از جمعه گذشته كه ترامپ تهديد خود را عملي كرد و دستور داد سطح تعرفه بر 200 ميليارد دلار كالاي صادراتي چين به آمريكا از 10 به 25 درصد افزايش يابد رسانهها در كنار وزارتخانههاي خارجه و بازرگاني چين، با انتشار مطالب و بيانيههايي از مقابله به مثل سخن به ميان آوردهاند. در اين ميان وزارت بازرگاني چين به عنوان وزارتخانهاي كه درگير اين موضوع است با انتشار بيانيهاي از افزايش تعرفهها ابراز تاسف كرده و آورده است: پكن براي مقابله به مثل عليه آمريكا، آماده است.
هنوز معلوم نيست چين چه زماني و با چه ابزاري قصد دارد با آمريكا مقابله كند، اما گزارشهاي رسانهاي حاكي است اين كشور تدابير مقابلهجويانه فراواني براي رويارويي با آمريكا در جنگ تجاري دارد. همزمان رسانههاي چين، يكپارچه آمريكا را هدف هجمه گسترده قرار داده و آوردهاند كه وقتي آمريكا به تنشها دامن ميزند، چين بايد اقدامات لفظي را به تحركات عملي تبديل و تلافي كند.
خه وي وان از مسوولان سابق تجاري چين ميگويد گفتهها ديگر براي رويارويي با آمريكا كفايت نميكند. اگر قرار است كاري انجام شود وقت آن فرا رسيده. به باور تحليلگران راههاي فراواني براي مقابله با آمريكا وجود دارد كه يكي از آنها افزودن تعرفه روي كالاهاي وارداتي از آن كشور است. چين يكي از واردكنندگان بزرگ محصولات كشاورزي آمريكاست. گفته شده يكي از ابزارهاي ديگر اين كشور افزودن بر تعرفهها روي واردات اين فرآوردهها از آمريكاست.
در همين حال گزارش روزنامه گلوبالتايمز از ارگانهاي حزب حاكم چين حاكي است ممكن است چين ساختار مالي آمريكا را نيز هدف قرار دهد. با اين حساب چين كه بزرگترين طلبكار آمريكا محسوب ميشود و بيش از هزار ميليارد دلار قرضه آمريكا را در اختيار دارد ميتواند از اين ابزار براي رويارويي با واشنگتن استفاده كند.
**دلارزدايي به سبك چين
از سوي ديگر اعلام شده زمان تجارت بيشتر با يوآن، ارز چين به جاي دلار فرا رسيده است. از آنجا كه اقتصاد آمريكا و ارزش دلار رو به افول است، كشورهاي زيادي در دنيا آماده استفاده از ارزهاي ديگر براي تجارت هستند و يوآن در اين ميان از اقبال خوبي برخوردار است. تحليلگران چيني گفتهاند ديگر نميتوان چندان به نتايج يازدهمين دور گفتوگوهاي تجاري دو كشور در آمريكا اميدوار بود. ترامپ شرايط را بسيار پيچيده كرده است.
كارشناسان چيني بر اين باور هستند كه آمريكا بار ديگر چماق تعرفه را بالا برده و قصد دارد مانع توسعه چين شود، اما هرگز به هدف خود نخواهد رسيد، چراكه در بيش از يك سال گذشته، قابليت اقتصاد، جامعه و مردم چين براي مقابله با فشارها تقويت شده و علائم مثبت در همه زمينهها بيش از پيش افزايش يافته و چين بيش از پيش براي مقابله با چالشها اعتماد و توانايي دارد.
پكن بر اين باور است كه مذاكره امري دوجانبه است. چين با اقدامات واقعي خود بزرگترين صداقت را از خود نشان داده است. در اين وضعيت، آمريكا هم بايد تلاش كند، اما در بيش از يك سال گذشته از آغاز مذاكرات، چين با روش كاري آمريكا آشنا شده و آمريكا هم از اصول و مواضع چين مطلع است يعني چين نميخواهد جنگ تجاري برپا كند اما از جنگ نيز ترسي ندارد و در صورت ضرورت، جنگ خواهد كرد. درباره اختلافات نيز چين مايل است مشكل را از طريق همكاري حل كند اما همكاري بايد بر اساس اصول صورت گيرد، يعني نبايد به منافع كليدي كشور و اصلي مردم آسيب برساند.
به هر صورت به نظر ميرسد در روزهاي آينده رهبران چين و آمريكا براي برونرفت از اين شرايط دست به اقدامي مانند گفتوگوي تلفني بزنند، اما مساله افزايش تعرفهها فعلا گريبان اقتصاد چين را گرفته و شركتهاي اين كشور و آمريكا در نوعي سردرگمي به سر ميبرند و مشخص نيست جنگ تعرفهها چطور به پايان خواهد رسيد. دولت چين اعلام كرده هرگز به دنبال نبرد تجاري نبوده است زيرا آن را شرايط باخت – باخت ميداند، اما تصريح كرده از رويارويي با آمريكا هراسي ندارد.
