تهران- ایرنا- آنتونیو گوترش دبیركل سازمان ملل متحد با هدف بررسی معضل تغییرات شدید آب و هوایی سفری را از یكشنبه هفته جاری به كشورهای حوزه آسیا - پاسفیك كه عمدتا با افزایش سطح آب اقیانوس ها و دریاها و بروز حوادث مواجه اند، آغاز كرده است.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از رسانه های آسیایی، دبیر كل سازمان ملل درنخستین ایستگاه سفر شرق دور خود به نیوزیلند سفر كرده زیرا افزایش سطح آب اقیانوسی كشورهای كوچك جزیره ای دراین منطقه را كاملا درمعرض خطرات شدید قرارداده است.
وی قرار است در این سفر خود، چندین جزیره در اقیانوس آرام را از نزدیك مورد بازدید قرار دهد .
دیپلماسی فزاینده سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی در ماه سپتامبر سال جاری میلادی (شهریور98) به پایان رسید . اجلاس اقدامات اقلیمی سازمان ملل در سپتامبر؛ رویدادی است كه به عنوان آخرین فرصت برای جلوگیری از تغییرات اقلیمی غیر قابل برگشت، سه سال پس از پیمان پاریس، برگزار می شود.
گوترش كه از روز یكشنبه (12 مه) هفته جاری در نیوزیلند به سر می برد در سخنانی گفت: ما در همه جا شاهد نشانه های واضحی هستیم كه در نیل به اهداف توافقنامه پاریس از جمله حفظ كاهش سطح گرمایش 1.5 درجه ای زمین موفق نبوده ایم.
دانشمندان زیست محیطی می گویند شواهد علمی منتج از ده ها مدل اقلیمی و مشاهدات صدها محقق در سطح جهان، حاكی از آن است كه تغییرات اقلیمی از تغییر تعادل طبیعی گازهای دارای اثر گلخانه ای در طبیعت ایجاد شده است. این تغییرات مخرب زیست محیطی به علت افزایش شدید انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از گاز دی اكسید كربن در جهان بوده است.
طبق توافقنامه پاریس كشورهای توسعه‌یافته و درحال‌ توسعه باید برنامه مدونی برای كاهش سطح انتشار گازهای تولیدی گلخانه‌ای خود به منظور جلوگیری از افزایش بیش از 1.5 درجه‌ای دما و مقابله با پیامدهای تا سال 2020 ارائه كنند.
گوترش تاكید كرد: روند گرمایش زمین سبب شده تا كشورهای كوچك جزیره ای در حوزه آسیا- پاسفیك از جمله فیجی، تووالو، وانواتو به دلیل سرعت گرفتن افزایش سطح آب دریاها و اقیانوس ها در خط نخست بررسی ها و رسیدگی های سازمان ملل قرار دارند.
ساكنان این كشورها به ویژه به دلیل تغییرات گسترده اقلیمی با طوفان ها ، سیلاب ها و حوادث آب و هوایی شدید روبه رو هستند.
اكنون كشور كوچك فیجی در مناطق دور افتاده اقیانوس آرام درتلاش برای ایجاد ائتلافی متشكل از 90 كشور از حوزه دریای كارائیب ، آفریقا و آسیا برای مقابله با خطرات و تهدید گسترده و شدید ناشی از تغییرات اقلیمی است.
گوترش و جیسیندا آردرن نخست وزیر نیوزیلند در یك كنفرانس مطبوعاتی مشترك تغییرات شدید اقلیمی را بزرگترین چالش زیست محیطی برای كشورهای مختلف جهان به ویژه كشورهای حوزه آسیا- پاسفیك دانستند.
روند گرمایش زمین ناشی از گازهای گلخانه ای عمدتا ناشی كارخانجات كشورهای صنعتی و توسعه یافته درحالی شدت یافته كه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا دو سال پیش در نامه‌ای به سازمان ملل تصمیم به خروج این كشور از توافق اقلیمی پاریس و تعهدات ناشی از آن را به سازمان ملل متحد اعلام كرد.اما براساس قوانین اعلام شده این خروج صرفا درسال 2020 اجرایی خواهد شد.
این تصمیم درحالی صورت گرفته كه آمریكا و كشورهای صنعتی بزرگ از تولید كنندگان اصلی گازهای گلخانه ای هستند.
طبق گزارش آژانس اطلاعات انرژی آمریكا و سازمان بهداشت جهانی، آمریكا با تولید بیش از 17 درصد گازهای گلخانه ای، دومین تولید كننده بزرگ آلاینده ها در جهان است.
سازمان ملل براساس توافقنامه آب و هوایی پاریس از این كشورها و تمام كشورهای دیگر با صنایع عظیم، ظرفیت تولید و جمعیت بالا خواسته است تا به منظور حفظ محیط زیست و اجتناب از آثار مخرب آلودگی، راهكارهای مناسبی را برای كاهش مصرف انرژی، منابع جایگزین تامین انرژی، بهبود شبكه حمل و نقل عمومی و كاهش تولید گاز دی اكسید كربن درجهان اتخاذ كنند.
آساق**1599**1663**