به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا، غلامحسین اسماعیلی روز شنبه در مراسم تودیع و معارفه دادستان استان تهران اظهار داشت: دوره تحول در قوه قضاییه كه با انتصاب رئیسی آغاز شده است، تقارن مباركی با آغاز چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و رهنمودهای مقام معظم رهبری در این ایام كه به عنوان بیانیه گام دوم دارد.
وی افزود: دوره تحول در این دوره حساس و حاكمیتی، دوره عزت و كرامت قاضی دادگاه و دوره صیانت از سلامت دستگاه قضایی و برخورد با مفاسد بدون ملاحظه این و آن و دوره انقلابی گری و كار جهادی و همچنین دوره دفاع تمام قد از حقوق مردم و جامعه و برخورد قاطع با مفسدان و جنایتكاران و دوره خدمت بی منت به مردم و مردمی بودن قوه قضاییه و دادگستری هاست.
* دادسرای تهران اثرگذار ترین بخش دادگستری است
اسماعیلی گفت: دوره تحول قوه قضاییه دوره ای است كه همه ما باید در برابر مردم به تعبیر ریاست قوه قضاییه، خادم عادل و حامی مطمئن باشیم. در این دوره و در همه ادوار، دادگستری كل استان تهران نه تنها به تعبیر برخی از همكاران به عنوان ویترین دستگاه قضا كه در واقع قلب تپنده عدلیه در ام القرای عالم اسلام است و دادسرای عمومی و انقلاب تهران مهمترین و اثرگذارترین بخش دادگستری به عنوان دهلیز چپ و راست قلب، ورودی و خروجی این مركز حیات را در اختیار داشته و ثمره شیرین عدالت را با هدایت خون سالم در تمامی مویرگ ها جامعه محقق ساخته است.
وی افزود: دادسرای تهران و دادستان تهران دارای شأن، جایگاه، اختیارات و مسئولیت های ویژه ای، هم در استان و هم در سطح ملی و بین المللی است و در حوزه های مختلف امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و قضایی، دارای ویژگیهای بیبدیل و در عین حال نیازمند تعامل، همكاری، هماهنگی و ارتباط با مقامات عالی رتبه قضایی، اجرایی، امنیتی، انتظامی و مانند آن است.
رئیس كل دادگستری استان تهران اظهار داشت: دادسرای تهران در انجام امور محوله نیازمند برخورداری از پشتوانه و حمایت های لازم هستیم اما هیچ كدام از امور مهم، جایگاه دادسرا و دادستانی را از دادگستری كل و قوه قضاییه به دادستانی كل كشور مجزا نمی كند. اینجانب به عنوان یك برادر در خدمت دادستان محترم، حضور ایشان را در دادگستری و دادسرای عمومی و انقلاب تهران گرامی می دارم.
* تجلیل از خدمات جعفری دولت آبادی
اسماعیلی با اشاره به خدمات ۱۰ ساله جعفری دولت آبادی به عنوان دادستان تهران گفت: دوره فعالیت های آقای دولت آبادی با حوادث تلخ فتنه ۸۸ آغاز و با همت و تلاش ایشان شاهد كارنامه موفق در برخورد با فتنه گران بودیم و این دوران نیز كه دارای تلاطم اقتصادی در حوزه ارز، سكه و خودرو و امثال آن بود خدمات ایشان با برخورد قاطع با اخلالگران در نظام اقتصادی به پایان رسید.
وی اظهار داشت: اینجانب در مسئولیت سابق و مسئولیت فعلی خودم شاهد كار، تلاش و زحمات شبانهروزی و روحیه انقلابی و جهادی دادستان تهران بوده و به عنوان خدمتگزار و مسئول در دادگستری استان تهران از زحمات و تلاش های ایشان نهایت تشكر و قدردانی را دارم. به برادر عزیز و مدیر جوان و انقلابی آقای علی القاصی مهر نیز تبریك عرض می كنم كه انتخاب ایشان حاصل اجماع مركب پیشنهاد اینجانب، تایید دادستان كل كشور و تصویب ریاست قوه قضاییه بود.
