تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۶

تهران-ايرنا- تنش سياسي بين ايران و غرب در يك سالگي خروج آمريكا از برجام به اوج خود رسيده است. به باور تحليلگران سياسي اكنون كه دشمنان جمهوري اسلامي ايران در قامت دولت آمريكا در پي توطئه هستند، سياست خارجي ايران بايد همچنان براساس عزت، حكمت و به طريق اولي مصلحت مسير خود را طي كند.

به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، بررسي روابط ايران و غرب به ويژه آمريكا، در شرايط كنوني و همزمان با اعلام كاهش تعهدات برجامي ايران از مهم ترين سوژه هاي خبري و تحليلي در رسانه هاي داخلي و خارجي است. ايران روز چهارشنبه 18 ارديبهشت در بيانيه اي كه از سوي شوراي عالي امنيت ملي منتشر شد اعلام كرد ديگر خود را متعهد به رعايتِ محدويت‌هاي مربوط به نگهداري ذخائر اورانيوم غني‌شده و ذخائر آب سنگين نمي‌داند.
اعلام مهلت 60 روزه به اروپا و تشريح گام هاي ايران براي حراست از حقوق و منافع خود از سوي رييس جمهوري هم نشان داد ايران يك سال پس از خروج آمريكا از برجام و انفعال اروپا و طرف هاي ديگر توافق هسته اي عزم خود را براي تغيير شرايط جزم كرده است.
خبرنگار سياسي ايرنا درباره اين تصميم دولت و نتايج و تبعات آن با «علي صوفي» وزير تعاون دولت اصلاحات و فعال سياسي و نيز «اسماعيل گرامي مقدم» سخنگوي حزب اعتماد ملي گفت و گو كرد.

** دولت آمريكا تجمعي از دشمنان قسم خورده ايران است
علي صوفي در اين گفت و گو به نحوه شكل گيري توافق هسته اي اشاره كرد و گفت: برجام يك تعهد بين المللي و مستحكم چند جانبه بود كه با حضور ايران و 1+5 صورت گرفت. ضمانت هايي هم از طريق شوراي امنيت سازمان ملل داده شد و قطعنامه اي هم به عنوان پشتوانه تهعد صادر شد.
وي افزود: بر همين اساس نبايد از كنار اين تعهد با تساهل و تسامح بگذريم بلكه بايد بسيار جدي با توجه به مفاد برجام با آن برخورد كنيم، مفاد اين تافق يك دسته تعهداتي است كه طرفين دارند و يك دسته تضاميني است كه نشان مي دهد در صورت تخلف از سوي هريك از طرفين چه واكنشي بايد نشان داده شود.
اين فعال سياسي ضمن تشريح بدعهدي برجامي آمريكا و اروپا خاطرنشان كرد: تاكنون شاهد بوديم كه آمريكا به صورت يك جانبه همه تعهدات خود را زيرپا گذاشت و از برجام خارج شد و از همان زمان تهديداتي را براي كشور ما مطرح و آنها را به تدريج اعمال كرد اما آمريكا پس از اين نقض مشمول موانع و مجازات هايي كه براي متخلفين در برجام در نظر گرفته شده بود نشد.
صوفي يادآور شد: 1+4 لفظي از ايران حمايت كردند ولي در عمل نتوانستند حالت بازدارنده اي را كه در برجام پيش بيني شده بود اجرا كنند. اروپا حتي نتوانست از ايران در برابر آمريكا بر اساس بندهاي خود از توافق هسته اي حمايت كند.
وي افزود: از هشت جلسه با اروپا كه چهار جلسه با معاونين وزير خارجه و چهار جلسه هم در سطح وزراي امور خارجه بود، نتيجه اي حاصل نشد. از سوي ديگر تهديدات آمريكا هم عملي شد و همين كشورهاي اروپايي به فشارها و تحريم هاي آمريكا تن در دادند.
وي تاكيد كرد: اين فشارها در حالي است كه هيچ گزارشي مبني بر نقض تعهدات از سوي ايران ديده نشده و همگان ديدند كه ايران كاملا پايبند تعهداتش بوده است
عضو شوراي عالي سياست گذاري اصلاح طلبان گفت: پس از يك سال وقتي تقابل جدي شده و ممكن است به تنش نظامي هم بيانجامد، ايران ديگر نتوانست ساكت بنشيند و به استناد مواد 26 و 36 همين برجام نامه اي نوشت و اولتيماتوم را اعلام كرد.
صوفي تصريح كرد: در مقطع كنوني چيزي به نام دولت آمريكا وجود ندارد، دولت آمريكا تجمعي از دشمنان قسم خورده ايران است كه آمريكا را هدايت و زير چتر اين كشور نيات خود را پياده مي كنند. راهي كه براي ايران باقي مي ماند اعلام خطر جدي خروج گام به گام از برجام است.
وي با يادآوري اين كه اروپا و ديگر كشورها بايد بدانند كه با چنين شيوه اي نمي توان ادامه داد، افزود: نمي شود كه همه دنبال منافع خود باشند و براي حفظ منافع خود تمام منافع متحد مقابل خود را زير پا گذاشته و ايران را در معرض خطر جدي قرار دهند.
وزير تعاون دولت اصلاحات تاكيد كرد: ما در ديپلماسي خارجي بسيار عاقلانه عمل مي كنيم و احساسات حاكم نيست. دولت، مجلس و در راس آن رهبر معظم انقلاب اسلامي به نحو صحيحي جريان را هدايت مي كنند.

