تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۸

تهران-ايرنا- پس از به قتل رسيدن يك طلبه جوان همداني، ارتباط و نقش فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي در بروز اين گونه خشونت ها در جامعه به محورهاي مورد توجه رسانه هاي داخلي تبديل شد.

به گزارش نشريات خبري، حجت الاسلام 'مصطفي قاسمي' 46 ساله ، ظهر روز شنبه هفته جاري مقابل مدرسه حوزه علميه همدان به ضرب 2 گلوله به قتل رسيد و پس از قتل اين طلبه جوان، ابتدا چهار تن از همدستان و دوستان نزديك قاتل دستگير شدند و سپس پس از 20 دقيقه درگيري مسلحانه قاتل به هلاكت رسيد.
حجت الاسلام سيد محمدعلي شهيدي رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران درباره ترور اين طلبه همداني گفت: بر اساس گزارش‌ هاي دريافتي اين طلبه از روحانيون فعال و ولايتمدار بوده است و مي ‌توان گفت وي به دست عوامل ضدانقلاب ترور شده و از نظر بنياد شهيد در زمره شهداي حادثه تروريستي محسوب مي‌شود البته بر اساس قانون بايد پرونده اين موضوع توسط نهادهاي امنيتي استان تكميل و ارسال شود و در كميسيون مربوطه طرح و شهادت وي احراز شده و خانواده ايشان در پوشش بنياد شهيد قرار گيرند.
ترور اين طلبه همداني طي روزهاي گذشته در فضاي رسانه اي كشور بحث و نظرهاي فراواني را برانگيخته است وهمچنان واكنش و بازخوردهايي فراواني از منظر مدني، سياسي و قضايي به دنبال دارد و اغلب رسانه هاي داخلي را به ريشه يابي دلايل رخ دادن اين قبيل حوادث واداشته است.
به گزارش گروه نشريات خبري؛ بررسي امروز(11 ارديبهشت ماه) روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاري هاي داخلي حكايت از آن دارد كه ارتباط توئيت مهناز افشار با قتل طلبه همداني و صدور حكم بازداشت وي از جمله محورهايي است كه در هر دو طيف رسانه هاي اصلاح طلب و اصولگرا بازتاب گسترده اي داشته است.
تقاضاي فيلتر اينستاگرام در پي كشته شدن طلبه همداني و واكنش ها به يادداشت حاشيه برانگيز عباس عبدي در روزنامه اعتماد در خصوص ريشه اوباشگري در جامعه نيز از ديگر محورهايي است كه هر دو طيف رسانه اي را به خود مشغول داشته است.
رسانه هاي منتسب به جريان اصلاح طلب علاوه بر اين موضوعات، نقش فضاي مجازي در رديابي مجرمان را نيز مورد توجه قرار داده اند.
اما رسانه هاي اصولگرا با توجه به قتل طلبه همداني، به بررسي نقش فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي در بروز خشونت در جامعه پرداخته و از دستگيري تعدادي از حاميان مجازي قتل و خشونت خبر دادند.
ساخت اولين مستند از قتل طلبه همداني در صدا و سيما و سانسور مراسم تشييع پيكر طلبه همداني در روزنامه هاي اصلاح طلب از ديگر محورهاي مورد توجه رسانه هاي اصولگرا است.

رسانه هاي اصلاح طلب
...........................
**تقاضاي فيلتر اينستاگرام در پي كشته شدن طلبه همداني
شرق نوشت: در پي كشته شدن طلبه همداني اصولگرايان خواستار فيلتر اينستاگرام شدند. آنها با اينكه مي‌دانند از فيلترينگ تلگرام طرفي نبسته‌اند، اما همچنان بر ادامه اين شيوه اصرار دارند. روزي كه طلبه همداني كشته شد، برخي نويد آن را دادند كه جرياني كه مدافع فيلترينگ است، همين را بهانه‌اي براي حمله به دولت، وزير ارتباطات و فشار به قوه قضائيه در راستاي فيلتر اينستاگرام خواهد كرد؛ پيش‌بيني‌اي كه ازقضا كاملا درست از آب درآمد.روز گذشته كيهان نوشت در چند سال اخير نيز مشاهده مي‌كنيم كه آمار طلاق، فحشا و بزه‌كاري‌هاي اخلاقي و... با رشد روزافزون و غيرقابل‌كنترل تلگرام و اينستاگرام بيشتر شده است. هم‌اكنون ميليون‌ها ايراني به‌راحتي در اينستاگرام مي‌توانند به محتواي مستهجن و فيلم‌هاي پورن دسترسي داشته باشند. اين روزنامه فرصت را هم غنيمت شمرده بود تا به اظهارات عباس عبدي حمله كند كه عملكرد بخشي از اصولگرايان را در بروز رفتارهايي كه منجر به ترور طلبه همداني شده بود، مؤثر مي‌دانست.

