به گزارش روز شنبه ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران چهارشنبه گذشته در واكنش به اقدام آمریكا در خروج از توافق هستهای و بازگرداندن تحریمها، دو گام نخست ایران شامل «توقف فروش اورانیوم غنیسازی شده و آبسنگین برای 60 روز» را به اعضای برجام اعلام كرد.
وی افزود: اگر اروپاییها در این مدت به جبران بپردازند ما نیز به شرایط امروز برمیگردیم؛ در غیر این صورت، 2 اقدام دیگر را در پیش میگیریم.
این اولتیماتوم ایران به دیگر اعضای برجام، با دعوت سفیران كشورهای آلمان، انگلیس، چین، روسیه و فرانسه به وزارت امور خارجه و تسلیم نامه رئیسجمهوری از سوی سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه به آنها، صورت گرفت.
مهم ترین واكنش ها به اولتیماتوم برجامی ایران در طول 48 ساعت گذشته به شرح زیر است:
** سی ان ان: ترامپ شماره تماس داد
شبكه خبری سی ان ان به نقل از یك دیپلمات آمریكایی گزارش داد كه ترامپ پس از پیشنهاد تماس به مقام های ایران، شماره تلفنی را به سوئیس داد تا در اختیار آنها بگذارد.
سی ان ان در تارنمای خود نوشت: یك منبع دیپلماتیك گفت كه كاخ سفید پس از پیشنهاد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا به مقام های ایرانی برای تماس با وی، شماره تلفنی را به سوئیس داده كه در اختیار تهران بگذارد.
این منبع دیپلماتیك در عین حال گفت: احتمالا سوئیس این شماره را در اختیار ایران قرار نمی دهد، مگر آنكه مقام های ایرانی به صورت مشخص درخواست دریافت این شماره را داشته باشند؛ اما ظاهرا خیلی بعید است كه ایرانی ها این كار را بكنند.
** آمریكا استقرار سامانه موشكی جدید در منطقه را تایید كرد
وزارت دفاع آمریكا اعزام ناو جدید به خلیج فارس و استقرار سامانه موشكی پاتریوت در این منطقه را تایید كرد.
ك مقام آمریكایی به خبرگزاری رویترز گفت: «پاتریك شاناهان» سرپرست وزارت دفاع آمریكا تایید كرده است كه سامانه موشكی پاتریوت بیشتری در منطقه خلیج فارس مستقر شود.
این اقدام در حالی صورت می گیرد كه آمریكا هفته گذشته مدعی شد كه به دلیل وجود تهدید از سوی ایران علیه نیروهای آمریكایی در منطقه، یك ناوگروه هواپیمابر را به همراه چهار بمب افكن به خلیج فارس اعزام می كند.
ادعای آمریكایی ها در حالی بود كه منبع اطلاعاتی آن ها برای تهدید ادعایی از سوی ایران، سرویس های جاسوسی رژیم صهیونیستی بوده است.
** نوری مالكی نسبت به اقدامات جنگ طلبانه آمریكا هشدار داد
نوری المالكی نخست وزیر اسبق عراق، نسبت به اقدامات تحریك آمیز و جنگ طلبانه آمریكا علیه ایران و منطقه هشدار داد.
نوری المالكی دبیركل حزب الدعوه و رهبر ائتلاف دولت قانون، روز جمعه با صدور بیانیه ای با هشدار نسبت به عواقب افزایش تنش میان آمریكا و ایران، خواستار پایان بحران میان دو طرف از طریق گفت وگو و دوری جستن از تحمیل وضعیت و استفاده از زور شد.
** حكیم خواستار میانجیگری بغداد میان تهران و واشنگتن شد
'سید عمار حكیم' رهبر جریان حكمت ملی عراق خواستارمیانجیگری بغداد میان تهران و واشنگتن برای - به گفته او - جلوگیری از بروز جنگ در منطقه شد.
سید عمار حكیم رهبر جریان حكمت ملی عراق روز جمعه در سخنانی در مراسم بزرگداشت دهمین سال درگذشت سید عبدالعزیز حكیم، در بغداد گفت: دولت عراق باید به جای نقش وسط بازی كردن، نقش واسطه را بازی كند و مانع بروز هر گونه جنگ احتمالی در منطقه شود.
وی افزود: ما خطرات ناشی از درگیری ایران و آمریكا را بر عراق می دانیم، عراق در قلب منطقه و در مركز جغرافیای درگیری قرار گرفته و ما باید كشور را از قطب بندی ها دور نگه داریم.
عمار حكیم گفت: دولت عادل عبدالمهدی (نخست وزیر) باید اقدام به میانجیگری میان تهران و واشنگتن كند و نقش خود را برای كاهش شدت تنش و بحران بین دو طرف انجام دهد چرا كه این امر روی عراق نیز تاثیرات منفی خواهد داشت.
** آلمان: تلاش ها برای عملیاتی كردن اینستكس ادامه دارد
سخنگوی وزارت خارجه آلمان با تاكید دوباره بر پایبندی كشورش به برجام و همكاری با 2 طرف دیگر اروپایی این توافق، گفت كه برلین گفت و گو با ایران را برای عملیاتی كردن اینستكس ادامه می دهد.
«ماریا آدبار» سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان افزود: 3 كشور اروپایی طرف برجام برای عملیاتی كردن كانال مالی موسوم به اینستكس برای تسهیل تبادلات مالی با ایران به شدت در حال تلاش هستند.
