باكو – ايرنا – ابوذر ابراهيمي تركمان رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي جمهوري اسلامي ايران گفت: گفت وگوهاي فرهنگي حاصل نياز عميق بشر به غفلت زدايي و راهي براي دستيابي به صلح است.

به گزارش ايرنا، ابراهيمي تركمان روز پنجشنبه در پنجمين مجمع جهاني گفت و گوي فرهنگي در باكو، در سخناني در موضوع 'گفت وگوهاي فرهنگي، تكيه برعقلانيت وخردورزي، راهي براي دستيابي به صلح و دوري از خشونت' ، افزود: در گذشته همواره انديشمندان، جهان را با تكيه بر عنصر اقتصاد طبقه بندي مي كردند و قدرت اقتصادي سبب اصلي اين تقسيم بندي ها بود و تقسيم بندي بر اساس فرهنگ هيچگاه مورد توجه نبوده است.
وي گفت: در دهه هاي اخير اين نگاه قوت گرفته است كه در كنار قدرت اقتصادي، توجه اصلي به فرهنگ معطوف شود و بر اساس قوت وضعف فرهنگي نيز بتوان ملت ها را به طبقات توسعه يافته وعقب افتاده تقسيم كرد.
ابراهيمي تركمان با اشاره به اين كه منطقه از گذشته، كانون فرهنگ و هنر و اعتقاد و در عين حال روا داري و مدارا بوده است افزود: در همين قرني كه ادعاي آزادي و تكثر و همزيستي دارد، كج فهمي هاي برخي از پيروان اديان، گوشه و كنار جهان را به قتلگاهي براي يكديگر تبديل كرده است.
وي افزود: يكصد سال پيش، بشر تصور مي كرد كه با دستيابي به فنآوري هاي نوين، سرعت پيشرفت هاي جوامع، شتاب بيشتري مي گيرد وآرامش براي بشر به ارمغان مي آورد اما چنين نشد و امروز به جاي آنكه فناوري هاي پيشرفته به تأمين آرامش بشري كمك كند، به ابزاري براي سلب عميق تر آرامش تبديل شده است.
ابراهيمي تركمان ادامه داد: فناوري هاي جديد به تشديد قدرت هاي اقتصادي، سياسي و نظامي انجاميده و از قدرت فرهنگي و ارزش هاي معنوي و اخلاقي كاسته است و به جاي سوق دادن انسان به تمركز، او را به تكثر كشانده است.
وي با اشاره به اين كه انسان براي رفع نياز، تلاش هاي خود را در زمينه دستيابي به فناوري هاي نوين افزايش داد اما به يكباره خود را نيازمندتر از گذشته يافت، افزود: معنويت انسان را به بي نيازي تشويق مي كند و فناوريِ مصرف گرايانه امروز، بشر را به نياز، سوق مي دهد.
وي تصريح كرد: دنياي امروز به سوي اسارت انديشه، گام برداشته است و اين قرباني يعني كسي كه انديشه اش در اسارت است، حتي نمي داند كه قرباني شده است، اين همان غفلت است و گفت وگوهاي فرهنگي حاصل اين نياز عميق به غفلت زدايي مي باشد.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي همچنين با اشاره به اين كه غفلت سبب جهالت مدرن مي شود و مشكل جهان امروز ، ندانستن در عين آگاهي است ، افزود: منشأ پيدايش جهالت مدرن، نا باوري به آموزه هاي عقل و خرد است.
ابراهيمي تركمان گفت: امروز كه منازعات فرقه‌اي - مذهبي به خشن‌ترين و خطرناكترين منازعات عصر حاضر تبديل شده است، جاي خرد ورزي در اين ميان به شدت خالي شده است وبه همين دليل زشت، زيبا تصور وباطل ، حق پنداشته مي شود و نياز به بازگشت به عقلانيت و خردگرايي به ضرورتي انكار ناپذير تبديل شده است.
وي افزود: انسان متدين با تكيه به باور ديني، احساس آرامش و امنيت مي‌كند و اگر چنين امنيت مقدسي در سايه خرد و عقل پديد نيامده باشد و يا حتي در پناه خرد و عقل، نباليده باشد، ممكن است انسان را به موجودي تبديل كند كه از خشونت خويش از آن جهت كه حس رضايت از عمل به وظيفه ديني را به او مي بخشد، لذت ببرد و تشخيص بزه بودن و جنايت آميز بودن آن را برايش مشكل سازد.
وي اضافه كرد: از همين رو وظيفه انديشمندان، رهبران و كساني كه سخنانشان در ديگران نافذ است اين است كه به زدودن جهالت از پندار و كردار جوامع بيانديشند و راههاي عملي براي برون رفت از چنين وضعيتي را تبيين كنند.
پنجمين مجمع جهاني گفت و گوي فرهنگ ها روز پنجشنبه با حضور مقامات سياسي و فرهنگي 105 كشور و 35 نهاد بين المللي در باكو آغاز شد .
اين مجمع دو روزه تحت شعار ' گفت وگوي براي جلوگيري از تبعيض، نابرابري ، مناقشات خشونت آميز با همكاري وزارت فرهنگ جمهوري آذربايجان، سازمان يونسكو، اتحاديه تمدنهاي سازمان ملل متحد، سازمان جهاني گردشگري، شوراي اروپا، سازمان اسلامي، آموزشي، علمي و فرهنگي ( آيسسكو )، دانشگاه صلح سازمان ملل متحد، ، اداره مبارزه با ترور سازمان ملل متحد، مركز جهاني گفتو گو و توسعه حقوق بشر ژنو برگزار مي شود.
مديريت و گفت و گوي ميان اديان، تبعيض و نابرابري، راه ابريشم از ديدگاه جوانان، تشكيل همكاري با هدف پيشرفت پايدار، تبليغ فرهنگ صلح، راهكارهاي جلوگيري از اسلام هراسي، ايجاد ارتباط بين جوانان با روش هاي جديد، تشويق گردشگري از محورهاي عمده اين مجمع مي باشد . اشتغال جوانان، حقوق بشر، مهاجرت و امنيت از جمله موضوعات مورد بررسي در اين مجمع جهاني اعلام شده است .
خاورم ** 337**شبس**1613