسی صحبت نمی كنم. من با هر كسی كه خواهان گفت وگو با من است، صحبت می كنم. ما با اعضای رسانه ها صحبت می كنیم. ما با اعضای اندیشكده ها صحبت می كنیم.
ظریف همچنین در جواب این سوال كه آیا «با مقام های سابق دولت آمریكا» و یا «فردی از دولت فعلی آمریكا صحبت می كنید؟» گفت: نه.
سی.بی.اس این نكته را مطرح كرد كه «آیا در حال حاضر هیچ تماسی میان آمریكا و ایران وجود ندارد؟» وزیر خارجه ایران گفت: تا جایی كه خبر دارم، هیچ [تماسی]. و فكر می كنم از همه چیزهایی كه میان ایران و آمریكا رخ می دهد بسیار زیاد مطلع هستم.
وی در خصوص «ادامه پایبندی ایران به توافقنامه بین المللی» برجام اظهار داشت: ما تاكنون به برجام پایبند بوده ایم. چهارده گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان می دهد كه ما پایبند بوده ایم. اما گزینه هایی داریم و مردم ما داور نهایی هستند.
خبرنگار سی.بی.اس در ادامه این پرسش ها را مطرح كرد كه «اكتبر 2020، پائیز 2020 در پیش است زمانی كه تحریم تسلیحاتی سازمان ملل برداشته می شود و اجازه می دهد ایران بروند و تسلیحات متعارف خریداری كند.» «آن موقع چه خواهد شد؟ آن زمان درست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریكا قرار دارد.» « آن هنگام تنش ها زیاد است.» «آیا ایران قصد دارد آن خریدها را انجام دهد؟»
ظریف در این رابطه گفت: این تاریخ ها مورد مذاكره قرار گرفت و موضوع مذاكراتی طولانی بود. این بدان معنی نیست كه در اكتبر 2020 ما مثل عربستان 67میلیارد دلار تسلیحات می خریم. ما چین پولی نداریم. سال گذشته ما 16 میلیارد دلار برای دفاع خودمان هزینه كردیم. اما عربستان سعودی 67 میلیارد دلار سلاح خرید و امارات، با جمعیت بومی یك میلیون نفری، 22 میلیارد دلار خرج كرد.
خبرنگار: اما شما می توانید – تسلیحات سازمان ملل
ظریف: ما می توانیم
خبرنگار: تحریم برداشته شده
ظریف: اما ما نخواهیم كرد
خبرنگار: شما نخواهید كرد
ظریف: ما نخواهیم كرد
خبرنگار سی بی اس این سوال را مطرح كرد كه آیا فكر نمی كنید كه دولت ترامپ، همانطور كه بعضی ها گمانه زنی كرده اند، تلاش می كند تا این توافق را پیش از آنكه پنجره برای شما باز شود، از مسیر خارج كند.
ظریف گفت: خب، آن دولت تلاش می كند. اما این مساله مهمی نیست زیرا ما، همانطور كه می دانید، هشت سال جنگ داشتیم. هیچ كسی به ما سلاح نفروخت. به همان دلیل، ما موشك های خود را توسعه دادیم. اكنون شكایت می كنند كه چرا ما موشك داریم. ما موشك داریم چون شما به ما هیچ ابزار دیگری برای دفاع ندادید. ما می توانستیم سلاح بخریم. ما می توانستیم جت های جنگنده بخریم اما وقتی كه به ما حمله شد هیچ كس آنها را به ما نداد. بنابراین ما موشك های خود را توسعه دادیم و به لطف خدا، ما به سلاح های خارجی نیاز چندانی نداریم.
ظریف درباره تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و لغو معافیت خریداران نفت ایران از تحریم های آمریكا اظهار داشت: این مساله به مردم ایران نشان می دهد كه آمریكا ارزش آن را ندارد كه طرف مذاكره باشد. این چیزی است كه این مساله ثابت می كند. این به آن بستگی دارد كه آیا اروپا و همچنین سایر اعضای برجام می خواهند كه سرنوشت خود را به دست دولتی بسپارند كه به حرف های آنها احترام نمی گذارد یا نه. ما دوام خواهیم آورد. ما در روزهای سخت تر هم دوام آورده ایم. این چیزی نیست كه ما از آن استقبال كنیم. ما در پاسخ تدابیر خود را به كار خواهیم گرفت اما دوام خواهیم آورد.
وزیر خارجه كشورمان در خصوص اینكه آیا دولت آمریكا مردم یا دولت ایران را تحت فشار قرار داده است، گفت: مردم را. مردم ایران وقتی تحت فشار قرار می گیرند با تسلیم شدن به آن پاسخ نمی دهند. آنها با مقاومت پاسخ می دهند. آنها از ما می خواهند كه باجلال و شایستگی، نه با تسلیم شدن در برابر فشار، نماینده آنها باشیم. این گونه بوده است كه مردم ایران در فراز و نشیب های طول تاریخ، هفت هزار سال دوام آورده اند.
ظریف در خصوص ادعاهای مایك پمپئو وزیر خارجه آمریكا در مورد ایران گفت: او اشتباه می كند زیرا آنها (آمریكایی ها) با افراد اشتباهی در منطقه ما هماهنگ شده اند. آنها نمی توانند قبول كنند كه از شكست رنج می برند زیرا طرف اشتباه را انتخاب كرده اند.
