به گزارش ايرنا، منطقه اي ييلاقي با پنج هزار و 224 كيلومتر مربع مساحت و 2 هزار و 460 متر ارتفاع از سطح دريا و داراي چشمه سارها و آبشارهاي متعدد، كه به بركت بارش هاي فراوان بهار امسال، بار ديگر جاني تازه گرفتند و جاي جاي كوه و دشت سرزمين هزار چشمه را، طراوتي تازه بخشيده اند.
حاصل اين طراوت، آب و روان آب هايي است كه در هر درّه و از ميانه هر تپه اي مي جوشند و در مسير حركت خود، حيات و سرسبزي را به طبيعت هديه مي دهند.
طبيعتي كه حالا، چند سالي مي شود به محل تاخت و تاز و حتي تامين معاش كساني تبديل شده كه براي بهره بردن بيشتر از اين سفره پربركت اما هر سال خالي تر و تنُك تر از سال قبل، به جان نوبرانه هاي دارويي و خوراكي كوه و دشت سميرم مي افتند و ابايي از تخريب، ريشه كني و بوته كني اين زبان بسته ها هم ندارند.
همزماني اين بهره برداري هاي گروهي و به اصطلاح وانتي، بويژه از سوي افراد و گروه هايي از روستاييان استان هاي همجوار سميرم، با زمان ورود عشاير و دام هاي مازاد آنان در كوچ بهاره به اين اين خطه ييلاقي، ريشه كني و نابودي اين طبيعت زبان بسته را دو چندان سرعت بخشيده است.
به گفته صاحبنظران امر توسعه كشت اين گياهان بر اقتصاد داخلي، توليد و اشتغال و افزايش صادرات غير نفتي تاثير بسزايي خواهد داشت.
ايران به عنوان يكي از 10 خاستگاه مهم گونه گياهي در جهان مطرح است و 167 گونه از خانواده گياهان آوندي شامل يكهزار و 215 جنس، حدود هشت هزار گونه، زيرگونه، واريته و يا دورگه در كشور وجود دارد و در مقايسه با ساير كشورها از نظر تعداد گونه هاي گياهي در رتبه هشتم، از لحاظ گونه هاي انحصاري در رتبه پانزدهم و از نظر تنوع گونه ها در خاورميانه بي نظير است.
كارشناس ارشد و پژوهشگر منابع طبيعي و جنگلداري استان اصفهان، در اين رابطه به خبرنگار ايرنا گفت: امسال وضعيت چشمه سارها در سميرم بهتر از سال هاي قبل است و همين عامل باعث جاري شدن روان آب ها و چشمه هاي فصلي شده اما اين آب ها، مقطعي و زود گذرند.
علي حسين بهراميان خاطرنشان كرد: اواخر فروردين و اوايل ارديبهشت زمان رسيدن نوبرانه هايي همچون كنگر، ريواس(لواس)،تره كوهي، موسير و پرموسير، سير كوهي(والك)، گنبو و بيلهر، قارچ، شِنگ، موچه و كمي جلوتر در اواسط خرداد ماه چوئه(مخلصه) است.
وي با بيان اينكه در اين ماه هاي بهار، افراد و گروه هايي هستند كه متاسفانه رعايت حال علف ها و پوشش گياهي طبيعت را نمي كنند، ادامه داد: اين عده گياهان را از بن و ريشه مي كنند و در مواردي چندين گوني و وانت با خود مي برند.
به گفته بهراميان، منابع طبيعي و يگان حفاظت آن با همه توان و نيروهاي خود برنامه هاي خوبي براي حفاظت از اين عرصه ها بويژه در مناطق شناخته شده اي مانند چالقفا، جسير و پشمكان داشته و محل هاي ورود خودرويي به آنها را مسدود كرده و تعدادي از متخلفان را هم جريمه كرده است.
اين كارشناس منابع طبيعي تاكيد كرد: تعدد و پراكندگي زياد كوه ها و همزماني مديريت و كنترل كوچ بهاره عشاير، در كنار كمبود نيروي انساني اين اداره، تلاش و برنامه ريزي بهتر و جدي تري براي مقابله با اين شرايط را مي طلبد.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم درباره اهميت حفظ مراتع و پوشش گياهي بويژه در فصل بهار اظهارداشت: حفاظت از طبيعت براي امروز و آيندگان و معيشت و آينده خود عشاير ضرورت دارد.
عزت الله مرادي خاطرنشان كرد: عده اي گونه هاي كوهي را از ريشه بيرون مي كشند و مراتع را به سمت قهقرايي و كويري شدن مي برند كه اثر اين تخريب سال هاي سال جبران شدني نيست.
اين اكولوژيست(بوم شناس) با تاكيد بر اينكه اداره منابع طبيعي با همه توان و امكانات خود با متخلفان برخورد مي كند، تصريح كرد: امسال تعدادي متخلف كه اقدام به برداشت بي رويه علف هاي كوهي كرده بودند و بيشتر آنها از روستاييان استان هاي همجوار سميرم بودند، دستگير و به مراجع قضايي معرفي شده اند.
به گفته مرادي، عشايري هم كه با تريلي اقدام به كوچ و جابجايي دام هاي خود كرده بودند بازگردانده شدند و كساني هم كه تقويم كوچ را رعايت نكنند جريمه هاي سنگيني در انتظار آنهاست.
بر اين اساس، براي اين مسائل راهكارهايي ميان مدت و بلند مدت پيشنهاد مي شود، همچون اينكه بايد به مانند اجراي طرح كتيرازني دست كم، يكسال استراحت به طبيعت داده شود، نيروهاي اين سازمان با گستره فعاليت در كل طبيعت و مراتع بيشتر شوند، جريمه هاي سنگين تري براي نابودگران طبيعت در نظر گرفته شود، آموزش و فرهنگ سازي عمومي بويژه براي عشاير بيشتر مورد نظر باشد، مدارس، دانشگاه ها و همه دوستداران طبيعت، امر به حفاظت و حراست از منابع طبيعي كنند و نهي از بوته كني و ريشه كني گياهاني كه سال به سال كمتر از پارسال مي شوند.
سميرم به عنوان اولين ذخيره گاه اُرس در كشور در جوار زاگرس مركزي و دنا و همچنين 2 ذخيره گاه جنگلي داغباشي و تنگ خشك، با افزون بر 527 هزار هكتار مساحت جغرافيايي، 455 هزار هكتار عرصه ملي، مرتعي و جنگلي و 81 هزار هكتار رويشگاه جنگلي بعنوان حوزه الگويي سازمان جنگل هاي كشور در 160 كيلومتري جنوب اصفهان و 164 كيلومتري شمال ياسوج، قرار دارد.
7147/6026/
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۷:۲۳
اصفهان- ايرنا- فصل بهار و ايام رشد و رويش انواع گياهان كوهي در خطه كوهستاني سميرم واقع در ضلع شمالي زاگرس مياني و قله هاي مرتفع دنا، ظرفيتي خوبي براي افزايش اشتغالزايي و درآمد اقتصادي منطقه است كه متاسفانه براي اين بخش مهم برنامه ريزي اصولي نشده است.