به گزارش ایرنا، ماماها امانت داران صبور نبض زندگی و كلید دار سلامت خانواده اند، فرشته ای كه در نخستین لحظات حیات شاهد رحمت الهی و ناجی طفل نو رسیده، آرامش دهنده قلبهای پر اضطراب مادر با نگاهی محبت آمیز و دوست داشتنی است.
مامایی رشته كهنی است كه از آغاز تولد بشر مفهوم پیدا كرد اما امروز به حرفه ای و تلاش و حركتی عالمانه همراه با دانش روز تبدیل شده است.
پنجم ماه می مصادف با 15 اردیبهشت روز جهانی ماما نامگذاری شده، این روز فرصت مناسبی است برای جلب توجه هر چه بیشتر مردم و مسئولان به جایگاه و اهمیت حرفه مامایی در ارتقای سلامت خانواده و تامین سلامت جامعه و از آن رهگذر ساختن بستری مطمئن برای ترسیم آیندهای روشن.
كار ماما از ماه های نخست بارداری مادر آغاز می شود و وظیفه انسانی و شرعی آموزش دوران بارداری، آماده كردن والدین برای پذیرش وظایف پدری و مادری، تنظیم خانواده و مراقبتهای كودك و بعضی از موارد بیماریهای زنان را برعهده دارد.
در اذهان عمومی ماما مترادف با كلمه زایمان و مراقبت دوران بارداری است در حالی كه حیطه خدمات مامایی بسیار وسیع تر و از ابتدای تولد تا انتهای عمر است و ابعاد مختلف بهداشتی در زمینه بهداشت باروری، مشاوره، آموزش و آگاهی در دوران بلوغ، ازدواج، بارداری و یائسگی را شامل می شود.
این آموزش ها ضامن سلامت خانواده است كه با كمی توجه و سرمایه گذاری قابل دستیابی است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان با تبریك روز ماما گفت: ارایه مراقبت های مامایی با كیفیت بالا و تلاش در بهبود مستمر آن عامل مهمی در كاهش مرگ و میر مادران است به نحوی كه مرگ و میر مادران باردار در شهرهای زیر پوشش این دانشگاه سال گذشته 50 درصد كاهش یافته است.
دكتر قاسم میری علی آباد افزود: یكی از دلایل مهم این موفقیت تلاش بی وقفه قشر زحمت كش ماما برای ارائه خدمات بهتر و با كیفیت تر به مادران باردار بوده است.
وی ادامه داد: روز جهانی ماما فرصت مناسبی است تا نگاهی دوباره به جایگاه مامایی در نظام سلامت كشور انداخته شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان بیان كرد: زایمان كه یك تجربه حساس و مهیج برای هر بانویی است و با هیچ فرآیند دیگری قابل قیاس نیست در بعضی از خانمها یك جریان طبیعی و آسان و در بعضیها با مشكل انجام می شود اما در هر دو مورد نیاز به مراقبتهای خاصی دارد.
وی افزود: مادر باید قبل از بارداری، طول دوران بارداری، هنگام زایمان و پس از زایمان زیر نظر فردی مطلع و آشنا به علم مامائی باشد.
علی آبادی گفت: پنج ساله شدن اجرای برنامه كامل ترویج زایمان طبیعی در كشور از افتخارات ماست.
وی ادامه داد: همه این مراقبتها برای تولد نوزادی سالم و طبیعی انجام می شود و همه تلاشها برای سلامت مادر هنگام زایمان و سلامت نوزاد هنگام تولد است و مسوولیت این دو یعنی سلامت مادر و نوزاد به عهده ماماست كه شاید لازم باشد برای كمك به مادر شب ها تا صبح بیدار بماند و چشم بر هم نگذارد تا مادر بطور طبیعی زایمان كند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان با بیان اینكه بر اساس استانداردهای جهانی یكی از شاخص های خدمات درمانی و بهداشتی كاهش مرگ و میر مادران باردار است، اظهار داشت: میزان زایمان طبیعی سال گذشته در محدوده دانشگاه علوم پزشكی زاهدان 31 هزار و 557 مورد بوده كه تنها توسط 216 ماما به سلامت انجام شده است.
وی تاكید كرد: این آمار گواه كار سخت ماماها به ویژه ماماهای شاغل در دانشگاه علوم پزشكی زاهدان با توجه به آمار بالای موالید است.
معاون دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان بیان كرد: هم اینك 40 تخت LDR ( واحد تك نفره زایمان طبیعی ) و 216 نیروی مامایی شاغل در بیمارستان های تحت پوشش فعالیت می كنند.
وی افزود: امسال سه نفر از ماماهای این دانشگاه نمونه استانی و یك نفر مامای نمونه كشوری شدند.
علی آبادی گفت: با توجه به خروجی ها سال گذشته حدود 10 نفر ماما به مجموعه این دانشگاه اضافه شدند.
به گزارش ایرنا، سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان كشور به سبب گستردگی جغرافیایی و قرار گرفتن در همسایگی 2 كشور افغانستان و پاكستان در حوزه بهداشت و درمان به سه بخش تقسیم شده كه شهرستان های شمالی شامل زابل، هیرمند، زهك، هامون و نیمروز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشكی زابل، شهرستان های زاهدان، میرجاوه، خاش، سراوان و سیب و سوران زیر نظر دانشگاه علوم پزشكی زاهدان و شهرستان های ایرانشهر، سرباز، نیكشهر، بمپور، مهرستان، چابهار، كنارك، دلگان، فنوج و قصرقند زیر پوشش دانشگاه علوم پزشكی ایرانشهر قرار دارد.
7316 **6081
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۸
زاهدان - ایرنا - مامایی حس باشكوه ترین لحظه ها از نخستین نفس، نگاه، فریاد، اشك و عشق است فرشته ای كه شادی آفرین ترین لحظه زندگی را هدیه می دهد و ناجی سخت ترین لحظه ها است.