تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۳

ساری - ایرنا - متخصص مغز و اعصاب و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی بابل گفت: بیماری پاركینسون یا فلج لرزان خطرات احتمالی افتادن را به همراه دارد لذا نباید این دسته از بیماران را در خانه و یا بیرون از منزل رها كرد و تنهایشان گذاشت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی بابل، دكتر علی علیزاده افزود : با توجه به احتمال افتادن در این بیماران، به آنها توصیه می شود كه در حین بلند شدن از جای خود و چرخیدن در حین راه رفتن ، آهسته تر حركت كنند چرا كه در صورت حركات سریع در این موارد احتمال افتادن بیمار زیاد است.
وی گفت : همچنین لازم است كف خانه این بیماران در صورت امكان با موكت پوشانده و قسمت های تیز گوشه های اتاق ها باید پوشانده شود تا در صورت افتادن بیمار آسیب وارده كمتر شود .
این متخصص بر ضرورت مصرف داروهای تجویز شده به شكل منظم و سر ساعت تاكید كرد و افزود : عدم مصرف منظم دارو و یا قطع ناگهانی آن می تواند موجب حالت سفتی بر اندام ها و حالت كند شدن شدید حركات و راه رفتن بیمار شود .
علیزاده اظهار داشت : در موارد پیشرفته و شدید بیماری حتما بهتر است حین راه رفتن بیمار ، یك نفر دستش را داشته باشد تا از افتادن و آسیب احتمالی جلوگیری شود.
وی توصیه كرد : در صورتی كه بیمار به صورت همزمان به فراموشی هم مبتلاست ، نباید او را در خانه تنها گذاشت و یا تنها بیرون فستاد و همیشه باید در چنین مواقعی ، همراه داشته باشد.
بر اساس آمارهای رسمی ، شیوع بیماری پاركینسون در مردان نسبت به زنان بیشتر است. همچنین حدود پنج میلیون و 700 هزار نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند و هر چه سن بیشتر می شود احتمال ابتلا به بیماری بیشتر می شود.
بیماری پاركینسون در سال 1817 توسط جیمز پاركینسون بریتانیایی با واژه ' فلج لرزان ' (shaking palsy ) توصیف شد.
علت بیماری پاركینسون تخریب سلول های سازنده دوپامین در ماده سیاه مغز و كاهش دوپامین و در نهایت ایجاد علائم اختلال حركتی به عنوان نشانه اصلی است .
علت اصلی تخریب این سلول ها هنوز كشف نشده است ، ولی احتمال داده می شود كه سموم حشره كش ، سموم آفت كش و ماده مخدر و نیز برخی از فلزات مثل منگنز ، سرب ، ضربات مكرر و سنگین به سر از علل احتمالی تخریب این سلول ها محسوب می شود.
متخصصان ، ویتامین دی D و نور كافی آفتاب ، تركیبات حاوی كافئین مثل چای و قهوه را جز علل احتمالی كاهش دهنده بروز بیماری می دانند و معتقدند در بروز پاركینسون در سنین پایین نقش ژنتیك موثر است ولی بیشتر موارد بروز در سن بالا ژنتیك نقش زیادی ندارد .
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی بابل گفت : علایم بالینی این بیماری لرزش یا ترمور( رعشه ) به شكل لرزش اندام ها در حالت استراحت است كه به طور معمول از اندام های یك سمت شروع شده و كندی حركات بدین شكل است كه حركات بیمار در حین بلند شدن ، چرخیدن و انجام كارهای ظریف كند می شود .
وی افزود : اختلال در راه رفتن ، اختلال حس بویایی و اختلال در خواب از جمله علائم دیگر بیماری است و همچنین فراموشی در 30درصد بیماران پاركینسون دیده می شود .
علیزاده كندی حركات روده ای و یبوست ، اختلالات ادراری ، اختلالات تعریق، مشكلات روانپزشكی مثل افسردگی و اختلال صحبت كردن را هم از دیگر علائیم بیماری برشمرد و توضیح داد : نوع تكلم این افراد به شكل مونوتون است و تون آن یكنواخت است و همچنین اختلال بلع بخصوص در مراحل پیشرفته در این بیماری دیده می شود.
وی با تاكید بر این كه افراد در صورت وجود علائم و تردید به این بیماری حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه كنند ، گفت : هدف اصلی درمان، كند كردن سیر و پیشرفت بیماری است و هر چه درمان بیمار سریع تر شروع شود ، می تواند در كند كردن سیر پیشرفت بیماری موثر باشد .
این متخصص مغز و اعصاب افزود : درمان های غیر دارویی مثل فیزیوتراپی و كاردرمانی در موارد خشكی اندام ها و گفتار درمانی در موارد اختلال بلع و تكلم كمك كننده است.
وی گفت : این بیماران محدودیت رژیم غذایی خاصی ندارند، اما با توجه به شیوع بالای یبوست در این بیماران مصرف غذاهای دارای فیبر زیاد شامل غذاهای گیاهی و میوه ها توصیه می شود.
23 اردیبهشت روز جهانی پاركینسون نام دارد.
7343/1654