آدبار در یك كنفرانس خبری ضمن تاكید دوباره بر پایبندی كشورش به توافق هسته ای با ایران، خواستار تداوم اجرای كامل این توافق از سوی تهران شد.
وی دلایل تاخیر در عملیاتی شدن اینستكس را ماهیت پیچیده تحریم های آمریكا و همچنین برخی انتظارات مطرح شده از سوی طرف ایرانی عنوان كرد.
** چین: برجام باید به طور كامل و موثر اجرا شود
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: برجام یك توافقنامه چند جانبه مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل است و برای حفظ نظام منع گسترش سلاح هسته ای و صلح و ثبات در خاورمیانه بسیار مهم است و باید به طور همه جانبه و موثر به اجرا گذاشته شود.
'گنگ شوانگ' روز جمعه در نشست خبری روزانه خود در پكن در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی افزود: خروج آمریكا از برجام و آغاز تحریم های یكجانبه واشنگتن علیه ایران، منجر به وخامت اوضاع در منطقه شده و چین نسبت به آن متاسف است.
وی با اشاره به اینكه مقابله و درگیری راه برون رفت از مساله نیست و گفت و گو و مشورت یگانه راه حل آن است از همه طرف ها دعوت كرد خویشتنداری را حفظ، گفت و گو را تقویت و برای حفظ برجام تلاش كنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: مایل نیستیم شاهد نوسانات شدید در بازار انرژی یا وخامت اوضاع در خاورمیانه باشیم چین همچنان تعهدات خود در موضوع برجام را مراعات می كند و به اتفاق دیگر طرف های برجام برای حفظ آن تلاش خواهد كرد.
** ژاپن: مایل به میانجیگیری میان ایران و آمریكا هستیم
معاون دبیر كابینه ژاپن اظهار امیدواری كرد با توجه به رابطه خوبی كه توكیو با ایران و آمریكا دارد بتواند میان دو كشور میانجیگیری كرده و قرارداد هسته ای ایران موسوم به برجام را نجات دهد.
'یاسوتوشی نیشیمورا' در جمع خبرنگاران در توكیو افزود: خواهان بكارگیری روابط دیرینه ژاپن با ایران برای دستیابی به صلح و امنیت در منطقه هستیم.
وی اظهار كرد: تهران اعلام كرده است كه از برجام خارج نشده و همچنان به این قرارداد بین المللی پایبند است و توكیو هم برنامه ایران در مورد برجام را به دقت زیر نظر دارد.
ژاپن همواره از توافق هسته ای ایران حمایت كرده است و با وجود روابط نزدیك با واشنگتن، بر ادامه همكاری های اقتصادی با ایران تاكید داشته است.
** واكنش پاكستان به تنش های اخیر بین ایران و آمریكا
سخنگوی وزارت امور خارجه پاكستان در واكنش به تشدید تنش میان ایران و آمریكا گفت:ما این تحولات را رصد می كنیم.
«محمد فیصل» در پاسخ به پرسش خبرنگاران اظهار داشت: اسلام آباد از نزدیك تنش ها بین تهران و واشنگتن را رصد می كند.
وی در واكنش به تشدید تنش ها در خاورمیانه و اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینكلن به خلیج فارس گفت كه اسلام آباد بر حل مسالمت آمیز مسائل از طریق مذاكرات تاكید دارد.
** حماس:تصمیم ایران درباره برجام نشانه شجاعت است
نماینده جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در لبنان روز جمعه تاكید كرد، تصمیم ایران درباره برجام به دنبال پایبند نبودن اعضای آن نشانه شجاعت است.
احمد عبدالهادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در لبنان با اعلام این مطلب افزود،این تصمیم علاوه بر این نشانه اعتماد به نفس ایران به نقاط قوت خود در مقابله با برنامه های آمریكایی - اسرائیلی در منطقه است.
وی خاطر نشان كرد، تصمیم های دیگر ایران در روزهای اخیر نظیر تروریست شمردن نیروهای امریكایی در منطقه به دنبال وارد كردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تروریسم توسط امریكا نیز نشانه شجاعت و اعتماد به نفس ایران در برابر واشنگتن است.
نماینده حماس در لبنان تاكید كرد، این تصمیمات نشانگر ایمان دولت و مردم ایران بر حقانیت آنهاست و به همین دلیل یك منطق قوی در مقابل این برنامه های آمریكایی- صهیونیستی دارند.
عبدالهادی تصریح كرد، ما از تصمیماتی كه برای مقابله با اقدامات آمریكا در ارتباط با موضوعاتی نظیر به رسمیت شناختن حاكمیت اسراییل بر خاك عربی و اشغالی جولان سوریه ، اعلام قدس شریف به عنوان پایتخت این رژیم و فشار بر ایران در موضوع صادرات نفت حمایت می كنیم.
** تهدید مقام نظامی آمریكا به اعزام ناوهواپیمابر به تنگه هرمز
«جیمز مالوی» فرمانده نیروی دریایی آمریكا در خاورمیانه بامداد جمعه تهدید به اعزام یك ناو هواپیمابر به تنگه هرمز كرد.
مالوی مدعی شد كه اطلاعات آمریكا كه حاكی از وجود تهدید از جانب ایران است مانع از اعزام ناوهواپیمابر به تنگه هرمز در صورت نیاز نخواهد شد.
