تهران-ايرنا- رئيس انجمن مطالعات فرهنگي و ارتباطات گفت: شهروندان در جامعه شهري خطرات را از خود دور مي دانند، آنها نسبت به سيل، زلزله، آلودگي هوا و بسياري ديگر از خطرات بي تفاوت هستند از اين رو بايد بي حسي شهروندان به خطرات بررسي شود.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ايرنا، هادي خانيكي عصر امروز يكشنبه در دومين نشست از سلسله نشست هاي آسيب هاي اجتماعي شهر تهران با عنوان پيامدهاي رواني و اجتماعي حوادث طبيعي اظهار كرد: تاب آوري در شهرها هنگام بحران از جمله مهم ترين مسائلي است كه هنگام وقوع بلاياي طبيعي در تهران و ساير شهرهاي بزرگ مورد توجه قرار گرفته است، تاب آوري انسان ها هنگام بحران به دو نگاه انسان شناسي و زيرساختي مربوط مي شود.
وي افزود: در حال حاضر با توجه به رشد و گسترش شبكه هاي اجتماعي، يك نوع نظاره گري در ميان مردم جهان ايجاد شده كه در نهايت منجر به بي حسي شهروندان نسبت به خطرات مي شود.
خانيكي با اشاره به نقش رسانه ها در حساسيت مردم نسبت به وقوع بلاياي طبيعي گفت: چگونگي پرداختن رسانه ها به موضوعات مختلف مي تواند در ميزان حساسيت شهروندان موثر باشد.
مديرگروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي مسائل اقتصادي، سياسي، اجتماعي، فرهنگي، جنسيت، تحصيلات، سن و طبقه اجتماعي را از ديگر عوامل موثر در حساسيت افراد نسبت به بلاياي طبيعي و ساير مشكلات دانست.
خانيكي مي گويد كه حساسيت مردم كشور نسبت به زلزله بسيار بيشتر از سيل است، در چند سال اخير برخي دانشگاهيان خطر سيل را به مردم هشدار دادند اما واكنش افراد نسبت به زلزله به مراتب بيشتر بوده است.
رئيس انجمن مطالعات فرهنگي و ارتباطات در ادامه به ضرورت پرداختن به آسيب هاي به جا مانده از سيل اشاره كرد و گفت: به دليل تفاوت سيلاب ها در مناطق مختلف كشور، عوارض اجتماعي، فرهنگي و ارتباطي اين بحران در شهرهاي مختلف متفاوت است.
خانيكي معتقد است كه گرچه سيل اخير كشور قسمت عمده اي از ايران را دربر گرفته اما آسيب هاي وارد شده به اين مناطق يكسان نبوده است، از اين رو بايد پيامدهاي سيل به منظور كاهش خسارات به طور جدي مورد بررسي قرار گيرد.
وي افزود: نقش عوامل اجتماعي ، بهره گيري از حضور سازمان هاي مردم نهاد و حضور افراد و شخصيت هاي ذي نفع در گروه هاي محلي از جمله مسائلي است كه بايد مورد بررسي قرار گيرد.
استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي مي گويد: عوامل انساني و زيرساختي در وقوع سيل نقش ويژه اي داشته است، چگونگي برخورد جوامع شهري با پديده سيل و افزايش مشاركت جمعي پس از وقوع بلاياي طبيعي در كشور بايد مورد توجه قرار گيرد.
خانيكي ادامه داد: برگزاري جلسات مختلف بررسي پديده سيل با تشكيل هيأت ويژه گزارش ملي سيلاب همراه شده كه قرار است در 15 كارگروه زمينه ها و عوامل سيلاب ها توسط دانشگاهيان و محققان آموخته شود و سپس راهبرد مناسب براي آينده سامان گيرد.
اين استاد با اشاره به واگذاري مسئوليت كارگروه اجتماعي، فرهنگي و ارتباطي به وي، خاطرنشان كرد: مسئوليت اين كارگروه بالنده است، در كارگروه اجتماعي و فرهنگي براي بررسي دقيق ابعاد سيلاب ها از نظر جامعه شناسان، روان شناسان و ارتباطاتي ها بهره گرفته مي شود.
**9491**1601**