تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۹

بجنورد- ايرنا- اين روزها در ارتفاعات آلبلاغ منطقه حفاظت شده ساريگل اسفراين غوغايي است، حضور چشمگيري از مردم تيشه به دست، به جان معدن سرب و روي افتاده و به صورت غيرمجاز از آن برداشت و با الاغ حمل مي كنند.

به گزارش ايرنا، حضور 400 تا 500 نفري مردم حاكي از سود بالا و دلالانه اي است كه پشت اين معدن وجود دارد. معدن هنوز به ثبت نرسيده و ساماني ندارد و از اين رو به صورت غيرمجاز، تراشيده مي شود البته سود اين تيغ زدن هاي طبيعت تنها به جيب دلالان مي رود.
مردم مواد معدني سرب و روي را از ارتفاعات با الاغ، پايين مي آورند و به دلالان مي فروشند و اين مواد پرعيار به سمت استان زنجان بارگيري مي شود.
اين روزها بازار دلالان و آنان كه مردم را تحريك به برداشت مواد معدني مي كنند كه هيچ، بازار الاغ ها هم رونق گرفته و قيمت آن حسابي بالا رفته است البته ارزش افزوده اي كه برداشت هاي غيرمجاز سرب و روي دارد، به قيمت بالاي الاغ مي چربد.
بر اساس اعلام مسئولان، در 6 ماه گذشته سه هزار تن سرب و روي از آلبلاغ برداشت شده است و اين روند اكنون هم با شدت بيشتري ادامه دارد.
هر فرد روزانه 100 كيلوگرم از ماده معدني سرب و روي را به صورت غيرمجاز برداشت مي كند و بر اين اساس روزانه 50 هزار كيلوگرم سرب و روي برداشت مي شود كه هر كيلوگرم آن توسط دلالان 50 هزار ريال خريداري و سپس با قيمتي بسيار بيشتر به كارخانه هاي استان زنجان فروخته مي شود.
گفته مي شود استقبال هجوم واره مردم براي برداشت سرب و روي از منطقه آلبلاغ اسفراين، متقاضي براي الاغ را هم افزايش داده است.
در اين زمينه هر الاغ، روزانه 500 هزار تا يك ميليون ريال اجاره داده مي شود.
برخي صاحب نظران، افزايش حمل و جابه جايي الاغ ها در شهرستان ها و جاده ها را بي ارتباط به موضوع برداشت مواد معدني سرب و روي از ارتفاعات آلبلاغ اسفراين نمي دانند.
گفته مي شود تقاضاي مجوز حمل الاغ از مبدا بندرعباس به اين استان داده شده است اما در اين باره دامپزشكي استان اعلام كرده كه مجوزي صادر نشده است.
به هر حال، آنچه شايد مردم از آن بي خبر باشند، تهديد سلامت آنان به واسطه سمي بودن سرب است زيرا به گفته مسئولان، خراش كوه و برداشت اين مواد سمي، نه تنها منابع آب و خاك را آلوده مي كند، مي تواند تيغي بر گلوي سلامت خودشان است زيرا سرب ماده اي سرطان زا و سمي است.
اين معدن در منطقه تحت مديريت حفاظت محيط زيست خراسان شمالي واقع است و اين سازمان تاكنون نسبت به آزادسازي آن روي خوش نشان نداده است.
سازمان صنعت، معدن و تجارت استان درخواست دارد تا اين منطقه از مديريت حفاظت محيط زيست خارج شود تا بتواند آن را ثبت كند اما اداره كل حفاظت محيط زيست اين خطه با آن موافقت نكرده است.

* هر روز بر تعداد افراد افزوده مي شود
معاون صنايع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي با بيان اينكه هر روز به تعداد افراد براي برداشت مواد معدني افزوده شده است گفت: روزانه 500 نفر از مردم با حضور در ارتفاعات منطقه آلبلاغ، اقدام به برداشت سنگ سرب و روي كرده و آن را با الاغ به پايين كوه مي آورند.
علي اصغر رضازاده اظهار داشت: معادن آلبلاغ در منطقه حفاظت شده ساريگل اسفراين عيار بالايي دارد و از اين رو سودجويان به برداشت غيرمجاز آن روي آورده اند.
وي در پاسخ به اينكه چرا هنوز اقدام عملي براي جلوگيري از اين تخلف انجام نشده است گفت: تا زماني كه اين معدن ثبت نشود، نمي توان براي برداشت مجاز آن اقدام كرد، اين معدن در منطقه تحت مديريت حفاظت محيط زيست است و براي ثبت، منطقه بايد آزاد شود.
وي با بيان اينكه دلالان، مواد معدني را به كارخانه هاي زنجان مي فروشند گفت: آنها سرب و روي غيرمجاز برداشتي را با جوازهاي جعلي، به كارخانه عرضه مي كنند.
رضازاده گفت: در اين زمينه با هماهنگي استانداري پيشنهاد شده تا خودروهايي كه با بارگيري اين مواد معدني آن را به ديگر استان ها حمل مي كنند، شناسايي و توقيف شوند.
معاون صنايع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي افزود: با توقيف خودروها، بازار برداشت كنندگان از معدن كساد مي شود و با اين كار، از برداشت هاي غيرمجاز جلوگيري خواهد شد.
وي افزود: امروز كارشناساني از سازمان محيط زيست و وزارت صنعت، معدن و تجارت به استان سفر كرده اند و موضوع آزاد سازي منطقه و ثبت معدن را بررسي مي كنند.
معاون صنايع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي گفت: چندين نوبت شكايت به دستگاه قضا برده شده و چند پرونده در دادگستري تشكيل شده است كه يك پرونده منجر به صدور راي و يك نفر محكوم به زندان شده است.
رضازاده اظهار داشت: عامل اصلي برداشت غيرمجاز سرب و روي در شهرستان اسفراين شناسايي و با حكم قضايي روانه زندان شد و چند نفر در اين زمينه شناسايي و دستگير شدند.
وي افزود: امسال دست زياد شده است و به علت سودآور بودن، افراد زيادي به برداشت غيرمجاز از اين معدن روي آورده اند و از آنجا كه عيار سرب و روي در معدن مزبور بالا است، سودجويان را وسوسه كرده است.
رضازاده تصريح كرد: اين معدن در منطقه تحت مديريت حفاظت محيط زيست واقع است از اين رو نمي توان آن را ثبت و به شخص واگذار كرد.
وي خاطرنشان كرد: تنها راه براي حل اساسي اين مشكل كه البته درخواست و پيشنهاد شده، اين است كه اداره كل حفاظت محيط زيست استان محدوده معدني را از تحت مديريت خود آزاد كند تا بتوانيم معدن را ثبت و بهره برداري از آن را به شخص واگذار كنيم.
معاون صنايع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالي گفت: در اين صورت كار حفاظت و مراقبت از معدن هم توسط بهره بردار انجام مي شود اما حفاظت محيط زيست با آن موافقت نمي كند.