وی افزود: اگر نیاز به عبور از تنگه هرمز باشد این كار را خواهم كرد. من در هر شرایطی این كار را انجام خواهم داد و برای من اعزام ناوهواپیمابر به هر مكانی در خاورمیانه مشكلی ندارد.
هرچند وی مشخص نكرده است كه كشتی های جنگی همراه با ناوهواپیمابر آبراهام لینكلن به تنگه هرمز اعزام خواهد شد یا خیر.
پیشتر جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریكا با تهدید ایران اعلام كرده بود كه گروه تهاجمی ناو هواپیمابر آبراهام لینكلن به همراه یك نیروی ضربت از هواپیماهای بمب افكن به منطقه فرماندهی مركزی آمریكا (سنتكام) در خلیج فارس اعزام می شوند.
بولتون ادعا كرده بود كه هر گونه حمله به منافع ایالات متحده یا متحدانش با ' نیروی ضربتی' آمریكا مواجه خواهد شد.
وزارت دفاع آمریكا همچنین روز پنج شنبه اعلام كرد كه ایالات متحده به منظور دفاع از آنچه منافع این كشور در خلیج فارس نامیده شده است، بمب افكن های راهبردی بی-52 نیروی هوایی این كشور را به پایگاه «العدید» قطر اعزام كرده است.
** رئیس پنتاگون: بیانیه پمپئو انتظاراتمان را از ایران روشن كرد
وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ، بیانیه وزیر خارجه آمریكا را محصول هماهنگی با پنتاگون دانست و گفت: در این بیانیه به خوبی انتظارات و چگونگی پاسخگو كردن ایران روشن شده است.
پاتریك شاناهان روز پنج شنبه در گفت وگو با شبكه اینترنتی گیگل نخستین گفت وگوی خود را پس از معرفی به عنوان وزیر دفاع آمریكا انجام داد و درباره اولویت های خود این وزارت خانه افزود: ما با یكدیگر كار می كنیم؛ استراتژی دفاع ملی به طور قطع، بالاترین اولویت ما است.
وی ادامه داد: اما در واقعیت می توان گفت كه هر روز رویدادهای جهانی در حال رخ دادن است و باید بشقاب های زیادی را به گردش درآورد.
نامزد ترامپ برای وزارت دفاع آمریكا درباره ایران هم گفت: همانگونه كه می توانید ببینید این یك مساله مهم و بروز یافته است. من صبح امروز با مایك پمپئو وزیر خارجه دیدار داشتم. به بیانیه او نگاه كنید. من فكر می كنم آن یك بیانیه ای است كه با همكاری خوب نوشته شده است.
شاناهان در پاسخ به اینكه آیا استقرار نظامی هم شامل این مساله می شود، افزود: من فكر می كنم این بیانیه به خوبی انتظارات و اینكه چگونه آنها را پاسخگو نگهداریم، روشن كرده است.
** پمپئو: به دنبال جنگ نیستیم
مایك پمپئو وزیر خارجه آمریكا ضمن تكرار ادعاهای بی اساس علیه ایران گفت كه واشنگتن به دنبال جنگ با ایران نیست.
پمپئو در بیانیه ای كه در تارنمای وزارت خارجه آمریكا منتشر شد، ایران را به «اقدامات تهدیدآمیز» متهم كرد و اظهار داشت: پاسخ ایالات متحده و شركا و متحدان ما روشن بوده است 'ما به دنبال جنگ نیستیم'.
وزیرخارجه آمریكا در بخش دیگری از این بیانیه گفت: همانطور كه رئیس جمهور ترامپ دیروز گفت، او «منتظر روزی است كه با رهبران ایران ملاقات كند تا به توافقی دست یافته و بسی مهمتر از آن اینكه گام هایی برداشته شود تا به ایران آینده ای داده شود كه شایستگی اش را دارد.»
** صدراعظم آلمان: اروپا خواهان پرهیز از تشدید اختلاف با ایران بر سر برنامه اتمی است
'آنگلا مركل' صدراعظم آلمان گفت: اتحادیه اروپا خواهان پرهیز از تشدید اختلافات با ایران درخصوص برنامه اتمی است.
مركل افزود: تهران باید بپذیرد كه منافعش به ادامه پایبندی این كشور به توافق هسته ای مرتبط است.
** عبدالمهدی: عراق بخشی از تحریم های ضد ایرانی نخواهد بود
نخست وزیر عراق خطاب به سفرای سه كشور اروپایی دربغداد برای چندمین بار موضع كشورش مبنی بر این كه بغداد بخشی از نظام تحریم های آمریكا علیه ایران نخواهد بود، تكرار كرد.
عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق روز پنجشنبه در دیدار سفیران كشورهای انگلیس، آلمان و فرانسه در بغداد، بار دیگر تاكید كرد كه بغداد بخشی از نظام های تحریمی آمریكا علیه ملت ایران نخواهد بود.
در این دیدار همچنین در خصوص آخرین تحولات منطقه در سایه تنش جاری میان آمریكا با جمهوری اسلامی ایران بحث و گفت و گو شد.
عبدالمهدی خطاب به سفرای اروپایی گفت: تاكید عراق داشتن روابط و همكاری با همه همسایگان و كشورهای عربی و منطقه ای و جهان از جمله آمریكا و ایران است.
