تهران - ایرنا - هرچند برخی نگرانی‌ها از حضور راستگرایان افراطی در اسپانیا با اعلام نتایج انتخابات مجلس این كشور با پیروزی حزب سوسیالیست به رهبری «پدرو سانچز» كاهش یافت، اما اقبال برخی مردم قاره سبز به احزاب راست افراطی، بار دیگر هشدار فروپاشی اتحادیه اروپا را پررنگ‌تر كرده است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، در سال‌های اخیر احزاب راست افراطی به تدریج با اقبال مردم در كشورهای اروپایی مواجه شده و توانسته‌اند در انتخابات مجلس آراء خوبی به دست آورده و خطر بازگشت «ملی گراهای مخالف مهاجران و اتحادیه اروپا» را دوچندان كنند.
انتخابات مجلس در اسپانیا روز یكشنبه هشتم اردیبهشت ماه در حالی آغاز شد كه مادرید شاهد سومین انتخابات در چهار سال اخیر در این كشور بود تا رای‌دهندگان تكلیف 350 كرسی مجلس نمایندگان و 266 كرسی مجلس سنا را مشخص كنند.
دلیل برگزاری انتخابات زودهنگام، رای منفی اواخر بهمن سال گذشته احزاب منطقه كاتالونیا به بودجه پیشنهادی دولت است.
این مساله سبب شد تا پدرو سانچز نخست وزیر اسپانیا پس از 10 ماه حضور در این مسند، اعلام انتخابات زودهنگام سراسری كرده و بگوید: «این انتخابات را برای تشكیل 2 مجلس و ارائه افق جدید به اسپانیایی‌ها برگزار می‌ كند زیرا اسپانیا به پیشرفت نیاز دارد نه عقبگرد.»
مهمترین موضوع‌های مطرح شده در این دوره از انتخابات «هویت ملی، اقتصاد، برابری جنسیتی و استقلال كاتالونیا» بود.
تعداد واجدین شرایط برای حضور در این دوره از انتخابات 36 میلیون و 893 هزار و 976 نفر اعلام شد كه براساس آمار رسمی‌ شورای انتخابات، 75 درصد در این انتخابات شركت كردند كه افزایش 9 درصدی نسبت به انتخابات پیشین دارد.

** نتایج آرا
گزارش‌های اعلام شده از انتخابات بیانگر پیروزی حزب سوسیالیست با كسب نزدیك به 29 درصد آرا با 122 كرسی است.
البته حزب سانچز برای به دست آوردن اكثریت، نیازمند ائتلاف با دیگر احزاب برای رسیدن به 176 كرسی است.
طبق اعلام رسانه‌های اسپانیایی، سوسیالیست‌ها به 42 كرسی حزب «پودموس» و 10 كرسی استقلال طلبان «كاتالونیا» یا حزب ملی گرای باسك برای دستیابی به اكثریت آرا نیاز دارند.
بزرگترین شكست در این دوره از انتخابات را حزب راستگرای مردمی «خلق» (پی پی) به رهبری «پابلو كاسادو» با از دست دادن 71 كرسی متحمل شد. تعداد نمایندگان این حزب در انتخابات سال 2016 به 137 تن رسید اما امسال حداكثر 66 كرسی را به دست آورد.
این حزب تا ماه مه سال گذشته میلادی (اردیبهشت - خرداد) بر اسپانیا حاكم بود كه با این آرا، بدترین شكست را در تاریخ خود رقم زد.
یكی از مهمترین دلایل شكست حزب خلق در سال گذشته، رسوایی مالی گسترده بود كه سبب كناره‌گیری رهبر آنها از قدرت شد و حزب آقای سانچز دولت اقلیت تشكیل داد.
حزب «شهروندان» دیگر حزب راستگرا در این انتخابات به رهبری «آلبرت ریورا» نیز 57 كرسی كسب كرد كه نسبت به انتخابات پیشین، 25 كرسی افزایش داشت.
آلبرت ریورا رهبر حزب شهروندان پیش از انتخابات اعلام كرده بود كه با سانچز و حزب سوسیالیست ائتلاف نخواهد كرد.
نكته مهم در این دوره از انتخابات مجلس اسپانیا، حضور پر قدرت راستگرایان افراطی با حزب 'بوكس' به رهبری «سانتیاگو آباسكال» بوده كه با استقبال آرا مردمی و كسب 24 كرسی، به پنجمین قدرت در اسپانیا تبدیل شده است.
طبق گزارش بی‌بی‌سی، حزب بوكس از مخالفان سرسخت «مهاجرت، همگرایی و جامعه چندفرهنگی» بوده و تاكید دارد كه «باید از میزان خودمختاری مناطقی همچون كاتالونیا كاسته شود.»

