به گزارش ايرنا از اعلام روز دوشنبه ستاد مركزي اطلاعرساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو، مشورت با پزشك معالج براي افرادي كه در دوران بارداري و شيردهي بوده يا داراي بيماريهايي مانند ديابت، فشارخون، روده تحريكپذير، يبوست، زخمهاي گوارشي (معده و دوازدهه)، اختلالات كليوي، اختلالات غده تيروئيد، بيماريهاي اعصاب و روان، قلبي، عروقي و تنفسي هستند، پيش از اقدام به روزهداري، ضروري است.
اين گزارش افزوده است: بيماران نبايد بدون مشورت با داروساز يا پزشك معالج خود، اقدام به قطع دارو، تغيير يا كاهش دوز مصرفي يا تغيير زمان مصرف كند، رعايت نكردن اين اصول ميتواند منجر به عدم اثربخشي دارو، عدم دستيابي به اثرات درماني، بروز اثرات جانبي و تشديد بيماري شود.
بر اساس اين گزارش، چنانچه فردي به رغم ابتلا به بيماري، پس از مشورت با پزشك معالج، مجاز به روزه گرفتن باشد، بايد به نكاتي توجه كند از آن جمله اينكه بيماران مبتلا به صرع، در معرض خطر تغيير دوز دارو در ايام روزهداري هستند. پزشكان علاوه بر بيماران صرعي كه با قطع دارو دچار بازگشت حملات تشنجي ميشوند، بايد به بيماران مبتلا به آسم كه با قطع داروهاي استنشاقي و افشانههاي تنفسي دچار حملات آسمي ميشوند، مشاوره دقيق داده و توصيههاي لازم را ارائه كنند.
همچنين مطالعات به عملآمده روي داروهاي ضد فشارخون نشان ميدهد كه روزهداري تأثير خاصي بر اثربخشي اين داروها ندارد. البته گاهي اوقات لازم است در مورد داروهاي مدر (ادرارآور)، براي جلوگيري از كاهش آب بدن، پزشك اقدام به كاهش دوز اين داروها در بيماران روزهدار كنند.
اين گزارش ادامه داده است: برخي از داروهاي ضدالتهاب اين قابليت رادارند كه دو بار در طول روز مصرف شوند. مصرف اينگونه داروها را ميتوان با مشورت پزشك و داروساز به زمان افطار يا سحر موكول كرد. پزشك معالج، براي درمان عفونت در بيمار روزهدار، ميتواند اقدام به تجويز آنتيبيوتيكهايي كند كه به جاي چند بار مصرف طي روز، يك يا دو بار در روز مصرف شوند.
برخي از داروها نيز به شكل آهسته رهش در بازار دارويي موجود هستند. در مورد اين داروها به جاي مصرف 3 تا 4 بار در روز، پزشك ميتواند داروي آهسته رهش را كه يك بار در روز تجويز ميشود، توصيه كند.
بنا به اين گزارش، تغيير نحوه مصرف برخي از داروها (از شكل خوراكي به شكل پوستي) در اين ايام نيز بنا به تجويز پزشك ممكن است. در صورت وجود اين شكل دارويي، به جاي مصرف برخي از داروهاي خوراكي، پزشك معالج ميتواند آنها را به شكل زيست چسب (چسب پوستي دارو در صورت موجود بودن) تجويز كند.
هرچند روزهداري براي برخي از مبتلايان به ديابت بنا بر تشخيص پزشك معالج ميتواند مفيد باشد، ولي تغيير خودسرانه دوز دارو و رژيم غذايي در برخي ديگر بسيار خطرناك است. بيماراني كه انسولين مصرف ميكنند، قبل از اقدام به روزهداري بايد با پزشك معالج خود مشورت كنند. همچنين در تمامي بيماران ديابتي، كنترل مرتب قند خون و تنظيم آن بسيار مهم است.
اين گزارش تاكيد كرده است: نكته بسيار مهمي كه در خصوص سلامت بانوان لازم به ذكر است، استفاده خودسرانه از داروهاي ضدبارداري تركيبي مانند LD جهت قطع خونريزي دوران قاعدگي و به منظور كامل كردن روزه در ماه رمضان است.
