به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از روابط عمومي موزه ملي علوم و فناوري، اين مجموعه پنج جلدي شامل كتابهاي «انرژي زيستتوده»، «تغييرات آب و هوايي كره زمين»، «توسعه پايدار و زندگي پايدار»، «ردپاي كربن ما» و «مراقبت از كره زمين» است كه در پايان هر كدام از اين كتابها، يك فعاليت عملي براي توليد انرژيهاي پايدار و سازگار با محيطزيست آمده است كه نوجوانان را براي مشاركت در اين راه تشويق ميكند.
بنابر اين گزارش، دركتاب انرژي زيستتوده (بيومس) آمده است: همه جانداران روي كره زمين، منبع توليد انرژياند و شكلي از انرژي به شمار ميآيند. بيومس يا زيستتوده از گياهان و حيوانات و فضولات دامي و انساني كه منشاء آلي دارند بهدست ميآيد. اكنون در بسياري از كشورها براي توليد نيروي الكتريسيته و تأمين روشنايي و مصارف گرمايشي و حرارتي خانهها، از اين نوع انرژي استفاده ميشود.
اين كتاب درباره انواع منابع انرژي زيستتوده و استفاده هرچه كارآمدتر از آنها بحث ميكند. بدونشك، استفاده از انرژي مواد زيستي يكي از راهكارهاي توليد انرژي پايدار براي تأمين انرژي مورد نياز ما در آينده است. نوجوانان ضمن مطالعه اين كتاب با انرژي زيستتوده آشنا ميشوند.
در كتاب تغييرات آبوهوايي كره زمين كه به مقوله افزايش كربندياكسيد توجه كرده است، مي خوانيم: ما در دورهاي زندگي ميكنيم كه سرشار از منابع انرژي است. اما كارخانهها، وسايل نقليه و نيروگاههايي كه براي تأمين روشنايي و گرمايش خانههايمان نيروي الكتريسيته توليد ميكنند، گاز كربندياكسيد فراواني در جوّ زمين منتشر مي كنند. افزايش روزافزون اين گاز سبب بالارفتن دماي كره زمين و دگرگوني در شرايط آبوهوايي شده است و درنتيجه خشكسالي، بالاآمدن سطح آب درياها، تخريب محيطزيست و تغييرات اقليمي آينده كره زمين را تهديد ميكند. دانشمندان و دولتها براي توسعهي پايدار درصدد يافتن منابع انرژي نوين هستند كه زندگي بهتري را براي نسل آينده فراهم كنند. خوانندگان ضمن مطالعه اين كتاب با عواقب دگرگوني در آبوهواي كره زمين، فناوريهاي استفاده از منابع انرژي نوين و راهكارهاي جلوگيري از انتشار كربن بيشتر در جوّ زمين آشنا ميشوند.
كتاب ردّپاي كربن ما هم درباره كاهش گازهاي گلخانهاي مي نويسد: همه ما «ردّپاي كربن» توليد ميكنيم. «ردّپاي كربن» مجموعهاي از گازهاي گلخانهاي است كه هر فرد در محيط پخش ميكند. وقتي ما براي تأمين انرژي مورد نيازمان سوختهاي فسيلي را ميسوزانيم، گاز كربندياكسيد را وارد جوّ زمين ميكنيم. استفاده از روش بازيافت، وسايل حملونقل عمومي به جاي اتومبيل شخصي و جلوگيري از اتلاف انرژي از جمله شيوههاي كاهش «ردّپاي كربن» است. نوجوانان ضمن مطالعه اين كتاب با تأثيراتي كه سبك زندگيشان در افزايش يا كاهش «ردّپاي كربن» دارد، آشنا ميشوند.
چهارمين كتاب منتشر شده از سوي موزه ملي علوم و فناوري هم با عنوان توسعه پايدار و زندگي پايدار به جوامع سبز اشاره دارد كه در آن مي خوانيم: مردم جهان تا چه اندازه با زندگي سبز و توسعه پايدار آشنا هستند؟ استفاده از وسايل نقليه و مصرف بيرويهي انرژي، محيطزيست ما را تهديد ميكند و آيندهي كره زمين را به خطر مياندازد. استفادهي بهينه از انرژي، صرفهجويي در مصرف انرژي، استفاده از منابع انرژي جايگزين و انرژيهاي پاك و بازيافت؛ از جمله شيوههاي كارآمد براي توسعه پايدار و زندگي پايدار هستند. زندگي پايدار بر كاهش استفاده از منابع طبيعي زمين تأكيد ميكند. نوجوانان ضمن مطالعه اين كتاب با رفتارهاي زسيتمحيطي كه لازمه حفاظت از منابع طبيعي زمين و سلامت محيطزيست است آشنا ميشوند.
مراقبت از كره زمين هم كتاب ديگري است كه ضمن يادآوري تغذيه و زندگي سبز درباره راه رسيدن به آن مي گويد كه همه ما از تأثيراتي كه فعاليتهاي روزانهمان در كره زمين به وجود ميآورند آگاه هستيم. انتخاب زندگي سبز و تغذيه سبز يكي از راهكارهاي مهم در مسير توسعه پايدار، صرفه جويي در مصرف انرژي و استفاده از محصولات غذايي ارگانيك و محلي است. خريدن محصولات غذايي و كالاهايي كه وارداتي نيستند، استفاده از محصولات بازيافتي، پرورش مواد غذايي در باغچههاي خانگيمان، تهيه كود كمپوست از زايدات به منظور كاهش حجم زباله، استفاده از وسايل برقي كممصرف نمونههايي از انتخاب سبك زندگي و تغذيه سبز است كه سلامت محيط زيست و سالم سازي كره زمين را تضمين ميكند. نوجوانان ضمن مطالعه اين كتاب با شيوههاي سبك زندگي سبز و توسعه پايدار آشنا ميشوند.
علمي*9294*1485
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۹
تهران- ايرنا- مجموعه كتابهاي «انرژي براي آينده» كه درباره استفاده از انرژيهاي تجديدناپذير مانند سوختهاي فسيلي و انرژيهاي پايدار مانند انرژي خورشيدي، انرژي آب و ساير انرژيهاي نوين بحث و تبادل نظر ميكند، به همت موزه ملي علوم و فناوري منتشر شد.