**پيامدهاي جنگ دو قدرت برتر اقتصادي جهان
جنگ تجاري ميان دو قدرت برتر اقتصادي جهان بر تمام بازارهاي دنيا تاثير منفي گذاشته و بسياري از كشورها را نگران كاهش رشد اقتصادي كرده. اين مناقشه تقريبا از زمان ورود ترامپ به كاخ سفيد آغاز شده و در يك سال گذشته شدت گرفته است. آمريكا، چين را به داشتن رفتار ناعادلانه در تجارت خارجي متهم ميكند و به خصوص از تراز تجاري مثبت اين كشور در ارتباط با ديگر كشورها گلايه دارد. ترامپ به تازگي گفته است كه آمريكا در تجارت با چين سالي 500 ميليارد دلار از دست ميدهد. چين افزايش تعرفههاي گمركي بر كالاهاي صادراتي اين كشور به آمريكا را با اقدامات مشابهي، به خصوص در مورد محصولات كشاورزي وارداتي از ايالات متحده پاسخ داده است.
اين اقدام چين ميتواند بر رايدهندگان سنتي حزب جمهوريخواه آمريكا تاثيري منفي داشته باشد. بر همين اساس دونالد ترامپ چندي پيش با بيان اينكه لغو تعرفه گمركي بر محصولات كشاورزي براي او و كشاورزان آمريكايي بسيار مهم است از پكن خواسته بود در اين تصميم خود فورا تجديد نظر كند.
**مصرفكنندگان آمريكايي در خطر
به گفته تحليلگران اگرچه رييسجمهوري آمريكا تاثير تعرفهها بر اقتصاد آمريكا را كمرنگ جلوه داده است اما احتمالا افزايش تعرفهها به برخي شركتها و مصرفكنندگان آمريكايي خسارت خواهد زد. دبورا المز، مدير مركز تجارت آسيايي ميگويد تعرفهها شوك سنگيني به اقتصاد وارد خواهند كرد.
به گفته او شركتهاي آمريكايي يكباره با افزايش هزينه روبهرو ميشوند و نبايد از ياد برد كه تلافي چين هم در راه است. وزير دارايي فرانسه هشدار داده كه افزايش تنش ميان دوطرف نرخ اشتغال در سراسر اروپا را به خطر خواهد انداخت و هيچ تهديدي از اين بالاتر براي رشد اقتصاد جهاني وجود ندارد. گفتني است تاثير مستقيم مناقشه تجاري بر خود دو كشور آمريكا و چين خواهد بود. برخي تحقيقهاي اقتصادي نشان داده كه تعرفههاي آمريكا به جاي صادركنندگان چيني به مصرفكنندگان آمريكايي ضربه خواهد زد.
**نگراني بريتانيا از پيامد جنگ تجاري
وزير دارايي بريتانيا از عواقب جدي و خطرناك تصميم ترامپ براي افزايش تعرفه كالاهاي وارداتي از چين به آمريكا، بر اقتصاد جهاني ابراز نگراني كرده و از فروپاشي مذاكرات تجاري اين دو كشور ابراز تأسف كرد. فيليپ هاموند از دو طرف خواست تا از طريق سازمان تجارت جهاني به اختلافات خود پايان دهند. سخنگوي دفتر نخستوزيري بريتانيا هم هشدار داد هيچكس از جنگ تجاري نفع نميبرد و ابراز اميدواري كرد دو طرف سريعتر به يك راهحل مشترك دست پيدا كنند.
**توسعه جهاني در خطر
در همين حال وزير دارايي فرانسه اعلام كرد تشديد درگيريهاي تجاري ميان چين و آمريكا به مثابه بزرگترين تهديد براي رشد و توسعه جهاني و فرصتهاي شغلي در تمامي اروپاست. برونو لومر گفت: تهديدي بزرگتر از تشديد تنش تجاري ميان واشنگتن و پكن براي توسعه جهاني وجود ندارد. وزير دارايي فرانسه اضافه كرد: اين مساله بيانگر اين است كه تعرفههاي تجاري افزايش خواهد يافت و تعداد كالاهايي كه در جهان توزيع ميشود، كاهش خواهد يافت و فرصتهاي شغلي در فرانسه و اروپا از بين خواهد رفت.
منبع: روزنامه جهان صنعت؛ 1398،02،22
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۷
تهران- ايرنا- تازهترين اقدام ترامپ عليه پكن كه همان افزايش 15 درصدي تعرفهها بر 200 ميليارد دلار از كالاهاي وارداتي است واكنشهاي زيادي در چين به دنبال داشت و دولت و مردم اين كشور را خشمگين كرد به طوري كه وزارت بازرگاني چين اعلام كرد از راه مقابله به مثل وارد ميشود.