اسماعیلی اظهار داشت: یكی از برنامههای راهبردی در دوره تحول، اهتمام به اجرای دقیق همه قوانین در همه سطوح و قانون برای همه است كه نمونه بارز آن در انتخاب ریاست دیوان عالی كشور و اجرای اصل 162 قانون اساسی و نیز انتخاب دادستان تهران با پیشنهاد رئیس كل دادگستری و موافقت دادستان كل كشور از سوی ریاست قوه قضائیه است.
وی ادامه داد: جایگاه و نقش دادستان تهران و اهمیت این جایگاه، این حق را برای رئیس قوه قضاییه ایجاد می كند كه راسا دادستان تهران را انتخاب كند اما ایشان بارها نظر اینجانب را در انتخاب دادستان جویا شدند و بنده نیز مكرراً عرض كردم كه اگر قرار است رئیس كل دادگستری استان تهران تغییر كند، با رئیس كل جدید نیز تبادل نظر كنید كه در نهایت از میان گزینه های پیشنهادی آقای القاصی مهر به عنوان دادستان تهران انتخاب شد.
* سابقه دادستان جدید تهران
سخنگوی قوه قضاییه از دادستان تهران به عنوان شخصیتی یاد كرد كه از نظر علمی و تحصیلات دانشگاهی سالیان قبل دوره عالی دانشگاهی را به اتمام رسانده و دكترای خود را در رشته حقوق جزا و جرمشناسی اخذ كرده و علاوه بر آن برخوردار از نیروی جوان و تجربه مدیریتی در سمت های مختلف قضایی همچون معاونت دادستان مركز استان، قائم مقام رئیس كل، دادستان عمومی و انقلاب شیراز و رئیس كل دادگستری استان فارس و نمایندگی واحدهای نظارتی و حفاظتی مشغول بوده و مسئولیت حفاظت و اطلاعات استان فارس را عهده دار بوده است.
* خروجی مسئولیت ها باید منجر به رضایت مردم شود
علی القاصی مهر دادستان عمومی و انقلاب تهران در این مراسم با اشاره به اینكه در دستگاه قضایی برنامهها و سیاستها در همه ادوار یكسان و ثابت است، گفت: این امر هم در همه بخشهای مختلف قضایی و امورات كشور و هم در طول زمان معمولا استمرار دارد و ممكن است شیوه اجرای آن بر اساس حوزهها متفاوت باشد.
وی افزود: شاید تبیین برنامهها جایز نباشد؛ اما آنچه كه مهم است این است در میدان عمل و كار برای مردم ثابت كنیم كه تا چه اندازه توانسته ایم مطالبات آنها را پاسخ دهیم. كار مجموعه دستگاه قضایی را بر اساس انتظاراتی كه در طراز نظام جمهوری اسلامی و خاص مردم است را توانسته ایم، انجام دهیم.
دادستان تهران ادامه داد: یكی از مواردی كه در مجموعه قضایی همیشه باید مورد توجه قرار گیرد میزان پاسخگویی مجمموعه قضایی در مقابل مطالبات مردم است. اگر خروجی مسئولیتها و ماموریتها به رضایت نسبی مردم منجر شود قطعا میتوانیم ادعا كنیم كه وظیفه خود را به خوبی انجام داده ایم.
* اطاله دادرسی ها موجب سلب اعتماد مردم می شود
القاصی با اشاره به مساله ورودی و حجم بالای ورودی پروندهها و مخصوصا انباشت و ماندگاری پروندهها در شعب قضایی عنوان كرد: وقتی مدت رسیدگیها بطول انجامید منافذ فساد و زمینههای شكل گیری فساد در درون و بیرون به وجود میآید.
دادستان عمومی و انقلاب تهران افزود: وقتی فرایند تحقیقات و رسیدگی در یك پرونده طولانی میشود صبر و تحمل قاضی در مقابل ارباب رجوع پایین میآید و قطعا سوء رفتار و بدرفتاری ایجاد میشود. وقتی فرایند رسیدگی طولانی میشود زمینههای نفوذ در آن پرونده ایجاد و پای كار چاق كن و دلال باز میشود و حساسیت كه نسبت به پرونده باشد كمرنگ می شود.