**مبناي سياست خارجي ايران عزت، حكمت و مصلحت است
اسماعيل گرامي مقدم عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي هم به خبرنگار سياسي ايرنا گفت: كاهش تعهدات هسته اي ايران در راستاي مفاد برجام است كه اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نكند؛ ايران هم مي تواند بخش هايي از اين تفاهم را ناديده بگيرد. اين موضوع حق مسلم ايران است و در اين زمينه هيچ ترديدي نيست.
وي افزود: از ابتداي انقلاب براي مذاكره و روابط بين الملل يك مبناي مشخص را پايه گذاري كرديم و آن مبنا بيشتر در تصميم گيري هاي كشور تاثيرگذار است. مبناي تصميم گيري ما بر سه اصل عزت، حكمت و مصلحت استوار است.
عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي تصريح كرد: اگر قدري به شرايط كنوني دنيا و منطقه به صورت دقيق بپردازيم و تحليل درست و به دور از احساس داشته باشيم، به نظر مي رسد كه مصلحت كشور اين نيست كه هرگونه آمريكايي ها خواستند ما همان اقدام را انجام دهيم.
وي تاكيد كرد: خروج از برجام خواست عربستان، اسرائيل و آمريكاست. بنابراين مصلحت به ما اين اجازه را نمي دهد كه از برجام خارج شويم.
عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي افزود: نبايد فراموش كرد كه چهار سال پيش ما تفاهم نامه اي را مورد تاييد قرار داديم كه سازمان ملل بر آن مُهر تاييد زد و اسرائيل و آمريكا گفتند اين تفاهم نامه بدي است.
وي در ادامه به درخواست دونالد ترامپ رييس جمهوري آمريكا براي تماس از ايران اشاره كرد و گفت: امروز مشاهده مي شود كه رييس جمهوري آمريكا نه تنها اعلام مي كند منتظر تماس تلفني از سوي ايران است بلكه شماره تلفن دفترش را هم به سفارت سوييس مي دهد كه با او تماس گرفته شود. اگر ذلت و تسليمي است نه براي ما كه براي آمريكاست.
گرامي مقدم تصريح كرد: مصلحت كشور بر اين است كه با عزت و حكمت مذاكرات را پيش ببريم تا بتوانيم در برابر زياده خواهي هاي آمريكا و خواست اسرائيل و عربستان براي به انزوا كشاندن ايران ايستادگي كنيم.
‌سيام**9402**1336