به گزارش روز پنجشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، پژوهشگران دانشگاه مونيخ با همكاري همتايان خود در مركز هلملتز مونيخ دريافتند نانوذرات پر شده با ملانين براي تشخيص تومور و كاهش سرعت رشد آنها قابل استفاده هستند.
پيگمنتهاي ملانين ذرات طبيعي هستند كه ميتوان از آنها عليه سرطان پوست استفاده كرد. يافتههاي اخير نشان ميدهد اين پيگمنتها براي مقابله با ديگر سرطانها نيز مفيد هستند.
نانوذرات حاوي پيگمنت موجب تابش ليزر و توليد گرما شده و اين گرما هم براي تصويربرداري و شناسايي تومور و هم براي كاهش رشد سلولهاي سرطاني به كار رفته است. اين فناوري روي موشهاي آزمايشگاهي نتايج قابل توجهي داشته و در حال حاضر آزمون باليني روي اين فناوري در حال انجام است.
نقاط تاريك نور خورشيد را بيشتر از نقاط روشن جذب ميكنند؛ در نتيجه گرمتر ميشوند. ملانين نيز پرتوهاي فرابنفش بيشتري را جذب كرده و انرژي گرمايي را در پوست پخش ميكند. محققان از اين فناوري در اپتواكوستيك استفاده كردند كه تركيبي از نور و صدا است.
ابتدا ليزر ضعيفي به بافت تابيده شده تا گرماي كمي ايجاد و پخش شود. زماني كه بافت سرد شد دوباره منقبض ميشود و امواج فراصوت ايجاد ميكند. حسگرها با جذب اين امواج ميتوانند نوع بافت را تشخيص دهند و سرطان را شناسايي كنند. زماني كه اين گرما بافت را ترك ميكند تومور در برابر پرتو مرئي يا مادون قرمز، بهتر قابل مشاهده خواهد بود.
محققان نانوذرات را با ملانين پر و آن را بهصورت مستقيم به تومور تزريق كردند و بافت با تابش ليزر مادون قرمز به آرامي گرم شد. از آنجايي كه نانوذرات تمايل دارند در سلولهاي سرطاني جمع شوند، دانشمندان ميتوانند از تومور تصويربرداري كنند و حتي ميتوان از اين روش براي درمان تومور نيز استفاده كرد.
ويپول پوجراتي از محققان اين پروژه ميگويد: ملانين به آرامي نور را جذب ميكند. ما با دقت از اين نور براي تصويربرداري اپتواكوستيك استفاده كرديم و تومور سرطاني با اين روش شناسايي شد. اين نانوذرات انرژي را به گرما تبديل كرده و سپس آن را انتشار ميدهند. از گرما نيز ميتوان براي مقابله با تومور سرطاني استفاده كرد. اين فناوري در حال انجام آزمونهاي باليني است.
نتايج اين پروژه در قالب مقالهاي در نشريه Nature Communications چاپ شده است.
علمي**9294**9157
تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۰
تهران-ايرنا- محققان آلماني با استفاده از نانوذرات حاوي ملانين موفق به كشف راهبرد جديدي براي شناسايي و درمان سرطان شدند.