به گزارش ايرنا، ارديبهشت بقچه زيباييهايش را گشوده و تحفه سبزش را به آسمان و زمين ياسوج هديه داده است.
چشمه ها جوشيده اند و باران هاي گاه و بي گاه بهاري دست طراوت بر چهره طبيعت اين شهر مي كشد و همه چيز به طرز اغراق آميزي زيباتر از گذشته شده تا ياسوج يكي از بهارترين بهاران عمرش را تجربه كند .
اما اين همه زيبايي كه خداوند در اين شهر چهار فصل به كار برده نه تنها از دستكاري بشر مصون نمانده كه كج سليقگي هايي كه در طول ساليان در حق اين شهر شده اين روزها بيش از هر زماني خودنمايي مي كند.
حجم زيبايي ها به اندازه اي زياد شده كه زشتي ها چون وصله ناجور به شهر دهن كجي مي كند و همين دليلي شده تا هنرمندان استان گرد هم جمع شوند و دغدغه هايشان را با شهردار ياسوج در ميان بگذارند و راهكار ارايه دهند.
هر هنرمند از زاويه اي به موضوع نگاه مي كند. يكي مي گويد زيباسازي شهري كه اين همه سبزي و درخت و كوه و جنگل دارد نياز به استفاده از المان هاي برگرفته از طبيعت ندارد.
هنرمند ديگري اما بر اين باور است كه اگر كوه و جنگل مهمترين دارايي اين شهر محسوب مي شود پس مي توان از همين عناصر استفاده كرد و المان ها و مبلمان شهري همه به سمتي برود كه اين شهر نه در شعار كه در عمل پايتخت طبيعت باشد و همه چيز در آن از جنس طبيعت باشد.
برخي معتقدند پيشينه و تاريخچه فرهنگي و اجتماعي شهر ياسوج مي تواند دست مايه و زمينه خلق ايده هايي براي بهبود المان ها و مبلمان شهري ياسوج باشد.
**تفاوت در نگاه ها
اين تفاوت در نگاه نه در ميان اشخاص كه در ميان در رشته هاي مختلف حاضر در نشست هم ديده مي شود. مثلا هنرمندان تجسمي بر اين باورند كه در سازمان فضاي سبز شهرداري جايشان خاليست و همين خلا در خروجي كار اين سازمان نيز قابل مشاهده است.
معماران هم بر اين باورند هنرمندان تجسمي المان ها را طراحي مي كنند اما المان ها به تنهايي نمي توانند به يك شهر زيبايي ببخشند زيرا المان ها تنها بخشي از مبلمان شهري محسوب مي شود اما همه آن نيست و يك المان تحت تاثير فضا و اشيا و جو اطراف خود قرار دارد و بايد در طراحي آن نيمكت، صندلي، سطل زباله، نور ، موقعيت جغرافيايي و همه چيز در نظر گرفته شود.
از سوي ديگر شهرسازان و معماران از بايد و نبايد هايي مي گويند كه سد راه انجام كار هنرمندانه در يك شهر است.
مثلا معماري مي گويد فلان منطقه شهر براي ايجاد پياده رو و پياده رو سازي مناسب است اما شهر ساز حاضر در نشست از بعد ديگري به موضوع نگاه مي كند. اينكه مردم پاركينگ هاي خانه هاي خود را در همان خيابان به مغازه ،فروشگاه و بوتيك تبديل كرده اند و همين باعث شده خيابان مملو از خودرو باشد و اگر هم زيبايي در اين خيابان وجود دارد در ترافيك ماشين هايي كه دوبل پارك كرده اند اصلا به چشم نمي آيد.
يكي از هنرمندان از فلكه سنگي به عنوان نقطه قوت المان سازي در ياسوج ياد مي كند و ديگري آن را تمسخر آميز مي داند و معتقد است بايد برداشته شود و در عوض هنرمند ديگري مي گويد مردم اين شهر با اين ميدان خاطره دارند و همين وجه نوستالوژيك مي تواند نقطه قوتي براي آن باشد.
هنرمندان از مشكلات و دغدغه هايشان هم گفتند. اينكه دوست دارند شهر زيبا داشته باشند و دوست دارند ايده بدهند اما نمي دانند مجموعه شهري تا چه اندازه آنها را براي ورود به مسائل شهر حمايت مي كنند و آيا اگر طرح و ايده هايشان مستلزم برخورد با زمين خواران و پروژه هاي ناهنجار باشد عزمي براي انجام اين كار وجود دارد يا نه.
همچنين شهرداري به لحاظ مالي چقدر توان حمايت از هنرمندان را دارد.
