تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۶

تهران-ايرنا- بارش هاي مداوم باران و ذوب شدن برف كوه هاي جنوب گلستان، موجب گرديده آب به رودخانه گرگانرود وارد شده و با سرريز كردن اين رودخانه بار ديگر مناطقي از شهرستان آق قلا در شمال گرگان مركز استان گلستان، دچار آبگرفتگي شديد شود به طوري كه ارتفاع آب در برخي محلات به بيش از يك متر رسيده است.

به گزارش گروه نشريات خبري؛ آب گرفتگي و سيل مجدد در شهرستان آق قلا در شمال گرگان؛ بررسي متهمين سيل هاي اخير و حضور نيروهاي جهادي در مناطق سيل زده از محورهاي مورد بررسي در رسانه هاي داخلي است.
بررسي امروز يكشنبه 8 ارديبهشت رسانه هاي داخلي نشان مي دهد كه رسانه هاي نزديك به جريان اصلاح طلب در مطالب خود با اشاره به سيل مجدد در آق قلا، آورده اند: اين اتفاقي است كه شايد با استفاده از تجربه قبلي و مديريت درست، مي‌توانست رخ ندهد. همچنين اين رسانه ها در مطالب خود به محورهاي ديگري همچون متهمين سيل هاي اخير؛ كسب تجربه؛ چرايي و علل به وجود آمدن وقايع اخير و قابل پيش بيني بودن اين وقايع؛ اشاره كرده اند.
رسانه هاي همسو با جريان اصولگرا نيز ضمن اشاره به وقوع آب گرفتگي و سيل مجدد در آق قلا به موضوع هايي همچون: حضور نيروهاي جهادي و روحانيون در مناطق سيل زده؛ نگراني جدي'بهداشتي' براي سيل‌زدگان؛ خسارت سيل به 1400 مدرسه در 4 استان؛ سخت شدن كمك به سيل زدگان ايراني به دليل تحريم‌هاي آمريكا؛ اشاره كرده اند.

رسانه هاي اصلاح طلب
...............................
** سيل مجدد در آق قلا
روزنامه شرق در مطلبي با عنوان 'آق‌قلا دوباره زير آب' آورده است: موج اول سيل كه اين روزها همچنان در صدر اخبار ايران است، در اولين روزهاي سال 98 استان گلستان و شهرهايي مثل گميشان و آق‌قلا را درنورديد. سيل كه به آق‌قلا آمد، حدود 70، 80 درصد شهر زير آب رفت، در برخي مناطق آب به بالاي دو‌و‌‌نيم متر هم رسيد و قايق جاي ماشين را در اين شهر گرفت. هنوز غم و خسارت‌هاي سيل اول فروكش نكرد بود كه سيلي ديگر آمد؛ اين‌بار در مناطقي كه بافت خانه‌ها به دليل سيلاب قبلي سست شده است. اتفاقي كه شايد با استفاده از تجربه قبلي و مديريت درست، مي‌توانست رخ ندهد و بار ديگر مردم اين منطقه را آواره كمپ‌هاي موقت نكند.

** متهمين سيل هاي اخير
'3 وزارتخانه زير تيغ شكايت' عنوان گزارشي است كه در روزنامه اعتماد منتشر شده است. به گزارش اين روزنامه، رييس كميسيون عمران از احتمال شكايت مجلس از برخي وزارتخانه‌ها‌ به‌خاطر قصور در سيل اخير خبر داد.
در بخشي از اين گزارش آمده است: رضايي كوچي رييس كميسيون عمران درباره قصور وزارت نيروي در ماجراي سيل به موضوع پيش‌بيني‌ سيل اشاره مي‌كند. مساله‌اي كه هر كسي‌ آن را بشنود بلافاصله با يك علامت سوال روبرو مي‌شود كه مگر پيش‌بيني كار وزارت نيرو است؟ با اين وجود استدلال رضايي كوچي اين‌ است كه وزارت نيرو بايد سيل را پيش‌بيني مي‌كرد اما اين امر صورت نگرفته است. او به مهر مي‌گويد: «وزارت نيرو داراي سامانه پيش‌بيني سيلاب است و يك هفته قبل از بروز سيل بنابراين با استفاده از داده‌هاي هواشناسي قادر به پيش‌بيني سيل بوده است.» او توضيح‌ مي‌دهد: «ابهام مهم اين است كه «با توجه به تجهيزات هواشناسي موجود در كشور آيا بارش‌هاي اخير و وقوع سيل قابل پيش‌بيني بوده است يا خير؟» كميته‌اي ويژه در كميسيون عمران در حال بررسي اين موضوع است.» صحبت‌هاي كوچي به همين ‌جا ختم نمي‌شود و پاي نظارت بر ساخت و سازها در حريم رودخانه هم به ميان مي‌آيد؛ قصوري كه رضايي كوچي از يك ‌سو انگشت اتهام را به سمت وزارت نيرو و از سوي ديگر به سمت وزارت راه و شهرسازي مي‌گيرد. با وجود آنكه برخي از اهالي بهارستان مي‌گفتند به دليل وقوع سيل موضوع استيضاح‌ و سوال از وزرا منتفي شده است اما آن‌ طور كه رييس كميسيون عمران مي‌گويد قرار است قصور وزارتخانه‌هاي نيرو و راه از طريق قوه‌قضاييه پيگيري شود؟