وی افزود: آنها بیش از هر كس دیگری پول خرج كرده اند. به گفته پرزیدنت ترامپ، هفت تریلیون دلار. متحدان آنها، كشورهای وابسته آنها، عربستان و امارات، میلیاردها و میلیارد دلار صرف تلاش برای ایجاد ناآرامی، تلاش برای حمایت از سازمان های تروریستی، حتی در مناطقی مثل شمال آفریقا كه در آنجا حضور ندارند، كرده اند. ببینید در شمال آفریقا چه می كنند. آشوب در شمال آفریقا را ببینید. ما حتی در شمال آفریقا نیستم. لازم است به جایی نگاه كنید كه در واقع مشكل از آنجا می آید. مشكل از ایران نمی آید. چه كسی ایدئولوژی داعش را فراهم كرد؟ چه كسی ایدئولوژی القاعده را فراهم كرد؟ آنها از ایدئولوژی چه كسی تبعیت می كنند؟ آیا آنها از ایدئولوژی ما پیروی می كنند؟
خبرنگار سی.بی.اس گفت «اما نیروهای ایرانی و نیروهای مورد حمایت ایران هستند كه ...» و ظریف پاسخ داد: كه با تروریست ها مبارزه می كنند.
وی افزود: رئیس جمهور ترامپ در مناظره انتخابات ریاست جمهوری با هیلاری كلینتون به صورت علنی گفت كه ایران داعش را می كشد. آیا ما طرف اشتباه را از بین می بریم؟ اگر بخواهید نقل قول ترامپ را برایتان می آورم.
سی.بی.اس این سوال را مطرح كرد كه «آیا این مجال را می بینید كه در جاهای دیگر با آمریكا همكاری دیپلماتیك داشته باشید؟ منظورم این نكته است كه شما از موقعیتی صحبت می كنید كه منافع مشترك چندانی با آمریكا نمی بینید.»
ظریف در این باره گفت: بستگی به این دارد كه كدام منافع آمریكا – و واشنگتن منفعت خود را چگونه تعریف می كند.
خبرنگار شبكه آمریكایی این موضوع را مطرح كرد كه «ایران در گذشته در افغانستان مفید و موثر واقع شد.» ظریف گفت: بله. ما همه جا مفید و موثر بوده ایم. ما در سوریه با تروریسم مبارزه كرده ایم. در عراق با تروریسم مبارزه كرده ایم. آمریكا می گوید كه هدفش در عراق مبارزه با داعش است. دیروز در عراق – دوست و متحد آمریكا – بزرگداشتی برای سیصد ایرانی كه در مبارزه با در عراق جان خود را از دست داده بودند، برگزار شد. خانواده های آنها نیز دعوت شده بودند. رئیس جمهوری عراق پیامی به آن گردهمایی فرستاد. نخست وزیر عراق هم پیامی به آن گردهمایی فرستاد. همه آنها دوستان شما هستند. بنابراین همه نقش ایران را در ایجاد ثبات به رسمیت می شناسند. من ندیده ام كه آنها برای شهدایی از عربستان یا امارات كه در مبارزه با داعش شهید شده باشند بزرگداشتی برپا كنند. به نظر می رسد دولت شما به نوعی آنها را تبرئه می كند. چه كسی در سال 2001 طالبان را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت شناخت؟ آیا ایران بود؟ ما طرفی برای ایجاد راه حل در افغانستان بودیم.
ظریف در بخش دیگری از مصاحبه عنوان كرد: ما در منطقه خودمان فعالیت می كنیم. به همین دلیل است كه خلیج فارس نامیده می شود، نه خلیج مكزیك. ما در منطقه خودمان فعالیت می كنیم. ما یك نیروی ثبات در منطقه خودمان هستیم. تاریخ این را نشان می دهد. آمریكا بسیار دورتر از سواحل خود و در منطقه ما فعالیت می كند. آمریكا باید تشخیص درستی داشته باشد. چه كسی برای ثبات تلاش می كند. اگر پمپئو می خواهد این داستان ها را بسازد می تواند این كار را ادامه دهد. اما این مشكلات آمریكا را حل نمی كند. ترامپ می گوید كه آمریكا هفت تریلیون دلار در این منطقه خرج كرده ایم و چیزی جز بدبختی برای خودمان و مردم منطقه حاصل نشده است.
ظریف در مورد صحبت های ترامپ در ماه فوریه كه گفته بود «نیروهای آمریكایی برای نظارت بر ایران در عراق می مانند» اظهار داشت: بلافاصله از عراقی ها شنیدیم كه گفتند حضور نیروهای آمریكا برای این منظور نیست.
وزیر خارجه ایران افزود: به عراق رفتم. به مدت پنج روز در آنجا ماندم. به پنج شهر رفتم. به میان مردم عراق رفتم و از من استقبال كردند. به اماكن عمومی رفتم. رئیس جمهور ترامپ وقتی به عراق رفت به یك پایگاه نظامی رفت و ساعاتی بعد در تاریكی شب از همان پایگاه كشور را ترك كرد. رئیس جمهوری ما به عراق رفت و سه روز در آنجا ماند. او به ملاقات های عمومی در سه شهر عراق رفت. حالا شما بگویید كه در عراق از چه كسی استقبال می شود و از چه كسی نمی شود.
ظریف در مورد ادعاهای پمپئو مبنی بر «ارتباط میان ایران و القاعده» گفت: به یاد می آورم كه 15 نفر از 21 تروریست یازده سپتامبر شهروندان سعودی بودند. هیچ یك از آنها ایرانی نبودند.
وی در پایان در خصوص اینكه «آیا نگران احتمال حمله آمریكا به ایران نیستید؟ گفت: من نگران نیستم. نگران دستور كارهای پنهانی هستم كه برخی افراد دنبال می كنند. می دانم كه پرزیدنت ترامپ با وعده درگیر نشدن در جنگ های احمقانه در كارزار انتخاباتی شركت كرد. می دانم كه برخی افراد دیگر دستور كارهای متفاوتی دارند.
شبك**9423**1708