وی افزود: یكی از مسائلی كه موجب سلب اعتماد و اطمینان مردم از دستگاه قضایی شده است به نظرم طولانی شدن رسیدگیها و انباشت پروندهها در شعب قضایی است كه باید به عنوان یكی اولویتها بر آن ورود كرد. همه پروندهها و دعاوی كه در سیستم قضایی تشكیل میشود، حقوق مردم هستند. اینكه فقط معطوف به پروندههای خاص شویم به طور حتم تضییع حقوق دیگران در پروندههای دیگر را به همراه دارد.
* فضای مجازی نباید به پایگاهی برای تخریب آبرو و حیثت دیگران تبدیل شود
دادستان تهران گفت: مساله دیگری كه در دستگاه قضایی از اولویت برخوردار است مساله حساسیت مسئولان و مدیران و قضات نسبت به پروندههایی است كه دارای بعد امنیتی است. آنچه كه مردم از مجموعه ما توقع دارند این است كه امنیتی در خور و شان مردم تامین شود و لذا هیچ عذری هم پذیرفته نیست كه جان و مال مردم به مخاطره بیفتد و هم در فضای حقیقی و هم فضای مجازی باید آن اراده و حساسیت همكاران نسبت به موضوع ویژه باشد.
القاصیمهر گفت: وقتی در یك محلهای آمار سرقتهای آن تكرار میشود ما چه پاسخی به مردم داریم؟ در فضای مجازی نیز اینگونه است، همه ما اعتقادمان این است كه از فضای مجازی باید استفاده سالم و صحیح شود و نباید به پایگاهی برای تخریب آبرو و حیثت دیگران و زیر سوال بردن ارزشهای نظام تبدیل شود.
وی افزود: برخورد با مفاسد اقتصادی كه به آن اشاره شد و یكی از مواردی كه امروز مردم از مسئولین نظام سلب اعتماد كردند همین فسادهایی است كه در بخشهای مختلف صورت میگیرد، قطعاً این موضوع قابل كنترل است. آنچه كه مورد خواست و توقع ما است این است كه دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی وظیفه دارند كه در شناسایی عناصر فساد و مفسدین و خصوصاً مستندسازی دلایل هیچگونه رودربایستی صورت ندهند.
دادستان تهران همچنین درباره نظارت بر عملكرد در مجموعهها در دادسراها و دادگاه ها گفت: اقدامات باید مورد نظارت باشد و دادستانی به عنوان جایگاهی كه هم مدافع فرد است و هم مدافع جامعه، قطعاً در تمام پروندهها به عنوان یك پای ثابت پرونده حضور خواهد داشت و از احكامی كه عادلانه و براساس قانون صادر میشود حمایت میكنیم.
وی افزود: برخی اوقات در یك پرونده حقوقی ما میبینیم كه بدون توجه به موازین قانونی احكامی صادر میشود كه میلیاردها تومان حقوق دولت و بیت المال تضییع میشود و اینها قابل پیگیری و نظارت است.
* دولت آبادی: مطالبه گری دادستان از بروز بسیاری جرائم پیشگیری می كند
عباس جعفری دولت آبادی مستشار دادگاه عالی انتظامی قضات نیز با اشاره به ظرفیتهای دادستانی عمومی و انقلاب تهران گفت: مهمترین كار دادستان، تعقیب امر جزایی یا همان پاسخ كیفری به جرائم است كه در كشف، تحقیق و تعقیب و اجرای مراحل بسیار اهمیت دارد و هر كدام از این موارد میتواند این فرصت را به دادستان بدهد تا با جرائم برخورد كند و بیشتر این ظرفیت جلوهگر شده است و دادستان ها را بیشتر در این وجه میشناسند.
وی ادامه داد: ویژگی دوم ظرفیت پیشگیرانه است كه دادستان دارد. در دوره آیتالله لاریجانی از این ظرفیت كمتر استفاده شد؛ اگرچه معاونت پیشگیری تشكیل شد اما دادستان ها در این زمینه نتوانستند عمل كنند و بارها ایراد را مكتوب كردیم كه این دادستان است كه میتواند كارش را به پلیس و سایر دستگاهها در زمینه پیشگیری جلو ببرد ولی مغایرتی با تشكیل این معاونت نداشت اما ظرفیت مهم این بود كه دادستان ها كمتر توانستند از آن استفاده كنند، امیدواریم در دوره جدید این ظرفیت بیشتر شود.
