تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۶

تهران- ایرنا- كتاب «اخبار جعلی: دروغ، تحریف و توهم در روزنامه‌نگاری» با نگاهی به تاثیر گرایش‌های سیاسی و اجتماعی جوامع در قرن بیست و یكم در ایجاد این پدیده، وارد بازار نشر شد.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه فرهنگی ایرنا، در روزگاری كه پدیده اخبار جعلی به خانه‌ها راه یافته و به دغدغه مردم تبدیل شده است، «برایان مك نیر» استاد و پژوهشگر روزنامه‌نگاری و ارتباطات، این پدیده را نه چون یك مساله فرهنگی مجرد كه به عنوان پدیده‌ای نشات گرفته از روندهای مهم سیاسی و اجتماعی در جوامع قرن بیست و یكم، بررسی می‌كند.
مك نیر، فارغ التحصیل رشته جامعه‌شناسی و استاد رسانه و ارتباطات در دانشگاه‌هایی چون كویینزلند استرالیا و استكهلم سوئد، تا كنون 15 كتاب نوشته كه تازه‌ترین آنها «اخبار جعلی» (كتاب حاضر) است و در سال 2018 میلادی از سوی انتشارات راتلیج منتشر شد.
كتاب با روایت دیالوگ جنجالی «جیم آكوستا» گزارشگر سی.ان.ان با «دونالد ترامپ» در نخستین كنفرانس خبری رئیس جمهوری منتخب آمریكا آغاز می‌شود؛ كسی كه سابقه اظهارات جنجالی و اغلب توهین‌آمیز وی در مورد افراد، كشورها و سیاست‌های مختلف حتی پیش از به قدرت رسیدنش توجه رسانه‌ها را جلب كرده بود. او در جریان مبارزات انتخاباتی‌اش بارها رسانه‌ها، سازمان‌های خبری و روزنامه‌نگاران را «دروغگو» و «تولیدكننده اخبار جعلی» خوانده بود.
هرچند مك نیر در بخش‌های مختلف كتابش زمینه «زمینه ظهور انفجاری اخبار جعلی در حوزه عمومی و جهانی شده» امروز را بررسی می‌كند؛ بیشتر در پی آن است تا ابزارهای لازم را در اختیار دانشجویان، استادان، روزنامه‌نگاران و خوانندگان عادی قرار دهد تا آینده روزنامه‌نگاری دیجیتال را در دوران «دونالد ترامپ» هدایت كند؛ طوری كه بتوانند در اخبارشان «حقیقت» را از «جعل و دورغ‌پردازی» تمیز دهند.
بیشتر كتاب‌های برایان مك نیر به زبان‌های مختلف؛ از جمله روسی، اسپانیایی، ژاپنی، كره‌ای، چینی، یونانی و غیره ترجمه و این بار كتاب «اخبار جعلی: دروغ، تحریف و توهم در روزنامه‌نگاری» با ترجمه بهجت عباسی به فارسی برگردانده شده است.
مك نیر كتاب اخبار جعلی را در پنج فصل «#اخبار جعلی»، «جعل در روزنامه‌نگاری»، «كاهش اعتماد به روزنامه‌نگاری»، «خبرسازان، جعل‌كنندگان، به اشتراك گذاران» و «اخبار جعلی و فرهنگ سیاسی دموكراتیك» نگاشته است.
نویسنده معتقد است: «متهم كردن روزنامه‌نگاران به دست داشتن در پدیده اخبار جعلی، مقدمه اعمال كنترل‌های استبدادی علیه رسانه‌هاست و براساس چنین منطقی است كه آنها دیگر در زمینه آزادی و آزدی بیان حقی ندارند. چنین منطقی تلاش می‌كند جایگاه و قلمرو روزنامه‌نگاری انتقادی را از یك منتقد و مخالف مشروع و قانونی به جایگاه نامشروع پخش اخبار غلط و جعلی تغییر دهد».
انتشارات جوینده به تازگی این كتاب را در 200 صفحه و شمارگان 500 جلد منتشر كرده است.
فراهنگ ** 9053**9157