به گزارش ایرنا، دولت ترامپ در حالی به اقدامات ضد برجامی خود شدت بیشتری داده كه در فضای بین المللی به شدت از منظر سیاسی در انزوا قرار گرفته است. در تازه ترین آن، وزارت خارجه آمریكا روز گذشته طی بیانیه ای تمدید برخی معافیت های مربوط به همكاری هسته ای با ایران را اعلام و در عین حال برخی معافیت های هسته ای ایران را لغو كرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این كشور پنج مورد از هفت مورد معافیت مرتبط با همكاری هسته ای غیرنظامی روسیه و كشورهای اروپایی با ایران را تمدید كرده است. این معافیت ها كه روز شنبه منقضی می شد به مدت 45 روز تا 90 روز تمدید شده است.
نیروگاه برق هسته ای بوشهر،تاسیسات غنی سازی فردو وتاسیسات هسته ای در اراك و راكتور تحقیقاتی تهران تاسیساتی هستند كه مشمول تمدید معافیت شده اند. دو معافیت دیگر لغو شده؛ معافیت نخست به ایران امكان می داد تا آب سنگین را به عمان منتقل كند و معافیت دیگر این اجازه را به روسیه می داد تا اورانیورم ایران را فرآوری كند. سیاست خارجی دولت ترامپ در این بیانیه به طور كامل تعیین شده است، سیاستی كه ورای اقدامات عملی تركیبی از فشار حداكثری از طریق تحریم ها و فشارهای دیپلماتیك به طرف های سیاسی در موضوع توافق برجام است. همین چند روز پیش بود كه برایان هوك' نماینده ویژه آمریكا در امور ایران برای گفت وگو با اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد ایران به نیویورك رفت تا با فشار بر اعضای دایم و غیردایم این مهمترین نهاد تصمیم گیر در حوزه امنیت بین المللی، این كشورها را به دور زدن قطعنامه 2231شورای امنیت ترغیب كند.
اقدامات آمریكا كه در بیانیه روز گذشته وزارت امورخارجه این كشور دیده می شود،ورای یكجانبه گرایی كنونی واشنگتن در خروج از توافق و تعهدات بین المللی این كشور به نوعی ترویج و تشویق به اقدامات غیرقانونی از سوی كشورهای دیگر در قبال توافق برجام است.
'مورگان اورتاگوس'سخنگوی وزارت خارجه آمریكا در بیانیه وزارت امورخارجه این كشور مدعی شد:سیاست ما نظارت بر برنامه هسته ای غیرنظامی ایران را حفظ كرده، ریسك های اشاعه هسته ای را كاهش داد، توانایی ایران برای كوتاه كردن «زمان گریز» به سوی سلاح هسته ای را محدود كرده و مانع از آن می شود كه ایران سایت های خود را برای مقاصد حساس اشاعه هسته ای بازسازی كند. در صورتی كه ایران الزامات و تعهدات هسته ای خود را نقض كند یا به این نتیجه برسیم كه این پروژه ها دیگر ارزشی در محدود كردن فعالیت های هسته ای ایران ندارد، ما این حق را برای خود محفوظ می دانیم تا در هر زمانی سیاست خود را در رابطه با این فعالیت های عدم اشاعه لغو یا اصلاح كنیم.
نكته اصلی اقدامات آمریكا در قبال توافق برجام و برنامه هسته ای ایران محروم كردن ایران از مسیر غنی سازی قانونی، محدودسازی اقدامات تحت نظارت و باز راستی آزمایی از طریق فشارهای فنی و سیاسی به طرف های برجامی و آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
این درحالی است آژانس بین المللی انرژی اتمی تاكنون 14 بار فعالیت های صلح آمیز هسته ایران را مورد تایید قرار داده وطرف های دیگر برجام به تعهدات برجامی خود عمل كرده و این دولت ترامپ بود كه در موضوع تكمیل راكتور آب سنگین اراك به تعهدات خود عمل نكرد.
در این چارچوب، جمهوری اسلامی ایران نیز در مقابل با محدودیت های اعمالی از سوی واشنگتن به ویژه در حوزه تحرك عملیاتی برنامه هسته ای و كاهش زمان گریز اقداماتی را انجام دهد.
در چنین فرایندی تحرك عملیاتی دیگر طرف های برجامی به ویژه كشورهای اروپایی نقشی كلیدی خواهد داشت. اروپا كه در ادبیات آمریكایی دوران اوباما به دنبال ایجاد فرایندهای راستی آزمایی برای برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و توافقی جامع در حوزه هسته ای بود اكنون با آمریكایی روبروست كه اقدامات گذشته را از سوی متحدان فراآتلانتیكی نمی پذیرد و درچنین فضایی به قول 'مجید تخت روانچی' نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد اروپا در عمل باید نشان دهد كه تحریم های آمریكا را جبران می كند.
اروپام**2040**1590
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۳
تهران - ایرنا - اقدامات ضد ایرانی دولت ترامپ در حالی با تمدید نكردن دو معافیت هسته ای ادامه دارد كه به نظر می رسد، وی ورای یكجانبه گرایی به دنبال فشارهای غیرقانونی فنی و دیپلماتیك بر طرف های دیگر برجام است.