كيش - ايرنا - مدير محيط زيست جزيره كيش در واكنش به كليپي مبني بر هجوم كوسه ها به سواحل اين جزيره گفت: حضور گونه هايي از كوسه ماهيان در آبهاي اين منطقه به معناي هجوم نيست بلكه امري طبيعي است كه هرساله تكرار مي شود.

'مريم محمدي' رييس اداره محيط زيست كيش روز دوشنبه در گفت وگو با ايرنا توضيح داد: آبهاي خليج فارس زيستگاه گونه هاي مختلف آبزييان از جمله كوسه هاي ماهي است و گونه هايي از اين ماهي هرساله به منظور تغذيه به آبهاي جزيره كيش پناه مي برند .
وي با تاكيد بر بي خطر بودن اين كوسه ها افزود: اينگونه آبزي كه به كوسه باله سياه شناخته مي شود از ماهي هاي كوچكتر تغذيه مي كنند و براي انسانها تهديد يا خطري محسوب نمي شود، بنابراين ساكنان و گردشگران مي توانند با خيال آسوده از تفريح هاي دريايي و زيبايي هاي ساحلي كيش لذت ببرند.
وي افزود: حضور جمعي از اين كوسه ها ي بي خطر در مناطق تحت حفاظت نشان مي دهد كه اين آبزيان از جانب ساكنان و گردشگران احساس خطرنمي كنند و با حضور خود به جاذبه طبيعي اين جزيره افزوده اند.
وي اضافه كرد: با اين حال كليپي كه اخيرا پخش شده مربوط به سال گذشته و از منطقه حفاظت شده است كه كسي در آن تردد نمي كند.
همچنين عضو هيات علمي مؤسسه تحقيقات علوم شيلات كشور و مدير گروه اكولژي دريا در گفت وگوي تلفني با ايرنا ضمن بي خطر خواندن كوسه ماهيهاي پناه گرفته در محدوده اي از سواحل جزيره كيش تصريح كرد.
فريدون عوفي افزود: اين آبزيان هرساله با توجه به تغييرات آب و هوايي، به منظور تغذيه به منطقه اي ايزوله شده به عنوان زيستگاه فصلي در سواحل كيش پناه مي برند و هيچ خطري ندارند.
وي ادامه داد: اين كوسه ها از گونه ها عمدتا باله سياه هستند و نه تنها خطرناك نيستند بلكه از گونه نادر و معرض خطرند كه در اطراف جزيره كيش و هندورابي مشاهده مي شوند و شكار آنان ممنوع اعلام شده است.
اين محقق گفت: طبق آخرين تحقيقات انجام شده 65 گونه كوسه ماهي در خليج فارس و تنگه هرمز شناسايي و ثبت شده كه اهميت حفاظت از آنان بويژه گونه هاي در معرض خطر و گونه هاي حساس و آسيب پذير مورد توجه مجامع جهاني و سازمان هاي متولي در ايران است و همه ملزم به تبعيت از قوانين و مقررات جهاني براي حفاظت از اين گونه ها هستيم.
وي با اعلام اينكه هم اكنون 12 گونه از كوسه ماهيان در ليست قرمز (خطر انقراض) قرار دارند، ادامه داد: تمام گونه هاي اره ماهيان در ليست قرمز قرار دارند و بيشترين پراكنش اره ماهيان در سواحل شمالي خليج فارس(آب هاي ايران) قرار دارد.
از طرفي، برخي محققان بر اين باورند كه دخاير گونه هاي مختلف كوسه ماهي نه تنها در خليج فارس بلكه در تمامي درياهاي جهان مورد تهديد قرار دارد.
كوسه ها يكي از ذخاير پر ارزش آبزيان است كه از گذشته نه چندان دور به علت سودجويي استفاده از گوشت، روغن سرشار از ويتامين، باله ها، پوست، دندانها و به دليل ذهنيت، شناخت نادرست و وحشت بي موردي كه از اين حيوان وجود دارد، مورد هجوم بيرحمانه بشر قرار گرفته اند.
عالي حسيني از محققان شيلات كشور مي گويد: اكثر مردم تصور مي كنند كه همه كوسه ها مانند كوسه هاي سفيد خطرناكند و همواره به دبنال شكار انسانها هستند اين در حاليست كه اين تفكر و القائات غلط يكي ديگر از دلايل هجوم انسان ها به سوي ذخائر كوسه بوده است.
وي مي گويد: افزايش سريع صيد اينگونه آبزي، در ابتدا به خاطر تقاضاي زياد باله هاي آن بوده ولي بعداً به خاطر گوشت و غضروفشان بشدت مورد بهره برداري قرار گرفته اند.
با وجود ممنوعيت صيد كوسه ماهيان، فروردين ماه گذشته فرمانده انتظامي و درياباني كيش از كشف 85 قطعه كوسه ماهي صيد شده به عنوان گونه اي از آبزيان كمياب و در حال انقراض آبهاي خليج فارس خبر داد .
بر اساس قانون، صيد كوسه ماهي مجاز نيست و جريمه صيد هر يك از اين آبزيان 300 ميليون ريال تعيين شده است.
طبق برخي گزارش ها، بيشرين صيد كوسه هاي در خليج فارس و درياي عمان از سه گونه دوسه مري، چانه سفيد و ليمباتوس است.
1339 /6048