تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۵

تهران- ایرنا- در حالی كه مسئولان شهرستان شمیرانات و استان تهران تاكید دارند «آب منطقه ای» باید رودخانه جاجرود را لایروبی می كرده و اینك نیز باید این كار را انجام دهد، مسئولان این شركت می گویند جاجرود باتوجه به بافت كوهستانی اطراف آن نیازی به لایروبی ندارد.

به گزارش ایرنا موضوع لایروبی جاجرود از اوایل امسال به دنبال بارش های سیل آسا مطرح و ضمن اینكه گلایه شد چرا لایروبی انجام نشده مسئولان بر لایروبی آن تاكید كردند.
رئیس امور منابع آب شهرستان شمیرانات اما نظر دیگری دارد و می گوید: رودخانه جاجرود به دلیل شیب زیاد كوه های مجاور نیازی به لایروبی ندارد.
این درحالی است كه مسئولان ملی و استانی لایروبی نشدن جاجرود را یكی از مهمترین عوامل طغیان این رودخانه و خسارات وارده به زیرساخت های لواسانات و رودبارقصران طی سال جاری اعلام كرده اند.
رودخانه جاجرود به طول 40 كیلومتر از ارتفاعات البرز سرچشمه می‌گیرد.
«جواد غفاری» رئیس امور منابع آب شمیرانات روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تصریح كرد: به دلیل كوهستانی بودن بخش های لواسانات و رودبارقصران (مناطقی كه رودخانه جاجرود از آنها عبور می كند و به سد لتیان كه تامین كننده 30 درصد آب شرب تهران است می ریزد) و شیب زیاد كوه هایی كه در مجاورت این رودخانه قرار دارند احتیاجی به لایروبی رودخانه جاجرود نیست چراكه مجدد، سنگ ریزه ها به داخل بستر رودخانه سقوط می كنند.
وی افزود: فقط در قسمت هایی نظیر زیر پل لشكرك كه اطراف رودخانه هموارتر است نیاز به لایروبی وجود دارد كه اینك لایروبی در دست اقدام است.
طغیان رودخانه جاجرود در 12 فروردین ماه سال جاری خسارت جانی به همراه نداشت اما منجر به آسیب شدید به برخی زیرساخت های بخش های شهرستان شمیرانات بویژه بخش رودبار قصران (شهرهای اوشان، فشم، میگون و شمشك) شد كه برآورد اولیه خسارت ها افزون بر 230 میلیارد تومان اعلام شده بود.
پس از وقوع سیلاب، ریزش كوه، رانش زمین و قطع امكاناتی اعم از برق، گاز، تلفن، آب و ... در بخش رودبارقصران جمعی از نمایندگان مجلس، استاندار تهران و معاون هماهنگی امور عمرانی وی و مدیران كل مربوطه از شرایط منطقه بازدید كردند.
«طیبه سیاوشی»، «داود محمدی»، «مهدی شیخ» و «سید فرید موسوی» نمایندگان مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی از جمله كسانی بودند كه بصراحت لایروبی نشدن رودخانه جاجرود را یكی از مهمترین دلایل بالا آمدن سطح آب و تخریب زیرساخت های منطقه اعلام كردند.
همچنین «انوشیروان محسنی بندپی» استاندار تهران 16 فروردین در حاشیه بازدید از مناطق سیل زده رودبارقصران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به لایروبی نشدن رودخانه های منتهی به رودخانه جاجرود و بستر اصلی گفته بود: آب منطقه ای باید هرچه سریعتر رودخانه ها را لایروبی كند و برای این كار منتظر مساعد شدن هوا هم نباشد.
وی افزوده بود: سطح آب رودخانه ها برای ورود ماشین آلات مناسب است و عملیات لایروبی باید آغاز شود تا در روزهای آتی مجدد با بحران مواجه نشویم.
«محمدرضا حیدری» معاون خدمات شهری شهرداری لواسان نیز عصر پنجم فروردین ماه در جلسه ستاد مدیریت بحران شمیرانات اعلام كرد: با توجه به بالا آمدن سطح دریاچه ها، طبق مصوبات ستاد مدیریت بحران شهرستان بارها به مدیریت آب منطقه ای مبنی بر جمع آوری نخاله ها تذكر داده شده اما تاكنون اقدامی صورت نگرفته است.
وی افزود: شهرداری لواسان به این سازمان متولی هشدار مكتوب ابلاغ كرده كه در صورت وقوع حوادث هیچگونه مسئولیتی متوجه شهرداری نخواهد بود.
حیدری چند روز بعد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مستقر در شمیرانات اظهار داشت: با توجه به بی توجهی آب منطقه ای و احتمال وقوع سیلاب، از 2 ماه گذشته طرح پاكسازی و لایروبی نهرها و كانال های مسیر آب توسط شهرداری لواسان انجام شد.
اما پس از اظهارات رئیس امور منابع آب شمیرانات مبنی بر بی نیازی رودخانه جاجرود به لایروبی خبرنگار ایرنا با مسئول ستاد مدیریت بحران فرمانداری شهرستان تماس گرفت تا نظر وی را نیز جویا شود؛ «بابك صابونی» در این باره اظهارداشت: كوهستانی بودن منطقه یا شیب زیاد كوه ها هیچ ربطی به لایروبی نكردن رودخانه ندارد و این ادعا غیرعلمی و غیر تخصصی است.
این مقام مسئول بیان كرد: به طور قطع جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز، اقدامات منابع طبیعی اعم از تثبیت خاك و پوشش گیاهی، احداث سیل بند و... نیز در پیشگیری از وقوع سیلاب موثر است اما علت اصلی حادثه اخیر ساماندهی نشدن رودخانه بویژه لایروبی آن اعلام می شود.
صابونی در عین حال خبر داد كه طی هفته جاری، مدیریت آب منطقه ای با ابلاغ نامه ای به فرمانداری شمیرانات خواستار تخصیص اعتبار 80 میلیارد تومانی برای ساماندهی و لایروبی بستر رودخانه جاجرود شده و همین امر نشانگر نیاز رودخانه جاجرود به لایروبی است.
وی خاطرنشان كرد: در نامه مذكور 10 میلیارد تومان به منظور خسارات وارده از طغیان اخیر رودخانه نیز درخواست شده است.

