به گزارش ايرنا، در شرايطي كه كهگيلويه و بويراحمد با دارا بودن بيش از 400 گونه گياه دارويي از مجموع 2 هزار گونه گياهي موجود درايران ، يكي از غني ترين استان هاي كشور است و اين سرزمين چهار فصل را به عنوان باغ گياه شناسي ايران مي شناسند اما سرمايه گذاري در زمينه گياهان دارويي محدود به سه واحد صنعتي است.
46 گونه گياهي آندوميك و سه گونه گياه دارويي كمياب دنيا شامل باريجه ، آنغوزه و گزانگبين به وفور در ارتفاعات كهگيلويه و بويراحمد يافت مي شود.
بومادران، بيلهر، جاشير خوراكي، تره كوهي، كلوس ، بن سرخ ، كارده ، آويشن، لاله واژگون ، ترنجبين ، خارو ، خشت، چوش، درمه، برنجاس ، كاسني و سياهدانه از جمله گياهان دارويي و خوراكي در كهگيلويه و بويراحمد است .
محدود بودن كشت صنعتي و بوته چيني بي رويه از گونه هاي طبيعي باعث ريشه كن شدن برخي گونه ها از سويي و شكوفا نشدن ظرفيت هاي اين محصولات شده است.
كارشناسان منايع طبيعي معتقدند: برخي گونه هاي گياهان خوراكي و دارويي اين استان از جمله بيلهر، بن سرخ،تره كوهي و آنغوزه در معرض انقراض هستند.
اين گونه هاي گياهي به علت برداشت بي رويه در سال هاي گذشته در مراتع كهگيلويه و بويراحمد كمياب شده اند.
يك گياه شناس و عضو هيات علمي دانشگاه ياسوج معتقد است: 40 درصد از گونه هاي گياهي موجود در كشور كهگيلويه و بويراحمد رويش مي شود.
دكتر عزيزالله جعفري توضيح داد: 28 درصد از مجموع هفت هزار و 500 گونه گياهان مختلف در كشور نيز در اين استان رويش مي كند.
وي افزود: از هر پنج گونه گياهي در كهگيلويه و بويراحمد يك گونه آن كاربرد دارويي دارد.اما با با وجود اين ظرفيت ها بيشتر مردم قدر اين گنجينه خدادادي را نمي دانند و اقدام به برداشت بي رويه گياهان دارويي و خوراكي مي كنند.
براساس برآوردها اداره كل منابع طبيعي كهگيلويه و بويراحمد ، گياهان دارويي در سطح 200 هزار هكتار مراتع استان قابل كشت است.
كهگيلويه و بويراحمد داراي بيش از يك ميليون 800 هزار هكتار مرتع است.
نبود صنايع بسته بندي، وجود دلالان و واسطهها، نبود امكانات مناسب براي خريد تضميني و بازاريابي، نبود فناوري توليد و تجهيزات فرآوري و تبديل از مهمترين مشكلات توليدكنندگان گياهان دارويي در اين استان است.
آن طور كه كارشناسان مي گويند از هر هكتار گياه دارويي آنغوزه 100 كيلوگرم شيرابه برداشت ميشود كه 150ميليون ريال درآمد براي بهره برداران در پي دارد با اين تفاسير رونق گياهان دارويي از نوش داروهاي معضل بيكاري است.
به عنوان مثال درمان اختلالات عصبي در كودكان، كاهش فشار خون ، درمان بيماريهاي قلبي عروقي كمك به هضم غذا ، جلوگيري از حملههاي هيستري ، رفع درد دندان ، جلوگيري از رشد ميكروب ، درمان سياه سرفه و برونشيت ، درمان يبوست از جمله خواص شناخته شده آنغوزه تنها يكي از گياهان دارويي اين سرزمين است.
** سهم گياهان دارويي از صادرات
رئيس سازمان صنعت معدن و تجارت كهگيلويه و بويراحمد مي گويد: گياهان دارويي فرآوري نشده 80 درصد از صادرات اين استان به كشورهاي خارجي را تشكيل مي دهد.
پودر و عصاره شيرين بيان، زعفران و عصاره گياهان دارويي از مهمترين صادرات كهگيلويه و بويراحمد است.
كالاهاي صادراتي اين استان به كشورهايي مانند آلمان، عراق، افغانستان و تركمنستان صادر مي شود.
داريوش ديوديده توضيح داد: فراهم كردن زمينه صادرات و شناسايي گونه هاي گياهي كه قابليت تجاري سازي دارند كليد رونق توليد و اشتغال در اين بخش هاست.
وي مي گويد: هم اكنون سه واحد فراوري گياهان دارويي در كهگيلويه و بويراحمد در حال فعاليت است و سه واحد ديگر در دست احداث است.