مصرف قرصهاي ضدبارداري تركيبي به روشي كه منجر به قطع قاعدگي شود، علاوه بر اينكه چرخه هورموني مصرفكننده دارو را مختل خواهد كرد، تبعات خطرناكي مانند اشكالات انعقادي و ايجاد لخته در عروق اندامهاي تحتاني و حتي عروق مغزي به دنبال خواهد داشت. به ويژه كه اين امر با كاهش مصرف مايعات ممكن است تشديد شود.
شيوع اين عارضه با افزايش سن افزايش مييابد و اين امر هشداري است براي بانواني كه در سنين بالاي 35 سال هستند داراي اضافهوزن و سابقه ترومبوز يا سيگاري هستند و قصد مصرف داروهاي ضدبارداري بدون تجويز پزشك رادارند. بنابراين توصيه ميشود در هر زمينه به ويژه مصرف دارو با پزشك و داروساز مشورت شود.
* توصيههايي براي نحوه مصرف داروها در ماه مبارك رمضان
ستاد مركزي اطلاعرساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو به بيماران توصيه كرد: در زمينه اقدام به روزهداري و همچنين نحوه مصرف داروها، بايد با پزشك و داروساز مشورت كنند.
اين گزارش خطاب به بيماران آورده است: چنانچه مبتلا به بيماري خاصي هستيد كه مجبور به مصرف دارو در ايام مبارك رمضان هستيد، قبل از هر چيز با پزشك معالج خود مشورت كنيد و در زمان روزهداري هيچگاه وعدههاي دارو را خودسرانه حذف يا به زمان ديگري موكول نكنيد زيرا اين عمل سبب اختلال در روند درمان ميشود. مصرف بسياري از داروها را ميتوان پس از مشورت با پزشك به زمان سحري يا افطار منتقل كرد.
بر اساس اين گزارش، مبتلايان به بيماري مزمن مانند فشارخون، ديابت، بيماريهاي گوارشي، اعصاب و روان، قلبي عروقي، تنفسي و اختلالات كليوي بايد در مورد بي خطري روزه براي بيماري خود، نحوه مصرف دارو و رژيم غذايي مناسب در ماه مبارك رمضان با پزشك و داروساز مشورت كنند.
اين گزارش تاكيد كرده است: اثربخشي بسياري از داروها، ارتباط مستقيمي با مصرف به موقع آنها در زمان معين دارد بنابراين توصيه مي شود در ايام روزهداري خودسرانه نوبت دارو قطع نشود چون قطع ناگهاني برخي از داروها به واسطه روزهداري بسيار خطرناك است.
بيماران ديابتي بايد پيش از شروع ماه مبارك تحت بررسي پزشكي قرار گيرند. بيماران بايد ازنظر سطح قند خون، فشارخون، چربي خون، انعقاد خون و بررسيهاي كلي وضعيت بيوشيمي خون بررسي شوند و بر اين اساس رژيم غذايي و دارويي مختص هر بيمار قبل از شروع ماه مبارك تعيين شود.
بر اساس اين گزارش، هم بيماران و هم خانواده فرد مبتلابه ديابت بايد در رابطه با خطرات احتمالي تهديدكننده بيمار در ايام روزهداري مورد مشاوره قرار گيرند. همچنين در مورد علائم افزايش و كاهش قند خون، اندازهگيري قند خون، تنظيم وعدههاي غذايي، فعاليت بدني و مصرف داروها در ماه مبارك بايد آموزش لازم را دريافت كنند. علاوه بر اين، روش درمان و اقدامات لازم در صورت بروز مشكل بايد به همراه بيمار آموزش داده شود.
اجتمام*9185*1834
تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۵
تهران- ايرنا- سازمان غذا و دارو اعلام كرد: لازم است بيماران براي پيشگيري از بروز مشكلات احتمالي در ماه رمضان، پيش از روزه داري در مشورت با پزشكان معالج خود با نحوه صحيح مصرف داروها در زمان روزهداري آشنا شوند.