تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۲

بركناری وینفرد شفر سرمربی استقلال این روز ها حواشی جدیدی برای این تیم پرهوادار به وجود آورده كه نشان می دهد مدیران ما از تجربه بركناری مربیان خارجی در گذشته هنوز درس نگرفته اند.

سكوموروخوف، رولاند كخ، ولادمیر جكیچ، استانكو پوكله‌پوویچ، ایوان متكوویچ، وینگو بگوویچ، راینر زوبل، آری هان، مصطفی دنیزلی، نلو وینگادا، زلاتكو كرانچار، مانوئل ژوزه، برانكو ایوانكوویچ، وینفرد شفر همه این اسامی، فقط بخشی كوچكی از مربیان خارجی هستند كه در طول تاریخ به فوتبال ایران آمده و شاید افراد ماندگار از بین آنها به تعداد انگشتان 2 دست هم نرسد.
استفاده از مربی خارجی را شاید بتوان به یك تاكتیك برای مدیران عامل باشگاه ها تشبیه كرد تا با این تصمیم هم فضای ورزشگاه ها را كنترل كنند و هم در صورت ناكامی مقصری داشته باشند. اما این نگرش فقط متعلق به فوتبال ایران است كه در آن، مدیران نگاهی كوتاه تر از نوك بینی به آینده باشگاه های خود دارند و فقط به دنبال این هستند تا یك روز بیشتر روی صندلی مدیریت بنشینند.
شاید خاطره تلخ مانوئل ژوزه هنوز هم هواداران پرسپولیس را نگران كند؛ مربی پرتغالی كه بدون هیچ تحقیقی برای هدایت یكی از پر هوادار ترین تیم های آسیا انتخاب شد و پس از جدایی با شكایت های خود هرروز پرسپولیس را به شیوه ای جدید تهدید می كرد؛ مربی كه در طول مدت حضور خود نه تنها باعث پیشرفت قرمز های محبوب پایتخت نشد، بلكه به خاطردرگیری با كارلوس كی روش و علی كریمی حواشی فوتبال ایران را 2 چندان كرد.
البته ماجرای مربیان خارجی و مشكلات آنان به باشگاه ها ختم نمی شود بلكه داستان كی روش و حواشی او در ایران می تواند هم وزن با امثال ژوزه باشد. هر چند كه این مربی پرتغالی در ارتقا فنی فوتبال دستی برآتش داشت، اما نقش او در آموزش حاشیه به اهالی این رشته ورزشی بسیار چشمگیرتر از فوتبال بود.
سریال تكراری ماجراجویی مربیان خارجی در فوتبال ایران در این فصل با «وینفرد شفر» آلمانی به روزهای پایانی خود می رسد، مربی حرفه ای و كاركشته ای كه فاصله ای با تبدیل شدن به نگران كننده ترین چهره سال 98 برای آبی پوشان ندارد.
شفر مانند تمام مربیان خارجی و دقیقا برخلاف مدیران فوتبال ما، برخورد حرفه ای در زمان اخراج را به خوبی بلد است و چقدر این روزها رفتارهای او ما را یاد ژوزه بداخلاق می اندازد.
دقیقا روزی كه مدیران پرسپولیس ژوزه را اخراج كردند او دوربین به دست از تمام اتفاقات فیلم گرفت و امروز هم وینفرد شفر به همراه فرزند و دستیارش ساشا در همه جا با دوربین حضور دارند و فیلم می گیرند؛ فیلم هایی كه می تواند میلیون ها دلار پول ما را به جیب این مرد آلمانی بریزد و دلیل آن هم تنها استفاده از مدیران غیرحرفه ای و ناكارآمد در فوتبال است.
هر چند مدیری مانند «امیر حسین فتحی» كه نقشی در آوردن شفر نداشته، سعی دارد با مصاحبه های خود اعلام كند سرمربی سابق آبی پوشان بدون هزینه استقلال را ترك می كند اما همه می دانیم كه اینگونه نیست و به احتمال زیاد، فتحی هم به خوبی می داند در زمان صدور رای پرونده شفر در سال های بعد شاید دیگر مدیرآبی ها نباشد اما در نهایت این مجموعه استقلال و هواداران این تیم بزرگ هستند كه آسیب تصمیمات اینچینی را خواهند دید.
تمام این مسایل نشان می دهد ما فوتبالی ها از رسانه ها تا مدیران باشگاه ها در برقراری ارتباط با مربیان خارجی غیر حرفه ای هستیم. شاید اگر همه مدیران باشگاه های ما در روز ثبت قرارداد با مربیان خارجی بیش از هر چیزی به شیوه استفاده مثبت از این مربیان و كارآمدی آنها توجه می كردند امروز فوتبال ما دیگر درجا نمی زد.
البته با وجود تمام انتقاداتی كه در انتخاب مربیان خارجی وجود دارد اما در این بین مربیانی هم مانند رایكوف، راجرز، برانكو، دنیزلی، كرانچار و چند نام دیگر هم هستند كه عملكرد قابل احترامی از خود به جای گذاشتند تا همیشه در یاد هواداران تیم های خود باشند.

-----------
سردبیر ورزشی ایرنا