یكی از این تحلیل ها امروز سه شنبه در نشریه تریبیون به قلم آصف دورانی منتشر شد كه در آن آمده است، در حالی كه باید دولت افغانستان تضمین دهد كه از خاك این كشور ، تهدیدی برای دیگر كشورها نیست اما آمریكا این تضمین را از طالبان طلب می كند كه نكته ای قابل تامل است.
در این گزارش تحلیلی می خوانید: «زلمی خلیل زاد» نماینده امور خارجه آمریكا در موضوع صلح افغانستان، سفرهای خود را به منظور گفت و گو با سران برخی كشورها نظیر روسیه و چین در مورد صلح افغانستان آغاز كرده و هفته گذشته به مسكو رفت و امروز در هند به سر می برد.
همتایان روسی و چینی خلیل زاد حمایت خود را از تلاش های آمریكا برای برقراری صلح در افغانستان اعلام كردند؛ وی مذاكرات اساسی و سازنده ای نیز با مقامات اسلام آباد داشته است.
به نوشته تریبیون ، همزمان با نشست های آمریكا و طالبان، «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان با برگزاری نشست گسترده لویه جرگه مشورتی، سعی در تحكیم موضع خود در برابر طالبان داشته است.
در پایان این نشست اعلام شد، نمایندگانی كه قرار است در نشست آتی با گروه طالبان به عنوان طرف افغان شركت كنند از میان سه هزار شركت كننده در لویه جرگه مشورتی صلح ، انتخاب خواهند شد.
نشست پیشین مقامات دولتی افغان با گروه طالبان در دوحه به دلیل عدم پذیرش فهرست نمایندگان دولت توسط دولت قطر لغو شد.
نحوه برخورد اشرف غنی با این موضوع مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفت؛ به خصوص ارائه نام افرادی كه قرار است در مذاكرت بین افغان ها در قطر شركت كنند و با وجود افرادی نظیر «حامد كرزی» رئیس جمهوری پیشین و «عبدالله عبدالله» مدیر اجرایی و برخی چهره های دیگر در نشست جرگه شركت نكردند.
ایالات متحده رویكردهای خود نسبت به افغانستان را با طالبان درمیان می گذارد و موضوعات مورد بحث شان ، دستور كار آینده سیاست های افغان را تشكیل می دهد.
اما نكته جالب اینجاست كه این اشرف غنی است كه به عنوان رئیس جمهوری افغانستان باید ضمانت كند كه خاك افغانستان به هیچ وجه به منظور اهداف تروریستی بر علیه دیگر كشورها مورد استفاده قرار نخواهد گرفت ؛ اما واضح است طالبان كه كنترل بیش از نیمی از افغانستان را در دست دارد بهتر از غنی می تواند در این زمینه ضمانت دهد.
با این حال، اشرف غنی نا امید و زخم خورده ممكن است به همان نسبت از روند صلح ناراحت باشد؛ در حال حاضر او احتمالا در شرایطی قرار دارد كه برای خودش نیز قابل قبول نیست از این رو ممكن است دست به بازی خرابكارانه ای بزند كه زمینه ای مناسب برای مداخله خارجی ها در افغانستان و ادامه بی ثباتی در این كشور فراهم كند.
همچنین گروه های مذهبی غیر پشتون ممكن است از روند ادامه دار مذاكرات صلح ناراحت و نگران باشند مگر این كه مذاكرات بین طرفین افغان از شدت نگرانی آنها بكاهد كه این امر مستلزم مسئولیت پذیری بیشتر طالبان برای افزایش سطح راحتی دیگر گروه های قومی افغان است.
در تمامی مذاكرات صلح داخلی و خارجی افغانستان به موضوعات مهمی كه پس از خروج نیروهای آمریكا از افغانستان با آن مواجه خواهد بود به طور كامل پرداخته نشده است؛ این موضوعات عبارتند از این كه چه كسی و چگونه نیازهای مالی افغانستان را تامین خواهد كرد؟ و این كه حكومت افغانستان خصوصیت خود را به عنوان «امارت اسلامی» ادامه خواهد داد یا «جهموری اسلامی»؟ و در نهایت وضعیت آینده ارتش ملی و پلیس افغانستان و طالبان را می توان به عنوان چالش مهمی در مورد چگونگی تطبیق آنها یا تجمیع در نهادهای امنیتی ملی برشمرد.
بازرس ویژه آمریكا برای بازسازی افغانستان در گزارش سه ماهه خود به كنگره آمریكا هشدار داد كه توافق صلح با طالبان می تواند پیامدهای ناخواسته و غیر قابل پیش بینی داشته باشد.
جان ساپكو افزود كه اگر چه توافق صلح با طالبان می تواند جنگ افغانستان را پایان دهد اما در دراز مدت عواقب غیرقابل پیش بینی نیز خواهد داشت.
اگر رهبران طالبان متقاعد به مذاكره با دولت افغانستان و امضای توافقنامه صلح شوند، در نتیجه جنگ چهل ساله افغانستان و همچنین طولانی ترین جنگ ایالات متحده به پایان خواهد رسید؛ اما اهمیتی نخواهد داشت كه صلح چقدر مورد استقبال قرار گیرد، زیرا ممكن است عواقب غیر قابل پیش بینی و ناخواسته ای در پی داشته باشد.
این گزارش بر اهمیت برنامه ریزی برای 'فردای صلح' بر هشت حوزه امنیت، حفظ نظم و آرامش مدنی، فساد، رشد اقتصادی، مبارزه با مواد مخدر، حقوق زنان، استقرار مجدد نظامیان سابق و نظارت تاكید دارد.
تحلیل تریبیون با این بخش از گزارش بازرس ویژه آمریكا برای بازسازی افغانستان تمام شده است كه چه تهدیدهایی پس از صلح متصور است.
این تهدیدها شامل نا امنی گسترده، حكومت توسعه نیافته، فساد اداری، رشد اقتصادی دشوار، تجارت غیرقانونی مواد مخدر، تهدید و نادیده گرفتن حقوق زنان است.
اگر چه مذاكرات صلح میان آمریكا و طالبان روز دوشنبه به دلیل آغاز ماه مبارك رمضان به حالت تعلیق درآمده است و هر دو طرف همچنان بر موضوع خروج نیروهای خارجی از افغانستان بحث می كنند و هنوز روشن نیست كه آینده صلح در افغانستان در كدام قاب خواهد نشست.
**آساق**9470**
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۹
تهران - ایرنا - به عقیده برخی تحلیلگران، پس از مذاكرات نمایندگان طالبان با مامور آمریكا كه در هشت ماه گذشته انجام شد، نشانه هایی از پیشرفت در این گفت و گوها دیده می شود، اما صلح با طالبان می تواند عواقب ناخواسته و غیر قابل پیش بینی برای افغانستان داشته باشد كه نیازمند تامل است.