به گزارش تارنماي اعتماد آنلاين،هيچ صحبتي درباره فيلتر اينستاگرام صورت نگرفته است. رمضانعلي سبحاني‌فر، عضو كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه گفته است: بعيد مي‌دانم فيلتر اينستاگرام در دستور كار باشد. اينستاگرام يك رسانه است و من فكر مي‌كنم شرايط آن به‌ گونه‌اي نيست كه تخريب‌كننده باشد. تا اين لحظه نيز هيچ صحبتي در كارگروه تعيين مصاديق مجرمانه درباره فيلتر اينستاگرام صورت نگرفته است. بعيد مي‌دانم بخواهند به فيلتر كردن فضاهاي مجازي ادامه دهند.

**نقش فضاي مجازي در رديابي مجرمان
روزنامه ايران در مطلبي با عنوان 'فضاي مجازي؛ يك فرصت مهم' نوشت: ترور ناجوانمردانه يك روحاني در همدان دوباره بحث مهم فضاي مجازي را پيش كشيد. بطور قطع در آينده هم هر اتفاقي رخ دهد به نحوي پاي فضاي مجازي به ميان خواهد آمد و اين طبيعي است. در مهم‌ترين واكنش‌ها مقام معظم رهبري نيز به موضوع اشاره داشتند: «قاتل روحانيِ همداني در صفحه اينستاگرام با چهار نوع اسلحه تصاويري از خود منتشر كرده است كه مقابله با اينگونه موارد وظيفه نيروي انتظامي است.» شايد پرداختن به رابطه جرم و فضاي مجازي با توجه به‌همين رويداد تأثرآور جالب باشد. وقوع اين جنايات در اصل ربطي به فضاي مجازي ندارد. البته ممكن است فضاي مجازي در تشديد انگيزه‌هاي مجرم مؤثرباشد،همچنان كه مي‌تواند درتخفيف اين انگيزه عمل كند.ولي نكته بسيارمهم اين است كه فضاي مجازي بهترين فرصت را براي رديابي مجرمين و نيزجلوگيري از وقوع جرم فراهم مي‌كند. مشروط براينكه دستگاه‌هاي امنيتي و پليسي ما دو نكته را توجه كنند. اول اينكه توانايي‌هاي نرم‌افزاري و سخت‌افزاري خود را در اين فضا به بالاترين سطح برسانند. دوم اينكه اولويت‌هاي نظارتي و كنترلي خود را واقعي و منطقي كنند و دنبال مسائل اصلي باشند. مسائلي كه در امنيت اختلال ايجاد مي‌كنند.

** ارتباط توئيت مهناز افشار با قتل طلبه همداني
'يك توئيت و ‌هزار ماجرا' عنوان مطلب روزنامه آرمان است كه در بخشي از آن مي خوانيم: توئيت مهناز افشار در مورد يك حساب كاربري فيك در توئيتر براي وي حواشي به‌خصوصي ايجاد كرد. ماجرا از اين قرار است كه يك حساب كاربري تقلبي در توئيتر با تصوير يك روحاني مساله پرحاشيه اي را مطرح كرد. اين در حالي است كه مهناز افشار با ديدن اين توئيت، آن را برجسته كرده و بدان رنگ واقعيت مي‌بخشد. توئيت مهناز افشار واكنش‌هاي بسياري در پي داشت و كاربران بسياري افشار را زمينه‌ساز قتل طلبه همداني معرفي كرده و خواستار محاكمه وي شدند.معاون اول قوه قضائيه در رابطه با حواشي ايجادشده در فضاي مجازي توسط يكي از سلبريتي‌ها و اينكه آيا بايد به اين افراد تذكراتي داده شود، اظهار كرد: اين امر اختصاصي به اين افراد ندارد بلكه هركسي در هر جايي صحبت مي‌كند بايد حرف‌هايش توام با اخلاق و متناسب با شئون خود و جامعه باشد. غلامحسين محسني‌اژه‌اي افزود: چنانچه مسائلي كه جنبه تهمت يا شايعه‌پراكني داشته باشد اگر جنبه خصوصي داشته باشد شاكي خصوصي مي‌تواند مدعي شود و در غيراين صورت حتما مدعي‌العموم بايد ورود كند و اجازه ندهد فضاي سالم و امن كشور با حرف‌هاي بعضا بي‌پايه كه گاه جنبه تهمت و افترا دارد و هم گاهي به‌عنوان دستمايه‌اي براي جريان‌هاي ضدانقلاب و خارج استفاده مي‌شود آسيب ببيند. اژه‌اي در ارتباط با پست‌هاي اخير مهناز افشار در توئيتر گفت: آنچه كه از طريق مرجع قضائي اتخاذ شود ما اعلام مي‌كنيم و تا امروز در رابطه با اين فرد تصميم خاصي گرفته نشده است.