* مبارزه با گرانفروشی مرغ جلوه ای از نظارت دادسرا بود
جعفری دولتآبادی گفت: بخش سوم كار دادستان نظارت بر بازپرسان است. البته اقدامات نظارتی دادستان به گونه ای است كه بسیاری از آرای دادگاه ها را پیگیری كند. تیغ بران دادستان اجازه میدهد كه از تصمیمات دستگاهها، پلیس و نهادهای امنیتی علاوه بر برخوردهای مجرمانه حمایت كند.
وی افزود: شما در قضیه گرانفروشی دیدید كه ورود دادستانی تهران چگونه بود. اگرچه وظیفه اصلی او نبود اما حرف اول را در میدان تصمیمات می زد. چون به دولت حرف روشنی زدیم و گفتیم شما خوب تصمیم بگیرید و ما حمایت میكنیم.
* شان مردم بالاتراز شان دادستان است
دادستان سابق تهران گفت: در مساله گوشت و مرغ بسیاری از من انتقاد كردند و گفتند كه دادستان شأن خود را پایین آورده ولی شان مردم بالاتر از آن بود كه اجازه دهم مردم مرغ را با ذلت و خواری و قیمتی گرانتر بخرند. با یك اقدام حمایتی دادستان قیمت مرغ را به پایین تر از نرخ مصوب دولت آوردیم و اینها نمونه های كوچكی است كه نشان می دهد تا چه حد دادسرا میتواند از دستگاههای دولتی حمایت كند و این ظرفیت به دلیل عقبه دادستانی تهران است.
* مهمترین وظیفه دادستانها مطالبه گری است
جعفری دولت آبادی ادامه داد: مطالبه گری ظرفیت دیگری است كه به عهده دادستان است. دادستان از نظر داشتن سمت حقوقی و نظارت بر برخی مقام ها می تواند حقوق مردم را مطالبه كند و این همان چیزی است كه همیشه در جلسات معاونان خود میگفتم كه مهمترین وجه شما مطالبهگری است. چرا كه حوادثی در كشور رخ می داد كه اگر زودتر مطالبه گری می كردیم، قابل مدیریت بود. بنابراین مطالبهگری حقوق عمومی و حقوق مردم و حقوق افراد و حقوق شاكیان و متهمان از بزرگ ترین چهره های اقدام دادستان است.
* ورود دادستانی به مسائل اجتماعی
جعفری دولت آبادی از نظر اجتماعی به بررسی وظایف دادستانی پرداخت و گفت: دادستان در عین حالی كه یك مقام قضایی است اما چهره اجتماعی او نیز كمرنگ نیست.
وی افزود: اولین باری كه در آسیب های اجتماعی ورود كردیم، به مساله جمع آوری معتادان تهران پرداختیم كه با توجه به وضعیت موجود، اقدام به برپایی گشتهایی در تهران كردیم و اولین بار در آنجا متوجه شدیم كه وضع شهر نامناسب است و معتادان در معابر هستند و گدایان چهره شهر را به هم زدند و حتی عده ای مشغول دستفروشی بودند و معتادان چهره نازیبایی از شهر ارائه داده بودند و این مسئله باعث تشكیل جلساتی در وزارت كشور شد و رهبر معظم انقلاب نیز در این زمینه ورود كردند. به این ترتیب در كنار مسائل قضایی، دادستانی به مسایل اجتماعی ورود كرد.
* از دود و آتش فتنه تا پرونده آریا
دولت آبادی اضافه كرد: زمانی كه در شهریور ۸۸ به دادستانی آمدم، تهران در دود و آتش میسوخت و صدها نفر دستگیر شده بودند و هر روز تظاهرات خیابانی بود، هر روز پلیس و نهادهای امنیتی دستگیری داشتند و هر روز در كف خیابان دستگیری داشتیم. متهمان باید تعیین تكلیف می شدند و در آن شرایط سخت تا اواخر سال ۸۹ و آغاز سال ۹۰ در این ۱۸ ماه سخت ترین دوره دادستانی بود.
