تهران- ایرنا- در حالی كه یكی از موانع اصلی توسعه بهره برداری و فرآوری صنعتی مواد معدنی در ایران، مشكل كم آبی و بی آبی است، بارش ها و سیل اخیر را، علی رغم خسارت هایش، باید قدر بدانیم و به طبیعت احترام بگذاریم.

بیش از 70 درصد از كل ذخایر ارزنده معدنی ایران، مانند مس، سنگ آهن و كرومیت و سایر كانی های فلزی كشور در مناطق جنوب شرقی و نواحی مركزی كشور، نظیر منطقه كرمان، كویر مركزی (سمنان) و خراسان و آذربایجان و سیستان و بلوچستان و زون سنندج- سیرجان، واقع شده اند.
این مناطق، به ویژه طی دو دهه اخیر درگیر معضل عظیم خشكسالی بوده اند و بسیاری طرح ها و پروژه های توسعه معدنی در این مناطق به علت وجود این معضل معطل مانده اند اما در نتیجه بارش های اخیر جان دوباره گرفته اند.
به عنوان مثال، سیلاب سیستان و بلوچستان البته كه خسارت هایی دارد، ولی ورود آب با حجم 2 هزار و 500 مترمكعب بر ثانیه از طریق رودخانه هیرمند، ده ها برابر خسارت هایش، منافع اقتصادی بلندمدت دارد.
براساس آخرین برآوردهای موجود، بیش از 80 درصد تالاب هامون و افزون بر 90 درصد تالاب هور عظیم پرآب شده است و این روند خوشبختانه همچنان ادامه دارد.
همچنین در سطح كل كشور، یك بارندگی 80 میلیارد متر مكعبی كه در 50 سال اخیر بی سابقه است، یك هدیه خدادادی است كه روانه رودخانه ها، سدها، تالاب ها و باتلاق ها شده و حتی سفره های زیرزمینی و سطحی را تغذیه كرده است، تنها با برنامه ریزی خردمندانه می توان از این نعمت خدادادی كه آسمان سخاوتمند به ما هدیه داده است حداكثر استفاده را جهت توسعه تولید و اشتغال كشور ببریم.
جبران خسارت هایی كه سیل بر ابنیه، راه ها، پل ها و سدها و دیوارهای حفاظتی رودخانه ها وارد كرده است. از بزرگراه توسعه تولید و اشتغال بر پایه منابع داخلی، اعم از مزیت های طبیعی و معدنی و نیروی انسانی تحصیل كرده كشور می گذرد.
معادن و صنایع معدنی، یعنی تولید و تامین مواد و مصالح مرغوب و ارزان، برای اجرای پروژه های عمرانی و زیربنایی، بدون هرگونه وابستگی به منابع خارجی، در وضعیت كنونی كشور، یك ضرورت قطعی، و بلكه بك الزام تعیین كننده است.
مشكل اصلی جوانان جویای كار، به ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی، اشتغال است، نه یارانه. ایجاد و گسترش فرصت های شغلی مولد و پایدار، به ویژه برای مناطق غیربرخوردار كشور، نظیر پل دختر و معمولان و آق قلا و دیگر مناطق سیل زده كشور نسبت به پرداخت یارانه، نتایج و تاثیراتی به مراتب مفیدتر و بلندمدت تر دارد.
یارانه، فقط حجم نقدینگی را چند برابر می كند. خطر افزایش جهشی نقدینگی را دریابید كه خسارت هایش برای اقتصاد كلان كشور، چندین برابر سیل، بسیار ویرانگر و غیرقابل جبران است.
بزرگترین فسادهای مالی در سالیان اخیر، نتیجه دور زدن تولید به جای دور زدن تحریم ها كه به نام دور زدن تحریم ها شالوده تولید و اشتغال كشور را از بین برده اند.
..........................................
**رئیس خانه معدن ایران