تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۵

تهران - ايرنا - « رَمَضان‌ُ المُبارَك» ماه عبادت و بندگي خالصانه خداست كه باري تعالي، آن را بر ماه ‏هاي ديگر برتري داده است. آيات و احاديثي در اين ماه وارد شده كه نشان از عظمت و بزرگي آن داشته و به بهار آنها توصيف مي شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگي ايرنا، هرچند در منزلت و عظمت ماه مبارك رمضان به وفور گفته و نوشته شده با عنايت به نزول قرآن در آن و اينكه اسم آن به صراحت در قرآن كريم آمده است؛ نزد مسلمانان احترام و جايگاه ويژه‌اي دارد. از مهم‌ترين عبادت‌هاي اين ماه، تلاوت قرآن، اِحياي شب هاي قدر (شب زنده‌داري)، دعا و استغفار، افطاري‌دادن و كمك به نيازمندان است.
پيامبر اكرم (ص) در خطبه شعبانيه فضايلي را براي اين ماه بر شمردند؛ از جمله اين كه مردم در ماه مبارك رمضان به ميهماني خدا دعوت شده‌اند. شب قدر در اين ماه قرار دارد و بهتر از هزار ماه است. احيا و نمازگزاردن در يك شب از شب‌هاي آن برابر با نماز هفتاد شب در ماه‌هاي ديگر است. ماه صبر است و پاداش صبر بهشت خداست. ماه همدردي، ماهي است كه روزي بندگان مؤمن افزون مي‌شود. پاداش آنكه در اين ماه مؤمني را افطار دهد، برابر با آزادكردن بنده است.
همچنين ايشان، اين ماه را ماهي مي دانند كه اگر ارزش آن شناخته شود انسان آرزو مي‌كند تمام سال رمضان باشد؛ طبق سخن نبي مكرم اسلام (ص)، ماه رمضان، ماه بسته‌شدن درهاي جهنم، ماه گشوده‌شدن درهاي بهشت و ماه به زنجير كشيده شدن شياطين است.
خداوند متعال در قرآن كريم در خصوص فضيلت ماه مبارك رمضان مي فرمايد: {شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًي لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَي وَالْفُرْقَانِ} البقرة(185)
«ماه رمضان ماهي است كه قرآن، براي راهنمايي مردم ، نشانه‏هاي هدايت، و فرق ميان حق و باطل، در آن نازل شده است».
همچنين روايات بسياري در باب ثواب قرائت قرآن در ماه مبارك رمضان ذكر شده است از جمله : امام صادق (ع) فرمودند: ( لكل شيء ربيع وربيع القرآن شهر رمضان)، «هر چيزي بهاري دارد و بهار قرآن ماه رمضان است».
براي قرائت قرآن، در كلمات گهربار پيشوايان معصوم (ع) فضايل و آثاربسياري بيان و ثواب غير قابل شمارشي ذكر شده است.
رسول گرامي (ص) مي فرمايد: (من قرأ عشر آيات في ليلة لم يكتب من الغافلين، ومن قرأ خمسين آية كتب من الذاكرين، ومن قرأ مائة آية كتب من القانتين، ومن قرأ مائتي آية كتب من الخاشعين، ومن قرأ ثلاثمائة آية كتب من الفائزين، ومن قرأ خمسمائة آية كتب من المجتهدين...)
«فردي كه 10 آيه در يك شب بخواند، از گروه گمراهان خارج خواهد شد و هر كس پنجاه آيه بخواند در زمره ذاكرين نوشته مي شود و هر فرد صد آيه بخواند در زمره قانتين خواهد بود و كسيكه دويست آيه را تلاوت كند جزء خاشعان و آنكس كه سيصد آيه را قرائت كند از رستگاران و آنكه پانصد آيه را تلاوت كند در گروه مجتهدين خواهد بود.
حال پس از آشنايي با اهميت تلاوت قرآن كريم به ويژه در ايام ماه مبارك رمضان، حق قرآن بر ما چيست؟
امام سجاد (ع) با فرارسيدن ماه مبارك رمضان در دعايي مي فرمودند: (الحمد لله الذي حبانا بدينه واختصنا بملته وسبلنا في سبل إحسانه لنسلكها بمنه إلي رضوانه، حمدا يتقبله منا، ويرضي به عنا، والحمد لله الذي جعل من تلك السبل شهره رمضان، شهر الصيام، وشهر الإسلام، وشهر الطهور، وشهر التمحيص، وشهر القيام).
«سپاس خدايي را سزاست كه دين خود را به ما عطا نمود و ما را جزو ملت‏خويش (اسلام) اختصاص داد و در راه هاي احسان و نيكي اش رهنمود كرد، تا به وسيله نعمتش در آن راه ها رفته و به سوي رضا و خوشنوديش دست ‏يابيم، تا از ما راضي گردد و سپاس خدايي كه ماه رمضان (ماه روزه، ماه اسلام و ماه پاكي و ماه قيام) را يكي از راه هاي رسيدن به او قرار داد.»
وظيفه هر مؤمن است كه در ايام ماه مبارك رمضان ساعاتي از وقتش را براي تلاوت، حفظ و تفسير قرآن كريم اختصاص دهد، در غير اين صورت در تجارت با خداوند سبحان دچار خسران مي شود، و چه زيباست كه انسان با خداوند متعال كه اجر و ثواب اعمال در اين ماهها را چندين برابرقرارداده است تجارت و معامله كند.
{ مَنْ ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ وَلَهُ أَجْرٌ كَرِيمٌ} سوره مباركه الحديد
(11) .
«كيست كه به خدا قرض نيكو دهد (و از اموالي كه به او ارزاني داشته انفاق كند) تا خداوند آن را براي او چندين برابر كند؟ و براي او پاداش پرارزشي است.»
در روايتي ديگر، ماه رمضان، ماه استجابت دعا، آمرزش گناهان، زياد شدن روزي و چند برابر شدن پاداش اعمال نيك و عبادت، معرفي شده است خوشا به حال كسانيكه كه از لحظه لحظه اين ماه عزيز بهره مند شده و به معناي واقعي از فيوضاتش استفاده كنند.
فراهنگ ** 1355 **9157