تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۹

پكن - ایرنا - افزایش تعرفه از 10 به 25 درصد توسط دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا بر 200 میلیارد دلار از كالاهای وارداتی از چین و عقب نشینی نكردن دو طرف از مواضع خود، سرنوشت جنگ تجاری پكن واشنگتن را مبهم تر از هر زمانی كرده است.

به گزارش ایرنا از سوی دیگر به دلیل همین تهدیدها و عقبگرد نكردن دو كشور، سهامداران و سرمایه گذاران از كشورهای مختلف از جمله در چین و آمریكا، با نگرانی تحولات را دنبال می كنند بازار بورس هم دستخوش نوسانات فراوانی شده است.
ضرب المثلی هست كه می گوید «ماهی ها مرده اند و تور پاره شده است» به نظر می رسد این مثال، زبان حال گفت و گوهای تجاری آمریكا و چین است كه دور یازدهم آن پایان هفته گذشته برای دو روز بدون نتیجه در واشنگتن برگزار شد.
هیات چینی به ریاست 'لیو خه' معاون نخست وزیر چین در آمریكا با طرف های مربوط گفت و گو كرد اگرچه به نتیجه نرسید و قرار است این دور تسلسل همچنان ادامه داشته باشد اما رسانه ها در داخل چین به طور یكپارچه اعلام كرده اند كه عقب نشینی در كار نخواهد بود.
'لیو خه' بعد از این دور از مذاكرات گفت دو كشور در بسیاری از عرصه ها به درك متقابل رسیده اند اما چین بر سر موضوعات مبنایی مصالحه نخواهد كرد.
او گفت اگر آمریكا تعرفه ها را افزایش دهد، چین هم پاسخ خواهد داد و در صورت خویشتنداری آمریكا، چین هم خویشتنداری پیشه خواهد كرد.
به نظر می رسد رشته مذاكرات بتدریج گسسته تر از قبل می شود و همزمان تهدیدهای ترامپ باعث پیچیده تر شدن شرایط شده است و هیچ تعهدی وجود ندارد كه آمریكا در آینده نیز كالاهای این كشور را مشمول تعرفه های سنگین نكند.
حتی اگر دو كشور بتوانند به یك توافق نیم بند برسند باز هم اختلافات سیاسی و اقتصادی فراوان آنها در كنار مناقشات نظامی در دریای جنوبی، در شبه جزیره كره، دریای شرقی و تنگه تایوان و فروش های تسلیحاتی آمریكا به تایوان اوضاع را برای آنها بحرانی نگه خواهد داشت.
رسانه های جمعی چین از مردم ارگان حزب حاكم گرفته تا تلویزیون و خبرگزاری شینهوا اعلام كرده اند كه فشارها و تهدیدهای ترامپ باعث نخواهد شد تا چین سرتعظیم فرود بیاورد.
'لیو وی دونگ' از كارشناسان آكادمی علوم اجتماعی چین می گوید با توجه به اینكه آمریكا تهدید خود برای افزایش تعرفه ها را از روز جمعه عملی كرده است، احتمالا توافقی نیز در كار نخواهد بود.
وی افزایش تعرفه های 10 درصدی به 25 درصد بر روی 200 میلیارد دلار كالای چینی را یك خسارت بزرگ برای این كشور دانست و گفت كه در چنین شرایطی پكن نمی تواند تسلیم شود.
او افزود كه ما نمی توانیم هرچه واشنگتن امر می كند قبول كنیم این روش مذاكره نیست در این صورت نمی تواند دستاوردی برای گفت و گوهای تجاری حاصل كرد.
جان یانشان محقق موسسه تبادلات اقتصادی چین هم می گوید: توافقاتی كه بدست آمده عملی نشده است مذاكرات هر لحظه ممكن است به دلیل منازعات طرفین و تهدیدهای آمریكا از كنترل خارج شود.
دو كشور در حال كار بر روی جزییات یك سند توافق 150 صفحه ای هستند و مذاكرات كماكان ادامه دارد اما محقق چینی تردید دارد كه در چنین شرایطی، طرفین همه چیز را حل و فصل كنند.
بخصوص نباید از یاد برد كه تهدیدهای ترامپ برای افزایش تعرفه ها نشان دهنده آن است كه آمریكا هنوز از اقدامات چین راضی نیست و می خواهد امتیازات بیشتری از این كشور بگیرد و همین می تواند باعث بن بست در گفت و گوها شود.
تعرفه های 15 درصدی جدید ترامپ بر كالاهایی اعمال خواهند شد كه پس از اجرایی شدن آنها از چین صادر می شوند.
به گفته كارشناسان، بسیاری از كالاهای مشمول این تعرفه ها از طریق دریا به ایالات متحده آمریكا ارسال می شود، بنابراین احتمال دارد تا زمان احساس شدن تاثیر كامل افزایش تعرفه ها چند هفته طول بكشد این بدان معنی است كه مذاكره كنندگان هنوز فرصت دارند در راستای تحقق یك پیمان تجاری بین دو كشور تلاش كنند.
با این حال علاوه بر 15 درصد فوق، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریكا، به مقام های دولتش دستور داده است روند افزایش تعرفه ها بر تمام كالاهای باقیمانده وارداتی از چین به ارزش حدود ۳۰۰ میلیارد دلار را آغاز كنند.
كارشناسان می گویند اگر توافق بی نتیجه بماند خیلی زود اوضاع از كنترل خارج می شود اقتصادهای دو كشور خسارت می بینند سرمایه گذاران و سهامداران نگران می شوند و اقتصاد جهانی با چالش های بیشتری روبرو می شود.
افزون بر این روابط چین و آمریكا اصلا شكل خوبی ندارد و در یكی از بدترین حالت ها در سال های گذشته است و نرسیدن به توافق می تواند كل روابط را مخدوش كند.
این شرایط می تواند برای ترامپ هم سخت تر باشد زیرا او باید آرای مردم را برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 میلادی جذب كند در صورتی كه شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین در چنین شرایطی قرار ندارد.
آساق**231**1904**1663**