فرارو در مطلبي با عنوان 'مهناز افشار، طلبه همداني و بهروز حاجيلو؛ مقصر كيست؟' نوشت:پس از اعتراض‌هاي شديد به افشار و درخواست براي محاكمه او دادستاني اعلام كرد كه براي اين بازيگر سينما پرونده تشكيل شده است...اين بار اصولگرايان و طيف ارزشي از فعاليت‌هاي موجود در فضاي مجازي انتقاد كردند و از يكسو خواستار محدود سازي شبكه‌هاي اجتماعي شدند و از سوي ديگر خواستار برخورد با سلبريتي‌هايي همچون مهناز افشار شدند. مطالب زيادي در اين باره در فضاي مجازي منتشر شده است و هشتگ 'مهناز افشار بايد محاكمه شود' فعال گرديد.رسانه‌ها نيز به اين فضا دامن زدند و سعي كردند قتل صورت گرفته را در راستاي ضديت قاتل با روحانيت، حشد شعبي و... تفسير كنند.

روزنامه شرق درباره واكنش ها به توييت مهناز افشار نوشت: توييت يك بازيگر در توييتر و قتل يك طلبه در همدان به دست يك لات مسلح. برخي معتقدند بين اينها ربط مستقيم يا حداقل غيرمستقيمي وجود دارد و همين مسئله هم باعث بحثي داغ در شبكه‌هاي اجتماعي و رسانه‌ها و اظهارنظر فعالان سياسي و مسئولان قوه قضائيه شده است....جمعي از كاربران طيف موسوم به اصولگرا با نوشتن توييت‌هايي با هشتگ محاكمه مهناز افشار خواستار برخورد با او شدند. آنها مدعي‌اند كه قاتل طلبه همداني پس از ديدن توييت مهناز افشار اقدام به اين كار كرده است.البته ناگفته نماند كمي پيش از اينكه پيكان انتقادها و حملات به سمت اين بازيگر سينما گرفته شود، بخش زيادي از همين كاربران مشغول انتقاد از آذري‌جهرمي، وزير ارتباطات بودند و او را مسئول اين اتفاق معرفي مي‌كردند كه نتوانسته شبكه‌هاي اجتماعي را مديريت كند. يا به زبان ساده‌تر و صريح‌تر، به اين دليل كه اينستاگرام را فيلتر نكرده است؛ اما پس از آنكه مقام معظم رهبري در سخنان خود در‌اين‌باره مسئوليت برخورد با اين موضوع مشخص را وظيفه نيروي انتظامي اعلام كردند، موج حملات و انتقادات به وزير ارتباطات آرام گرفت.در ادامه قضيه به اين شكل روايت شد كه قاتل طلبه همداني به گواه دوستان و نزديكانش پس از ديدن توييت مهناز افشار دست به اين كار زده است. منتقدان معتقدند افشار تعمدا آن توييت جعلي را منتشر كرده است. در همين مدت رسانه‌هاي جريان اصولگرا مانند خبرگزاري فارس هم چندين گزارش در‌اين‌باره منتشر كرده و به نقل از همين كاربران شبكه‌هاي اجتماعي موضوع محاكمه مهناز افشار را خواست مردم عنوان كردند. ماجرا حتي به صداوسيما هم كشيده شد و حداقل در يكي از برنامه‌هاي صبحگاهي شبكه سه تلويزيون مجري‌هاي برنامه با شرح همين ماجرا به انتقاد از اين بازيگر سينما پرداختند.

**شكايت طلبه مازندراني از مهناز افشار
نامه نيوز نوشت: طلبه‌ مازندراني كه ضدانقلاب از تصويرش سوءاستفاده كرده بود از مسببان بازنشر اين مطالب، شكايت كرد. سيدغفار درياباري صاحب صفحه‌اي كه صفحه‌اي تقلبي در توييتر با استفاده از عكسش باز شده بود و با انتشار توييتي درباره حشدالشعبي خبرساز شد، درباره نحوه اطلاعش از اين اتفاق گفت: چند روز پيش بود كه يكي از دوستان نزديكم به من پيام داد كه در فضاي مجازي از تصوير من سوءاستفاده مي‌كنند و صفحه‌اي به نام سيدمصطفي حجازي مطالبي را عليه حشدالشعبي منتشر مي‌كند. پيش از مشخص شدن تقلبي بودن اين صفحه مهناز افشار به توييت خبرساز اين صفحه تقلبي واكنشي نشان داد و البته خيلي زود آن را حذف كرد. اين طلبه مازندراني دراين‌باره افزود: من با كسي كه با استفاده از تصوير من سوءاستفاده مي‌كند حرفي ندارم، او يك فرد معاند و بي‌معرفت است اما حرف حساب من با سلبريتي‌هايي است كه مطالب را بدون تحقيق منتشر مي‌كنند و منجر به يتيم شدن فرزندان اين روحاني همداني شدند.

