به گزارش ایرنا، درحالی شركت «ساز وكار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا» كه نهاد متناظر اینستكس اروپایی به شمار می رود، این هفته در ایران به ثبت رسید كه پیش از این بسیاری از مقام های ایرانی به اقدامات كُند طرف های اروپایی اعتراض داشتند.
همین چند روز پیش بود كه «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه در نهمین دور رایزنی های سیاسی ایران و نروژ با تاكید بر لزوم واكنش موثر جامعه بین المللی نسبت به اقدام یكجانبه و غیرقانونی آمریكا گفت: حمایت های سیاسی از برجام كافی نیست و اروپا باید برای حفظ این توافق هزینه بدهد وگرنه برجام قادر به ادامه حیات نخواهد بود و مسئولیت تبعات آن با ایالات متحده است.
موضوع فعالیت این شركت سهامی خاص، انجام همه معاملات تجاری مذكور در قانون تجارت از جمله خرید، فروش، صادرات و واردات اعلام شده است.
ارایه خدمات تسویه و پرداخت به همه صادركنندگان و واردكنندگان اعم از حقیقی و حقوقی و همچنین به بانك های داخلی و خارجی و نهادهای دولتی، گشایش حساب اعتبار اسنادی، تسهیلات و اعتبارات ریالی و ارزی، ضمانت نامه ها و حواله ها، تامین مالی كوتاه مدت و بلند مدت نزد بانك ها، موسسه های مالی و شركت های داخلی و خارجی از دیگر وظایف این شركت است.
از دیگر فعالیت های این شركت، اخذ و اعطای نمایندگی به همه بانك ها و شركت های داخلی و خارجی، اخذ وام و تسهیلات از همه بانك ها و موسسه های اعتباری داخلی و خارجی به صورت ارزی و ریالی، تعامل با اینستكس اروپایی و سایر كانال های مالی و شركت ها در كشورهای دیگر اعلام شده است.
براساس آگهی ثبت، از فعالیت های دیگر این شركت، انعقاد قرارداد و همكاری با نظام بانكی ایران و بانك های خارجی در راستای استفاده از كانال های مالی و اروپا و سایر كشورها، ارایه خدمات مشاوره مالی به همه اشخاص حقیقی و حقوقی و انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی در همه زمینه های فعالیت شركت اعلام شده است.
پیش از ثبت این شركت متناظر ایرانی، اروپاییها 4 ماه پس از اعلام تصمیمشان برای مقابله با تحریمهای ثانویه آمریكا، ساز وكار ویژه مالی خود برای تجارت با ایران موسوم به «اینستكس» راه راهاندازی كرده بودند.
اینستكس یا ساز وكار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا یك ابزار ویژه مالی است كه در 31 ژانویه 2019 (11 بهمن 1397) توسط آلمان، فرانسه و انگلیس، برای تسهیل تجارت غیر دلاری با ایران ایجاد شد.
مقر اینستكس در پاریس فرانسه و ریاست آن برعهده پر فیشر آلمانی، از مدیران پیشین كومرتسبانك، است. هدف اصلی از ایجاد این كانال مالی ویژه، دادن امكانات به شركتهای كوچك و متوسط اروپایی است تا بتوانند مجاری متعارف مالی خود با ایران را حفظ كنند.
این ساز وكار در گام نخست تجارت كالاهای اساسی (مواد غذایی و دارو) را تحت پوشش قرار میدهد؛ اما بتدریج دامنهاش گسترش خواهد یافت.
فیشر اسفند گذشته برای دیدار با مقامهای ایرانی و بهمنظور رایزنی درباره عملیاتی كردن هرچه سریعتر اینستكس به تهران سفر كرد.
اما پر فیشر مدیر ساز وكار ویژه مالی اروپا و ایران (اینستكس) و مقامات دولت انگلیس روز گذشته نیز در نشستی كه با حضور فعالان اقتصادی، مؤسسات مالی و علاقهمندان به تجارت با ایران در لندن برگزار شد، پیشرفتهای صورت گرفته در رابطه با این سازوكار را مورد بررسی قرر دادند.
فیشر پس از پایان این نشست به ایرنا گفت: همانطور كه ما به عملیاتی شدن این ساز وكار نزدیك میشویم، این گفتوگوها بسیار مهم است تا اطمینان حاصل كنیم كه اینستكس در مسیر درستی قرار دارد و مطابق نیاز بازار تنظیم شده است.
به گفته حمید بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس، فیشر در این جلسه اعلام كرد كه باوجود چالشهای موجود، اینستكس با جدیت به دنبال انجام اولین تبادل تجاری با همتای ایرانی خود در سریعترین زمان ممكن میباشد.
به نظر می رسد كه با ثبت نهاد متناظر آن در ایران، اكنون زمان اجرایی شدن این ساز وكار ویژه مالی فرا رسیده باشد. آنچه اروپایی ها طی این مدت انجام دادند، اقدامات ساختاری نیست و اقداماتی برای آغاز یك فرایند بوده است.
نگاه و انتظارات جمهوری اسلامی ایران از اروپا همواره مبتنی بر اقدامات عملی با اهداف راهبردی برای طراحی ساز وكاربوده است. اما اتحادیه اروپا در یك فرایند زمانی تقریبا طولانی تنها توانسته یك فرانید را شكل دهد كه هنوز در مرحله اجرای كامل قرار ندارد و دریافت رهبران اروپایی نیز ایجاد ساختار راهبردی برای دور زدن تحریم ها نیست. از اینستكس اروپایی انتظار معجزه ای نمی توان داشت.
اروپام**2040 ** 1546
تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۲
تهران – ایرنا - ثبت و ایجاد ساز وكار متناظر با اینستكس در ایران، اگرچه نشانه ای از تلاش اروپا برای تسهیل مبادلات مالی محسوب می شود اما به نظر می رسد اروپا از ظرفیت ایجاد یك ساختار راهبردی مبادلات مالی و تجاری برخوردار نیست.