ديوديده ابراز داشت: حمايت از واحدهاي در حال بهره برداري از طريق پرداخت تسهيلات براي توسعه، تكميل واحدهاي در دست اجرا و كمك به ساخت كارخانه هاي فراوري گياهان دارويي از برنامه هاي دولت در اين حوزه است.
وي بيان كرد: دستگاه هاي اجرايي جهاد كشاورزي و منابع طبيعي و آبخيزداري نيز نقش مهمي در توليد و تنوع بخشي كشت گياهان دارويي دارند.
** اقدامات انجام شده براي توسعه گياهان دارويي در مراتع
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري كهگيلويه و بويراحمد گفت: كشت گياهان دارويي از جمله آنغوزه و باريجه در بيش از 38 هزار هكتار از مراتع اين استان از سال 1373 تاكنون انجام شده است.
گودرز باقري فرد اضافه كرد: توزيع بذر رايگان، نظارت فني، كمك به قرق و حفاظت از جمله حمايتهاي منابع طبيعي براي رونق توليد گياهان دارويي در اين استان است.
وي عنوان كرد: سند توسعه گياهان دارويي كهگيلويه و بويراحمد تدوين شده است كه توسعه در مراتع، كشت در مزارع و ايجاد صنايع تبديلي در آن پيش بيني شده است.
وي به بالا بودن آمار 2 و نيم برابري دام نسبت به مراتع در كهگيلويه و بويراحمد اشاره كرد و گفت: يكي از راهكارهاي تعديل دام و تقويت مراتع افزايش كشت گياهان دارويي است.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري كهگيلويه و بويراحمد گفت: اختصاص رديف مستقل اعتباري براي توسعه گياهان دارويي اين استان در دست پيگيري است.
** كلنگ زني باغ گياهان دارويي
رئيس دانشگاه علوم پزشكي كهگيلويه و بويراحمد اظهار داشت: فروردين امسال باغ گياهان دارويي و گلخانه هوشمند اين استان در زميني به مساحت 6 هزار متر مربع و با اعتبار چهار ميليارد و 500 ميليون ريال در مركز رشد سلامت اين دانشگاه كلنگ زني شد.
اورنگ ايلامي افزود: در اين باغ از مدرنترين تكنولوژي ها براي بهره برداري از گياهان دارويي استفاده خواهد شد.
وي بيان كرد: باغ گياهان دارويي و گلخانه هوشمند ميتواند نقش مهمي در تهيه داروهاي مورد نياز ايفا كند.
** افزايش كشت گياهان دارويي در مزارع
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد ابراز داشت: سطح گياهان دارويي در اين استان نسبت به سال 1392 پنج برابر شده است.
زواره آزادپور تصريح كرد: سطح گياهان دارويي كهگيلويه و بويراحمد كه در ابتداي دولت تدبير و اميد 20 هكتار بود هم اكنون به 105 هكتار رسيده است.
وي بيان كرد: پرداخت تسهيلات از محل منابع مالي اشتغال روستايي و عشاير به بهره برداران از جمله برنامه هاي چهاد كشاورزي براي رونق توليداين محصولات پردرآمد است.
آزادپور ابراز داشت: آلوئه ورا، آويشن، بادرنجبويه، به ليمو، رزماري، كدو تخمه كاغذي، نعناع فلفلي، استويا و بابونه از ارقام گياهان دارويي كشت شده در اين استان است.
وي اشتغال مستقيم در هر هكتار از گياهان دارويي در اين استان را 10 تا 20 نفر برآورد كرد.
**چشم انداز آينده توليد گياهان دارويي در مزارع
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كهگيلويه و بويراحمد گفت: 400 هكتار از زمين هاي كشاورزي استان در امسال و سال آينده زير كشت گياهان دارويي مي رود.
الياس تاج الديني اظهار داشت: كشت گياهان دارويي يكي از راه هاي مهم افزايش درآمد در كهگيلويه و بويراحمد محسوب مي شود و بايد با ارائه آموزش و تغيير نگرش كشاورزان، آنها را به اين سمت سوق داد.
وي بيان كرد: جهاد كشاورزي آمادگي پرداخت تسهيلات بانكي به سرمايه گذاران فراوري گياهان دارويي را دارد ضمن اينكه حمايت هايي نيز در روند اعطاي مجوز و مراحل مقدماتي نيز انجام مي شود.
كهگيلويه و بويراحمد افزون بر يك ميليون و 300 هزار هتكار جنگلو مرتع دارد.
استان 720 هزار نفري كهگيلويه و بويراحمد در جنوب غربي ايران و در دامنه هاي رشته كوه زاگرس قرار دارد.
//16628143
تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۴
گچساران -ايرنا- صنعتي سازي گياهان دارويي با كشت انبوه اين محصولات، ايجاد كارخانه هاي فراوري و صادرات يكي از ظرفيت هاي اقتصادي كهگيلويه و بويراحمد است كه تاكنون استفاده چنداني از آن براي رونق توليد و ايجاد اشتغال نشده است.