وی افزود: روابط عراق در تقویت امنیت و ثبات منطقه و رونق اقتصادی در منطقه و جهان نقش دارد و سفیر اخیر من به كشورهای عربی، منطقه ای و اروپایی در همین راستا بود.
نخست وزیر عراق اظهار داشت: روابط متوازن عراق جایگاه شایسته این كشور را به آن بازگرداند و به نوبه خود نیز در ثبات داخلی آن تاثیر مثبت گذاشته است.
عبدالمهدی گفت: باور عراق به گفت و گو و رسیدن به تفاهم برای حل همه مشكلات با همسایگان و اولویت دادن مشتركات بر اختلافات و وارد نشدن به قطب بندی های سیاسی و سیاست آشكار و اعلام شده بغداد مبنی بر این كه جزیی از نظام تحریم های آمریكایی علیه ایران نخواهد بود، محورهای این سیاست متوازن است.
** ترامپ بار دیگر خواهان گفت وگو با ایران شد
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا درحالی كه شدیدترین تحریم ها را علیه مردم ایران اعمال كرده است، خواهان تماس مقام های تهران با خود شد.
ترامپ در یك كنفرانس خبری در كاخ سفید از بیان علت اعزام ناوگروه آبراهام لینكلن به خاورمیانه امتناع كرد و اظهار داشت: ما اطلاعاتی داریم كه شما از آن آگاه نیستید. این اطلاعات بسیار تهدیدآمیز بوده و ما باید امنیت زیادی در این كشور و جاهای دیگر داشته باشیم.
پیشتر جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریكا با تهدید ایران اعلام كرده بود كه گروه تهاجمی ناو هواپیمابر آبراهام لینكلن به همراه یك نیروی ضربت از هواپیماهای بمب افكن به منطقه فرماندهی مركزی آمریكا (سنتكام) در خلیج فارس اعزام می شوند. وی این اقدام را حاوی پیامی به ایران عنوان كرده بود.
ترامپ در كنفرانس خبری خود در پاسخ به این پرسش كه آیا خطر تقابل نظامی با نیروهای آمریكایی در منطقه وجود دارد، گفت: به نظر من، همیشه می توان این را گفت. نمی خواهم بگویم نه. اما امیدوارم كه این اتفاق رخ ندهد.
ترامپ كه پیشتر نیز برای مذاكره با مسئولان ایران ابراز علاقه كرده بود، این بار نیز گفت: كاری كه آنها باید انجام دهند این است كه با من تماس بگیرند و [به صحبت] بنشینند. ما می توانیم توافق كنیم، توافقی منصفانه. ما فقط نمی خواهیم كه آنها سلاح هسته ای داشته باشند كه این خواسته بسیار زیادی نیست. ما كمك خواهیم كرد كه آنها خود را به وضعیت مطلوب برگردانند.
وی افزود: آنها باید تماس بگیرند. اگر این كار را انجام بدهند ما آماده صحبت با آنها هستیم.
ترامپ در بخش دیگری از سخنان خود نیز گفت كه «جان كری» وزیر خارجه اسبق آمریكا به دلیل گفت وگو با ایران و نقض قانون لوگان «باید تحت پیگرد قرار گیرد.»
رئیس جمهوری آمریكا اظهار داشت: دوست دارم آنها با من تماس بگیرند. جان كری زیادی با آنها صحبت می كند. كری به آنها می گوید كه تماس نگیرند. این نقض قانون لوگان است. صادقانه بگویم او باید به خاطر این مساله تحت پیگرد قرار بگیرد.
** روسیه با هشدار به آمریكا تحریم بخش فلزات ایران را محكوم كرد
وزارت امور خارجه روسیه ساعاتی پس از نشست شورای امنیت این كشور به ریاست ولادیمیر پوتین با انتشار بیانیه ای ضمن هشدار شدید به آمریكا در خصوص اقدامات خصمانه علیه ایران، تحریم بخش فلزات ایران را به شدت محكوم كرد.
** شورای امنیت روسیه با محوریت برجام تشكیل جلسه داد
رئیس جمهوری روسیه با اعضای شورای امنیت این كشور درباره برنامه جامع اقدام مشترك موسوم به برجام گفت وگو كرد.
در این نشست اضطراری كه به ریاست ولادیمیر پوتین و با حضور اعضای دائمی شورای امنیت روسیه برگزار شد، تصمیم تهران برای توقف اجرای برخی از بندهای برجام بررسی و مورد تبادل نظر قرار گرفت.
در این نشست همچنین تشدید تنش ها در منطقه خاورمیانه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
علاوه بر آن برخی موضوعات مهم داخلی روسیه نیز مطرح و درخصوص آن گفت وگو شد.
** تركیه: تحریم آمریكا علیه ایران به همه منطقه زیان می رساند
«مولودچاووش اوغلو» وزیرخارجه تركیه روز پنجشنبه در واكنش به تحریم های آمریكا علیه ایران گفت: ایران كشور همسایه ما است و تحریم ها تنها به این كشور ضرر نمی زند بلكه به همه منطقه زیان خواهد رساند.
وزیر خارجه تركیه گفت: تحریم ها فقط به ایران زیان نخواهد رساند بلكه به همه منطقه زیان می رساند.
** مكرون: همه ما باید كاری كنیم كه ایران در توافق هسته ای بماند
«امانوئل مكرون» رئیس جمهوری فرانسه روز پنجشنبه با دعوت به خویشتنداری در باره توافق هسته ای گفت:همه ما باید كاری كنیم كه ایران در توافق هسته ای باقی بماند.