تارنماي انتخاب از صدور حكم جلب مهناز افشار خبر داد و نوشت:در پي شكايت سيد غفار درياباري از مهناز افشار به دليل انتساب اظهارات خلاف واقع، حكم جلب اين سلبريتي توسط شعبه سوم دادسراي بابل صادر شد.

** يادداشت حاشيه برانگيز عباس عبدي در روزنامه اعتماد
روزنامه اعتماد در يادداشتي با عنوان 'كي به كي خط مي‌دهد؟' به قلم عباس عبدي نوشت:يادداشت ريشه اوباشگري دوشنبه در «اعتماد»، موجب عصبانيت برخي افراد شد كه بايد اضافه كرد يكي از علل اين رفتارها در جامعه همين عصباني شدن است. هنگامي كه نويسندگان عصباني مي‌شوند و افراد پا به سن گذاشته به سرعت از كوره در مي‌روند، از يك جوان مثل اين شرور قاتل چقدر بايد انتظار داشته باشيم كه خويشتنداري كند؟ بگذريم...اين نويسندگان و سلبريتي‌ها نيستند كه فالوئر دارند، بلكه برعكس اين افراد ناخواسته فالوئر مخاطبان‌شان هستند. مخاطباني كه لايك مي‌فروشند و خبر مي‌خرند. توليدكننده خبر نيز موظف است خبري باب ميل و سليقه مخاطب توليد و عرضه كند. در واقع آنان نيستند كه به مخاطب خط مي‌دهند، بلكه اين بازار مخاطبان است كه به آنان خط مي‌دهد چگونه بنويسند. در اين فضاي غبار‌آلود رسانه‌اي ميدان براي جولان دادن اين افراد بيشتر شده است و بدون توجه به تبعات كارشان هرگونه اخبار و فيلم‌هاي فيك و جعلي را به راحتي بازنشر مي‌كنند. در فضاي مجازي بايد به يك اصل پايبند بود. هر خبري جعلي است يا حداقل مخدوش و تحريف شده است، مگر آنكه خلاف آن ثابت شود. توصيه مي‌شود سلبريتي‌ها دنبال همان تخصص خودشان بروند. در شبكه‌هاي مجازي از آخرين برنامه‌ها، غذاها و مدل لباس‌ها و... بنويسند و در حوزه‌هاي ديگر به ويژه سياست و اجتماع و اطلاع‌رساني بدون مشورت با مشاوران معتمد خود كاري نكنند.

به گزارش نامه نيوز،عباس عبدي در يادداشت اخير خود در روزنامه اعتماد سخنان حاشيه ‌برانگيزي را مطرح كرده است.در پي اين اظهارات مهدي كوچك‌زاده، نماينده پيشين مجلس و فعال سياسي اصولگرا در واكنشي تند به نامه‌نيوز گفت: من تمايل به اظهارنظر درباره به اصطلاح تحليل‌هاي سياسي آقاي عباس عبدي و امثال او ندارم اما به دليل آنكه يك پديده جدي اتفاق افتاده، لازم است نكته‌اي را بگويم. ايشان خواسته است كه با چيدن صغري ‌كبري يك واقعه را بر گردن يك جريان سياسي بيندازد كه معلوم نيست چه ‌قدر مي‌تواند درست يا غلط باشد. اما آنچه نياز به اثبات ندارد اين است كه آقاي عبدي با تحليل اخيرش از اوباش حمايت كرده است. يك روحاني مظلوم به قتل رسيده است و آقاي عبدي در پي آن جريان اوباشگري را تبرئه مي‌كند؛ البته از ايشان انتظاري بيش از اين نيز نمي‌ رود. ايشان چون خودش بچه فلان محله است فكر مي ‌كند با نسبت بي‌ جا به جريان‌هاي ديگر يك‌ قاتل را مي‌تواند تبرئه كند.

