تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۲

سنندج - ايرنا - رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بانه گفت: 2 حمام خدري و مرزبانان از جمله بناهاي تاريخي اين شهرستان با مشكل معارض مواجه شده اند.

سعدالله رحيمي خواه روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا با اشاره به اهميت آثار تاريخي و نقش آنها در جذب گردشگران اظهار داشت:اين شهرستان به دليل مرزي بودن و درگيري با جنگ هاي مختلف در طول تاريخ بناهاي تاريخي آن از بين رفته و تنها بناهاي تاريخي آن 2 حمام خدري و مرزبانان است.
وي افزود: اداره ميراث فرهنگي آمادگي لازم براي مرمت و بازسازي اين بناهاي تاريخي را دارد اما به دليل اينكه مالكين آن مخالف هستند تاكنون در اين زمينه اقدامي انجام نشده است.
رحيمي خواه با اشاره به اهميت حفظ شكل اصلي بنا در هنگام مرمت و بازسازي افزود: در صورتي كه مالكين اين بناهاي تاريخي را در اختيار اداره ميراث فرهنگي قرار دهند و زمينه را براي بازسازي و مرمت انها فراهم كنند بازسازي و مرمت اين حمام ها با حفظ نماي اصلي در اولويت قرار مي گيرند.
وي اظهار داشت: بعد از مرمت و بازسازي بناهاي تاريخي در اختيار مالكين قرار مي گيرد با توجه به اينكه اين بناهاي تاريخي در فهرست آثار ملي كشور ثبت شده اند ه تخريب اين بناها امكان پذير نيست.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بانه گفت: در چهار فصل بررسي و كاوش هاي باستان شناسي در بانه 32 اثر تاريخي منقول، معنوي و طبيعي كشف شده كه در فهرست آثار ملي كشور ثبت شدند.
وي با بيان اينكه هنرهاي شالبافي، پستك دوزي و گه لا زني به عنوان آثار معنوي و قرآن هاي خطي تاريخي در روستاهاي شوي، هفتاش و نجنه به عنوان آثار منقول ثبت شده اين شهرستان است گفت: درياچه آلوت، درخت كنهسال بلوط روستاي بياندره با يك هزار و 500 سال قدمت ودرخت كهنسال بلوط روستاي نجنه با 700 سال قدمت نيز عنوان آثار طبيعي ثبت شده اين شهرستان در فهرست آثا ملي است.
به گزارش ايرنا بر اساس ماده پنجم قانون ميراث فرهنگي مكان هاي كه به عنوان آثار ملي ثبت شده مالكين حق ندارند اداره ميراث فرهنگي را از اقدامات مرمتي و بازسازي منع كنند و اداره ميراث فرهنگي هزينه اي بابت مرمت و بازسازي بنا از مالكين در يافت نمي كند و حق مالكين براي مالكين همچنان محفوظ مي ماند.
حمام مرزباني يكي از آثار تاريخي شهر بانه در كنار مسجد شيخ الاسلام و پشت پاساژ رسول پناه واقع است، اين اثر تاريخي مربوط به دوره پهلوي اول است كه در سال 1316 توسط حاج محمد معمار و استاد محمدامين فتحي از معماران بنام اين در زميني به مساحت 400 متر مربع ساخته شد.
اين بناي تاريخي داراي بخش هاي ورودي بينه، هشتي، سربينه، مياندر، آبريزگاه و خزينه سربازان و مردم عادي، سربينه مياندر، آبريزگاه، خزينه و نظافت خانه افسران و تون، آب انبار سرد، آب انبار گرم، انبار هيزم، آتشخانه و راهرو است.
بام اين بناي تاريخي به صورت گنبدي شكل است و بدليل فرسودگي، بخشي از گنبدهاي آن از بين رفته و تنها ديوارهاي آن بر جا مانده است.
مرزي بودن بانه و استقرار نيروهاي نظامي در اين شهر باعث شد حمام مرزباني در برهه هاي از زمان به نيروهاي نظامي اختصاص يابد كه نام اين حمام نيز بر گرفته از همين موضوع است.
حمام خدري نيز قديمي‌ترين اثر معماري موجود در بانه بوده كه مربوط به اواخر دوره قاجار است و براي استفاده عموم مردم شهر توسط يكي از معماران قديمي ساخته شد.
اين حمام با كاشي هاي سفيد رنگ ساده تزيين شده و داراي آتش خانه، راهرو، سالن و هشت اتاقك مخصوص دوش گرفتن است، ورودي اين بناي تاريخي كاملا از بين رفته ولي بام آن با گنبدهاي كوچك آجري هنوز سالم است.
شهرستان مرزي با 158 هزار نفر جمعيت در 270 كيلومتري غرب سنندج مركز استان كردستان واقع شده است.
7469 / 3034