مكرون رئیس جمهوری فرانسه پیش از نشست اتحادیه اروپا در رومانی به خبرنگاران گفت كه توافق هسته ای باید حفظ شود و امضاكنندگان این توافق باید هر كاری می توانند انجام دهند تا تضمین شود جمهوری اسلامی ایران به آن احترام می گذارد.
مكرون در ادامه افزود: ایران باید در این توافق نامه باقی بماند و ما باید هر كاری می توانیم انجام دهیم تا تضمین شود ایران در برجام می ماند.
رئیس جمهوری فرانسه همچنین از توافق هسته ای قدرتهای جهان با ایران به عنوان یك 'توافق خوب' یاد كرد اما در عین حال خاطر نشان كرد كه توافق هسته ای باید با دیگر توافق ها در مورد مسئله توسعه برنامه موشكی ایران و نقش ایران در خاورمیانه تكمیل شود.
** بیانیه اتحادیه اروپا در پاسخ به تصمیم برجامی ایران
اتحادیه اروپا روز پنجشنبه اعلام كرد: اعضای این اتحادیه همچنان از توافق هسته ای با ایران حمایت به عمل می آورند اما هر گونه اولتیماتوم را در مورد برجام رد می كنند.
فدریكا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان امروز در بیانیه ای اعلام كردند: از توافق هسته ای با ایران حمایت می كنیم و تبعیت ایران را تحت تعهداتش در قبال توافق هسته ای مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.
این بیانیه می افزاید :هرگونه اولتیماتوم را در مورد برجام رد می كنیم .
در متن بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: ما با نگرانی زیاد بیانیه ایران را در مورد تعهداتش در قبال توافق هسته ای مشاهده می كنیم. ما به طور كامل متعهد به حفظ و اجرای كامل توافق هسته ای هستیم؛ توافقی كه یك دستاورد كلیدی در ساختار عدم اشاعه هسته ای جهانی و به نفع امنیت همه ماست. قویا از ایران می خواهیم كه همچنان به اجرای كامل تعهداتش تحت برجام ادامه دهد و از برداشتن گام های تنش زا امتناع كند.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما هرگونه اولتیماتوم از سوی ایران را رد می كنیم و تبعیت ایران از توافق هسته ای را براساس عملكرد آن و معاهده ان پی ان مورد ارزیابی قرار خواهیم داد. در این راستا ما نقش سازمان بین المللی انرژی اتمی را در نظارت و راستای آزمایی اجرای تعهدات ایران یادآور می شویم.
** كلینتون از سیاست فشار حداكثری ترامپ علیه ایران انتقاد كرد
وزیر امور خارجه آمریكا در دولت 'باراك اوباما' ضمن انتقاد از سیاست فشار حداكثری ترامپ علیه ایران، گفت: نمی توان وضعی خطرناك تر از اكنون را تصور كرد.
شبكه خبری فاكس نیوز بامداد پنجشنبه به نقل از هیلاری كلینتون نوشت: ارسال ناو هواپیمابر و بمب افكن های B-52 تنها وخامت اوضاع را بیشتر می كند.
كلینتون در جمع دانشجویان دانشگاه دارموث (Dartmouth College) ضمن ابراز ناامیدی از عملكرد ترامپ اضافه كرد: اكنون ما یك دولت داریم كه اعتقادی به موافقت نامه ها ندارد. ایرانی ها هم گفته اند: اگر شما به موافقت نامه ها پایبند نباشید، ما هم نخواهیم بود و شروع به غنی سازی اورانیوم خواهیم كرد.
وی اضافه كرد: «من نگران برخی اعمال تحریك آمیز دولت كنونی هستم.»
** عمان برای میانجیگری میان ایران و آمریكا اعلام آمادگی كرد
سفیر عمان در واشنگتن گفت: اگر ایران و آمریكا بر مؤثر بودن میانجیگری عمان باور داشته باشند، مسقط برای حل تنش دو طرف آمادگی دارد.
«حنینه المغیری» بامداد پنجشنبه در مصاحبه با تارنمای آمریكایی المانیتور افزود: در سال 2013 عمان میانجیگر مذاكرات هسته ای میان ایران و آمریكا نبود بلكه تنها محل این مذاكرات را تأمین كرد.
وی با اشاره به روابط دوستانه عمان با دولت های ایران و آمریكا گفت: ما می توانیم بار دیگر نقشی در حل تنش به وجود آمده میان دو كشور داشته باشیم.
سفیر عمان در آمریكا به ویژگی های سیاست خارجه مسقط پرداخت و گفت: یكی از اصول اصلی سیاست خارجه عمان، عدم دخالت در امور داخلی كشورهای همسایه است.
المغیری تصریح كرد: از دیگر اصول سیاست خارجه عمان می توان به نقش میانجیگری در حل بحران های منطقه ای اشاره كرد.
وی در باره روابط مسقط - تهران گفت: ایران یكی از همسایگان خوب عمان است و ما دارای روابط خوب و پسندیده ای با این كشور هستیم؛ عمان با همین سیاست توانست در سال 2009 كوهنوردان آمریكایی بازداشت شده در ایران را آزاد كند.