* برداشت غيرمجاز شدت گرفته
مديركل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي هم گفت: پيش از اين افراد در گروه هاي 10 يا 20 نفره در عرصه حاضر شده و نسبت به برداشت غيرمجاز اقدام مي كردند اما، اكنون روزانه 500 نفر در منطقه حضور دارند و سرب و روي را برداشت و با الاغ به پايين كوه مي آورند.
سيداصغر مطهري اظهار داشت: براي جلوگيري از شدت گرفتن مشكل بايد با دلالان و عوامل تحريك كننده مردم برخورد شود.
وي افزود: دلالان با تحريك مردم، آنان را ترغيب به برداشت غيرمجاز سرب و روي مي كنند و مردم هم به جان طبيعت افتاده و مواد معدني را قاچاق مي كنند.
وي با اشاره به اينكه سودجويان منطقه را تخريب كرده اند گفت: بارها نيروي انتظامي با برداشت كنندگان برخورد داشته و بعضا درگيري هايي ميان مردم و محيط بانان صورت گرفته است، شماري از افراد دستگير شده و يك نفر هم روانه زندان شده است، ادوات و الاغ ها توقيف شده است اما برداشت همچنان ادامه دارد.
مطهري افزود: برداشت غيرمجاز سرب و روي علاوه بر تخريب طبيعت به لحاظ بهداشتي هم مخاطره آميز و نگران كننده است زيرا سبب آلوده شدن منابع آب زير زميني و منابع خاك منطقه مي شود.
وي اظهار داشت: بارها محيط بانان ما با مردم درگير شده اند اما از پس آنان بر نيامده اند اما اكنون ديگر كاري از دست محيط بانان ساخته نيست و حضور مردم بشدت افزايش يافته است.
مديركل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي در باره آزاد سازي منطقه از مديريت حفاظت محيط زيست گفت: سازمان حفاظت محيط زيست تا كنون با آن موافقت نكرده است و البته اين امر، نبايد اين رويه شود كه عده اي به صورت غيرمجاز به طبيعت و معدن دست برده و محيط زيست بناچار و براي ثبت معدن، منطقه را از مديريت خود خارج كند.

* راهبردي ترين راه، واگذاري معدن آلبلاغ اسفراين به شركت تعاوني
استاندار خراسان شمالي هم در باره حادثه ريزش كوه و مرگ يكي از برداشت كنندگان معدن سرب و روي در آلبلاغ اسفراين گفت: موضوع برداشت هاي غيرمجاز از اين معدن در شوراي تامين شهرستان هم مطرح شده و پيگيري هايي هم از طرف نماينده اين شهرستان در مجلس در دست انجام است اما راهبردي ترين كار، واگذاري معدن به شركت تعاوني عمراني است.
محمدعلي شجاعي اظهار داشت: بايد اين معدن به شركت تعاوني عمراني اسفراين كه سهامداران آن مردم هستند، واگذار شود تا منافع آن به مردم برسد.

* سفر كارشناساني از تهران براي بررسي وضعيت معدن سرب اسفراين
ولي الله حياتي، معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استاندار خراسان شمالي هم گفت: كارشناساني از سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت صنعت، معدن و تجارت به استان سفر كرده اند تا وضعيت منطقه را بررسي كنند.
پارك ملي و منطقه حفاظت شده ساريگل در شرق شهرستان اسفراين در فاصله حدود هشت كيلومتري اين شهر، قرار گرفته است.
منطقه پارك ملي ساريگل با وسعت هفت هزار هكتار و منطقه محافظت‌شده ساريگل با وسعت بيش از 21 هزار هكتار يكي از زيست گاه هاي شاخص در سطح كشور شناخته شده است.
سوال اينجاست كه مسئولان چرا ابتداي كار به صورت جدي وارد عرصه نشده اند تا كار به اينجا نكشد.
7185/ 60425