تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۳

گرگان - ايرنا - خشكه كاري شالي به جاي كشت سنتي و يكي از روش هاي مقابله با خشكسالي مزارع برنج از ميانه ارديبهشت در گلستان آغاز شده و مورد استقبال كشاورزان قرار گرفته است.

به گزارش ايرنا در شيوه خشكه كاري، بذر شالي در زمين اصلي كه شخم زده شده همچون بذر ديگر محصولات پاشيده و كشت مي شود.
كاهش مصرف آب يكي از مهم ترين دلايل ترويج خشكه كاري شالي در زمين هاي گلستان است به طوري كه مصرف آب را از 14تا 15 هزار مترمكعب در هر هكتار كشت سنتي - غرقابي، بسته به رقم، آب و هواي منطقه، خاك، مديريت مزرعه شالي به 6تا 11 هزار متر مكعب تقليل مي دهد.
كاهش نزولات جوي سال هاي اخير گلستان و آسيب ناشي از خشكسالي باعث توجه كارشناسان به روش خشكه كاري شالي و ترغيب كشاورزان به استفاده از اين شيوه شده است.
طبق گزارش مسوولان جهادكشاورزي گلستان، سال گذشته بيش از 60 هكتار از زمين هاي استان شالي به روش خشكه كاري كشت شد.
مدير زراعت سازمان جهادكشاورزي گلستان در اين پيوند گفت كه امسال برنامه كشت شالي به روش خشكه كاري در 3 هزار هكتار برنامه ريزي شده است.
علي اكبر مهقاني در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي اظهار داشت: از ميانه ارديبهشت ماه كه كار خشكه كاري شالي آغاز شده تاكنون 40هكتار از زمين ها با اين روش(بذرپاشي) زير كشت شالي رفته است.
وي گفت: خشكه كاري شالي بيشتر در فصل بهار انجام مي شود اما برخي كشاورزان بعد از برداشت محصول گندم نيز اقدام به خشكه كاري شالي مي كنند.
مهقاني اهداف اصلي گسترش اجراي اين طرح در زمين هاي گلستان را افزايش بهره وري مصرف آب زراعي، كاهش هزينه هاي توليد شالي و ايجاد سود بيشتر براي كشاورزان برشمرد.
وي در خصوص ميزان عملكرد واحد سطح شالي در هكتار گفت: كشت شالي به شيوه خشكه كاري با روش سنتي - غرقابي فرقي ندارد و در اين كشت، كاهش هزينه و افزايش سودآوري كشاورزان مورد نظر است.
وي گفت: كشاورزان در روش خشكه كاري مي توانند از رقم هاي موجود از جمله دم سياه، شيرودي، ندا و فجر استفاده كنند.
كاسته شدن از زحمت كشاورز نسبت به روش تهيه خزانه، كاهش 40 درصدي هزينه ها، يكنواختي در سبز شدن مزرعه، امكان استفاده از ماشين آلات كشاورزي در كاشت و برداشت، جلوگيري از هدر رفت كود مصرفي و افزايش اكسيژن خاك، كاهش تركيبات سمي و آفات، كاهش نياز به انرژي و اجراي آسان مديريت مزرعه، استفاده بهتر از نهاده ها به دليل عمق كشت مناسب و تراكم يكنواخت و كاهش 50 درصدي ميزان مصرف آب، كاهش آلودگي خاك و آب، بهبود تهويه زمين و اقليم مزرعه، كم شدن آفت و ارتقاي بذر در واحد سطح از جمله مزاياي استفاده از روش خشكه كاري برنج است.
در سال هاي اخير طرح هاي تحقيقاتي و به تبع آن تحقيقي ترويجي متنوعي در خصوص خشكه كاري در استان هاي خوزستان، مازندران و زنجان اجرا شده كه مورد استقبال كشاورزان آن مناطق قرار گرفت و گسترش آن در گلستان مي تواند علاوه بر نياز كم به آبياري، درآمد بالاتر محصول شالي و مقرون به صرفه بودن آن و قيمت مناسب برنج در بازار باعث را به همراه داشته ياشد.
گلستان سه اقليم خشك و نيمه خشك در شمال با 250 ميلي متر بارش، اقليم خزري در ميانه با 600 و كوهستاني در جنوب با 300 ميلي متر بارندگي، 15 هزار هكتار زمين زراعي نسق دار براي كشت شالي دارد و كشاورزان به طور ميانگين سالانه در 50 تا 60 هزار هكتار از زمين هاي استان به روش سنتي - غرقابي، شالي كشت مي كنند.
سال زراعي قبل در گلستان 64 هزار هكتار شالي كشت شده بود.
اكنون قيمت هر كيلوگرم برنج درجه يك در بازارهاي گلستان با نرخ 230 هزار ريال معامله مي شود.
طبق آمار اداره كل امور اراضي گلستان، اين استان داراي 667 هزار هكتار زمين كشاورزي است كه يك سوم از جمعيت يك ميليون و 869 هزار نفري آن در بخش توليد سالانه بيش از 92 نوع گياه زراعي و باغي توليد مي كنند.
6204/3091