تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۵

تهران-ایرنا- مقابله با قاچاق باعث شد كه در سال 97 «علی مویدی» رئیس ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز از كاهش حجم قاچاق به 12.5 میلیارد دلار خبر دهد. با این حال، قاچاق در حوزه‌های دیگر چنان جای پای خودش را محكم كرده كه نه تنها در این سال‌ها كاهش نداشته بلكه روند افزایشی را در پیش گرفته است.

به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، رد پایشان در اكثر حوزه‌ها به چشم می‌خورد؛ از سیب زمینی و پیاز كه دم‌‌دستی‌ترینشان است تا نفت و گاز كه سود بیشتری هم روانه جیب‌هایشان می‌كند. قاچاق، معضل خانمان سوز تولیدكنندگان و تجار ایرانی هنوز هم با عواقب و آثار آفت‌بار خود بر صنعت ملی ورد زبان‌هاست و مثل خوره به جان خیلی‌ها افتاده است.
یك طرف گود، تولیدكنندگانی هستند كه تولیداتشان بر اثر هجوم كالاهای قاچاق به كشور بی‌مشتری مانده و كاهش سودآوری برایشان به همراه داشته است و طرف دیگر واردكنندگانی هستند كه برای واردات محصولاتشان مالیات‌های گزاف پرداخت می‌كنند اما قاچاقچیان می‌توانند همان كالا را بدون پرداخت مالیات وارد كنند و طبعا سود بیشتری هم برایشان دارد.تا جایی كه برخی واردكنندگان قاچاق را به حدی سهل‌الوصول می‌دانند كه ممكن است آن‌ها را هم وسوسه كند.
«سیامك پیربابایی»، عضو هیات رئیسه فدراسیون واردات ایران در این زمینه می‌گوید: «ورود كالای قاچاق از سیستم غیرشفاف و ناسالم بسیار سهل الوصول‌تر و ساده‌تر از كانال‌های رسمی است» سمت دیگر هم مصرف‌كنندگانی هستند كه به خیال خودشان با خرید كالاهای قاچاق و ارزان‌تر زرنگی كرده‌اند؛ غافل از اینكه این محصولات معمولا كیفیت پایینی دارند و استاندارد در آن‌ها رعایت نشده است.
در سال 94 آمارها حاكی از آن بود كه به طور میانگین سالانه رقمی نزدیك به 25 تا 30 میلیارد دلار كالا بر اثر قاچاق از كشور خارج یا وارد كشور می شود.
«با قاچاق برخورد كنید» «وقتی جنس قاچاق پیدا می‌كنید، جلوی همه آتش بزنید» «قاچاق به عنوان خنجری به پشت نظام است؛ جلوی آن را بگیرید» این‌ها همه دستوراتی‌ست كه در طول چند سال گذشته از بالاترین مقام مسئول كشور درباره قاچاق به نهادهای اجرایی داده شده و چندان هم بی‌تاثیر نبوده است.
یكی از نمونه‌های آن قاچاق تلفن همراه است كه در سال 95 سر به فلك گذاشته بود؛ تا جایی كه در آن زمان «علیرضا گلستانی»، معاون برنامه ریزی، نظارت و هماهنگی اقتصادی ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز از قاچاق بودن 78 درصد گوشی های تلفن همراه خبر داده بود.
وزارت ارتباطات برای مدیریت قاچاق تلفن همراه اقداماتی مثل اجرای طرح رجیستری گوشی‌های تلفن همراه، اضافه كردن تعرفه گمرك به قیمت گوشی‌ها و راه اندازی سامانه تعیین رسمی یا قاچاق بودن تلفن‌های همراه انجام داد و آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه توییترش اعلام كرد: با اجرای بخشی از پروژه دولت الكترونیكی، قاچاق گوشی تلفن همراه به صفر نزدیك می‌شود.
مقابله با قاچاق باعث شد كه در سال 97 «علی مویدی» رئیس ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز از كاهش حجم قاچاق به 12.5 میلیارد دلار خبر دهد. با این حال در حوزه‌های دیگر قاچاق چنان جای پای خودش را محكم كرده كه نه تنها در این سال‌ها كاهش نداشته بلكه روند افزایشی را در پیش گرفته است.
یكی از این موارد حوزه پوشاك است كه همواره پرچم‌دار قاچاق به كشور بوده و میزان آن افزایش داشته است. چنانچه به گفته «مصطفی پوركاظم»، معاون ستاد مبارزه با قاچاق كالا، میزان قاچاق پوشاك از 2.3 میلیارد دلار در سال 93 به 2.5 میلیارد دلار در سال 96 رسیده است
قاچاق سوخت به خارج از كشور هم كه تا چندماه پیش چنان بی پروا رشد می كرد كه میزان آن 20 تا 40 میلیون لیتر در روز اعلام شد و میلیون ها لیتر از این سرمایه ملی را هدر داد.
در سال 97 نوسانات ارزی و تفاوت قیمت كالاهای داخل و خارج حجم جدیدی از قاچاق را برای كشور به همراه داشت و از آنجا كه هنوز آمار قاچاق سال 97 به صورت رسمی اعلام نشده است، احتمال می‌رود اعداد و ارقام در این سال چندان منطبق با خواسته‌های مسئولان نظام در زمینه قاچاق نباشد.
اقتصام**4037**9189