سفیر عمان در آمریكا افزود: پس از آزادی كوهنوردان آمریكایی، تا كنون شهروندان زیادی از آمریكا برای همیاری عمان در آزادی بستگان آنان به دفتر من مراجعه كرده اند.
** فرانسه خواستار خویشتنداری ایران شد
اولیویه گووین سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت: از ایران توقع داریم به برجام احترام بگذارد و از هر گونه تصمیمی كه بر وخامت اوضاع می افزاید، خودداری كند.
خبرگزاری رویترز به نقل از گووین نوشت: ایران برخی محدودیت های برنامه هسته ای خود را كنار گذاشته و به همین منظور ما اعلام كردیم كه نقض قرارداد با قدرت های جهانی بر وخامت اوضاع می افزاید.
فرانسه می خواهد اطمینان حاصل كند این توافقنامه كه در راستای منع اشاعه است، به طور كامل اجرا شود.
او درباره تمایل كشورش برای ادامه همكاری با ایران اضافه كرد: فرانسه مصمم است كه این توافق نامه به طور كامل اجرا شود و كانال های مالی و صادرات با ایران همچنان باز بماند.
** حمایت رهبران فلسطینی از ایران برابر تهدیدات آمریكا
رهبران گروه های مقاومت فلسطین روز چهارشنبه حمایت و همبستگی خود را با جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با تهدیدات آمریكا اعلام كردند.
آنان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در غزه خاطر نشان كردند كه ایران همواره از آرمان های فلسطین دفاع كرده و ما نیز از ایران در برابر برخی تهدیدها دفاع می كنیم.
** هوك: راهبرد ما پاسخگو كردن دولت ایران است
نماینده ویژه آمریكا در امور ایران به تحریم یك هزار فرد و نهاد ایرانی افتخار كرد و گفت: راهبرد ما پاسخگو كردن دولت ایران است.
برایان هوك روز چهارشنبه در نخستین سالگرد خروج یكجانبه آمریكا از توافق بین المللی هسته ای ایران این مطلب را در مركز مطالعات بین المللی و استراتژیك مطرح كرد.
وی با اشاره به تصمیم امروز ایران در نادیده گرفتن بخشی از محدودیت های برجامی، افزود: ایران امروز اعلام كرد كه قصد گسترش برنامه هسته ای دارد كه خود صحت ارزیابی ما را از تهدیدهای آن نشان می دهد.
نماینده آمریكا در امور ایران ادامه داد آمریكا متعهد است كه مطمئن شود تمام راه های دستیابی ایران به سلاح اتمی مسدود شده است.
** اولتیماتوم برجامی ایران موضوع جلسه آینده اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا در نشست دوشنبه آینده (23 اردیبهشت/13 می) موضوع كاهش تعهدات برجامی ایران را به بحث می گذارد.
خبرگزاری الجزیره به نقل از یك مقام آگاه اروپایی گزارش داد: محتوای پیام ایران به اتحادیه اروپا در حال بررسی است و بروكسل تصمیم دارد بخشی از زمان نشست آتی خود را به این موضوع اختصاص دهد.
الجزیره افزود: كاهش تعهدات برجامی ایران موضوع حائز اهمیتی برای اتحادیه اروپا و مخصوصا چند كشور عضو برنامه جامع اقدام مشترك است و آنان تمایل دارند كه بروكسل در اولین فرصت این موضوع را مورد بررسی قرار دهد.
** 19 اندیشكده اروپایی خواستار بازگشت آمریكا به برجام شدند
19 اندیشكده اروپایی در بیانیهای خواستار بازگشت آمریكا به برجام و بازنگری در سیاست با ایران شدند.
اندیشكده ها و موسسات مطالعات روابط بینالملل و سیاست خارجی اروپایی (لندن، پاریس، بروكسل، برلین، رم، مادرید، پراگ و غیره) به دعوت از دو اندیشكده «ایتالیایی روابط بین الملل» و «شبكه رهبری اروپا» از دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا خواستند تا در قبال سرنوشت برجام و سیاست شان در مقابل ایران تجدید نظر كند.
** آلمان: اجرایی كردن ساز و كار مالی با ایران زمان بر است
سخنگوی دولت آلمان در واكنش به اقدام ایران مبنی بر كاهش تعهدات خود در برجام، تاكید كرد كه اجرایی كردن ساز و كار مالی با ایران زمان بر است و ما برای این كار به زمان بیشتری نیاز داریم.
'اشتفن زایبرت' در نشست خبری تصریح كرد: ما در پیش بینی های خود تصور می كردیم كه ساز و كار مالی برای تجارت با ایران را می شود در مدت زمان برنامه ریزی شده اجرایی كرد اما اكنون ما به زمان بییشتری نیاز داریم .
وی خاطر نشان كرد: هم اكنون آخرین گام ها برای اجرایی شدن این ساز و كار باید برداشته شود كه از آن جمله می توان به تلاش های ایران برای آماده سازی خود برای عملی كردن آن اشاره كرد.
** پلوسی: موضوع ایران باید با راهكار صلح امیز حل و فصل شود
رئیس مجلس نمایندگان آمریكا در پاسخ به اعزام ناو هواپیما بر 'آبراهام لینكلن' به آبهای خلیج فارس، تاكید كرد كه موضوع ایران باید با راهكار سیاسی و صلح امیز حل و فصل شود.
