اين خبرگزاري كه به اختصار آوا خوانده مي شود در مطلبي با عنوان «ناتو، امنيت افغانستان و وعده هاي ناتمام» نوشته است، «ينس استولتنبرگ» دبير كل ناتو دوشنبه 16 ارديبهشت در ديدار با «مولود چاووش اوغلو» وزير امور خارجه تركيه ؛ از همكاري اين كشور در چارچوب پيمان آتلانتيك شمالي تقدير كرده است .
او تركيه را يكي از بزرگ ترين حاميان ماموريت ناتو به فرماندهي آمريكا تحت عنوان «حمايت قاطع» در افغانستان برشمرده و از اين كه گروه طالبان تاكنون حاضر به گفت و گو با حكومت افغانستان نشده اند به عنوان يك مشكل اساسي ياد كرده است.
در ادامه اين مطلب آمده است ، حكومت افغانستان بر آغاز مذاكرات موسوم به گفت و گوي بين افغان ها و گروه طالبان تاكيد مي كند ؛ اما طالبان تاكنون در برابر اين خواسته، مقاومت نشان داده است.
اظهارات دبير كل ناتو درباره امنيت و آينده افغانستان در شرايطي بيان شده كه به باور بسياري از صاحب نظران ، ناتو و آمريكا 18 سال تمام فرصت داشتند كه وعده هاي اوليه و شعارهاي ابتدايي خود را در اين زمينه عملي سازند.
به نوشته تحليلگران آوا، از نظر آنها ، عجيب است كه ناتو همچنان درباره تبديل نشدن افغانستان به پناهگاه امن تروريسم بين المللي، وعده مي دهند و اين در حالي است كه نابودي و انهدام تروريسم بين المللي در افغانستان از نخستين و بنيادي ترين اهداف آمريكا و ناتو براي لشگر كشي و تهاجم نظامي در سال 2001 ميلادي، اعلام شده بود.
به بيان ديگر، آنها آمده بودند تا رژيم طالبان را ساقط كنند، ريشه هاي القاعده را بخشكانند و به تروريست هاي بين المللي اجازه ندهند تا از افغانستان به مثابه پناهگاهي امن و آرام براي اهداف مرگبار خود در ساير نقاط جهان، استفاده كنند.
اكنون بيش از 18 سال از آن زمان مي گذرد؛ اما دبير كل ناتو همچنان شعار مي دهد، و اين در حالي است كه وضعيت در افغانستان به مراتب بدتر و خطرناك تر از 18 سال پيش است.
اكنون علاوه بر طالبان ، داعش در افغانستان فعالانه حضور دارد و همه روزه دامنه هاي سلطه و سيطره خود را گسترش مي دهد.
تروريست هاي چند مليتي داعش شامل اعراب، غربي ها، چچني ها، ازبك ها، پاكستاني ها و مليت هاي ديگر، از ننگرهار و كنر تا زابل و غزني و تا جوزجان و فارياب، به نحو معجزه آسا و پرسش برانگيزي در مناطق دنج و دور افتاده، مستقر شده و در كمال امنيت و آرامش، سرگرم استقرار پايگاه ها و استحكام پناهگاه هاي خود هستند.
آيا ناتو در جريان اين رويداد قرار ندارد و نمي داند كه ارتش چند مليتي داعش از چه مسيرهايي، توسط چه كساني و براي چه اهدافي به افغانستان منتقل مي شود و منابع مالي و تسليحاتي و انساني اين گروه از كدام آبشخورها تغذيه و تأمين مي شود؟
طرح اين پرسش در برابر قدرت نظامي و توان استخباراتي و جاسوسي ناتو و آمريكا، خنده دار است؛ اما خنده دارتر از آن، حضور همزمان ناتو و آمريكا و داعش و نزديك به 20 گروه تروريستي ديگر در افغانستان كشوري با تنها اندكي بيش از نيم ميليون كيلومتر مربع مساحت و حدود 30 ميليون نفر جمعيت است.
فراموش نكنيم كه كشور كوچك افغانستان در طول چندين سال، ميزبان بيش از 100 هزار نيروي نظامي از پرقدرت ترين ارتش هاي جهان و حضور لجام گسيخته و بي قيد و بند ده ها سازمان مقتدر جاسوسي از سراسر دنيا بود؛ اما به رغم اين امر، هنوز دبير كل ناتو از هدف سازمان تحت هدايت اش مبني بر جلوگيري از تبديل نشدن افغانستان به پناهگاه امن تروريست ها خبر مي دهد؛ هدفي كه هرگز محقق نشده و نخواهد شد.
آوا در ادامه نوشته است، از سوي ديگر، اين شعار اغواگرانه در حالي مطرح مي شود كه آمريكا كه رهبري جبهه «ضد تروريسم» ناتو در افغانستان را بر عهده دارد، اكنون سرگرم رايزني هاي فشرده براي دستيابي به يك توافق 'صلح' با طالبان است تا از اين كشور خارج شود.
خروج آمريكا به معناي خروج ناتو خواهد بود؛ بنابراين مشخص نيست كه اين بار چه كسي مي تواند شعار تازه «ينس استولتنبرگ» را درباره عزم ناتو در جلوگيري از تبديل افغانستان به مركز امن تروريسم بين المللي را باور كند.
در نهايت آوا نوشته است ، مأموريت ناتو در افغانستان تمام مي شود؛ اما وعده هاي اين سازمان درباره تأمين امنيت آن ظاهرا قرار نيست تمام شود.
**آساق**9470**1104**
تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۷
تهران - ايرنا - خبرگزاري صداي افغان در واكنش به ابراز نگراني دبير كل ناتو كه در جريان ديدارش با مقامات تركيه گفته بود كه مانع از پناهگاه شدن افغانستان براي تروريست ها مي شوند، به انتقاد از عملكرد آمريكا طي 18 سال گذشته در افغانستان، وعده هاي عمل نشده غرب را يادآور شده است.