به گزارش ايرنا، علي اكبر پورفتح الله روز شنبه در حاشيه چهارمين همايش بانك خون بيمارستانها و مراكز درماني استان بوشهر در گفت وگو با ايرنا افزود: با 2ميليون و يكصد هزار واحد اهدا خون كه براساس جمعيت كشور معادل 27واحد خون به ازاي هر هزار نفر جمعيت مي رسد در زمينه تامين خون كافي پاسخگوي بيماران هستيم.
« اين رقم در كشورهاي اتحاديه اروپا 33 واحد خون به ازاي هر هزار نفر جمعيت است و در كشورهاي با شاخص رشد متوسط كه ما در آن دسته قرار داريم 13 واحد به ازاي هر هزار نفر جمعيت است.»
پورفتح الله ادامه داد: مردم در ايران 2 برابر كشورهاي هم سطح خود اهدا خون انجام مي دهند و اين شاخص بسيار نزديك به اروپا است.
وي در زمينه سلامت خون گفت: سال گذشته يك ميليون پلاسماي مازاد برمصرف بيمارستاني را فرستاده و با استفاده از پالايش گرهاي اروپايي تبديل به دارو كرديم و به كشور برگردانده و مورد استفاده قرارگرفته است.
وي اضافه كرد: براساس مطالعه هاي انجام شده و براساس ژنوم ويروسهاي اچ آي وي، هپاتيت بي، هپاتيت سي، پاراويروس بي 19 و هپاتيت آ ميزان رخداد عفونت ها در ايران هم سطح اتحاديه اروپاست كه اين دستاورد بزرگي براي كشور به شمار مي رود.
مديرعامل سازمان انتقال خون كشور گفت: ميزان رخداد عفونت ها در ايران از آمريكا كمتر است و اين نشان مي دهد ما در زمينه كفايت و سلامت خون كار بزرگي انجام داده ايم.
پورفتح الله با اشاره به تغييرات فرايندي در روش اهدا خون اضافه كرد: يكي از اين تغييرات فرايندي در روش اهدا خون است و به جاي اينكه فرد خون اهدا كند و بعد فرآورده هاي مختلف از آن گرفته شود اين امكان وجود دارد كه به صورت مستقيم جداسازي فرآورده ها انجام شود.
وي يادآور شد: امروز در دنيا اهداي پلاسما، اهدا پلاكت و گلبول قرمز به روش اهدا مستقيم وجود دارد كه در اين زمينه سرمايه گذاري بزرگي در كشور انجام شده است.
پورفتح الله ادامه داد: امروز درتمام مراكز استاني امكان اهدا پلاكت و در 15 استان كشور نيز امكان اهدا پلاسما فراهم شده است.
وي گفت: در زمان حاضر بخش عظيمي از داروهاي مشتق از پلاسما معادل 60 درصد از پلاسماي ايراني تامين مي شود و اميد مي رود با گسترش فرهنگ اهدا و مراكز اهداي پلاسما در سطح كشور تا سال 1400
100 درصد داروهاي مشتق از پلاسما با استفاده از پلاسماي ايراني تامين شود.
اين مقام مسئول اضافه كرد: به اين معني كه مثل خون و فرآورده هاي خوني در داروهاي مشتق از پلاسما بتوانيم به خودكفايي برسيم.
وي در خصوص بيشترين اهدا كنندگان خون گفت: در زمان حاضر 95 درصد اهدا كنندگان آقايان و تنها پنج درصد را بانوان تشكيل مي دهند، اين درحالي است كه در اروپا 50 درصد از اهداكنندگان را بانوان تشكيل مي دهند.
پورفتح الله بر ضرورت فرهنگ سازي و تغيير نگاه نسبت به اينكه خانم ها نيز مي توانند از اهدا كنندگان مستمر باشند تاكيد كرد.
وي يادآور شد: براساس بررسي ها خوني كه خانمها اهدا مي كنند به دليل حساسيت بيشتري كه در تغذيه و مراقبت فردي دارند ارزشمند است.
پورفتح الله اضافه كرد: از سال 2010 از طرف سازمان بهداشت جهاني توصيه شده كه نظام هاي سلامت كشورهاي دنيا بايد مديريت خون بيمار را اعمال كنند.
وي ادامه داد: خون و گلبول قرمز با توجه به اينكه حجم بالايي ازآنتي ژن هاي بيگانه را از فردي به فرد ديگر منتقل مي كند در واقع نوعي پيوند است كه بايد در استفاده از اين ماده حياتي دقت بسيار درنظر گرفت.
مديرعامل سازمان انتقال خون گفت: در مديريت خون بيمار اقداماتي براي مديريت خون صورت گيرد تا خونريزي به حداقل رسيده و نياز به خون به صفر ياحداقل برسيد اين موضوع مي تواند طول مدت بستري، مرگ و مير و عوارض ناشي از تزريق خون به شدت كاهش يابد. وي يادآور شد: هدف از مديريت خون بيمار درمان كم خوني و رفتن به سمت انتقال خون محافظه كارانه يعني استفاده از خون باحداكثر دقت و توجه درصورت نياز است.
وي افزود: مصرف پلاكت در كشور در10 سال گذشته از 400 هزار واحد در سال به يك ميليون و 200 هزار واحد رسيده است و در زمان حاضر به سمت اهداي مستقيم پلاكت حركت مي كنيم.
پورفتح الله بيان كرد: با توجه به اينكه هر واحد پلاكت معادل 6تا هفت واحد پلاكت معمولي است مي توانيم نياز كشور را تامين كنيم و از سال گذشته با مجهز كردن مراكز به امكانات اهدا پلاكت كمبودي در اين زمينه نداشتيم.
وي گفت: ميزان اهدا كنندگان مستمر خون در كشور بالاي 60 درصد است و تلاش مي شود تا سال 1400 اين آمار به بالاي 90 درصد برسد.
مديركل انتقال خون استان بوشهر نيز گفت: در چهارمين همايش استاني بانك انتقال خون در زمينه مصرف خون بيمارستاني، كاهش هزينه درمان بيماران، استاندارد سازي مصرف خون و فرآورده هاي آن و مصرف بهينه خون بحث و گفت وگو مي شود.
نرگس عبيدي افزود: از نظر اهدا كنندگان مستمر استان بوشهر رتبه دوم و از نظر اهدا خون رتبه پنجم كشور را دارد.
وي يادآور شد: ميانگين اهدا خون در استان بوشهر 27 در هزار است اين درحالي است كه اين آمار در كشور 31 در هزار است.
عبيدي اضافه كرد: ذخيره خون جهت ماه مبارك رمضان در استان بوشهر مطلوب است و از مردم شريف استان مي خواهيم دراين ماه عزيز دركنار نيازمندان خون مثل هميشه ياري رسان باشند.
وي يادآور شد: براساس برنامه ريزي هاي انجام شده با انتخاب بيمارستان معين در شمال و جنوب استان در حالت اورژانس و بحران زمينه تامين خون از اين بيمارستانهاي معين فراهم شود.
6047/6043
تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۲
بوشهر- ايرنا- مديرعامل انتقال خون گفت: ايران با 2ميليون و يكصد هزار واحد اهدا خون و 3.5ميليون فرآورده خوني كه در اختيار مراكز درماني قرار مي دهد، از نظر خون و تامين فرآورده هاي خوني بيمارستاني خودكفاست.