تهران - ایرنا - انتخاب شدن به عنوان كارگر نمونه كشور، رویای بسیاری از كارگران است؛ اما كارگر نمونه معلول امسال می‌گوید: این انتخاب برایم اهمیتی ندارد؛ دوست دارم با كار كردن صدایم شنیده شود و مرا بشناسند.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، روزهای پایانی سال كه بحث تعیین حقوق و دستمزد مطرح می شود بسیار درباره كارگران و دغدغه ها می شنویم و پس از آن در اردیبهشت ماه هفته كارگر را داریم كه دوباره این قشر مورد توجه هستند و در برنامه ها و مراسم مختلف از كارگران برتر در بخش های مختلف تقدیر می شود و مسئولان كشور دغدغه ها و مشكلات آنها را می شنوند.
به سراغ یكی از كارگران نمونه رفتیم و درباره فعالیت ها و دغدغه هایش گفت و گو كردیم.
«محمدرضا خلج» امسال به عنوان كارگر نمونه معلول معرفی شد، اما خودش معتقد است بیشتر كارآفرین است.
وی كه 14 سال پیش در یك حادثه دچار معلولیت شده درباره نوع فعالیت خود، می گوید: پس از آن حادثه تصمیم گرفتم برای معلولان و اشتغال آنهایی كه تا پیش از این توجهی نداشتیم، قدمی برداریم.
خلج افزود: سال 1386 ایده تشكیل شركت تعاونی را به همراه دیگر دوستانم داشتم و می خواستم به كمك تسهیلاتی كه سازمان بهزیستی به معلولان می دهد زمینه اشتغال را برای آنها فراهم كنم.
وی ادامه داد: ابتدا باید بسترهای لازم را برای حضور معلولان در شهرستان خمین را فراهم می كردم چرا كه با توجه به شمار بالای ازدواج های فامیلی، 2 هزار و 700 معلول جسمی و حركتی در آن زندگی می كنند و لازم بود تا زمینه رفت و آمد آنها ایجاد شود و پس از آن بود كه خمین به عنوان شهر بدون مانع برای معلولان تبدیل شد.
این كارگر نمونه گفت: سه یا چهار سالی است كه در زمینه اشتغال معلولان، فعالیت می كنم و در بسیاری از موارد به معلولان و خیرانی كه به دنبال كمك هستند راهنمایی هایی برای ایجاد كسب و كار با توجه به نیاز بازار ارائه می دهم.
حالا «شركت تعاونی فراگیر معلولان» به همت «محمدرضا خلج» دو سالی است كه با حضور معلولان شنوایی، حركتی و ذهنی با تولید كیف، كفش و خیاطی فعالیت خود را آغاز كرده و روزانه 2 هزار جفت كفش تولید می كند.
این كارگر نمونه اظهارداشت: كارگران معلولی كه در این كارگاه مشغول به كار شدند؛ علاوه براینكه درآمدی برای خود كسب می كنند حتی در بسیاری موارد كمك های بهزیستی را نیز دریافت نمی كنند.
وی ادامه داد: حقوق پرداختی به كارگران براساس میزان كار آنهاست و معمولا از 600 هزار تا یك میلیون تومان متغیر است و اكثر آنها حقوق تعیین شده وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی را دریافت می كنند.
خلج با بیان اینكه مشكلی در فروش كالای تولیدی خود به بازار نداریم، اضافه كرد: پیش از تاسیس شركت نیازسنجی های لازم برای فروش محصولات را داشتیم و در شرایطی هستیم كه تقاضا برای تولیدات ما نیز وجود دارد.
وی گفت: با توجه به سفارش هایی كه دریافت كردیم زمینه ایجاد اشتغال برای 250 نفر دیگر نیز در شركت وجود دارد.
خلج افزود: شركت را با 50 میلیون تومان احداث كردیم و هم اكنون سرمایه آن به 350 میلیون تومان رسیده و باتوجه به اینكه شركت تعاونی هستیم در پایان هر سال از سود خالص شركت، سود افراد پرداخت می شود.
وی درباره مشكلات پیش روی كارگاه خود می گوید: گرانی مواد اولیه اصلی ترین مشكل ماست و علاوه بر آن با توجه به محدودیت های جابه جایی كارگران نیازمند مكانی در حاشیه شهر هستیم تا كارگاه بزرگتری احداث كنیم.

** آرزوی یك زن سرپرست خانوار؛ كمك نمی خواهیم مانع ایجاد نكنند
«پریسا رجبی» 27 سال سن دارد و یكی از زنان كارگر در شركت تعاونی معلولان است. وی 6 سال پیش با همسرش آشنا شده و با وجود مخالفت های خانواده ازدواج می كند و سپس متوجه می شود كه شریك زندگیش اعتیاد دارد و سرانجام نیز به همراه دختر 2 ماهه اش او را ترك می كند.
وی كه اكنون سرپرست خانواده كوچك دو نفره خود است از كار در شركت تعاونی به همراه دیگر معلولان احساس رضایت دارد و از اینكه می تواند درآمد مستقلی داشته باشد خوشحال است.
رجبی می گوید: با توجه به ساعت كاری ام ماهیانه 700 تا 800 هزار تومان دریافت می كنم و می توانم مایحتاج ضروری خود و فرزندم را تامین كنم.
وقتی از وی درباره دغدغه ها و آرزوهایش می پرسم می گوید: نگران آینده دخترم هستم و با توجه به شرایط حال حاضر جامعه انتظاری از مسئولان ندارم تنها اینكه مانعی برای ما ایجاد نكنند تا بتوانیم با كار و تلاش، نشانی تجاری برای خود داشته باشیم.
«مجید زمانی» 22 ساله كارگر معلول حركتی است كه از ابتدای تاسیس كارگاه به عنوان خیاط در این شركت فعالیت می كند. وی پیش از این به عنوان كارگر رویه كوبی مبل و آشپزی فعالیت داشت.
وی درباره حقوق دریافتی خود می گوید: حقوق ماهیانه من بین یك میلیون و 200 هزار تومان تا یك میلیون و 500 هزار تومان است و با توجه به اینكه در بهزیستی پرونده داشتم وارد مجموعه شدم.
زمانی آرزو دارد كه یك روز بتواند خودش كارگاه تولیدی كوچكی را به همراه دوستانش راه اندازی كند.
اقتصام**9132**9189