به گزارش شرق، رئيس ‌كل دادگستري استان فارس از صدور قرار تأمين كيفري در پرونده مقصران سيل اخير شيراز خبر داد. علي القاصي‌مهر در حاشيه نشست رئيس قوه ‌قضائيه با رؤساي كل دادگستري و دادستان‌هاي سراسر كشور درباره آخرين وضعيت پرونده مقصران سيل اخير شيراز كه منجر به جان‌باختن 21 نفر از هم‌وطنانمان شد، اظهار كرد: در اين پرونده فعلا قرار تأمين صادر شده و كارشناسان در حال بررسي هستند. به گفته رئيس كل‌ دادگستري استان فارس، متهمان اين پرونده فعلا دو نفر هستند.

** كسب تجربه
'درس‌آموخته‌هايي از سيل فروردين!' عنوان مطلبي است كه در روزنامه شرق منتشر شده است. در بخشي از اين گزار مي خوانيم: درس مهم مديريت سيل در مازندران، اهميت عكس‌العمل سريع، حضور مسئولان در ميان مردم، ارتباط نزديك و صميمانه مسئولان با مردم، تحمل پرخاشگري احتمالي مصيبت‌ديدگان (كه ناشي از استرس حادثه است و نبايد به حساب رفتار عادي مردم گذاشته شود) را نشان مي‌دهد. عكس‌العمل سريع و هماهنگي اقدامات و مشاركت همگاني خيرين و مسئولان در كمك‌رساني، همراه با برخورد متواضعانه و مردمي، سرمايه اجتماعي بزرگي را در سيمرغ مازندران شكل داده است كه بازسازي منازل آسيب‌ديده و جبران آثار خرابي‌هاي سيل را تسريع و تسهيل كرده است.

** چرايي و علل به وجود آمدن وقايع اخير
در بخشي از يادداشت منتشر شده با عنوان 'آشكار و پنهان داستان سيلاب' در روزنامه شرق مي خوانيم: در پي سيلاب‌هاي اخير و بروز خسارت‎هاي جاني و مالي فراوان، نگاه‌ها بار ديگر و به درستي، معطوف به عدم رعايت حريم و بستر رودخانه‌ها و در نتيجه كوچك‌شدن راه جريان آب شد. مسئولان كمابيش هم‌نظرند كه خشك‌سالي‌هاي متوالي مردم را به سكونت يا كشاورزي و باغداري در بستر و جوار رودخانه‌ها كشانده و در نتيجه ايجاد بافت‌هاي جمعيتي و ساخت‌وسازهاي گسترده‌، عرصه بر رواناب‌ها تنگ شده و طغيان‌ آنها را در پي داشته است. به نظر مي‌رسد مشكل نه در قانون، بلكه در تعلل و كوتاهي در اجراي قانون باشد.

