به گزارش ایرنا سید كمال الدین میرجعفریان روز یكشنبه در نشست كارگروه سازگاری با كم آبی استان افزود: اگر اكنون مدیریت مناسب را در زمینه منابع آب زیرزمینی نداشته باشیم در آینده شاهد تخلیه منابع آب زیرزمینی و فرونشست زمین خواهیم بود.
وی بیان كرد: با توجه به شرایط خشكسالی چندین ساله حاكم بر استان باید محصولات كم آب جایگزین و طرح های نوین آبیاری برای صرفه جویی آب در بخش كشاورزی با قوت اجرا شود.
معاون استاندار خراسان جنوبی گفت: باید حجم آب مناسبی برای صنایع استان نیز پیش بینی شود تا سرمایه گذاران دچار مشكل نشوند.
وی با تاكید بر اینكه باید مدیریت مصرف آب در استان با جدیت پیگیری شود اضافه كرد: مدیریت به گونه ای باشد كه در بخش كشاورزی بیشترین بهره وری را داشته باشیم و با كاهش هدررفت آب در شبكه ها، مصرف آب در روستاها و شهرهای استان كاهش یابد.
میرجعفریان گفت: صرفه جویی در مصرف آب نباید منحصر به مقطع زمانی یا بخشی خاصی باشد بلكه همه بخش ها و دستگاه ها تلاش كنند كه بیشترین بهره وری از آب را داشته باشند و برنامه های مدیریت مصرف را به نحو احسن اجرا كنند.
** صرفه جویی 54 میلیون مترمكعب آب در بخش كشاورزی
رئیس سازمان جهاد كشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: با اجرای طرح های نوین آبیاری 54 میلیون مترمكعب در مصرف آب بخش كشاورزی استان صرفه جویی شده است.
غلامرضا قوسی افزود: 23 هزار هكتار از اراضی خراسان جنوبی مجهز به سامانه های نوین آبیاری شده و در 16 درصد اراضی كشاورزی این سامانه ها اجرا شده است.
وی گفت: هم اكنون 22 درصد اراضی كشاورزی كشور به سامانه نوین آبیاری مجهز شده كه هدف گذاری شده تا پایان برنامه ششم توسعه در استان به این رقم برسیم.
وی اظهار داشت: با توجه به شرایط خشكسالی حاكم بر استان و از طرفی 30 درصد اشتغال استان در بخش كشاورزی است نباید حجم آب چاه های كشاورزی كاهش یابد چرا كه با این شرایط كشاورزان متضرر می شوند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینكه سطح زیركشت اراضی كشاورزی استان 141 هزار هكتار است و سالانه به 900 میلیون مترمكعب آب نیاز دارد اضافه كرد: كم آبی باعث شده كه نسبت به سایر استان ها متوسط عملكرد كمتری داشته باشیم.
وی گفت: تاكنون اقدامات خوبی از جمله احیا و مرمت قنوات، اجرای روش های نوین آبیاری، كشت محصولات با حداقل نیاز آبی و جایگزین كردن اراضی باغی به جای اراضی زراعی برای سازگاری با كم آبی در استان انجام شده است.
قوسی اظهار داشت: با كاهش مقدار آبدهی چاه های كشاورزی استان موافق نیستم چرا كه با این اقدام كاهش سطح درآمد كشاورزان و نهایت شاهد مهاجرت آنان خواهیم بود.
وی گفت: هم اكنون معیشت بیش از 80 هزار خانوار استان وابسته به كشاورزی است كه در صورت كاهش مقدار آب اختصاصی به بخش كشاورزی باید برای اشتغال این افراد فكر اساسی شود.
وی افزود: همیشه راحت ترین كار، گزینه مناسبی نیست بلكه باید اقدام اساسی برای مدیریت منابع آب صورت گیرد نه اینكه بلافاصله حجم آبدهی كنتورهای هوشمند كاهش یابد و در مقابل كشاورز ما متضرر شود.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی خراسان جنوبی افزود: خشكسالی های چندین ساله در استان ضربات سنگینی به بهره برداران بخش كشاورزی استان وارد كرده و بسیار از اراضی دیم خشك شده است.
7556*3028
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۰
بیرجند - ایرنا - معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی گفت: طرح های سازگاری با كم آبی باید به گونه ای پیش بینی و اجرا شود كه مشكل كم آبی استان به صورت واقع بینانه در تمامی بخش ها مدیریت شود.