مرشد محسن ميرزاعلي روز يكشنبه در گفتوگو با خبرنگار فرهنگي ايرنا با بيان آنكه سرچشمه بسياري از آيين هاي نمايشي ايران در رفتارهاي مذهبي مردم كشورمان استوار است، گفت: با مطالعه و پژوهش در سير تحول و تطور رفتارهاي و نمايشهاي آييني مي توان به معارف بزرگ پنهان در بطن آنها پي برد. معارفي كه سرچشمه بسياري از آنها را مي توان در شعائر و اصول دين اسلام مشاهده كرد.
وي ادامه داد: در حقيقت هر يك از آيينهاي نمايشي ماه رمضان از تعزيه و نقالي و ترنا گرفته تا رمضاني خواني و مناجاتخواني، هر يك بازتاب دهنده هويت فرهنگي و آميخته با مباني ديني در رفتار آيينمند ايرانيان به شمار مي رود.
اين پيشكسوت نقالي كه دامنه شهرت و اعتبارش مرزهاي كشورمان را نيز پشت سر گذاشته است، مهمترين دليل استقبال مردم از نمايش هاي آييني را ريشه داشتن آنها در رفتارهاي عمومي مردمان و باورهاي ديني و آييني دانست و تصريح كرد: متاسفانه امروزه كمتر جامعه هنرمندان و در مواردي مسئولان براي حفظ، احياء و توسعه نمايش هاي آييني تلاش مي كنند و بيشتر شاهد حرف و سخنراني هاي آنان هستيم تا آن كه به شكل عيني و عملي اقدامي در جهت حفظ اين ميراث كهن و سپردن آن به آيندگان مشاهده كنيم.
به گفته وي به دليل همين نگرش و نبود اقبال هنرمندان و مسئولان در حفظ و اشاعه آيينهاي ديني شاهد هستيم كه بسياري از آيينهاي نمايشي كه ريشه در رفتارهاي ديني و مذهبي ايرانيان دارند امروز تنها شكل موزه اي به خود گرفته اند.
وي افزود: اما خوشبختانه به بركت ماه مبارك رمضان بسياري از آيينهاي نمايشي مرتبط با اين ماه هنوز زنده هستند و به حيات خود ادامه مي دهند. ولي نبايد فراموش كرد براي فراگيري و گسترش آنها حمايت همه جانبه مسئولان و هنرمندان نياز است.
ميرزاعلي خاطرنشان كرد: مهمترين اقداماتي كه براي حفظ، اشاعه و توسعه آيين هاي نمايشي به ويژه آيين هاي ما رمضان و خرده روايت هاي نمايشي آن بايد صورت گيرد اختصاص يك مركز ثابت به نمايشهاي آييني و رفتارهاي مذهبي - نمايشي ايرانيان است. اين مركز ميتواند با ثبت اين آيينها علاوه بر كار پژوهشي و مطالعاتي نسبت به حفظ، توسعه و اشاعه آنها ميان عموم مخاطبان به ويژه مخاطبان نسل جوان كه آشنايي كمتري با اين آيين ها دارند تلاش كند.
نقال و پرده خوان پيشكسوت با تاكيد بر آنكه يكي از اصلي ترين اهداف و رسالت هاي مسئولان كشورمان توسعه فرهنگ ملي است گفت: فرهنگ ملي بدون توجه به توسعه آيين هاي نمايشي و رفتارهاي آيين مند مذهبي شكل نخواهد گرفت.
وي ادامه داد: آنچه ما و هويت مان را به عنوان يك شناسنامه فرهنگي به جهانيان ثابت مي كند فرهنگ ملي، مذهبي و بومي ما با پيشينه تاريخي بسيار عظيمي است كه بخش مهمي از فرهنگ ريشه دارمان را ميتوانيم در رفتارهاي آييني و نمايش هاي آييني ايرانيان رصد كنيم.
به گفته ميرزا علي با تلاش براي توسعه آيين هاي نمايشي به ويژه آيين هايي كه هنوز زنده هستند و شكل موزه اي به خود نگرفته اند، مي توان در آينده اي نه چندان دور بار ديگر نه تنها شاهد اوجگيري نمايش ايراني خود باشيم كه در زير چتر ثابتي به نام ايران مي توان بار ديگر شاهد رشد و اقبال همه جانبه مردم به هنر ملي و نمايش هاي ديني باشيم كه نتيجه آن توسعه مفهوم تئاتر ميان عموم مردم خواهد بود.
فراهنگ**9266** 9053
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۲
تهران - ايرنا –پردهخوان و نقال پيشكسوت با تاكيد بر آنكه آيينهاي نمايشي ماه رمضان بخشي از شناسنامه فرهنگي ايران است، گفت: آسيبي به نام نبود حمايت مسئولان مهمترين سد و مانع در مسير احياء، حفظ و توسعه اين آيينهاست.