'نانسی پلوسی' رئیس مجلس نمایندگان آمریكا گفت: 'اگر دولت ترامپ به فكر اقدام نظامی علیه ایران باشد، هرگز نمی تواند بدون دریافت مجوز از كنگره دست به چنین اقدامی بزند. آنها باید این موضوع را بدون شك با كنگره در میان بگذارند و دلایل كافی را ارائه دهند. در آمریكا و در سطح محافل سیاسی، هیچ ولعی برای اقدام نظامی علیه ایران نیست و باید به یاد راهكار صلح آمیز برای حل و فصل این موضوع باشیم.
وی افزود: اگر نمی توانند دلایل كافی به كنگره ارائه دهند، این موضوع باید بخشی از یك بحث ملی باشد. این موضوع درباره ونزوئلا نیز صدق می كند. اوضاع در ونزوئلا نیز باید از مسیر صلح آمیز حل شود.
** وزیر خارجه انگلیس: ایران گام های تشدید كننده برندارد وبه برجام پایبند باشد
وزیر امور خارجه انگلیس با اشاره به رویكرد متفاوت لندن نسبت به واشنگتن در قبال برجام، تصریح كرد: اما از ایران می خواهم گام های تشدید كننده بر ندارد و به تعهداتش در این توافق پایبند باشد.
جرمی هانت روز چهارشنبه در نشست خبری مشترك با مایك پمپئو وزیر خارجه آمریكا در لندن افزود كه انگلیس و آمریكا برای جلوگیری از آنچه فعالیت های بی ثبات كننده ایران را در خاورمیانه نامید همكاری می كنند.
وی گفت: در حالی كه دو طرف توافق داریم كه ایران هرگزنباید به سلاح هسته ای دست پیدا كند اما بركسی پوشیده نیست كه رویكرد ما بایكدیگر متفاوت است.
وزیر امور خارجه انگلیس افزود: انگلیس به حفظ برجام كه بخش مهمی از نظام عدم اشاعه هسته ای به شمار می رود ادامه داده چون اعتقاد داریم كه این مساله برای امنیت ما ضروری است. اما اعلام امروز تهران درباره تعهداتش در برجام ناخوشایند است.
وی عنوان كرد كه تحریم ها در ازای محدود شدن برنامه هسته ای ایران برداشته شد و اگر ایران تعهداتش را متوقف كند، قطعا با عواقبی روبرو خواهد شد. اما تازمانی كه به تعهداتش پایبند باشد انگلیس هم پایبند می ماند.
** وزیرخارجه اسپانیا: خوشبختانه ایران توافق هسته ای را پاره نكرد
«جوسپ بورل» وزیر خارجه اسپانیا درسخنانی گفت: خوشبختانه ایران توافق هسته ای را پاره نكرد و باید مانع از پاره شدن كامل آن شد.
بورل افزود: تسلیح مجدد هسته ای ایران، بر نخستین كسانی كه تاثیر می گذارد، اروپایی ها هستند.
وی اظهار داشت: محكوم كردن توافق هسته ای از سوی آمریكا خبر بدی است.
وزیر خارجه اسپانیا ابراز داشت:خوشبختانه پاسخ ایرانی ها در مرز قرار دارد، آنها توافق هسته ای را پاره نكردند وگفتند كه اگر آمریكابه تعهدات خود عمل نكند آنها نیز به تعهداتشان عمل نخواهند كرد و كارهایی را در چارچوب محدودیت توافق انجام می دهند.
بورل خاطرنشان كرد كه وضعیت خاورمیانه، بمباران غزه ازسوی اسراییل، جنگ در سوریه و وضعیت پناهندگان در اردوگاههای كشورهای دیگر، نگران كننده است و شبیه به یك دیگ بخاری می باشد كه همه آنها با هم مرتبط هستند.
** ریچارد نفیو: انتظار تصمیم تهران را داشتیم
«ریچارد نفیو» طراح تحریم ها علیه ایران و تیم پشتیبان آمریكا در مذاكرات هسته ای با ایران روز چهارشنبه در باره تصمیم اخیر تهران مبنی بر كاهش تعهدات برجامی نوشت: هر چند این تصمیم خوب نبود، اما بهتر از آن چیزی است كه نگرانش بودم و صادقانه بگویم كه انتظار این تصمیم را داشتیم.
عضو بلندپایه انستیو بروكلین در ادامه این رشته توئیت افزود: تصمیم ایران در باره آب سنگین، با توجه به تغییراتی كه تاكنون در رآكتور (آب سنگین) اراك اجرا شده است، كمترین تاثیر فوری را دارد.
پژوهشگر ارشد دانشگاه كلمبیای آمریكا افزود: تصمیم ایران در باره اورانیوم غنی شده از اهمیت بیشتری برخوردار است و تاثیری منفی هر چند نه برای یك دوره بر زمان های فرار هسته ای (چهارچوب زمانی تخمینی مورد نیاز برای تولید اورانیوم غنی شده مناسب برای ساخت سلاح هسته ای) خواهد داشت.
به نوشته نفیو؛ اما نكته مهم تر، مهلت 60 روزه ایران (به دیگر اعضای پیمان هسته ای) است كه به معنی اوجگیری (تنش ها) است كه من و بسیاری از دیگر (صاحب نظران) پیش از این در باره آن هشدار داده بودیم. زیرا تاكنون هیچیك از طرف ها (ایران و آمریكا) هیچ تمایلی به عقب نشینی نشان نداده اند و هر دوطرف (تهران و واشنگتن) اقداماتی برای دشوارتر كردن امكان سازش خواهند كرد.
