به گزارش ایرنا، انباشت زباله و نبود برنامه ریزی اصولی در استان های شمالی كشور برای تبدیل «طلای كثیف» از تهدید به فرصت برای توسعه اقتصادی منطقه، این روزها تهدیدی برای اهالی روستاهای فولادمحله در شهرستان مهدیشهر و اگره در شهرستان دامغان استان سمنان است كه هدف انباشت و حمل زباله از ساری قرار دارند.
احداث نیروگاه زباله سوز در مركز استان مازندران برای جلوگیری از انتقال زباله از ساری به مناطق بكر مهدیشهر در شمال استان سمنان سال 1389 تصویب شد، اما به دلایل نامشخص بعد از گذشت هشت سال این طرح مهم منطقه ای به بهره برداری نرسیده است.
اكنون دود این فرصت سوزی در تكمیل نشدن این طرح به چشم اهالی منطقه فولاد محله و اگره با جمعیت تقریبی سه هزار و 100 نفر می رود؛ مسئولان باید با عزم ملی برای تكمیل این طرح گام های عملیاتی و اصولی بردارند.
به گفته امیر عبدوس مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان طرح هایی برای تكمیل نیروگاه زباله سوز در مركز استان مازندران در دست اجرا است كه با تكمیل آن برنامه انتقال زباله از ساری به مناطق بكر شمال مهدیشهر بعد از سال ها به پایان می رسد.
با ساخت این نیروگاه روزانه 450 تُن زباله در مركز استان مازندران فرآوری می شود و مردم اهالی شمال مهدیشهر از گزند بسیاری از بیماری ها و تخریب محیط زیست به واسطه انباشت زباله در امان می مانند.
اكنون ده ها كامیون حمل، زباله های خانگی را از مركز استان مازندران در مناطق بكر فولاد محله از توابع شهرستان مهدیشهر انباشت می كنند كه ادامه این روند سلامت جسمی اهالی این منطقه را تحت تاثیر انواع بیماری های غیر واگیر قرار می دهد.
مسئولان استان های سمنان و مازندران باید با برنامه ریزی اصولی و توجه به سلامت جان هزاران نفر از مردمی كه به واسطه انباشت زباله و رسوخ شیرابه ها به سفره آب های زیرزمینی سلامتی خود را در آینده از دست خواهند داد توجه داشته باشند و برای حل انتقال زباله از ساری به شمال مهدیشهر چاره اندیشی كنند.
بسیاری از صاحبنظران معتقدند به دلیل رسوخ شیرابه به سفره های زیرزمینی، عرصه های كشاورزی در شمال مهدیشهر در آینده نابود می شود كه این امر از بین رفتن محصولات كشاورزی و تلف شدن دام های سبك و سنگین را در پی دارد.
** انباشت زباله در فولادمحله متوقف شود
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: استان های شمالی كشور با چالش جدی دفن زباله مواجه هستند كه در چند سال گذشته هزینه های بسیار زیادی برای رفع این مشكل پرداخت كردند.
امیر عبدوس ادامه داد: عملیات ساخت نیروگاه زباله سوز در شهرهای ساری و نوشهر به زودی اجرا می شود كه با اجرای این طرح در مركز استان مازندران، انتقال زباله از ساری به فولادمحله متوقف خواهد شد.
وی افزود: طرح احداث نیروگاه زباله سوز در ساری با شركتی كه برای ساخت این نیروگاه در تهران فعالیت می كرد خواهد بود.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: برنامه انتقال زباله از مركز استان مازندران به فولاد محله با برنامه ریزی اصولی متوقف شود و این اداره كل پیگیر این موضوع است.
** بلای زباله را به فرصت تبدیل كنیم
بخشدار شهمیرزاد از توابع شهرستان مهدیشهر گفت: هیولای زباله را با برنامه ریزی اصولی از تهدید به فرصت تبدیل كنیم و انتقال زباله های خانگی از ساری به مناطق همجوار استان های سمنان و مازندران نگران كننده است.
مسعود احمدی افزود: در سال های گذشته پیگیری های جدی برای رفع این چالش از سوی مسئولان امر صورت گرفت اما تاكنون این پیگیری ها به سرانجامی نرسیده است.
وی اضافه كرد: روزانه بیش از 90 تُن زباله از مركز استان مازندران به فولاد محله و اگره در روستاهای شمال شهر شهمیرزاد انتقال می یابد كه این امر باعث خسارت های جانی و مالی در آینده برای اهالی منطقه خواهد شد.
بخشدار شهمیرزاد از توابع شهرستان مهدیشهر گفت: رفع این چالش با گفتار برطرف نمی شود و باید مسئولان با همدلی و تخصیص اعتبار ملی برای رفع این چالش زیست محیطی اقدام كنند.
** مطالبه اهالی فولادمحله و اگره به حق است
فرماندار مهدیشهر گفت: انباشت زباله و جاری شدن شیرابه در مناطق بكر شمال مهدیشهر در سال های گذشته باعث گلایه اهالی روستاهای فولادمحله و اگره شده كه مطالبه های مردم برای رفع این چالش به حق است.
حسن ارگی افزود: در سال های گذشته با همكاری دانشگاه علوم پزشكی و اداره كل دامپزشكی استان سمنان برای ارزیابی و جلوگیری از شیوع انواع بیماری ها به واسطه انباشت زباله در شمال مهدیشهر برنامه های خوبی اتخاذ شد، اما ادامه انباشت زباله احتمال خسارت های مختلف در منطقه را قوت می بخشد.
