به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری مدیكال ساینس، در این روش از قطرههای چشمی استفاده میشود كه حاوی سنتزشده آنزیمی به نام DNase هستند. این آنزیم قادر به تجزیه مواد نوكلئیك اسید موجود روی سطح چشم است.
در آزمایشهای بالینی كه توسط محققان دانشگاه ایلینوی صورت گرفت، استفاده از قطرههای چشمی حاوی آنزیم DNase و قطرههای عادی برای درمان خشكی چشم مورد بررسی و مقایسه قرار گفت.
نتایج نشان داد، افرادی كه از قطرههای حاوی DNase استفاده میكنند، در مقایسه با مصرف كنندگان قطره های عادی، سوزش، خشكی، خارش و ناراحتیهای كمتری را گزارش كردند.
سیستم اشكی از سه جزء اصلی روغن، آب و مخاط تشكیل شده است. اختلال در تولید هریك از این موارد سبب بروز خشكی چشم میشود. وجود روغن برای سهولت حركت كره چشم، آب برای حفظ رطوبت و مخاط برای شفاف بودن چشم ضروری است. علاوه بر آن، آنتی بادی و پروتئینهای خاصی نیز برای حفاظت چشم ها در برابر عفونت، در اشك و مخاط چشم وجود دارند. غشای خارجی اشك، كه توسط غدد كوچك واقع در لبه پلك تولید میشود، حاوی روغن است. روغن تولید شده، سطح چشم را نرم میكند و از تبخیر سریع آب موجود در اشك جلوگیری میكند. اگر به هر دلیلی این غدهها چربی لازم را تولید نكنند، آب چشم تبخیر شده و چشم خشك میشود. وجود اشك برای سلامت چشم و حفظ بینایی ضروری است. اشك نه تنها چشم را مرطوب نگه میدارد، بلكه این عضو حساس را شستشو داده و از عفونت آن جلوگیری میكند.
معمولا خشكی چشم با علائمی مانند احساس وجود شن، ریگ یا یك جسم خارجی ریز در چشم، خارش و قرمزی چشم، تاری دید، دردچشم، سنگینی پلك، ناتوانی درگریه كردن، خستگی چشم و كاهش تحمل چشم در مطالعه كتاب، تماشای تلویزیون و كار با كامپیوتر همراه است.
مطالعات قبلی نشان داد پروتئینهای DNA موجود در شبكه سطحی چشم، در بیماری های مربوط به خشكی چشم تحت تاثیر قرار میگیرند. علاوه بر این، میزان سلولهای سفید خون كه نوتروفیل نام دارند، افزایش مییابد. نوتروفیل ها عامل آزاد كردن پروتئینهای DNA سطح چشم هستند و همین امر باعث بروز التهاب میشود. در مورد بیماران مبتلا به سندرم خشكی چشم، آنزیم DNase به میزان كافی ترشح نمیشود. وظیفه این آنزیم حذف مواد زائد و DNA از سطح چشم است. به همین دلیل قطرههای حاوی این آنزیم در درمان خشكی چشم موثر و كارآمد هستند. محققان در حال آزمایشهای بیشتر بر روی این روش جدید هستند.
نتایج این مطالعه در نشریه Translational Vision Science and Technology منتشر شده است.
علمی **9259**1485
تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۱
تهران – ایرنا – محققان موفق به توسعه یك قطره چشم حاوی آنزیم شدهاند كه قادر به درمان خشكی چشم متوسط و شدید است.