**پل ها و دیواره های غیرمجاز تخریب می شوند
اما رئیس امور منابع آب شهرستان كه بر نظر خود اصرار دارد در ادامه گفت و گو با ایرنا از تخریب 150 پل و دیوار غیرمجاز در مناطق آهار، میگون، فشم، اوشان، باغگل، ایگل، حاجی آباد و ... خبر داد و گفت: مواردی كه با وقوع سیلاب تخریب شده اند بارها اخطار گرفته اند و حكم قضایی تخریب داشتند.
این مقام مسئول با اشاره به آزادسازی بستر رودخانه جاجرود اذعان كرد: از 13 فروردین تاكنون 60 مورد پل و دیواره غیرمجاز دیگر نیز تخریب شده است و این اقدام همچنان ادامه دارد.
رئیس امور منابع آب شمیرانات اعلام كرد: ساماندهی بستر رودخانه (گابیون بندی و دیواركشی مجاز و مناسب) با هدف پیشگیری از تصرف، سقوط كودكان و خطرات جانی با همكاری شهرداری ها از مسیر زردبند تا دربندسر آغاز شده است.
شهرستان شمیرانات با آب و هوایی كوهستانی متشكل از شهر شمیران (منطقه یك، بخش اعظمی از منطقه سه و شمال و شرق منظقه دو تهران) و دو بخش لواسانات و رودبار قصران با جمعیتی افزون بر 600 هزار نفر در شمال و شمال شرقی تهران واقع شده است.
تهرام/9897/ 1008