رسانه هاي اصولگرا
.........................
**نقش فضاي مجازي در شهادت طلبه همداني
روزنامه سياست روز در تيتر نخست خود شهادت طلبه همداني را فتنه شبكه‌هاي اجتماعي برشمرد و نوشت: طلبه جواني به ضرب گلوله شهيد مي‌شود، قاتل با وقاحت با انتشار تصاويري قتل را برعهده گرفته و اعتقاد دارد كار درستي كرده چون قاتل خبري را خوانده و شنيده كه اين اقدام خود را دفاع از ناموسش تلقي مي‌كند! به همين سادگي خبري جعلي چنان تاثيري مي‌گذارد كه خون بي‌گناهي ريخته شود. اين نتيجه كمبود سواد رسانه‌اي است...همه اين روند حاكي از اين مساله است كه نياز فوري براي بالابردن سطح سواد رسانه‌اي جامعه و شايد پيش از آن سلبريتي‌ها و پرطرفداران فضاي مجازي وجود دارد.اما ماجراي به قتل رسيدن «طلبه همداني» توسط يك شرور محلي، حرف و حديث‌هاي فراواني را برانگيخت. برخي آن را ثمره بي‌توجهي به شرارت‌هاي منجر به قتل برخي اراذل دانستند، عده‌اي از اين گفتند كه دروغ‌هاي يك بازيگر زن سينما در فضاي مجازي هم در اين رخداد نقش داشته و برخي ديگر مثل عباس عبدي، مرد هميشه در صحنه اصلاح‌طلبان نيز در يادداشتي با ذكر چند جمله اينطور تحليل كرده كه «ترور يك روحاني در همدان از سوي اوباش اتفاقي مهم بود كه بايد مورد توجه كافي قرار گيرد. هرچند قصد ندارم كه هر اتفاقي را به سرعت به پاي بخشي از جناح اصولگرا بنويسم، ولي در اين مورد خاص و به علل گوناگون مجبوريم كه چنين اتهامي را متوجه آنان كنيم. به ويژه آنكه انحراف رفتاري اين جماعت در حمايت ضمني از فرهنگ الوات و به كارگيري آنان در حذف ديگران و نيز همراهي آنان با مناسك ديني موجب شكل‌گيري يك فساد عجيب و غريب رفتاري شد كه اكنون آثار خود را نشان مي‌دهد.» اما واقعا چه اتفاقي رخ داده است؟! ما معتقديم فقدان سواد سانه‌اي در اين رخداد تلخ مشهود است.

روزنامه رسالت نوشت: استفاده نادرست از فضاي مجازي مشكلات فراواني را براي جامعه به‌وجود آورده و باتوجه به نبود آموزش هاي لازم در زمينه استفاده صحيح از اين ابزار مهم ارتباطي باعث شده باوجود كاركردهاي بسيار مثبتي كه اين ابزار دارد اما نكات منفي آن بيشتر به چشم بيايد.اتفاق ناگوار شهادت طلبه همداني، حجت‌الاسلام مصطفي قاسمي در روزهاي اخير هم رويكرد منفي استفاده نادرست از شبكه هاي اجتماعي را بيشتر دامن زده تا حدي كه رهبر معظم انقلاب در ديدار با فرماندهان نيروي انتظامي يك بار ديگر به لزوم رصد و نظارت بر اين شبكه ها تاكيد نمودند. محمدصادق مفتاح فعال فضاي مجازي در گفت و گو با رسالت گفت: در حوزه هاي ديگر از جمله نظارت و رصد اين فضا براي حوزه هايي كه موضوع آسيب و تهديد اجتماعي و فرهنگي وجود دارد نيز كار خاصي صورت نگرفته است كه در موضوع شهادت طلبه همداني شاهد انتشار رفتارهاي مجرمانه بوديم كه در اين مورد رسيدگي نشد. يا ساير كانال هايي كه خريدو فروش اسحله يا مشروبات الكلي يا مواد مخدر را انجام مي دهند در زمره جرائم مشهود بوده و برخورد با اينها بر عهده نيروي انتظامي است كه شاهد كم كاري اين نيرو بوده تا جايي‌كه موجب صحبت هاي اخير رهبري معظم انقلاب شد. اولين نكته اي كه بايد به آن توجه شود اين است كه شوراي عالي فضاي مجازي مجموعه اي فرا قوه و فرا دستگاهي است كه بايد نقش آفريني كند. مهم ترين نقش را نيز در اين زمينه رئيس جمهور به عنوان رئيس شوراي عالي فضاي مجازي ايفا مي كند و تا وقتي كه وي در اين زمينه اين سازمان را جدي نگيرد و آن را به عنوان مركز مهم و قرارگاه مديريت فضاي مجازي جدي نگيرد و خودش فعالانه پيگيري نكند اتفاق مثبتي روي نخواهد داد.