وی افزود: ما شب و روز نداشتیم كه بخواهیم به كار دیگری بپردازیم و كار اصلی ما سر و سامان دادن به وضعیت متهمان و خاموش كردن آتش فتنه و مدیریت جریانات بود و سپس مسئله حصر پیش آمد. تا اواخر سال ۸۹ و با لطف خدا و با كمك بازپرسان و كمك پلیس و نهادهای امنیتی این مسئله به خوبی پایان یافت اگر چه مشكلاتی هم باقی بود.
دولت آبادی گفت: در سالهای ۹۰ و ۹۱ در اوج اول تحریمها پرونده امیرمنصور آریا شكل گرفت. برخی مقامات مربوط به دولت نهم دستگیر شدند؛ تقریباً یك و نیم سال گرفتار این پروندهها بودیم، به ویژه پرونده امیرمنصور آریا با دو هزار میلیارد تومان رد مال كه یكی از مهمترین پروندههای اقتصادی آن دوره بود و این پرونده چند ماه پیش به پایان رسید و این رسیدگی از كارهای خوبی بود كه با همكاری دادسرا و دادگستری و نهادهای امنیتی و پلیس به سرانجام رسید.
* زلزله پرونده بابك زنجانی همچنان ادامه دارد
وی افزود: پس از تشكیل دولت جدید، پرونده بابك زنجانی تشكیل شد كه یكی از بزرگترین پروندههای اقتصادی تاریخ ایران بود. با اینكه شش سال از این موضوع می گذرد، ولی زلزله پرونده زنجانی كماكان وجود دارد و متهم ظرف این ایام فقط ۳۰ هزار صفحه برای دادستان نامه نوشته است.
دولت آبادی اضافه كرد: این مسائل را میگویم تا در تاریخ بماند و آنان كه گلایه می كردند كه ما چه میكنیم، بدانند كه این متهم ۳۰ هزار صفحه نامه نوشته و تمام آن نامه ها خوانده شده، میلیاردها تومان صرف كارشناسی شده و با تشكیل صدها جلسه، این نامه ها به مراجع ذیربط ارسال شده است كه این پرونده یكی از پروندههای پرزحمت دادستانی بوده است.
* احضار 2 هزار نفر در آشوب های سال 96
وی همچنین گفت: در سال ۹۶ دو اتفاق مهم رخ داد، یكی آشوبهای دی ماه و سپس آشوبهای اسفند دراویش كه ما را با چالش های جدی امنیتی روبرو كرد و تمام این حوادث با همكاری دوستان قضایی و پلیس و نهادهای امنیتی به سرعت جمع شد. دشمنان ما فهمیدند كه از این راه نمی توانند به نتیجه برسند.
دادستان سابق تهران گفت: سال ۹۷ كه اوج مبارزه با فساد اقتصادی بود از تیرماه آغا شد و تا اواخر اسفند با پروندههای اقتصادی كلان روبرو بودیم. ساختار ما تغییر كرد و شعب ویژهای تحت نظر مستقیم دادستان تشكیل شد و بازپرسانی كه در این زمینه شروع به كار كردند، زحمات فراوانی كشیدند.
وی افزود: اگر در سال ۹۷ موفقیتی رخ داد، به خاطر تلاش بیوقفه قضات گمنامی بود كه شب و روز در این زمینه فعالیت داشتند. حدود ۲ هزار نفر را پلیس احضار كرد و احكام حدود ۱۶۰ نفر اعلام شده و صدها پرونده مهم اقتصادی تشكیل شده است كه تمام این پروندهها نیازمند مدیریت و مشورت بود.
* دود و آتش گرانی ها پایان دوره من بود
جعفری دولت آبادی با اشاره به تخریب برخی قضات در پرونده گفت: ما باید از این مسیر سنگلاخ عبور می كردیم تا بتوانیم به نتیجه برسیم. البته موج دوم تحریم ها آغاز شده بود و دوره دادستانی ما با دود و آتشسوزی آغاز شد و با دود و آتش گرانی و تحریم ها پایان یافت و امیدوارم با رفتن من دادستانی آرامش بگیرد و القاصی آرامش پیدا كند و بتواند به امور دادستانی برسد؛ اگر چه دشمنان نقشه كشیدند و همه این نقشه ها نقش بر آب خواهد شد.