** هراس از بازگشت افراط ‌گرایان همسو با ترامپ
حضور راستگرایان افراطی و استقبال مردمی از آنها در این دوره از انتخبات اسپانیا سبب شد تا برای نخستین بار از زمان پایان حكومت نظامی در دهه 70 میلادیدر اسپانیا، یك حزب راست افراطی وارد پارلمان ‌شود.
این دوره از انتخابات مجلس در اسپانیا، توجه دیگر اعضای اتحادیه اروپا را نیز به خود جلب كرده بود زیرا در سالیان اخیر، احزاب راست افراطی و نژادپرست تلاش خود را برای كسب قدرت در این قاره افزایش داده و به تدریج در حال افزودن دامنه نفوذ خود از طریق جلب آرای مردمی هستند.
پیش از برگزاری انتخابات، نظرسنجی‌ها بیانگر تردید بیش از 40 درصدی واجدان شرایط برای حضور در پای صندوق‌های رای بود اما حضور 75 درصدی در این دوره از انتخابات، نگرانی و هراس مردم از بازگشت راستگرایان افراطی به اریكه قدرت را نشان می‌دهد.
اتحادیه اروپا در سالیان اخیر شاهد بازگشت فعالانه جریان‌های راست افراطی در این قاره بوده كه رویكرد نژادپرستی آنها، هراس از حضورشان در راس قدرت را دو چندان كرده است.
خروج از اتحادیه اروپا، یكی از خواسته‌های مهم این جریان نژادپرست در قاره سبز است كه پس از جنگ جهانی دوم به حاشیه رفت و اكنون سرسختانه بدنبال بازگشت به قدرت است.
در حالیه انتخابات پارلمان اروپا كمتر از یك ماه دیگر برگزار می‌شود، نگرانی از حضور جریان راست افراطی در این تشكل، به نگرانی بزرگ سردمداران این قاره تبدیل شده است.
یكی از دلایل اقبال دوبار مردمی در قاره سبز به جریان راست افراطی، حضور «دونالد ترامپ» در كاخ سفید و اعمال سیاست‌های افراط‌گرایانه به بهانه «ملی گرایی» است.
بررسی آرای مردم در انتخابات كشورهای مختلف بیانگر همسویی سفیدپوستان در برخی كشورهای اروپایی با سیاست ترامپ مبنی بر «مخالفت با جهانی‌سازی» است.
بررسی رسانه‌های اروپایی نشان می‌دهد، یكی از شعارهای اصلی افراط ‌گریان در این قاره، مخالفت گسترده با یكپارچگی اقتصادی و مهاجرت - بویژه مسلمانان از خاورمیانه - است؛ همان رویكرد «ملی گرایانه‌ای» كه رئیس جمهوری آمریكا از زمان حضور در كاخ سفید بر آن تاكید كرده و حتی برای مقابله با آن، تا تعطیلی دولت - با هدف موافقت كنگره برای تامین اعتبار هزینه دیواركشی در مرز مكزیك - پیش رفت.
طبق گزارش رسانه‌های غربی، هدایت و فرماندهی بخشی از جریان راست افراطی در اروپا از آمریكا با نظارت «استیو بنن» مشاور و استراتژیست سابق ترامپ صورت می‌گیرد.
براساس این گزارش، بنن اقدام به راه‌اندازی سازمانی به نام «جنبش» برای ترویج فاشیسم در اروپا كرده است.
این سازمان به وسیله «مایكل مودریكامن» رهبر حزب مردم بلژیك در ژانویه 2017 ثبت شد. اكنون حزب مردم بلژیك، احزاب لیگ شمال و حزب برادران ایتالیا عضو این سازمان هستند.
اكنون راست‌گرایان در ایتالیا، مجارستان، اتریش، دانمارك، اسلواكی، آلمان، سوئد، فرانسه، لهستان و بلژیك پیروزی‌های چشمگیری به دست آورده‌اند.
كاخ سفید و همفكرانش در قاره سبز، برای فروپاشی اتحادیه اروپا سخت در حال تلاش هستند.
حمایت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا(برگزیت) و وعده‌های اقتصادی به لندن برای توافق‌های تجاری در صورت نهایی شدن برگزیت، شاهد دیگری از این رویكرد دولت آمریكا برای فروپاشاندن این اتحادیه است.
با توجه به رخدادهای سیاسی در برخی كشورها از جمله برزیل با انتخاب «جائر بولسونارو» به عنوان رئیس جمهوری افراط گرا كه برای نخستین بار در تاریخ این كشور، یك نامزد فاشیست با رأی بالا به قدرت رسید و همسویی خود را با دونالد ترامپ آشكار ساخت، این پرسش مطرح است كه آیا سرنوشت اروپا نیز به این سمت تغییر مسیر می دهد؟
اروپام ** 2023 ** 1071