هوشنگ بازوند روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دولت عراق هنوز به صورت قطعی و رسمی با بازگشایی مرز خسروی موافقت نكرده و در حال بررسی نهایی موضوع است.
شهریار حیدری، مدیركل سابق امور مرزی وزارت كشور هم روز 21 اردیبهشت گفت كه «مرز خسروی یك ماه پیش از اربعین امسال بازگشایی میشود.»
مرز رسمی خسروی در 20 كیلومتری شهر قصرشیرین و 196 كیلومتری مركز استان كرمانشاه قرار دارد و از دهها سال پیش گذرگاه و دروازه عبور زائران عتبات عالیات بوده است.
پس از شكست گروه تروریستی داعش و بازگشت امنیت نسبی به عراق، مرز خسروی كرمانشاه در روز 28 اسفند 93 به صورت رسمی بازگشایی شد.
از آن تاریخ تاكنون تردد انفرادی زائران از این مرز مجاز است اما به دلیل برخی مشكلات، عبور كاروانی از خسروی همچنان ممنوع است.
** گیر كار كجاست؟
در پی درخواست استاندار كرمانشاه، شورای عالی امنیت ملی در زمستان 97 با بازگشایی مرز خسروی در قصرشیرین به روی كاروانها موافقت و مصوب كرد كه پیگیری لازم برای گرفتن موافقت كتبی دولت عراق هم انجام شود.
سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه اسفند 97 پس از بازدید از مرز خسروی به ایرنا گفت: بازگشایی خسروی برای تردد زوار عتبات عالیات منوط به رفع دغدغههای امنیتی است كه توسط نهادهای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی در حال بررسی و پیگیری است.
درخواست ایران از عراق طی چند سال گذشته «تضمین امنیت» مسیر زائران ایرانی از خسروی تا كربلا بوده اما چون عراق تاكنون به صورت رسمی چنین تضمینی نداده، بازگشایی مرز به تاخیر افتاده است.
اكنون گویا بسیج مردمی عراق (حشد الشعبی) از آمادگی خود برای تامین امنیت این مسیر خبر داده و جمعبندی اولیه دولت عراق هم مثبت بوده اما این تصمیم هنوز نهایی به ایران اعلام نشده است.
این پنجمین سالی است كه مسئولان جمهوری اسلامی تلاش میكنند كه با همكاری عراق زمینه بازگشایی مرز خسروی را مهیا كنند.
**خسروی، بهترین گزینه زائران
تا سال 1397 علاوه بر مشكل امنیت در عراق، زیرساختهای مرز خسروی در داخل ایران هم چندان آماده نبود و كمبودهای زیادی احساس میشد.
اما آنچنان كه مرادعلی تاتار، فرماندار شهرستان قصرشیرین به ایرنا گفت: اكنون تمامی مسیرهای ارتباطی، گیتهای گذرنامه، سرسراهای مسافری، فیبرنوری، آب آشامیدنی و سرویس های بهداشتی در مجموعه پایانه مرز خسروی برای خدمت رسانی به زائران اربعین آماده است.
هم اكنون 14 واحد اقامتی شامل هتل و مهمانپذیر درجه یك تا سه با 322 اتاق و یك هزار و 200 تخت در قصرشیرین آماده پذیرایی از زوار عتبات عالیات است.
از سوی دیگر كمیته زیرساخت ستاد اربعین استان كرمانشاه در سال های اخیر 150 هكتار زمین را در شهرهای قصرشیرین و خسروی برای پارك خودروهای زائران اربعین آماده كرده است.
گنجایش بسیار خوب بزرگترین پایانه بین المللی زمینی خاورمیانه در خسروی كه در سال 81 با 75 میلیارد ریال اعتبار به بهره برداری رسید نیز خود دلیلی دیگری بر شاخص بودن این مرز رسمی است.
اهمیت توسعه زیرساختها و تردد آسان و سریع زائران بویژه با «حذف هزینه صدور ویزای عراق» مضاعف شده است.
تا پیش از این زائران ایرانی مجبور بودند برای صدور ویزا 41 دلار به دولت عراق بپردازند اما پس از توافق روسای جمهوری 2 كشور در اسفند 97 این هزینه برداشته شد.
با این اتفاق انتظار می رود جمعیت زائران ایرانی اربعین 98 افزایش پیدا كند و تبعا در صورت بازگشایی مرز خسروی، زائران بیشتری هم عازم این مرز شوند.
در سال 97 حدود 2 میلیون زائر از ایران در پیادهروی اربعین شركت كردند كه ۶۱ درصد آنان از مرز مهران، ۲۲ درصد از شلمچه، ۱۳ درصد از چذابه و چهار درصد هم به صورت هوایی وارد عراق شدند.
از این تعداد بیش از 700 هزار زائر از مسیر كرمانشاه راهی مرز مهران سپس عراق شدند و حدود 800 هزار زائر هم در مسیر بازگشت از كرمانشاه تردد كردند.
انتظار می رود با باز شدن خسروی بسیاری از این زائران از رفتن به مرزهای مهران، چذابه و شلمچه منصرف شوند زیرا كرمانشاه نزدیكترین نقطه به كربلاست و زیرساختهای ارتباطی آن (فرودگاه، قطار و بزرگراه كربلا) هم تكمیل است.
خسروی تا بغداد پایتخت عراق 187، كربلا 293، كاظمین 203، سامرا 220 و نجف 362 كیلومتر فاصله دارد در حالی كه فاصله مهران، چذابه و شلمچه تا كربلا به ترتیب 300، 458 و 552 كیلومتر است.
آئین معنوی راهپیمایی اربعین حسینی امسال از اواسط مهر ماه آغاز و در روز 28 مهر(اربعین) به اوج می رسد.
استان كرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت دارای 14 شهرستان، 32 شهر و 2 هزار و 622 روستا است.
7444/8066
گزارش از عبدالله الماسی
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۴
كرمانشاه- ایرنا- بازگشایی «نزدیكترین دروازه كربلا» هنوز قطعی نشده است اما به گفته استاندار كرمانشاه «به احتمال بالای 80 درصد مرز خسروی تا پیش از اربعین 98 به روی زائران ایرانی باز میشود.»