وی افزود: یكی از مسائلی كه در این دوره به آن توجه شد، تثبیت وضع دادستانی بعد از جریان كهریزك بود كه یك موج سنگینی علیه دادستانی به راه افتاده بود كه با اقداماتی كه انجام شد و برخوردهایی كه صورت گرفت، اعتماد عمومی برگشت و در استفاده از نیروهای داخلی در دادسرا تلاش كردیم تا جایی كه میتوانیم این كار را انجام دهیم.
* تشكیل دادسراهای تخصصی
وی با اشاره به تشكیل دادسراهای تخصصی گفت: یكی از كارهای مهم ما تشكیل این دادسرها به ویژه دادسرای فرهنگ و رسانه بود. چون اصحاب رسانه متولی نداشتند و شما نقش آن را در اقدامات صورت گرفته میبینید و ما با رسانهها تعامل خوبی داشتیم و از ظرفیت آنها استفاده می كردیم.
جعفری دولت آبادی از نحوه تشكیل دادسرای پولی بانكی سخن گفت و افزود: مخالفت های بسیاری در این زمینه می شد ولی چون تجربه امیر منصور و بابك زنجانی را داشتم، اصرار بر تشكیل این دادسرا داشتم. چون پول، ارز، سكه، بانك و بیمه نیازمند مدیریت است در حالی كه از نظر قضایی متولی نداشتند.
وی افزود: ما ضمن آسیب شناسی به این مساله رسیدیم كه آسیب های موجود در بانك، ارز، بیمه و سكه است و شما داستان سكه را دیدید كه چه اتفاقی افتاد. در حالی كه پیش بینی ما قبل از این زمان بود و ما می گفتیم سكه و پول و ارز قدرت های پنهان جامعه است و پشت آن پرونده های اقتصادی است. در سال 97 دیدید كه چه غوغایی در این زمینه رخ داد ولی ما یك دادسرای آماده برای برخورد با آنان داشتیم و نتایج آن را دیدید.
* دوره درخشان دادسرای تهران
دادستان سابق تهران از پرونده های سنگین 10 ساله در دوره خود سخن گفت و افزود: پرونده های بسیاری مانند مهدی هاشمی، برادر رئیس جمهوری، پتروشیمی و موسسات مالی كه صدها پرونده همراه آن بوده یا پرونده های امنیتی و بسیاری از پرونده ها كه 20 یا 30 جلد به بالا بود و مدیریت این پرونده ها بسیار وقت گیر بود و بسیاری از وقت من صرف آن می شد.
وی افزود: از هفت صبح تا 11 شب مشغول مطالعه پرونده ها بودم و مواظب بودم تا از اهداف اصلی آن دور نشویم و اسیر جریان ها قرار نگیریم و حقوق متهمان از بین نرود و این دوره یكی از دوره های درخشان دادستانی است. ما در همه ابعاد به ویژه در مبارزه با فساد حضور خوبی داشتیم و مبارزه با فساد جواب داد. مردم از فساد رنج می بردند و هنوز هم رنج می برند و برای این كه این اعتماد برگردد، یكی از راه های آن این است كه مبارزه با مفاسد اقتصادی در دستور كار باشد.
جعفری دولت آبادی وجود اشكالات و نواقص در دوره مدیریت خود را رد نكرد و گفت: مسائل كوچك قابل حل است ولی باید كاری كنیم كه دشمن نتواند با ناامید كردن مردم به اهداف خود برساند و دادستانی تیغ برنده ای بود كه در برابر همه این توطئه ها ایستاد.
در انتصابات جدید قوه قضاییه علی القاصی مهر رئیس كل سابق دادگستری استان فارس به سمت دادستان تهران منصوب شد و عباس جعفری دولت آبادی دادستان سابق تهران، مستشار دادگاه عالی انتظامی قضات شد.
اجتمام*1003*1193
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۳
تهران- ایرنا- سخنگوی قوه قضاییه گفت: دوره تحول در قوه قضاییه آغاز شده است و قرار بر این است كه تحت تدابیر ریاست قوه قضاییه همدلی و هماهنگی نرم افزاری و در یك كلام یكپارچگی بیشتر در اجزای قوه قضاییه به ویژه در دادگستری تهران ایجاد شود.