وی خاطرنشان كرد: در سال های گذشته رایزنی های گسترده ای برای جلوگیری از انباشت زباله در اطراف روستاهای اگره و فولادمحله از توابع شهرستان مهدیشهر با مسئولان استان مازندران انجام شد كه این رایزنی ها نتایج بسیار خوبی به همراه داشت.
ارگی گفت: به دلیل آنكه در ساری سامانه ای برای انباشت زباله وجود ندارد نمی توان بدون برنامه ریزی اصولی این زباله ها را به مناطق دور دست انتقال داد و به جای دفن زباله باید طرح نیروگاه زباله سوز در منطقه اجرایی شود.
فرماندار مهدیشهر گفت: با برنامه ریزی اصولی و عزم ملی برای رفع این چالش مهم باید اقدام كرد و نمی توان با رویه های اشتباه شاهد نابودی عرصه های ملی منطقه باشیم.
** شیرابه زباله دام و كشاورزی فولادمحله را تهدید می كند
یكی از اهالی روستای فولادمحله گفت: شیرابه حاصل از انباشت زباله تهدید اساسی برای عرصه های كشاورزی و دام های سبك و سنگین منطقه فولادمحله و اگره است.
جلال عباسی افزود: شغل بیشتر اهالی این مناطق كشاورزی و دامداری است و چرای دام سبك و بلیعدن زباله در مراتع باعث تلف شدن این دام ها می شود.
وی خاطرنشان كرد: با سهل انگاری مسئولان و فرصت سوزی بسیاری از محصولات كشاورزی منطقه كیفیت خود را از دست می دهد و با از رونق افتادن بازار فروش محصولات ، بیكاری گریبان جوانان منطقه را خواهد گرفت.
عباسی اضافه كرد: مسئولان مردم منطقه را دریابند و با وحدت و همدلی می توان چالش انباشت زباله را از بین ببرد.
وی گفت: طبیعت بكر شمال مهدیشهر ظرفیت قابل توجه برای جذب گردشگر است اما با انباشت زباله اكنون ظرفیت طبیعت گردی و جاذبه گردشگری منطقه به شدت تهدید می شود.
** انباشت زباله چشمه باداب سورت را نابود می كند
یكی از شهروندان روستای فولادمحله گفت: انباشت زباله، چشمه باداب سورت به عنوان یكی از چشمه آب شور جهان كه در شمال مهدیشهر قرار دارد را نابود می كند و مسئولان استان با عزم راسخ مانع انتقال زباله از ساری به فولادمحله و اگره شوند.
ابراهیم باقری افزود: نابودی جاذبه های گردشگری به دلیل نبود برنامه ریزی اصولی برای رفع مشكل زیست محیطی در شمال مهدیشهر و دفن زباله خسارت های زیان باری را در پی دارد و از مسئولان استان های سمنان و مازندران عاجزانه می خواهیم برای رفع این چالش اقدام كنند.
وی تصریح كرد: حمل زباله و پاشیدن شیرابه در جاده های كوهستانی منطقه زیبایی جاذبه های طبیعی منطقه را تهدید می كند كه این امر به بی میلی گردشگران برای سفر به مناطق بالادست و شمالی استان سمنان می انجامد.
باقری گفت: شرایط فولاد محله و اگره بسیار ناراحت كننده است و مسئولان با برنامه ریزی اصولی و اتخاذ برنامه ریزی دقیق برای رفع مشكلات مردم این مناطق اقدام كنند.
به گزارش ایرنا، فولادمحله یكی از روستاهای مهدیشهر است در 75 كیلومتری مركز استان سمنان، فولاد محله مركز دهستان پشتكوه و بر پایه سرشماری نفوس و مسكن 1395 سه هزار و 100 نفر جمعیت دارد.
به باور كارشناسان، دفن نامناسب زباله در مناطق شمالی استان سمنان به عنوان بحران زیست محیطی قلمداد می شود كه مسئولان امر باید با راه اندازی دستگاه تصفیه شیرابه در منطقه به صورت موقت و احداث نیروگاه زباله سوز در ساری برای جلوگیری از چالش های زیست محیطی در منطقه اقدام كنند.
با وجود فرصت سوزی ها اكنون شیرابه های حاصل از انباشت زباله تهدید زیست محیطی در منطقه فولادمحله قلمداد می شود كه با راه اندازی دستگاه تصفیه شیرابه می توان برای مصارف كشاورزی آن آب ها را استفاده كرد.
همچنین احداث دستگاه های زباله سوز و واحدهای تفكیك زباله می تواند گامی مهم و اساسی برای تولید انرژی و جلوگیری از تخریب محیط زیست و شیوع انواع بیماری به واسطه تفكیك نامناسب زباله باشد.
7339/6103/7408
تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۵
سمنان- ایرنا- فقدان برنامه ریزی اصولی برای ساخت نیروگاه های زباله سوز به منظور جلوگیری از انتقال و انباشت روزانه 90 تُن زباله خانگی از استان مازندران به روستاهای فولاد محله و اَگَره در مرز استان های مازندران و سمنان، طبیعت بكر شمال شهرستان مهدیشهر را تهدید می كند.