رجانيوز نوشت: در موضوع شهادت مظلومانه طلبه همداني، رد پاي يك شبكه خزنده و تكرار خط رسانه‌اي تابستان 97 دوباره ديده مي‌شود. شبكه‌اي كه مأمور شده تا در اوج درگيري ايران و آمريكا، ماجرا را جناحي كنند و با كمرنگ كردن سياست مقاومت و استكبارستيزي و تعريف خشونت از آن، پروسه انفعال را در فاز جديدي قرار دهند... نكته قابل تأمل و البته تأسف‌آور اين است كه بررسي اخبار پيرامون اين ماجرا نشان از رد پاي يك شبكه خزنده ومرموز در همنوايي با اپوزيسيون و بيگانه دارد كه از سال گذشته با مطرح كردن سوءاستفاده‌ زائران عراقي از زنان ايراني، دست به شايعه‌سازي و نفرت‌پراكني زد و امروز نيز ضمن آدرس غلط‌ دادن براي انحراف افكار عمومي و به سياست بردن ماجرا، مبني بر اينكه خشونت نداشته باشيم وقيحانه عنوان مي‌كند قاتل واقعي، بخشي از جريان اصولگراست! اكنون سؤالاتي كه متبادر ذهن مي‌شود اين است كه آغاز ماجرا چه بوده و متهمين رديف اول اين حادثه چه كساني هستند؟ نقش فضاي مجازي و برخي سلبريتي‌ها و همكاران و ماموران سرويس‌هاي بيگانه در اين خصوص چيست؟ و آنكه دست به خشونت و خشن‌پروري مي‌زند چه كساني هستند؟

در گزارش دانا از افسارگسيختگي در شبكه هاي اجتماعي مي خوانيم: فضاي اينستاگرام و شبكه هاي اجتماعي ديگر محيط يله و رهايي است تا جايي كه قاتلان در آن بي هيچ ابايي از قتل خود سخن مي گويند. در همين زمينه ديروز حادثه تلخ تيراندازي به يك طلبه در همدان كه به كشته شدن وي منجر شد افكارعمومي را جريحه دار كرد. اما قاتل كسي نبود جز يكي از اراذل و اوباشي كه در فضاي اينستاگرام فعاليت زيادي داشت و شواهدي كه از پست هاي اينستاگرامي فرد مذكور مشاهده مي شود وي يكي از دوستان «وحيد مرادي» يكي ديگر از افراد شروري بود كه در زندان در يك درگيري گروهي به قتل رسيد.پيشتر در برهه‌اي اراذل و اوباش در فضاي اينستاگرام به شدت جولان مي دادند. با الفاظ ركيك و ناپسند همديگر را خطاب مي كردند و براي يكديگر رجزخواني كرده و شاخ و شانه مي كشيدند. متاسفانه برخي از جوانان و نوجوانان نيز مخاطب اين افراد بودند و با لايك هاي خود اين افراد را تشويق مي كردند. اما بعد از چند مرحله عرض اندام اين افراد شرور در اينستاگرام و با برخورد پليس دستگير شدند اما جالب اينجاست كه در زندان فوت كردند.آسيب‌هاي اجتماعي بسياري با توجه به صوتي و تصويري بودن شبكه اجتماعي اينستاگرام پديدار شده است. از يك سو بي بندباري را در اين شبكه اجتماعي شاهد هستيم و از سوي ديگر اراذل و اوباش در آن جولان مي دهند. اين موارد به وضوح نشان مي دهد كه بايستي نهادهاي مربوطه از جمله وزارت ارتباطات در اين زمينه ورود پيدا كنند.

**ارتباط توئيت مهناز افشار با قتل طلبه همداني
به گزارش تارنماي الف، ماجرا از آنجا آغاز شد كه يك حسابي جعلي در توييتر با تصوير دروغين يك روحاني مازندراني، پيامي منتشر كرد كه حساسيت فراواني برانگيخت.اين پيام پس از حضور نيرو‌هاي حشد الشعبي عراق براي كمك به مردم در مناطق سيل زده منتشر شده بود و اين توئيت جعلي بازتاب گسترده‌اي داشت.پس از آن مهناز افشار نيز درگير جو فضاي مجازي شد و در مطلبي اين تويئت را 'حقارت آميز' خواند و از كسانيكه در مقابل آن سكوت كرده اند انتقاد كرد. توييتي كه مهناز افشار نيز با بازنشر آن سهمي عمده در وزن گرفتن و انتشار گسترده آن داشت. قسمت ديگر ماجرا اما آنجاست كه؛ يك طلبه هنگام خروج از حوزه عليمه همدان به ضرب گلوله به قتل رسيد و قاتل در قالب يك استوري در پيج اينستاگرام خود مسئوليت اين جنايت را برعهده گرفت. انتشار اين خبر به همراه عكس‌هاي غرق به خون اين طلبه و تصاوير استوري‌هاي قاتل،‌ جامعه را در شوك و بهت فرو برد. از همان ابتدا در خصوص انگيزه قاتل از اين جنايت گمانه‌زني‌هاي متعددي صورت گرفت و در ادامه ماجرا، خيلي زود فيلمي از يك شخص كه خود را از دوستان قاتل معرفي كرد منتشر شد كه دوست قاتل، ديدن توييتي از يك طلبه را محرك قاتل براي ارتكاب اين جنايت عنوان كرد. توييتي كه مشخص شد از يك حساب كاربري جعلي منتشر شده است.