نفیو افزود: البته مسلم است كه هر دوطرف ممكن است منطقی شوند، اما ایالات متحده راه طولانی تری در پیش و همچنین تمایل كمتری به مراجعه به منطق دارد. من حتما امیدوارم كه مخالفان برجام نیز امروز خشنود شده باشند.اگرچه تردید دارم كه اینگونه باشد .
** سخنگوی كرملین: آمریكا مقصر تصمیم ایران در مورد برجام است
سخنگوی كاخ كرملین، آمریكا را مقصر اقدام ایران در كاهش برخی تعهدات خود در برجام دانست.
'دیمیتری پسكوف' گفت: 'ولادیمیر پوتین' رئیس جمهوری روسیه بارها در مورد پیامدهای خروج آمریكا از برجام سخن به میان آورده بود. اكنون شاهد این پیامدها هستیم.
وی افزود: روسیه خواهان حفظ توافق هسته ای است و اینكه دیپلمات های روسیه هر كاری بتوانند در مذاكرات با مقامات اروپایی انجام می دهند تا بتوانند برجام را حفظ كنند.
پسكوف در پاسخ به سئوالی در این رابطه كه آیا مسكو آماده پیوستن به دیگر كشورها در اعمال تحریم های جدید علیه ایران به دلیل عدم اجرایی یكسری تعهداتش در قبال برجام است یا نه گفت: اكنون لازم است با جدیت شرایط را تجزیه و تحلیل كنیم و در این رابطه تبادل دیدگاه داشته باشیم.
** ژاپن: روابط دوستانه تهران و توكیو ضامن حل مشكلات منطقه است
سخنگوی دولت ژاپن در واكنش به اقدام متقابل ایران در زمینه خروج آمریكا از توافق هسته ای اظهار امیدواری كرد بتواند از روابط سنتی و دوستانه تهران و توكیو در راستای حل مشكلات منطقه از طریق گفت وگو با هدف دستیابی به صلح و ثبات استفاده كند.
'یوشیهیده سوگا' روز چهارشنبه در نشست مطبوعاتی در توكیو با اشاره به «نقش سازنده» ایران برای تامین صلح و ثبات منطقه، گفت: تصمیم دولت ایران این است كه همچنان در برجام بماند و از توافق هسته ای عقب نشینی نكند ما نیز به دقت تحولات را مورد توجه قرار می دهیم.
سخنگوی دولت ژاپن تصریح كرد: توكیو روابط خود با ایران را كه تصمیم گرفته است همچنان در برجام بماند ادامه می دهد.
گزارش می افزاید: ژاپن از قرارداد هسته ای ایران موسوم به برجام با هدف تقویت رژیم منع گسترش سلاح های هسته ای پشتیبانی می كند اما تشدید مواضع ایالات متحده علیه ایران، ژاپن را در موقعیتی دشوار قرار داده است اما توكیو همچنان در پی حفظ مناسبات با تهران است.
** چین خواستار اجرای كامل برجام شد
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واكنش به اقدام متقابل ایران در زمینه خروج آمریكا از توافق هسته ای تاكید كرد همه طرف ها در مورد برجام مسئولیت دارند و این توافق باید به صورت جامع اجرا شود.
'گنگ شوانگ' روز چهارشنبه در نشست خبری روزانه خود در پكن در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی افزود: چین از طرف های مربوط درخواست می كند ضمن حفظ خویشتنداری و تقویت گفت و گو، از تشدید تنش جلوگیری كنند.
گنگ شوانگ گفت: توافق هسته ای ایران توافقی چندجانبه است كه در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب و تأیید رسیده است.
وی ادامه داد: این توافق برای ساز و كار منع گسترش سلاح های هسته ای و صلح و ثبات منطقه خاورمیانه بسیار مهم است و باید به طور كامل و موثر اجرا شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: پكن از ایران به خاطر اجرای جدی توافق تقدیر می كند و با تحریم های یكجانبه آمریكا علیه ایران و مداخله این كشور در این توافق قاطعانه مخالف است و از اقدامات واشنگتن كه موجب تنش در مساله هسته ای ایران می شود، متاسف است.
او تاكید كرد: چین از طرف های مربوط درخواست می كند ضمن حفظ خویشتنداری و تقویت گفت و گو، از تشدید تنش جلوگیری كنند چین ضمن حفظ ارتباط با طرف ها و ادامه تلاش برای حفظ و اجرای برجام، از حقوق قانونی شركت های خود قاطعانه محافظت خواهد كرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین افزود: چین همواره در ارتباط با مسائل مربوط به برجام همكاری نزدیكی با همه طرف ها، از جمله ایران داشته است و بر اساس اطلاعات من، عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران امروز در تهران نشستی با حضور نمایندگان همه طرف های برجام از جمله چین داشته است.
شبد**1953**9122
تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۶:۳۴
تهران- ایرنا- پایان صبر یكساله ایران به خروج آمریكا از توافق هستهای و بیتعهدی غرب نسبت به یك پیمان بینالمللی، با دو گام متقابل تهران و اولتیماتوم 60 روزه به امضاكنندگان برجام همراه شد؛ این اقدام تاكنون واكنشهای مختلف كشورها را به همراه داشته است.