بیرجند - ایرنا - مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: براساس آزمایش های گرفته شده EC (هدایت الكتریكی یا میزان شوری آب) 80 درصد آب چاه های استان بالای 2 هزار و 500 است كه این موضوع بسیار نگران كننده و در افق بلندمدت چالش بزرگی برای استان است.

به گزارش ایرنا حسین امامی عصر یكشنبه در نشست كارگروه سازگاری با كم آبی استان كه به ریاست معاون عمرانی استاندار خراسان جنوبی برگزار شد افزود: كیفیت آب استان به حدی كاهش یافته كه بیشتر آب مصرفی بعد از شیرین سازی به دست مردم می رسد.
وی گفت: همچنین آب 10 محدوده مطالعاتی استان شور و لب شور است و برای استفاده در معادن و صنایع چوب قابل استفاده است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی به اقداماتی كه برای مدیریت مصرف آب در استان صورت گرفته است، اشاره و اضافه كرد: كسری مخزن منابع آب زیرزمینی استان در سال آبی جاری به 100 میلیون مترمكعب كاهش می یابد و كسری مخزن منابع آب زیرزمینی استان در سال آبی گذشته (اول مهر تا پایان شهریور) 120 میلیون مترمكعب بود.
وی بیان كرد: در سال آبی جاری بارندگی های خوبی در سطح استان داشته ایم كه اثرات آن بر منابع آب زیرزمینی در بلندمدت مشخص می شود و به دلیل بارندگی های خوب امسال یك ماه چاه های كشاورزی خاموش بود.
امامی گفت: كارگروه سازگاری با كم آبی در راستای شورای حفاظت از منابع آب تشكیل شده است تا بتوانیم منابع آب زیرزمینی استان را به تعادل برسانیم و تامین آب پایدار استان دغدغه ای برای كشور نباشد.
وی اظهار داشت: هدف از برگزاری كارگروه سازگاری با كم آبی این است كه سهم آب هر بخش مشخص شود و مسئولان دستگاه ها به گونه ای سهم خود را مدیریت كنند كه بتوانیم تا پایان برنامه ششم توسعه كسری مخزن استان را به صفر برسانیم و طی 20 سال آینده اضافه برداشت آب از منابع زیر زمینی استان در سه دهه گذشته را جبران كنیم.
امامی گفت: طرح سازگاری با كم آبی استان در كارگروه ملی حفاظت از منابع استان با حضور معاونان وزرای مربوطه تصویب خواهد شد و تاكنون در این طرح سهم بخش های مختلف استان از منابع آب مشخص شده است.
وی ادامه داد: براساس این طرح بیشترین مدیریت آب را در بخش كشاورزی و شرب خواهیم داشت به گونه ای كه كشاورزان ما افزایش بهره وری را داشته و متضرر نشوند.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: هم اكنون كنتورهای هوشمند بر روی 70 درصد از چاه های كشاورزی استان به غیر از شهرستان طبس نصب شده است.
وی بیان كرد: بیش از 300 چاه كشاورزی غیرمجاز در خراسان جنوبی شناسایی شده است كه از این چاه‌ ها 2.7 میلیون مترمكعب آب برداشت می شود و طی 2 سال گذشته بیش از 130 چاه كشاورزی غیرمجاز در استان پلمب شده است.
وی با اشاره به اینكه در خراسان جنوبی 44 محدوده مطالعاتی وجود دارد گفت: از این تعداد 26 محدوده یا دشت ممنوعه و ممنوعه و بحرانی اعلام شده و 9 دشت به صورت مشترك با سایر استان ها است.
امامی گفت: در چند سال گذشته سالانه بیش از یك میلیارد و 200 میلیون مترمكعب آب از منابع آب زیرزمینی استان برداشت می شد كه در پنج سال گذشته این مقدار به 955 میلیون مترمكعب كاهش یافته است.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی عنوان كرد: به صورت میانگین در سال های نرمال 15 میلیارد و 500 میلیون مترمكعب بارندگی در استان داریم كه از این مقدار 924 میلیون مترمكعب تجدیدپذیر است.
وی اظهار داشت: 131.5 كیلومتر از طول خطوط و شبكه های آب شهری استان فرسوده است كه باید برای مدیریت مصرف آب این شبكه ها اصلاح و بازسازی شود و مدیریت ها به گونه ای انجام شود كه سالانه در شهرها نیم درصد و در روستاهای استان 1.5 درصد از هدررفت آب جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینكه برای رفع تنش آبی طرح اضطراری آب به روستاهای شهرستان درمیان در دست اجرا است اضافه كرد: برای اجرای این طرح با 77 درصد پیشرفت فیزیكی، 10 میلیارد تومان اعتبار هزینه شده و برای تكمیل به پنج میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز داریم.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی اظهار داشت: هم اكنون بخشی از آب شهر طبس از سد نهرین تامین می شود و مابقی آب مصرفی استان از محل منابع آب زیرزمینی تامین می شود.
وی گفت: با اجرای طرح های مختلف مقابله با كم آبی در سال گذشته 21 میلیون و 771 هزار مترمكعب آب در استان صرفه جویی داشته ایم كه این صرفه جویی از محل تعدیل پروانه های چاه های كشاورزی، انسداد چاه های غیرمجاز و كاهش حجم برداشت نسبت به حجم پروانه های صادره بوده است.
وی افزود: برنامه ریزی ها باید به گونه ای انجام شود كه با اجرای طرح های سازگاری با كم آبی تا پایان برنامه ششم توسعه 183 میلیون و 68 هزار مترمكعب و تا پایان برنامه هفتم توسعه 233 هزار و 16 هزار مترمكعب صرفه جویی آب در استان داشته باشیم.
امامی بیان كرد: با اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی شاهد فرونشست زمین در چند دشت استان به خصوص در دشت سرایان و فردوس بوده ایم كه در این دشت 32 كیلومتر مربع فرونشست زمین را شاهد بوده ایم.
وی گفت: ما نیز نگران تامین معیشت كشاورزان استان هستیم ولی از طرفی دیگر بحران آب را داریم كه باید تلاش شود با حمایت دولتمردان اشتغال جایگزین در استان ایجاد شود.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای خراسان جنوبی ادامه داد: علیرغم كاهش دبی چاه های كشاورزی ولی سطح زیركشت محصولات استان كاهش نیافته است و كشاورزان نیز در چند سال گذشته همراهی خوبی در زمینه مدیریت مصرف آب داشته اند.
امامی عنوان كرد: در مجموع برای اجرای روش های سازگای با كم آبی در استان به 37 هزار و 671 میلیارد ریال اعتبار ریالی و 607 میلیون یورو نیاز است.
7556*3028