روزنامه خراسان در زير عنوان 'تله ضد انقلاب براي سلبريتي ها درفضاي مجازي' نوشت: انتشار ناآگاهانه يك پيام توئيتري در فضاي مجازي، امروز عامل و باعث بخشي از التهابات جامعه شده است. در پي بازنشر يك پيام توئيتري توسط مهناز افشاردرباره نيروهاي حشدالشعبي (نيروهاي مردمي عراق) كه درآن به بانوان ايراني اهانت شده بود، يك قتل در همدان اتفاق مي افتد و طلبه اي بيگناه كه پدر سه فرزند بود جانش را از دست داد... خيلي ساده اتفاق افتاد، بازنشر يك پيام جعلي كه بسياري معتقدند محتواي آن عامل تحريك يك قتل شده است. شايد بسياري ازما هم بخشي از همين گروهيم كه جزو انتشار دهندگان پيام هاي درست يا نادرست در فضاي مجازي هستيم. براي مثال در اين شبكه‌ها به مطالب تاريخي يا يك اظهارنظر سياسي يا مذهبي با استناد به چندين كتاب برخورده‌ايد. در بسياري موارد نتايج جالبي به‌دست مي‌آيد كه اصلاً مطالب مذكور در سندهاي متعدد قرار داده شده وجود خارجي ندارد، يا لينكي كه از سايتي معروف و معتبر به آن استناد شده مربوط به مطلب ديگري است كه به دليل بي حوصلگي، مخاطب به آن لينك نمي‌رود يا در اغلب مواقع سند ارائه شده اصلاً معتبر نيست. امروز به دليل شرايط خاص جامعه، شبكه معاندين و ضد انقلاب بيش از گذشته در تلاش هستند تا با توليد محتواي جعلي در فضاي مجازي، فضا و ذهن مخاطبان و كاربران را ملتهب كنند. به طور قطع شخصيت هاي تاثيرگذاربه ويژه سلبريتي ها بيشتر كانون توجه اين فضا هستند. در ماجراي اخير، بي دقتي ،هيجان زدگي و نداشتن سواد رسانه اي كافي توسط يكي از همين سلبريتي هاي فضاي مجازي باز، عامل واكنش در بخشي از بدنه مردم شده است كه خواستار محاكمه اين سلبريتي شده اند.

**ساخت اولين مستند از قتل طلبه همداني در صدا و سيما
كيهان نوشت: اولين مستند از قتل طلبه همداني به قاب سيما مي‌رود.جديدترين قسمت از برنامه تلويزيوني «360 درجه» به ماجراي قتل حجت‌الاسلام مصطفي قاسمي طلبه همداني مي‌پردازد...اين قسمت از برنامه «360 درجه» ضمن بررسي دقيق اين حادثه، به موشكافي دلايل و انگيزه‌هاي قاتل مي‌پردازد و تمام حواشي چند روز اخير را زير ذره‌بين مي‌برد.«360 درجه» مجموعه مستندهاي اجتماعي، فرهنگي و سياسي است كه با توجه به اتفاقات و سوژه‌هاي مهم هر هفته جمعه‌ها ساعت 21:30 از شبكه مستند سيما پخش مي‌شود.

