تهران - ایرنا - دبیر انجمن تولیدكنندگان برنج كشور گفت: برنج موجود در بازار مربوط به سال 97 است و جهش یكباره قیمت این محصول نه تنها منطقی نیست، بلكه اجحاف به مصرف كنندگان است.

«جمیل علیزاده شایق» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره رسیدن قیمت برنج داخلی بین 23 تا 25 هزار تومان افزود: قیمت برنج از سه شنبه گذشته به یكباره بدون هیچ علتی در شمال كشور افزایش یافت، درحالی كه هیچ اتفاقی برای بالا رفتن نرخ این محصول رخ نداده بود.
وی با بیان اینكه برنج مورد نیاز كشور تامین است، اظهار داشت: سال گذشته قیمت هر كیلوگرم برنج درجه یك در فصل برداشت (مرداد ماه) 10 هزار تومان بود كه در پیك خرید بین 14 تا 16 هزار تومان در شمال كشور و 18 تا 20 هزار تومان در تهران معامله می شد اما در اوایل امسال قیمت آن در استان های شمالی كشور پائین آمد و به 13.5 تا 14 هزار تومان هم رسید اما به یكباره 23 تا 25 هزارتومان شد.
وی تصریح كرد: فروش برنج سال 97 با قیمت های بالا اجحاف به مصرف كنندگان است زیرا سال گذشته هزینه های تمام شده تولید و حتی سود تولیدكنندگان و فروشندگان در قیمت گذاری آن اعمال شده بود.
دبیر انجمن تولید كنندگان برنج كشور علت گرانی برنج را دلال بازی دانست و گفت: اما برنج سال 98 اكنون در حال كشت است؛ بنابراین انتقاد برنج كاران و فروشندگان این محصول برای افزایش قیمت ها هیچ علت علمی، منطقی و فنی ندارد.
علیزاده شایق با بیان این كه كشاورزان عامل گرانی برنج نیستند، افزود: كشاورزان توان مالی آن را ندارند كه برنج سال 97 را نگهداری كنند تا گران تر بفروشند؛ آنچه كه در قیمت گذاری این محصول تاثیر دارد، حضور كارخانجات شالیكوبی و دلالان است.
وی تصریح كرد: در گذشته كارخانه های شالیكوبی تنها وظیفه تبدیل شلتوك به برنج را داشتند و بواسطه این كار كارمزد و حق العمل عادلانه ای دریافت می كردند اما امروز همان كارخانجات در كنار مراكز تولید یك فروشگاه فروش برنج دایر كرده اند و خودشان به فروشنده تبدیل شده اند كه خود این اقدام، عامل افزایش نرخ برنج شده است.
به گفته وی، برنج سال 98 در حال كشت است و در مردادماه امسال برداشت آغاز می شود.

** سیل عامل گرانی برنج نیست
علیزاده شایق درباره ادعای برخی مبنی براز بین رفتن اراضی شالیكاری در پی وقوع سیل اخیر و گران شدن برنج گفت: این ادعا صحیح نیست زیرا در فروردین ماه برنج كشت نمی شود تا سیلاب بخواهد اراضی برنج را تحت تاثیر قرار دهد؛ در عین حال بارش های باران و شرایط آب و هوایی فروردین ماه منجر شد تولید برنج امسال ما نسبت به سالهای گذشته افزایش یابد تا جایی كه حتی استان های غیرشمالی كه ممنوعیت كشت برنج را داشتند، امسال می توانند برنج كشت كنند.
وی تصریح كرد: در پی وقوع سیل اخیر در شمال كشور تنها بخشی از خزانه های برنج دچار خسارت شد.
به گفته دبیر انجمن برنج، خزانه مراكزی است كه بذر برنج در آنها كشت می شود تا به جوانه و نشا تبدیل شود و پس از آن نشا در 10 سانتی متری یكدیگر كشت می شود تا محصول به شلتوك تبدیل شود.
به گزارش ایرنا، طبق آمارها میزان سرانه مصرف برنج برای هر ایرانی بین 40 تا 42 كیلوگرم محاسبه می شود كه به نظر می رسد مصرف سالیانه آن در كشور نزدیك 3.2 میلیون تن باشد؛ از این رو سالیانه 1.7 تا 2 میلیون تن برنج مورد نیاز كشور از محل تولیدات داخلی و 1.2 تا 1.5 میلیون تن از محل واردات تامین می شود كه نشان می دهد برای تامین كسری بازار برنج، چاره ای جز واردات نیست.
در دولت یازدهم و دوازدهم برای حمایت از تولیدكنندگان داخلی، هر ساله در فصل برداشت برنج، واردات برنج ممنوع می شود.
علاوه بر این، شركت بازرگانی دولتی ایران نیز برای تنظیم بازار این محصول و همچنین حفظ ذخایر استراتژیك سالانه بخشی از برنج مورد نیاز كشور را در سایر ماه های سال تامین و وارد می كند.
برنج از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است كه نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یك غذای اصلی وابسته هستند؛ در ایران نیز برنج محصولی استراتژیك به شمار می رود كه پس از نان، قوت اصلی مردم است و انتظار می رود این محصول با قیمت های مناسب عرضه و در سبد خانوار ایرانی قرار گیرد.
اقتصام**9186**9189