**ياسوج نياز به برند سازي دارد
به رغم اختلاف سليقه و گاه اختلاف نظر ها اما همه روي يك موضوع اتفاق نظر دارند. اين شهر نياز به هويت و برند سازي دارد.
چون تنها در آن صورت تصميم گيري در باره شهر راحت تر مي شود و فرقي ندارد شهردار كيست، اين شهر است كه مي گويد چه نياز دارد نه سليقه شهردار.هويتي كه از دل تحقيق و پژوهش مجموعه اي از معماران، شهرسازان، هنرمندان، مهندسان ترافيك و غيره به دست آمده باشد.
البته اين تنها موضوع مورد توافق نيست. حاضران بر اين باورند براي ساختن يك شهر خوب نياز به شهروندان مسئول و مطالبه گر و دغدغه مند است. اما براي ايجاد چنين شهرونداني باز هم شهر بايد زيرساخت هايي فراهم كند.شهر بايد فرهنگ سرا، سينما، سالن نمايش، نمايشگاه، گالري و فضا هاي فرهنگي داشته باشد.
در اين فضاهاي فرهنگي علاوه بر گفتمان سازي،آگاه سازي شهروند با حقوق ، وظايف و مسئوليت هاييش، سواد بصري شهروندان بالا مي رود. شهروندي كه سواد بصري دارد اجازه كج سليقگي به شهردار و مسئول را نمي دهد.
**پيشنهاد شهردار به هنرمندان
شهروند مسئول جرات اين را پيدا مي كند مطالبه گر برداشتن المان ميداني مثل هفت تير باشد. ترسي هم از بيان اين خواسته ندارد چون اين را حق خود مي داند.شهروند مسئول منتظر نمي ماند كه شهرداري برايش پياده رو بسازد خود به اين موضوع به اندازه ساخت داخل خانه اهميت مي دهد.
شهروند آگاه به حقوق خود اجازه نمي دهد يك شهردار به صورت سليقگي ميدان هاي شهر را به پيمانكاران بدهد تا آن را از مجسمه هاي بي محتوا پر كنند.
اما در نهايت اين نشست چند خروجي دلگرم كننده داشت. مهمترين آن هم اين است هنرمندان زين پس اين فرصت را دارند كه هم خلق كنند و هم دست به اصلاح ميادين شهر بزنند.
شهردار براي شروع كار طراحي ورودي شهر ياسوج در كنار پليس راه قديم و ميداني بين پل اول و دوم را به هنرمندان واگذار كرد و از آنها خواست براي اصلاح ميدان هفت تير و فلكه ساعت هم ايده بدهند.
و اين دو درخواست شهردار از هنرمندان همان چيزي بود كه در ابتداي نشست رئيس حوزه هنري استان به آنها اشاره كرده بود.
**هنر ميتواند ياسوج را جهاني كند
شريف اسلامي به هنرمندان يادآوري كرد انتقاد كردن آسان است اما بايد به دنبال اصلاح باشيم و از هنرمندان خواست در اصلاح سيماي شهر مشاركت كرده و پيگير باشند.
وي افزود: شهر ياسوج متعلق به قشر، ايل و شهرستان خاصي نيست بلكه متعلق به همه مردم استان و همه اقشار است و رشد و توسعه آن زمينه ساز رشد و توسعه همه استان است.
اسلامي به تئوري پنجره شكسته در مباحث اجتماعي و جرم شناسي اشاره كرد و گفت: بر اساس اين تئوري هرگاه شيشه پنجره ساختماني شكست و اگر همانطور باقي بماند و اصلاح نشود، به مرور شيشه ساير پنجرههاي شكسته ميشود و آن ساختمان به محلي متروك و آسيب زا بدل ميشود.
رئيس حوزه هنري استان افزود: تئوري پنجره شكسته قابل تعميم به همه حوزه هاست و هنرمندان ميتوانند با شناسايي اين نقاط كور، به درمان معضلات آسيب زا بپردازند.
وي عنوان كرد: بايد بر زيباييها در درون شهر نيز بيفزاييم تا گردشگري كه آمده تا طبيعت خداداد و خداساز ما را ببيند، زيباييهاي انسان ساز ياسوج را هم ببيند و اين مستلزم استفاده از تفكر و انديشه خلاقانه اصحاب هنر است.
9929/1662
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۵
ياسوج- ايرنا- آشفتگي هاي بصري در سيماي شهر ياسوج، نگين سبز زاگرس را به شهري خاكستري تبديل كرد و همن هم باعث شد هنرمندان و مسئولان شهري براي آراستن اين شهر آستين همت بالا بزنند.