** قابل پيش بيني بودن اين وقايع
به گزارش روزنامه آرمان، مهدي زارع، زمين‌شناس، استاد پژوهشگاه بين‌المللي زلزله‌شناسي و مهندسي زلزله و عضو وابسته فرهنگستان علوم، عنوان كرد: چنين حوادثي از نظر زمين‌شناسي، زمين‌شناسي رودخانه‌ها و پيش‌بيني وضعيت زمين‌شناسي اقليمي قابل پيش‌بيني و همچنين قابل‌هشدار هستند. با بررسي زمين‌شناسي زيست محيطي، گستره استان‌هاي لرستان، گلستان، خوزستان و سيستان و بلوچستان (كه بيشترين خسارت‌ها را در بارش‌هاي اخير ديده‌اند) مي‌شد و مي‌شود برآورد كرد (و برآورد هم شده بود) كه كدام پهنه‌ها آسيب‌پذيرند، كدام نواحي سيل‌خيز هستند؟ كدام سازه‌ها نبايد ساخته مي‌شد و كدام بخش از شهرها نبايد توسعه مي‌يافت. البته علم هواشناسي و هيدرولوژي نيز به كمك اين مساله مي‌آيند. به باور من حتي با اهميت‌دادن به همين امكانات موجود در كشور و استفاده علمي از همين زيرساخت موجود و اطلاعات بين‌المللي مي‌شد و مي‌شود كه به محل نسبتا دقيق و بازه زماني رخداد سيلي پي برد.
با مديريت كاهش ريسك كه بيشتر پيشگيرانه است مي‌توان از خسارت‌هاي بعد از سوانح طبيعي اجتناب كرد. وقتي ابعاد رخداد از ظرفيت ما براي پاسخ به حادثه فراتر باشد و آمادگي لازم نداشته باشيم با بحران مواجه مي‌شويم، به اين ترتيب مي‌توان گفت كه ما اگر شاهد بحران در منطقه‌هاي مختلف شده‌ايم، براي سيل‌هاي اخير آمادگي نداشته‌ايم. از شيوه پاسخ به اين رخداد‌ها مي‌توان دريافت كه براي مراحل بعد از وقوع سيلاب هم آمادگي كافي نداشته‌ايم. همچنان با فقدان فرماندهي واحد و نبود برنامه راهبردي، ما با ناهماهنگي زياد در مديريت بحران مواجه شديم.

رسانه هاي اصولگرا
.........................
** سيل مجدد در آق قلا
به گزارش كيهان، 30 درصد شهر آق‌قلا زيرآب رفت. ...در پي بارندگيهاي اخير، ذوب شدن برف ارتفاعات و طغيان رودخانه‌هاي گلستان به‌ويژه گرگان رود؛ بخش‌هايي از شهرستان آق قلا مجددا در محاصره آب قرار گرفت. با نفوذ و پيش روي آب؛ بخش‌هايي از روستاها دچار آبگرفتگي شده و مشكلاتي براي اهالي ايجاد كرد...در پي شكسته شدن سيل‌بندهاي اطراف روستاي يلمه خندان حركت سيلاب ناشي از طغيان گرگان رود به طرف شهر آق قلا در شمال استان گلستان با قدرت تخريبي بيشتري شتاب گرفت.

** حضور نيروهاي جهادي و روحانيون در مناطق سيل زده
وطن امروز تيتر نخست خود را به گزارشي با عنوان 'عمامه‌هاي گلي' اختصاص داد و درباره حضور پررنگ روحانيون در نهضت كمك‌رساني به مردم مناطق سيل‌زده كشور، نوشت. در بخشي از اين گزارش آمده است: حضور گروه‌هاي جهادي، بسيج، ارتش، سپاه و همين‌طور گروه‌هاي دانشجويي و مردمي از نقاط مختلف كشور در مناطق سيل‌زده و كمك‌هاي بي‌دريغ آنها به مردم مصيبت‌ديده اين مناطق، باز هم روحيه همبستگي و اتحاد ملي را نمودار كرد. در اين ميان حضور روحانيون در مناطق سيل‌زده بسيار چشمگير بود. اين جلوه‌گر بودن حضور روحانيون و طلاب در مناطق سيل‌زده تنها به‌خاطر ثبت تصاوير و فيلم‌هاي كمك‌رساني آنها به مردم مناطق سيل‌زده در رسانه‌ها نبود؛ برخي اتفاقاتي كه در جريان حضور روحانيون و طلاب حوزه‌هاي علميه در مناطق سيل‌زده و هنگام كمك آنها به مردم رخ داد و همين‌طور قضاوت‌ها و روايت‌هاي مردم سيل‌زده درباره اين حضور و رفتار روحانيون، باعث شد يكي از گزاره‌هايي كه در جريان سيل اخير در حوزه كمك‌رساني مورد توجه ويژه قرار گرفته و برجسته يا به قول فعالان شبكه‌هاي مجازي داغ شود، همين موضوع حضور روحانيون در مناطق سيل‌زده و كمك‌هاي آنان به مردم خسارت‌ديده باشد.