**دستگيري حاميان مجازي قتل و خشونت
روزنامه جوان زير عنوان 'حاميان مجازي قتل و خشونت در پنجه پليس' نوشت:پليس ديروز با دستگيري 32 نفر از كساني كه در صفحه اينستاگرام قاتل روحاني همداني از وي حمايت يا او را تشويق كرده بودند، نشان داد كه به اهميت كنشگري در فضاي مجازي تا حدودي پي برده است. اين اقدام البته اگر چه در نوع خود كم‌سابقه بود، اما پليس بايد درباره آن به درستي اطلاع رساني و تبيين موضوع كند تا كاربران بدانند رفتار آن‌ها در فضاي مجازي، جداي از كنشگري آنان در فضاي جامعه و حضور فيزيكي آنان در سطح شهر نيست....مسئله اين است كه يك قاتل بالفطره در فضاي مجازي از قتلي كه انجام داده است خبر مي‌دهد و به آن مي‌بالد. او يا يك احمق بالفطره هم بوده يا شايد به يك پوچي مفرط رسيده باشد، زيرا چنين كنشي در جامعه قطعاً با هجوم پليس همراه مي‌شود و سرانجام آن معلوم است. در پي اين اقدام قاتل، عده‌اي ديگر كه آنان به نوعي قاتلان بالقوه هستند، كار او را به اصطلاح لايك مي‌كنند يا با كامنت‌هاي تهوع آميز به استقبال اين قتل مي‌روند. ...اينكه چرا يك سابقه‌دار كه سابقه تجاوز به عنف دارد، دم از اخلاق و غيرت مي‌زند، چيز تازه‌اي نيست، اما اينكه عده‌اي كه ظاهراً از دسته اراذل و اوباش نيستند، براي او كف و سوت مي‌كشند، شاخصي است كه بايد آن را در يك فهم كلي از آنچه فضاي مجازي پيش روي آينده فرهنگ قرار مي‌دهد، سنجيد و اندازه‌گيري كرد و اين البته خاص كشور ما هم نيست و معضلي جهاني است كه گريبان بسياري از دولت‌ها و حكومت‌ها و فرهنگ‌هاي قديمي را در سراسر جهان گرفته است.

**واكنش ها به يادداشت عباس عبدي در روزنامه اعتماد
روزنامه صبح نو نوشت:به شهادت رسيدن مصطفي قاسمي، طلبه جوان همداني به دست يكي از اوباش منطقه واكنش هاي زيادي به دنبال داشت يكي از اين واكنش هايي كه جالب و عجيب به نظر رسيد يادداشت آقاي عباس عبدي تئوريسين اصلاح طلب در روزنامه اعتماد بود كه به شهادت رسيدن طلبه همداني را به گردن بخشي از جريان اصولگرا انداخت...عبدي در حالي جريان اصولگرايي را به دليل ترويج فرهنگ اوباش گري، متهم شهادت طلبه همداني دانسته كه جريان اصلاحات در سال 88 با بكار گيري بدوي ترين روش هاي سياسي ضمن دعوت هواداران خود به خيابان ها آن ها را به تخريب اموال عمومي تحريك و تشويق كردند.

**لزوم اجراي فيلترينگ براي مقابله با جرايم فضاي مجازي
به گزارش روزنامه رسالت، حجت‌الاسلام مجتبي ذوالنور رئيس فراكسيون روحانيت مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري رسا، دولت را در بروز حوادث خشونت آميز مقصر دانست و تصريح كرد: امروز فضاي مجازي بسيار افسارگسيخته شده است، يعني هر كسي قصد داشته باشد در جامعه اعمال و رفتارهاي ملتهب كننده انجام دهد، از بستر فضاي مجازي استفاده مي كند...امروز دولت فضاي مجازي را به صورت رها شده گسترش داده و از سويي ديگر نيز با جريان هاي خيانت كار و مجرم برخورد جدي صورت نمي دهد؛ براي مقابله با جرايم در فضاي مجازي در برخي بخش ها نيازمند فيلترينگ هستيم، اما متأسفانه مشاهده مي كنيم كه دولت زير بار مقوله فيلترينگ نمي رود... دولتمردان بايد مفاسد، مشكلات و آسيب هاي فضاي مجازي را پالايش كنند؛ اين اشتباه است كه برخي مسئولان به بهانه آزادي، فضاي مجازي را افسار گسيخته رها كنند؛ امروز هيچ‌كس براي خود حق نمي داند كه امنيتش در فضاي مجازي تهديد شود.

**سانسور مراسم تشييع پيكر طلبه همداني در روزنامه هاي اصلاح طلب
مشرق نيوز نوشت: ديروز مراسم تشييع باشكوه پيكر طلبه شهيد همداني، حجت الاسلام مصطفي قاسمي با حضور گسترده مردم در همدان برگزار شد و به صورت گسترده در روزنامه‌هاي زنجيره‌اي سانسور شد. حجت‌الاسلام مصطفي قاسمي 46 ساله ظهر شنبه مقابل مدرسه حوزه علميه آيت‌الله ملاعلي معصومي‌همداني به ضرب 2 گلوله يكي از اشرار سابقه‌دار، مظلومانه به شهادت رسيد...يكي از نكاتي كه در مراسم تشييع مرحوم قاسمي بسيار بازتاب داشت ارادت مردم همدان به روحانيت بود كه از هر قشر و با هر سني در اين مراسم حضور داشتند، حتي مغازه‌داران نيز با تعطيل كردن مغازه‌هاي خود در اين تشييع باشكوه حاضر شدند. نكته قابل توجه اينجاست كه روزنامه‌هاي اصلاح طلب اين تشييع باشكوه را سانسور كردند.
**گروه نشريات خبري
پژوهشم**1181**1732