رجا نيوز در مطلبي خبر از آغاز فاز دوم فعاليت موكب‌ها در مناطق سيل‌زده داد و نوشت: معاون هماهنگي و مشاركت‌هاي مردمي ستاد بازسازي عتبات عاليات از آغاز فاز دوم فعاليت موكب‌هاي اعزامي به مناطق سيل‌زده در قالب خدمات فني، نظافتي و تعميراتي خبر داد. به گزارش رجانيوز به نقل از باشگاه خبرنگاران پويا؛ يوسف افضلي اظهار كرد: طي روزهاي گذشته موكب‌هاي اربعيني كه از استان‌هاي مختلف به مناطق سيل‌زده در شمال و استان لرستان و خوزستان اعزام شده بودند خدمات خود را تنها بر طبخ و توزيع غذا و تا حدودي اسكان متمركز كرده بودند كه از ديروز، فاز دوم فعاليت آنها آغاز شده است.

** نگراني جدي'بهداشتي' براي سيل‌زدگان
به گزارش رجا نيوز، معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به وضعيت حيوان‌گزيدگي در مناطق سيل‌زده كشور، گفت: در اين زمينه نگران دو هفته آينده هستم؛ زيرا با توجه به جاري شدن سيل و خراب شدن لوله‌ها و با توجه به گرماي هوا، حيوانات احتمالا به سطح خواهند آمد و ممكن است مشكلاتي را ايجاد كنند. دكتر عليرضا رئيسي، با اشاره به نگراني‌هايي كه در رابطه با گزش سيل‌زدگان توسط مارهاي سمي، سگ و عقرب به‌ويژه در مناطق سيل‌زده خوزستان و سيستان و بلوچستان وجود دارد، گفت: در حال حاضر هم سيل و هم گرم شدن هوا در تمام مناطق سيل‌زده از جمله زابل خطر حيوان‌گزيدگي توسط عقرب، مار و سگ‌هاي ولگرد را بالا برده است. البته گزش توسط سگ‌هاي ولگرد بيشتر در خوزستان، لرستان و گلستان مطرح بود.

** خسارت سيل به 1400 مدرسه در 4 استان
به گزارش رجا نيوز به نقل از خبرگزاري فارس، وزير آموزش و پرورش گفت: سيل تاكنون در 4 استان كشور به حدود 1400 مدرسه خسارت وارد كرده است كه اكثر آنها قابل ترميم و بازسازي هستند و حدود 100 مدرسه هم بايد تخريب و نوسازي شوند. به گزارش رجانيوز به نقل از فارس، سيد محمد بطحايي وزير آموزش و پرورش در صفحه شخصي خود در توئيتر نوشت: در زلزله كرمانشاه تعداد 78 مدرسه بايد كلاً تخريب و بازسازي مي‌شد؛ با اقدام به موقع همكارانم و كمك‌هاي قابل توجه خيرين تاكنون 82 مدرسه احداث و تحويل شده‌ است.

** سخت شدن كمك به سيل زدگان ايراني به دليل تحريم‌هاي آمريكا
تارنماي صراط نيوز در گزارشي به ' انتقاد آلمان از سخت شدن كمك به سيل زدگان ايراني به دليل تحريم‌هاي آمريكا' پرداخته است. به گزارش اين رسانه، هفته نامه 'اشپيگل' در گزارشي نوشت: دو ميليون ايراني پيامد فاجعه سيل در ايران به كمك هاي انسان دوستانه نياز دارند. دولت آلمان اين انتقاد را به واشنگتن وارد كرده است كه با تحريم هاي خود حمايت از آسيب ديدگان اين فاجعه را دشوار كرده است.
پژوهشم**3211**1732